Скијање и сноуборд

• Креатор на темата Креатор на темата Dimitarc
  • Време на започнување Време на започнување

Што возите на снег?

• Вкупно гласачи
    250
za Kozuf dali ima dobar pat i kolku se vozi od Skopje? nekade chitav Mavrovo dnevna karta za skiliftovite bila okolu 300 denari shto vo sporedba so evropskite ski centri e kapka na zezok kamen...italija, avstrija i germanija se dvizat od 19 do 40 evra na den.

za jakni neznam kako e vo MK...ako mozesh da porachash preku internet mozesh dosta dobri da najdesh...od Mammut ili The North Face (so goretex ili Hyvent tehnologija izraboteni, kapkite voda se trkalaat po jaknata). High end bi trebalo i od Spyder da se ama tie se mnogu skapi.
Прво, од Скопје до Кожув има околу 200 км. За Кожув се оди низ Гевгелија, додека патот од страната на Кавадарци допрва ќе го прават (ако го прават).

Второ, ски карта за 300 денари имаше лани на Пелистер, каде што работи само 1 ски лифт, а патеката е кратка (500 метра), па се качуваш 2 минути, се спушташ 2 минути, ред за ски лифт чекаш 30 минути. Од годинава се шушка дека поради снежните врнежи ќе ја покачеле цената.

Трето, маврово за 300 денари дневна карта, никогаш не сум памтел јас. Незнам тебе кој ти кажувал (лажел). Лани во Маврово еднодневна карта беше 1200 денари (20 евра) така да не се секирај, ич не сме далеку од европскиот просек за картите на подобрите ски терени.

И за крај... да ти покажам слика од скиите од долната страна да видиш како изгледаат по 1 сезона возење? ренде се, поради камењата на македонските ски терени.

И за крај... да ти покажам слика од скиите од долната страна да видиш како изгледаат по 1 сезона возење? ренде се, поради камењата на македонските ски терени.

fala za informacijava...znachi podobro ako s eodluchi chovek da iznajmi skii za da ne si gi unishti svoite, pred se metalnite ivici koj posle ni shlajfovanje ne gi spasuva. tuku iznajmuvanje skii koj znae dali funkcionira dobro i koj znae kolku stari konduri (pred se chisti) chovek kje dobie.

sho e so ski terenite vo sosedstvoto, od najbliskite za MK?

ај да оживеам малце темава,иде зимава:helou:
сакам да почнам со сноубординг ,ако може да ми кажете колку кеш би ми требале целосно да се опремам,и дали е подобро прво да почнам со изнајмување па подоцна да купам моја опрема...одамна сум загреан за ова,можеби 6-7 години ама не сум прашувал детално пошо и сум немал кеш (не дека сеа иам али ај) како шо кажав ептен сум затрескан по ова и ако може да ме информирате:smir:

Најубаво да си земеш своја опрема (добро сочувана половна или нова), тие што ги изнајмуваат сноуборди се многу лоши, 10 години стари даски, 10 години стари везови кои имаат никаков осет и згора на тоа може да се повредиш со нив. Најдобро почекај накај 15ти јануари во дропин ќе има 50% попуст на работите и ќе можеш за пристојни цени да си земеш цела опрема.

dali nekoj znae koga pochnuva oficijalno ski-sezonata vo Mavrovo i nekoe iskustvo so pistite, ceni itn...sporedbeno so drugi mesta?

За на Маврово разбрав дека утре се отвара официјално сезоната, ќе се јавиме после со еден другар да прашаме и ако се отвара идеме, а во сабота би требало на Шапка да се отвара.
Најубав ски центар има Кожуф, најубави стази, најмногу снег и имаш еден тон места да си одбереш кај да скијаш (стази,шумички,длабок снег) и според мене многу повеќе се исплати да се отиде на ден до Кожуф него на ден до Маврово, истите пари ќе ги платиш (од оваа сезона на Маврово дневна ски карта е 1300 денари), а многу повеќе ќе се изнаскијаш зошто нема гужва и имаат многу брза жичара кај што не се ствара ред зошто е 6то сед. На Маврово ок се стазите ама не чистат ич од камења, после пола саат на стазата треба да се мачиш да избегнуваш камења ко нагазни мини ако си ја цениш опремата, значи скрос нова даска прв ден ја возам и ние бевме првите што се пуштија тој ден на планината (ние кога дојдовме тогаш ја пуштија жичарата) и од тоа прво пуштање одпозади на даската имав 5 сантима долга линија и беше длабока до дрвото.
Шапка е тапа што нема ред и што обично тапа стази пуштаат, се поминуваат за минута ипол, а чекаш саат време после за да стигнеш на жичара и уште 15 минути додека да се качиш со жичарата до горе.

Да ви кажи чичко ви оти се нервирам за Пелистер. Бидејќи додека Маврово и Шапка ги чекаат уште првите снежни врнежи, на Пелистер денес се отвори скијачката сезона. Снег има доволно, цел ден врни нов и криво ми е што таков туристички ски центар буквално пропаѓа поради немање на инвеститор кој што ќе ги купи/земи под концесија ски лифтовите.

Еве да ви ја доловам идилата :)
12445_102851646408334_100000504979882_71704_2018591_n.jpg

еве го чичо ви кај шо се скија (тој лево)

12445_102851649741667_100000504979882_71705_7213736_n.jpg

мислам дека е доволно :)

Ко мал имам отидено еднаш-два пати на Пелистер и стварно беше убаво, сега не ми текнува конкретно на детали како беше али знам дека многу убаво си поминав и сосема е нормално да не се инвестира во убавите работи кај нас кои стварно вредат :)
Утре (сабота 19ти декември) е официјално отварање на ски центарот Шапка, педерите нема да пуштаат промотивно без пари скијање на денот на отварањето(ко што беа најавиле) туку ќе ја помовираат новата цена за целодневен билет - 800 денари. Разбрав дека ќе работеле сите стази (вклучувајќи ја и Церепашина :vozbud:) така да би требало да е добро па кој дојде се гледаме горе!!!
Ски центарот Кожуф ќе се отвара изгледа после 15 јануари бидејќи имале проблеми со патиштата, така да најубавиот ски центар (според мене) ќе го почекаме уште месец дена додека да се отвори додека Маврово изгледа ќе се отвара следнава недела и целодневна карта ќе биде САМО 1300 денари :tapp:.

На Пелистер има засега 5 ски лифтови, од кои 3 се неупотребливи (од страната на Молика).

Останатите два, се наоѓаат на сликата и барем засега се ок. Ски карта дневна е 400 денари, додека сезонската е 4000 денари.

Знае некој точна дата кога ке се отвара официјално Маврово?

Знае некој точна дата кога ке се отвара официјално Маврово?

Наводно следниов викенд.
Денес тотално разочарувачки беше Шапка, до кај 10 некаде не работеше жичарата само ски лифтовите, Церепашина не ја отворија зошто типот што работел на таа жичара имал слава, снегот не растапкан, услови баш и немаше не се гледаше ништо од тоа што ептен врнеше снег и имаше магла така да НИКОГАШ во живот не сум отишол некаде на скијање и да сакам побрзо да си одам и си отидовме после 2-2ипол саати некаде максимум така да џабе фрлени 800 денари за карти и + бензин. Ајде нека се отвори Кожуф побрзо да се скија на раат.

Наводно следниов викенд.
Денес тотално разочарувачки беше Шапка, до кај 10 некаде не работеше жичарата само ски лифтовите, Церепашина не ја отворија зошто типот што работел на таа жичара имал слава, снегот не растапкан, услови баш и немаше не се гледаше ништо од тоа што ептен врнеше снег и имаше магла така да НИКОГАШ во живот не сум отишол некаде на скијање и да сакам побрзо да си одам и си отидовме после 2-2ипол саати некаде максимум така да џабе фрлени 800 денари за карти и + бензин. Ајде нека се отвори Кожуф побрзо да се скија на раат.

Фала на информацијата, а за Кожув ке треба да почекаме до после нова година, од Гевгелија сум инаку . . . Далеко ми е следниот викенд за Маврово, неможам да се стрпам до тогаш што значи понеделник Шапка . . .

Фала на информацијата, а за Кожув ке треба да почекаме до после нова година, од Гевгелија сум инаку . . . Далеко ми е следниот викенд за Маврово, неможам да се стрпам до тогаш што значи понеделник Шапка . . .

Распрашај се само какви ќе бидат условите да не се заебеш и ти ко мене + ти си бајаги подалеку :)
За Кожуф разбрав дека после 15ти ќе се отварало дека имале проблеми со патот нешто, точно е или да не имаш некоја друга информација?

Распрашај се само какви ќе бидат условите да не се заебеш и ти ко мене + ти си бајаги подалеку :)
За Кожуф разбрав дека после 15ти ќе се отварало дека имале проблеми со патот нешто, точно е или да не имаш некоја друга информација?

Има доста проблеми со патот, на повеќе места е пресечен од новиот пат што мора да биде готов до наредната сезона. Мислам дека ке се отвори пред 15ти, многу снег има моментално и тоа е исто голема пречка, неможат да го исчистат. Како и да е кога ке го отворат ке се забрави на другите ски центри, бар во МК . . .

Колку е на Шапка дневна карта?:smir:

Фала од напред!

Колку е на Шапка дневна карта?:smir:

Фала од напред!

800 ти е дневна карта, само не сум баш сигурен колку вреди...

Има доста проблеми со патот, на повеќе места е пресечен од новиот пат што мора да биде готов до наредната сезона. Мислам дека ке се отвори пред 15ти, многу снег има моментално и тоа е исто голема пречка, неможат да го исчистат. Како и да е кога ке го отворат ке се забрави на другите ски центри, бар во МК . . .

Не го пуштаат новиот пат оваа сезона? :(

Знае некој дали во сабота на отварањево на Маврово се плаќа карта или е како и секад, беспари?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom