16 години од бомбардирањето на Србија од НАТО

Член од
24 март 2010
Мислења
12.911
Поени од реакции
18.776
Не ме интересира како почнала УЧК, и од кого, ме интересира причината со која се мотивирани припадниците на УЧК, и причината за подршката што го даваше народот.
Пуно бе, пак мислиш дека со некој од Шведска збориш. УЧК и беше формирана и добиваше поддршка на основ на сонот за Голема Албанија. Нема потреба да се правиме мутави.

Милошевиќ ги репресираше, бидејќи Косово е дел од сонот за Голема Србија. Косово е територија каде што тие два проекта се судираат и затоа секогаш ќе биде регионално битна територија.

НАТО и останатите големи сили ги поддржаа Албанците за да го казнат Милошевиќ, кој не виде дека Хрватска е класичен западен проект. Плус на Албанците им се погоди историски момент што се случува еднаш во 500 години. САД беше единствената сила што можеше да проектира интереси тогаш. Толку, многу е едноставно, нема потреба од лицемерие.
 
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.005
Не ме интересира како почнала УЧК, и од кого, ме интересира причината со која се мотивирани припадниците на УЧК, и причината за подршката што го даваше народот.[DOUBLEPOST=1427232066][/DOUBLEPOST]
Тоа го знам, но зошто да не беше република, кои критериуми ги исполни Македонија за да биде република?
На ист начин, на исто време, ист временски период се окупирани, исто толку цркви имаат изградено...
Бидејќи Косово беше направена покраина од страна на маршалот.Истиот тој маршал го направи Косовскиот проблем,со тоа што не даде на Србите кои беа протерани од Космет за време на 2ра светска војна да се вратат а го направи Косово покраина како дел од неговиот план за расцепкување и слабеење на Србија.Имено истиот Тито сам го создаде проблемот во Босна,со создавање "Босанска нација и јазик"
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.211
Поени од реакции
3.506
Повеќе од половината од населението избркано од државата, над 10 000 убиени, пак имаш срце тоа да го напишеш во наводници, свака ти част.
Албанците имаа легитимно право за независност, од целата Југославија територијата на Косово значително беше најслаба во секое поле, освен вадење минерали. Бунтот немаше политчки мотиви, туку беше чисто за преживување.
Пуно, тие "избркани" бегаа од огнот кој сам го запалија, не може ти да запалиш оган и да седиш многу близку до него притоа очекувајќи дека нема да се изгориш. И после огнот е крив а не тој што го запали, која албанска логика бе?

Сега гледам многу им се подобри животот од кога се независни, си ги сокршија нозете да се пријават за азиланти в Германија.

Кажи ми зошто сега не кренат бунт против самите себе?
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.187
Не ме интересира како почнала УЧК, и од кого, ме интересира причината со која се мотивирани припадниците на УЧК, и причината за подршката што го даваше народот.[DOUBLEPOST=1427232066][/DOUBLEPOST]
Тоа го знам, но зошто да не беше република, кои критериуми ги исполни Македонија за да биде република?
На ист начин, на исто време, ист временски период се окупирани, исто толку цркви имаат изградено...
Не знам јас тоа, само ти кажувам дека Косово немаше право на отцепување од Србија, исто како што немаше ниту Војводина. Затоа признавањето на Косово е опасен преседан во светски размери, и затоа и ден денес не е признаено од многу држави. И затоа Косово никогаш нема да биде држава како и сите други. Ако Косово има право на државност, тоа право го имаат еден куп региони во Европа, како Баскија на пример. САД се обиде да протурка некоја теза дека иако правно Косово не можело да биде држава, заради претераниот терор од страна на Србите, се здобило со тоа право. Шпанија, Словачка и еден куп други држави во Европа не се баш многу импресионирани од тоа објаснување, најверојатно затоа што е моронско.
 
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.005
Не ме интересира како почнала УЧК, и од кого, ме интересира причината со која се мотивирани припадниците на УЧК, и причината за подршката што го даваше народот.[DOUBLEPOST=1427232066][/DOUBLEPOST]
Тоа го знам, но зошто да не беше република, кои критериуми ги исполни Македонија за да биде република?
На ист начин, на исто време, ист временски период се окупирани, исто толку цркви имаат изградено...
Бидејќи Косово беше направена покраина од страна на маршалот.Истиот тој маршал го направи Косовскиот проблем,со тоа што не даде на Србите кои беа протерани од Космет за време на 2ра светска војна да се вратат а го направи Косово покраина како дел од неговиот план за расцепкување и слабеење на Србија.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.263
Поени од реакции
3.069
Пуно бе, пак мислиш дека со некој од Шведска збориш. УЧК и беше формирана и добиваше поддршка на основ на сонот за Голема Албанија. Нема потреба да се правиме мутави.

Милошевиќ ги репресираше, бидејќи Косово е дел од сонот за Голема Србија. Косово е територија каде што тие два проекта се судираат и затоа секогаш ќе биде регионално битна територија.

НАТО и останатите големи сили ги поддржаа Албанците за да го казнат Милошевиќ, кој не виде дека Хрватска е класичен западен проект. Плус на Албанците им се погоди историски момент што се случува еднаш во 500 години. САД беше единствената сила што можеше да проектира интереси тогаш. Толку, многу е едноставно, нема потреба од лицемерие.
Кажав, не ми чуе за друго, само знам дека албанците и те како имаа причина за се поделат од Србија. Не викам дека американците дојдоа за хуманитарни причини, не ме интересира, тоа е друга тема.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Много посто - 2001 година беше продукт на континуитета на политиката на Милошевич и второ на бомбардираниjaта над Jгославиja. Реално тоа се надевам сложи краj на разпадот на СФРJ и цепенето на територии во Западните Балкани.
Треба да си голем слепец за да не си забележал врзката и решаването на албанското прашане на Западните Балкани генерално.[DOUBLEPOST=1427223758][/DOUBLEPOST]
Уви беше веке неколко пати предупреден да запре после егзодусите во Хрватска и БиХ, но тоа во Косово преле чашава,а и тоj не беше хитар да си обезбеди надворешна подржка.Биполарниот свет си замина,а со тоа и потребата на буфер,какавто беше Jгославиja.Милошевич се уште веруваше во своите фантазии и силата на Jгославиja, па видовме тоа што видовме.
Имаше подршка и рок да го реши проблемот ама инцесоидното племе се како плевел па не можеше да го испочитува рокот.
Нешто слично како нашите со Арачиново ама Македонците исплашени од претходно курвински ја одиграа играта па им дозволија на епруветите да го извлекуваат преполовениот и изнемоштен до смрт терористичкиот плевел.

Историјата ќе памети една единствена грешка во која Македонија нетребаше да има референдум за независност па тогаш плевелот немаше да ги има денешниве привилегии.

Кратко кажано ќе беа истребени и протерани во матичната вукојебина а на балканот ќе владееше мир и благосостојба.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
12.911
Поени од реакции
18.776
Кажав, не ми чуе за друго, само знам дека албанците и те како имаа причина за се поделат од Србија. Не викам дека американците дојдоа за хуманитарни причини, не ме интересира, тоа е друга тема.
Темава е за бомбардирањето на Србија од НАТО. Значи од САД. Не за правото на Албанците за отцепување. Границите се неменливи е само теза, која никогаш не го издржала тестот на времето.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.263
Поени од реакции
3.069
Пуно, тие "избркани" бегаа од огнот кој сам го запалија, не може ти да запалиш оган и да седиш многу близку до него притоа очекувајќи дека нема да се изгориш. И после огнот е крив а не тој што го запали, која албанска логика бе?

Сега гледам многу им се подобри животот од кога се независни, си ги сокршија нозете да се пријават за азиланти в Германија.

Кажи ми зошто сега не кренат бунт против самите себе?
Нели овде викаме дека тој оган е запален од американците, србите врз тој оган фрлија бензин, каква вина имаат албанците тука, освен инстиктот за прежувување, потребата за подобар живот.

Никој не сонувал дека нагло ќе се промени животот, тоа е процес.[DOUBLEPOST=1427233482][/DOUBLEPOST]
Не знам јас тоа, само ти кажувам дека Косово немаше право на отцепување од Србија, исто како што немаше ниту Војводина. Затоа признавањето на Косово е опасен преседан во светски размери, и затоа и ден денес не е признаено од многу држави. И затоа Косово никогаш нема да биде држава како и сите други. Ако Косово има право на државност, тоа право го имаат еден куп региони во Европа, како Баскија на пример. САД се обиде да протурка некоја теза дека иако правно Косово не можело да биде држава, заради претераниот терор од страна на Србите, се здобило со тоа право. Шпанија, Словачка и еден куп други држави во Европа не се баш многу импресионирани од тоа објаснување, најверојатно затоа што е моронско.
Највероватно, ако САД успеваат да исценираат исто такво сценарио и таму, тогаш тие држави се неспособни, и заслужуваат таков третман.
Нека пробаат да ја поделат Швајцарија...
Искрено не ме интересира правото, ме интересира што мислите, каде е вината што американците успеаа да исценираат војни низ Југославија?
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.211
Поени од реакции
3.506
Нели овде викаме дека тој оган е запален од американците, србите врз тој оган фрлија бензин, каква вина имаат албанците тука, освен инстиктот за прежувување, потребата за подобар живот.

Никој не сонувал дека нагло ќе се промени животот, тоа е процес.
Албанците го запалија со амерички бензин. Србите го гасеа пошто почна да ги гори и нив.

Ако сакаат подобар живот, тогаш да се вратат од таму кај што дошле.
 

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
2.375
Поени од реакции
4.247
Косово никогаш нема да биде целосна независна држава.Али у исто време пак Косово никогаш нема да биде ни во составот на Република Србија.И ќе си остане така измеѓу а ќе пати најмногу поради тоа народот во Косово без разлика дали се Албанци,Срби,Босанци,Турци и Македонци.Ќе немат да јадат леб и ќе се борат со сите жили да преживеат.А НАТО си доби приватна држава на посед каде што можат да тестират бомби да градат големи воени објекти и во случај на трета светска војна да имат одлична гео-стратешка позиција на Балканот.Затоа повеќе е од јасно зошто не сакам Македонија да влезе во НАТО.Ниту Финска не е во НАТО па што им фали.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.263
Поени од реакции
3.069
Албанците го запалија со амерички бензин. Србите го гасеа пошто почна да ги гори и нив.

Ако сакаат подобар живот, тогаш да се вратат од таму кај што дошле.
Од каде дошле, од Вега? Па им се расипало бродот...
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.187
Највероватно, ако САД успеваат да исценираат исто такво сценарио и таму, тогаш тие држави се неспособни, и заслужуваат таков третман.
Нека пробаат да ја поделат Швајцарија...
Искрено не ме интересира правото, ме интересира што мислите, каде е вината што американците успеаа да исценираат војни низ Југославија?
Нормално дека во случајот не те интересира правото, затоа што не е на твоја страна. Исто како што религиозните не ги интересира логиката. Никој не исценира војни во Југославија, на Југославија и требаа уште триесетина години за да успее. Требаше уште триесетина години за физички да исчезнат генерациите кои не се чуствуваа како југословени. Мојата генерација немаше ништо против Југославија.

Еднаш кога почна распадот, Милошевич со своите идиотски политики им го подари Косово на Албанците. Наместо да зачисти дома, тој отиде Загреб да го освојува.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.263
Поени од реакции
3.069
Нормално дека во случајот не те интересира правото, затоа што не е на твоја страна. Исто како што религиозните не ги интересира логиката. Никој не исценира војни во Југославија, на Југославија и требаа уште триесетина години за да успее. Требаше уште триесетина години за физички да исчезнат генерациите кои не се чуствуваа како југословени. Мојата генерација немаше ништо против Југославија.

Еднаш кога почна распадот, Милошевич со своите идиотски политики им го подари Косово на Албанците. наместо да зачисти дома, тој отиде Загреб да го освојува.
Како што кажав, неправедно беше што Косово не беше република во рамките на Југославија, а немаше таква пречка освен очигледната.
За тресет год навистина ќе исчезнаа луѓе.
Не си против Југославија, затоа што си имал плата ко германска, ни јас немаше да имам против, всушност да се прашував јас најдоброто решение би било тоталната асимилација. Верата беше пречка за се во балканот, да беа албанците православни се друго ќе беше.
 
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.005
Како што кажав, неправедно беше што Косово не беше република во рамките на Југославија, а немаше таква пречка освен очигледната.
За тресет год навистина ќе исчезнаа луѓе.
Не си против Југославија, затоа што си имал плата ко германска, ни јас немаше да имам против, всушност да се прашував јас најдоброто решение би било тоталната асимилација. Верата беше пречка за се во балканот, да беа албанците православни се друго ќе беше.
Не се сложувам со делот Косово да би била република во рамките но Југославија,ама сметам дека за другото си 100% во право,особено делот со православните албанци.Од местото од кај потекнувам јас,луѓето склучувале бракови со православни албанки доста често.А од качачките напади,страдале и словенското и православното албанското насление во тие простори(било тоа негде во Македонија или пак Средна/Северна Албанија).Затоа многу од тие денес се и асимилирани во Срби/Македонци/Бугари,само поради верата.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
3.170
Поени од реакции
2.876
Повеќе од половината од населението избркано од државата, над 10 000 убиени, пак имаш срце тоа да го напишеш во наводници, свака ти част.
Албанците имаа легитимно право за независност, од целата Југославија територијата на Косово значително беше најслаба во секое поле, освен вадење минерали. Бунтот немаше политчки мотиви, туку беше чисто за преживување.
Немој да го заборавиш и правото на косоварските Албанци да преминуваат илегално од Косово во Србија кај Куршумлија и тоа наоружани за да сечат бесправно дрва:

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Opustosene-sume-duz-administrativne-linije.lt.html
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.263
Поени од реакции
3.069
Немој да го заборавиш и правото на косоварските Албанци да преминуваат илегално од Косово во Србија кај Куршумлија и тоа наоружани за да сечат бесправно дрва:

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Opustosene-sume-duz-administrativne-linije.lt.html
Нека ги фаќаат нив, нека ги казнат, што мораш мене да ме задеваш?
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.187
Како што кажав, неправедно беше што Косово не беше република во рамките на Југославија, а немаше таква пречка освен очигледната.
За тресет год навистина ќе исчезнаа луѓе.
Не си против Југославија, затоа што си имал плата ко германска, ни јас немаше да имам против, всушност да се прашував јас најдоброто решение би било тоталната асимилација. Верата беше пречка за се во балканот, да беа албанците православни се друго ќе беше.
Кога почна да се распаѓа Југославија, јас бев во ЈНА, имав 18 години. Ништо од германската плата. :) Реално гледано, единствени кои по менталитет не припаѓаа во Југославија беа Албанците и Словенците. Да не беше големосрпската политика и хиперидиотската Српска Академија, Југославија ќе беше убаво место за живеење. Неспоредливо поубаво од овие посеротини од држави и полудржави кои настанаа со распадот на Југославија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom