Ne te znae/me, tochno, no ete poleka te doznavame shto marka si. Pere uchtivo iskomentira, zatoa nema potreba od takov rechnik i ton.
No dobro e shto (makar i sramezhlivo) se soglasuvash deka Demokratite se loshiot izbor za Makedonija, a bi dodal i za Balkanot.
Tuku mimo Makedonija, da te prasham iskreno, da ne ste doma na socijalna pomosh ili nekoja vladina programa od toj vid???
Od Republikanec teshko da stradash sem shto bi gi isekle socijalistichkite programi: pod Republikancite danocite se poniski, Republikancite se pro-biznis orjentirani, pa ako si kadarna i troduljubiva treba da mozhesh da prosperirash. Ako pak ne si, togash svakjam zoshto nekoj tret ti e kriv vo zhivotot (Bush) i zoshto bi glasala za Demokratite. Poslednive se multi-kulti partija, za snaodlivi individui so koi se gradi idninata na edna drzhava nema leb so niv pa kako i da ja svrtish rabotata.
P.S. Ako pobedi Rudi Dzuliani vo Florida ili ponatamu vo trkata, glasot za nego nikako ne e zaluden, naprotiov! Ako ne pobedi Dzuliani, togash treba da se razmisli, najverojatno Ramni. Se drugo e losh izbor za Makedonija no i za povekjketo Amerikanski gragjani.
Mi zborish ko da si u Amerika a ne znam dali imash osnova za toj muabet. Ako si od Makedonija, ostaj sho ti pise na internet ili po knigi, politika e ova edno se zbori drugo se pravi. A ako si u Amerika, togas ke da si od povisokata glasa, t.e. mama i tato a mozebi i baba i dedo ti dosle tuka, stvorile kapital na vremeto koa mnogu polesno se pravele pari, pa sea si so iljadnici mozda i milioni u banka pa aftomatski stanuvas Republikanec. Taksite se poniski, da, ali znaesh za kogo? Za bogatashite. Jas isti taksi plakjam so nekoj shto ima 84209348 milioni u banka. Ko demek ja premnogu pecalam za drzavava, pa da vratam 6-7 procenti kolku i da e, so za moeto primanje toa e premnogu, a nekoj da vrati smesni 6% od negovoto primanje a mu ostanuvaat ushte kupche milioni. I nemoj da vratis so toa: "Epa si napravil pa zosto da mu gi zemes." I jas sum gi napravila pa mi gi zimaat, i tie pari mene povekje mi znacat otkolku na nekoj na koj so parite so gi plakja za taksi mu se edna vecera. Pro-biznis? Da...ali ne i davaat shansa na poniskata klasa da investira, go zgolemuvaat procentot vo Federalniot Rezerven Sistem pa odi zemi kredit ako mozis za da pocnis biznis. Ke ti dadat 10 iljada dolari, dovolno toaletna da mozis da kupis za biznisot. A za prosperitet, te molam ne mi zbori. I majka mi i tatko mi rabotat po 70 saata u nedelata, t.e. duplo rabotno vreme, samo za da se ima edna egzistencija. Nikakov luksuz, ali da moze da se plati kukjata, kolata, jadenje da se kupi i da mi plati voda za da mozam da se tushiram. Drugo nishto...a r'mbame site kolektivno ko volovi cela familija. I mene jedina shansa za uspeh mi e da ucam, da zavrsam na jak fakultet, i da si rabotam rabota shto e nezavisna od vladata. I ti mi vikas deka cim ja ne sum napravila kesh do sega ne sum uspeala, znaci ne sum trudoljubiva...
A da vratime slika...Bil Klinton Demokrat. Prf pat u istorijata na Amerika da bide budzetot vo surplus. Ide Bush na scena...bilioni vo deficit za 2 godini. Amerika momentalno e vo recesija, a garant posle 10-20 godini koga istoricharite kje ja pregledat slikata shto ja imame deneska kje gi klasificiraat ovie 4-5 godini kako Panika..ne daj Boze pa da stigne do Depresija.
Bush barem go imashe glasot na starite, onie skoro za u penzija ili vekje penzioneri. Sea Republikancite i toj glas go nemaat poshto nishto ne napravija za Social Security Sistemot. A i jas ucam so deca shto moze da se kaze deka se dosta bogati. Pred 4 godini koga mi lobiraa za Bush, sea se ismejavaat na Republikancite i vikaat deka nema shansi Republikanec da stane pretsedatel sega vo 2008. I toa i mi beshe poentata, ali ti pak ne me sfakjash. Eden Demokrat i eden Republikanec definitivno pobeduvaat vo bilo koja drzhava vo preliminarnite izbori. I ok, imas Demokrat vs. Dzuliani. I na krajot Demokratot pobeduva...i kraj. A ti dzabe si otisol si glasal za Dzuliani, dzabe mu e koa ne pobedue, koa razocaruvanjeto kaj narodot e tolku golemo so ne im e bitno vekje koj ke bide pretsedatel, samo Republikanec da ne e.
Ako si u Amerika, ne mi e jasno kako ova ne ti e uvideno do sega. A ako ne si, gledam deka ocigledno znaesh za shto zboruvas, ali pak ke recam: gledas ti samo so ti pisue crno na belo, so bilo dobro so ne bilo dobro, a ne zabelezuvas kakov e odnosot na narodot, i ne zabelezuvas kolku od tie raboti shto se kazuvaat se lagi. Normalno politicari lazat, ali ima prichina zoshto Bush e sega pretsedatel. Se iznalaga tipot, a mislam lugjeto da mozhea ke go izbrkaa od kancelarija na kloci sega.