Фондација за истражување на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата feniks_m
  • Време на започнување Време на започнување
Moj predlog: bi trebalo toa da se sistematizira:
A. hronoloshki - tim za antika, sreden vek itn.
B. disciplinarno: - istoricari, jazicni eksperti, istoricari na umetnosta, istoricari na religijata (da ne gi zaboravame bogomilite) itn.
Predlogot na AngPu e stvarno super, i toa so otkupuvanjeto na artefaktite e vazno, makar soleno:toe:
Inace, skepticen sum okolu tie arhivi vo Germanija...
NO NAJVAZNO OD SE E DA OSTANEME SLOZNI, bez ogled na toa koi se nasite mislenja!!!
Oti toa ne izelo niz istorijata...

Паско Кузман нема врска од ИСТОРИЈА па ниту од Археологија. Кжете ми само колку книги има тој напишано и тоа ќе ви одговори колку е тој човек адекватен за оваа работа.

Темава е деликатна и таквата иницијатива за која прочитав до сега преоѓа на некој начин во шпиунажа. Можеби на некој ова ќе му изгледа претерано, ама за вакви работи не треба многу муабет да се прави по интернетов. Сериозно е. Бар јас така го сваќам. Се работи за нашата иднина како Македонци. Доволно долго сме во мрачната доба на информации за нашиот идентитет. Толку:salut:

Ajde predlozi 'adekvaten' covek za ovaa rabota!

So crveniot text se slozuvam 100%

I tuka sum da doprinesam za ovaa inicijativa.

Aj pozdrav.

Имам едно мислење мислам дека е добро најпрво треба сопствените пронајдоци и предмети да се заштитат т.е. да се откупат од они кои сакаат да ги продадат во други држави.Затоа оваа фондација доколку се оформи треба да се концентрира најпрво на територијата на Македонија.За тоа треба луѓе кои имаат Познавања низ целата територија на Македонија т.е. да познаваат луѓе кои се занимаваат со оваа проблематика.И мислам дека нетреба да се зборува повеќе,време е да се фатиме за работа.Имате моја поддршка за оваа организација доколу трба нешто кажете јас сум тука.

Помислив и на тоа да се пази што се зборува, ради xxxxxx причини, но мораше некако да се почне ова.
А бидејќи не се знаеме, мораше вака.....

Епа тогаш „Viva la revolucion“. Мило ми е што работава (бар така ми изгледа) е сериозно прифатена. Тука сум за било каква поддршка. Не сакам да сум сватен погрешно, можеби сум преголем скептик (се извинувам) ама ми е здосадено од перење мозок. Сигурно и на сите нам што контактираме на форумов.:vozbud:

Ја мислам дека оваа идеја може да се реализира немора да се вмешуваат луѓе од владата или луѓе како Паско Кузман, секој поединец би можел да има пристап во архивите низ светот освен во оние каде што се крие нешто против нашата држава како на пр. во Бугарија или Грција.

Една од улогите на Архивите е-"СЕКОЈ ПОЕДИНЕЦ (ГРАЃАНИН) ДА ЈА КОРИСТИ АРХИВСКАТА ГРАЃА ЗА СВОИ НАУЧНИ И КУЛТУРНИ ПОТРЕБИ".

Ја сум заинтересиран за ваков проект, би можеле да се собереме негде и да подискутираме

Па мислам дека од разговоров до реализацијата на нешто вакво и 3 -5 години да се чека вреди. Мислам дека се сложуваме...
Јас во моментов немам време за посериозно работење на случајов, поради факултетот кој ми бара многу време, но како и да е може да се видиме во некое блиско време..................................
Јас планирам во скоро време да поразговарам со одредени луѓе - пријатели кои мислам дека ќе ми помогнат во контакти и совети..... Кога ќе го средам тоа ќе ви пишам детално што сум направил....

Pa koga se slozuvame site daj da napravime edna sredba da se sobereme site istomislenici i da se fatime za rabota Makedonija nema poveke vreme za cekanje.

odlucete kade i pisete

Незнам како размислувате, но крајно време е да се превземе нешто.

Не се плеткајте со државата, таа е кочница за се.

Гледам се спомна археолошки материјал, тоа е одлично но многу тешко ќе оди.

Сега да дадам мој предлог.

Наместо пари, за кој тешко може да ги собираме, подобро би било да се работи по принцип на услуги. Нас ни се потребни документи од светските музеи и архиви (ништо повеќе). Да направиме мрежа на луге кои престојуваат во странство и да одат во музеите и се што се однесува на Македонија и Македонците да го копираат. Да дадам пример, Искендер, се расправаме во празно, се спомнуваат печати, повелби и што уште не, кој е во близина на тие извори да изнајде начин да ги слика или копира материјалите, но сето тоа да биде со печат заверено од институцијата од каде се превзема материјалот (да не испадне некој да каже фотошоп), значи од примерот за Искендер, се спомнува печат во Цетиње, некој од таму да ни обезбеди копија заверена од истиот. И така за се и сешто поврзано за Македонија и Македонците. Се спмнуваат Македонски полкови во Украина, ајде оригинал документи (не само страни на книги кои не се знае како се пишувани). Потоа, имиграционо биро во Америка, да ги завери докуметите кои не потврдуваат (а со сигурност ги има, ги видовме). Значи мрежа на доброволци кои ќе ја сработат задачата без да се побара денар, а централата да ги собере сите документи, да направи барем 5 копии и да ги складира дел во централа во Македонија и останатите копии на други места низ светот (да се чуваат и кај дијаспората) бидејки секогаш постои опција во војна да се уништат. Со тоа што тие ќе бидат и заверени, нема да може после 50 години странците да ги лажираат.

Се надевам ме разбравте. Според мене тоа е единствениот начин да се самозаштитиме (да ја зачуваме историјата)

Еј чекајте малку вака си претпоставуваме ама од кај знаеме дека може да успееме.Јас не сум песимиста туку оптимиста и реалиста и мислам дека може да се собере пари за некоја намена.Малку луѓе има што се чуствуваат патриоти.Туку треба да се прача писма и апели до многу македонски организации во дијаспората и овде во македонија.Па и мие самите може да дадеме некој денар онака симболично и тоа нее голем проблем,
додека за тоа второто барем мислам дека е супер идеја и дека за тоа не е потребно пари (во голема количина) туку само волја и сила за да се направи тоа.
Сепак позз до вас и големиот мозок за ова :helou:
Почит

Pa koga se slozuvame site daj da napravime edna sredba da se sobereme site istomislenici i da se fatime za rabota Makedonija nema poveke vreme za cekanje.

odlucete kade i pisete

ДА,да треба одлука а и да се соберат сите оние кои мислат дека се способни да извршат определена функција во сето ова.
Затоа не избрзувајте пред време и не само туку така да биде речено.
Како прво мислам дека треба да се прати порака до сите оние кои како прво се македонци и кои сакаат да учествуваат во ова.
Главно апелот треба да биде пратен од модераторите на форумот до сите мк.Па потоа кој како сака ке врати порака и ке прифати работа.
Па одпосле може да се подели работата и кој за што ке бара информации.
Почит:helou:

И да напоменам за разлика од глупине гејци кои на форумите барем јас колку што знам и имам видено на еден каде што се уфрлив собираат по 2000 долари годишно за тој форум/.Па толку ли се глупави секакви глупости гледаат и плус пари собираат за тоа.Ама ај нејсе нема резон со нив да комуницираш немаат мозок
дефиниција (пари) + (глупост)=(гејци педери) тоа го имаат тие

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom