Етносите и бизнисот во Македонија

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Локација
Велико Трново
Веб-сајт
www.vedomost.info
Нека темата да jа подкараме с доброто - демек да забравим за "оньа бизнес", от коjто много се печели :wink:

Та, как е бизнеса според етносите в Македониjа?
Нека да дам пример с Б`лгариjа:
Арменците са наj-добрите златари
Турците са наj-добрите строители, а и в земеделието ги бива.
За евреите, ништо, че са малко вече - пари им даj на тех - банки, магазини, т`рговиjка.
Циганите... освен да ги викнеш на свадба да ти ударjат един кjучек като музиканти - цена немат

Та как е у вас? По етноси разделен ли е бизнеса или немате такова набльудение?

Предполагам че албанците правјат нај-хубавата боза, а босненците(доколкото ги има) са мајстори на бурека.
Дали познах?

Gorancite se najdobri slatkari vo cela ex YU.
Opsto prifateno od site e deka e taka.
Posebno receptot za sladoled na nikoj ne go davaat.
(e...zbor ako cujam deka se kosovski bugari...vi e..v ma...a.I toa poloso od bateto :vozbud:)

Gorancite se najdobri slatkari vo cela ex YU.
Opsto prifateno od site e deka e taka.
Posebno receptot za sladoled na nikoj ne go davaat.
(e...zbor ako cujam deka se kosovski bugari...vi e..v ma...a.I toa poloso od bateto :vozbud:)
Апсолутно се слагам Зевсе.
Има една фамилија кај мене во градот и ја имаат најдобрата слаткарница.Всушност ретко кој пробува да им парира во слаткарството,а ако проба едноставно....не го бива...

Хм, какви са тези Горанци? Нешто линк некаде има ли за четене?
А като става дума за сладки нешта за jадене... мммм... това ште варви навсекаде на балканите.
Абе Зевсе, ти успjа ли да идеш в турската сладкарница в Джумаjата в Пловдив? Правеха много хубави работи преди да почнат да jа ремонтират

Standarden bev u turskata slatkarnica.
Tie baklavite...hmmm-ne se opisuvaat.
Nazalost...koga ja renoviraa dzamijata i nejze ja zatvorija.
Mrdnat sum po orientalni slatki-zatoa na sekoi dva meseci mora edna nedela da jadam corba od zelka-(dieta bate...i toa rigorozna)posto inace ke stanam kako Turgut Ozal.

Goranite se naseleni na teritorijata na Gora.Toa e tromegjeto pomegju R.Makedonija,R.Albanija i R.Srbija.Naj jugozapadniot del od Kosovo,ke vidis na karta...eden mal procep pomegju Albanija i Makedonija.

Tie se kako sto vekje kazav...tradicionalno najdobri slatkari nasekade vo ex YU,od Slovenija do Makedonija.
Povekje za niv ke naucis ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gorani_(ethnic_group)
p.s Na levata strana od stranata,nekade na polovina imas i info na makedonski i na bugarski.Kako i za se drugo na balkanot...infoto i za niv e razlicno na sekoj od navedenite jazici.Procitaj gi i trite,pa sam izvadi si zaklucok.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom