Владо Черноземски и атентатот во Марсеј

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување
Makedonski patriot ne moze taka da razmisluva!

Lavot use ima da uci deka negoviot "heroj" ne umrel zaradi "patriotski pobudi" tuku zoso ispolnuval naracano ubistvo od nekoi mnogu zabegani osobi! Nie Makedoncite so takvi osobi (Hitler, Musolini, Pavelic) nemame niso zaednicko i sme go dokazale toa u 4 godisna borba so koja voedno ja zaokruzivme nasata drzavnost.

Ti "VMRO" ako imas neso so niv -- poso neli tvoite idoli ideoloski bea na taa strana, a Boga mi si se velea "Bugari" i rabotea za bugarskiot dvor -- ne gi mesaj so nas Makedoncite.

Lave koi bea "dobro obucenite teroristi" kako Velicko Dimitrov Kerin (Cernozemski)? Bea istite tie na koi teatarot na operacii im bese Pirinska Makedonija! Pred i posle otkako go ukokaa Karagorgevic, istite tie t.e. banditite na Vanco Mihajlov Gavrilov gi teriroziraa i ubivaa MAKEDONCITE od Pirinska Makedonija, a deluvaa i vo Vardarska!!! Kolku iljadi nacionalno svesni Makedonci ubija? REKI OD KRV!!!

I tie i Karagorgevic za nas Makedoncite se isti qurac u drugo pakovanje.

Се си напиша убаво, како што треба и како што те учеле учителите по историја во комунистичкото...кога се учеше за Матија Губец и за Људевит Гај и кога Македонската историја се учеше некако вака...прво биле словените, па Самуил, па Крал Марко, па Турци и Гоце Делчев....и за крај Тито

Е ама очигледно не ме сфати што всушност пропагирам јас...
знам многу добро, верувај што правеле Михајловистите, што Протугеровистите, а што правеле Санданистите...сум читал барем до толку литература на таа тематика...

Но ќе те запрашам, зарем не треба да учиме од нашите соседи како се сака татковината, и како воопшто се работи. Уште еднаш ќе ти повторам тие многу успешно си ја продаваат својата приказна, им успева пропагандата, а ние овде се караме дали требало овој или оној да го славиме...

Конечно колку што Сандански и неговиот Тодор Паница направиле добро за Бугарија толку направиле Протугеров и Черноземски за Македонија...Бугарите денес си го слават Јане Сандански како Бугарски херој, запрашај се зошто? И доста е од тоа еднострано гледање на историјата по партиска директива, умре таа партија, ја нема...кога може еден Борис Сарафов во историјата да биде запазен со два-три збора (во цел учебник) во кој се вели - `водачи на Илинденското востание биле Даме Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев`-замислете за водачот на Илинденското востание само една реченица во учебник по историја... и наместо да преземеме офанзива против Бугарите и Грците, за историјата ние денес...ами тој бил ваков, те таков, па бил десничар, па не бил социјалист и незнам шо...
повтори си за Александар Македонски и Грците, и учи треба поинакво гледање на историјата... Мајски манифест, ако знаеш што значи тоа

Katunec напиша:
Makedonski patriot ne moze taka da razmislue!

Lavot use ima da uci deka negoviot "heroj" ne umrel zaradi "patriotski pobudi" tuku zoso ispolnuval naracano ubistvo od nekoi mnogu zabegani osobi! Nie Makedoncite so takvi osobi (Hitler, Musolini, Pavelic) nemame niso zaednicko i sme go dokazale toa u 4 godisna borba so koja voedno ja zaokruzivme nasata drzavnost.

Оди во село Велгошти, Охридско или во кое сакаш друго село каде што има стари луге, ама што не биле комунисти и нека ти кажат дали во времето на Хитлер и Цар Борис, во Македонија било лошо за живеење. Имаше и на телевизија ако се сеќаваш, мислам дека беше Досие Скопје..... таму кажуваа стари луге дека во време на германците многу убаво било, немале никакви проблеи со нив. А не ми кажувај ти за твојата 4 годишна борба, која Тито ви ја насади во главите. Иако беа германците тука, партизаните сакаа да ударат на Солун, Тито не им дозволи на Солун затоа што морало на "окупаторот". И поради таа причина, тие што не отидоа во партизани, отидоа по затворите, а такви беа многу. Голем дел од партизаните што останаа мислеа дека се борат за независина Македонија, а не за во склоп на Југославија. После кога се побунија, отидоа на Голи Оток се разбира.
Земи ја книгата "ВМРО 1924-1934" од Зоран Тодоровски и таму ке видиш една изјава од Мусолини на тема Македонија и ке ти стане јасно.
Анте Павелич бил адвокат кој од Загреб со мотор има дојдено во Скопје за да ги штити жртвите на скопскиот студентски процес во 1927 година.

Не само во Охрид, туку насекаде во Македонија за време на албанско-бугарската окупација (или во времето на Хитлер и Цар Борис како што ти го нарекуваш тој период), не било "добро за живот" за нас Македонците од познати причини.

Како и останатите "Бугари" oд Радко, мешаш елементарни поими запакувани во анти-комунизам. Во една реченица "Tито ви ја насадил борбата", во друга "партизаните сакале на Солун". И затоа после е хаос, па извршителитте на плановите на Хитлер (како Черноземски) "требало" да бидат национални херои, па требало демистификација, дрн, дрн, јариња.

Точно е дека во Бугарија има обид за целосен ревизионизам, зошто никако не им оди во прилог дека беа на страната на фашизмот, и тоа баш преку бандити како Ванчо Михајлов. Од вистината не може да се избега.

Za "Lavot"

Lavot напиша:
Се си напиша убаво, како што треба и како што те учеле учителите по историја во комунистичкото...кога се учеше за Матија Губец и за Људевит Гај и кога Македонската историја се учеше некако вака...прво биле словените, па Самуил, па Крал Марко, па Турци и Гоце Делчев....и за крај Тито

Е ама очигледно не ме сфати што всушност пропагирам јас ... знам многу добро, верувај што правеле Михајловистите, што ротугеровистите, а што правеле Санданистите...сум читал барем до толку литература на таа тематика ... Но ќе те запрашам, зарем не треба да учиме од нашите соседи како се сака татковината, и како воопшто се работи

Уште еднаш ќе ти повторам тие многу успешно си ја продаваат својата приказна, им успева пропагандата, а ние овде се караме дали требало овој или оној да го славиме... Конечно колку што Сандански и неговиот Тодор Паница направиле добро за Бугарија толку направиле Протугеров и Черноземски за Македонија...Бугарите денес си го слават Јане Сандански како Бугарски херој, запрашај се зошто?

И доста е од тоа еднострано гледање на историјата по партиска директива, умре таа партија, ја нема...кога може еден Борис Сарафов во историјата да биде запазен со два-три збора (во цел учебник) во кој се вели - `водачи на Илинденското востание биле Даме Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев`-замислете за водачот на Илинденското востание само една реченица во учебник по историја ... и наместо да преземеме офанзива против Бугарите и Грците, за историјата ние денес ... ами тој бил ваков, те таков, па бил десничар, па не бил социјалист и незнам шо ... повтори си за Александар Македонски и Грците, и учи треба поинакво гледање на историјата ... Мајски манифест, ако знаеш што значи тоа

Lave кaj забега ти?! Katunec тe чукна малку (oправдано според мене), a ти отиде во анализа на образованието по историја?! Дај биди маж.

Инаку јас никако не сваќам кој ти е аргументот: зборуваш за "маркетинг" или за историски вистини?! Ако сакаш маркетинг, барем кажи вака: знам кои се михајловистите (платени извршители на бугарскиот двор во Македонија), но бидејќи сите лажат (Грци, Бугари, и имаат донекаде успах заради лажењето, барем засега) дај да ќариме и ние нешто со тоа што ќе направиме фама околу убиството на кралот Александар.

Сепак, да те постетам, ние не можеме да славиме типови како Михајлов или Черноземски како херои, за кои и самиот велиш дека многу добро знаеш што ни правеле. Обратен резон имаат комшиите: Бугарите го "слават" Сандански, а Грците - Александар Македoнски (чиј татко ги поробил). Но тоа зборува за нивните фрусрации и политика, која кога-тогаш ќе пукне.

Поздрав,

Не се работи само за маркетинг, Мисирков.
Се работи за национално помирување, за поинаков пристап во гледањето на историјата, не гледање на левица и десница, туку секој кој направил добро дело за Македонија да биде рехабилитиран
Пази апсурд го славиме Васил Главинов, поради тоа што бил социјалист (кој патем проневерил многу пари од касата на ВМРО и одвај спасил глава), а не го познаваме еден Борис Сарафов, за кој пишував на една друга тема (и да продолжам, заедно со Ковачев бесплатно го овозможиле изведувањето на Македонска крвава свадба во Софија, и им се спротивставиле на жандармеријата која не сакал да биде изведувана), потоа Тодор Александров и Мајскиот манифест (4 месеци по потпишувањето е убиен).
Па и уште еднаш, види што прават Грците со Александар (успешно мора да признаеш), Бугарите со Кирил и Методиј (Методиј бил поставен од Византискиот император да биде `чувар` на Струмичко-Брегалничката област на налетите од Бугарите) и тие немаат проблем со тоа...
И пак, јас сум јасно против Михајловистите, но да си ја донесеме водата на нашата воденица, Черноземски направил дело кое народот тогаш го гледало како херојско дело, замисли си како било тоа примено, творецот на нивните зла е мртов...само за тоа треба капа да му се симне, па бил тој и Талибанец, и убиството било нарачано од Осама Бин Ладен...
НИ треба само национално помирување...
И надвор од темата ги канам сите на симпозиум за Јане Сандански во МАНУ четврток и петок во 12.30

Lave se poise se uprletues. Toa so go promoviras se tezite na Ljupco Georgievski koi mu bea dadeni od Bugarite za se fakaat naivnite vo mrezha.

Ako znaes koi se Vancoimihajlovisti, so se prais naiven da ne miris so niv?! Ne li ti e jasno deka so takvi nacionalno pomiruvanje nema i ne moze da ima???? Dali se odrodeni ili se vistinski Bugari kako Velicko Dimitrov Kerin-Cernozemski sega e manje bitno. Bitno e deka rabotat za drug narod/nacija i drugi interesi cija sustina e nas da ne nema. Oni nas ne ubivale i do deneska trubat deka ne postoime! A be nie sme im kazale sto sme imale da im kazeme. NAJDOBAR NACINA DA SE IZMIRIME E DA SE PRIZNAE ISTORISKATA REALNOST ZA MAKEDONCITE!

Ne mi se ljuti, no sakam da ti otvoram oci za nekolku varijanti na bugarskava sema za naivni koi idat vaka:

1. Podelbata megu Makedoncite bila na levi i desni, demek samo ideoloska bila, a na mala vrata ni upletuvaat deka se rabotelo za Bugari po nacionalnost (hehe). I samiot si ja prozrel - ne deka e tesko da se prozre takva glupost.

2. Tipovite so gi promoviraat "se borele za Makedonija" kao na primer Mihajlov. Posle pak na mala vrata poznatite tezi za Bugari. Mislam koja glupost! Denes i Ali Ahmeti veli deka se bori za Makedonija, a ubiva nacionalno-svesni Makedonci a istovremeno se legitimira so vlast so otvoreni izdaici kao Branko Crvenkovski! Prais li razlika?

3. "Podvizi protiv okupatorite na Makedonija" kako Mara Buneva ili Velicko Dimitrov Kerin - Cernozemski. Oni si se tepaat za da ne zavladeat, istovremeno nas ne tamanat, a koa ke ukokaat nekoj kao Karagorgevic, pa na mala vrata trebalo da bidat nasi heroi. Aj da prestanam, zoso nema smisla veke.

VMRO напиша:
Оди во село Велгошти, Охридско или во кое сакаш друго село каде што има стари луге, ама што не биле комунисти и нека ти кажат дали во времето на Хитлер и Цар Борис, во Македонија било лошо за живеење. Имаше и на телевизија ако се сеќаваш, мислам дека беше Досие Скопје..... таму кажуваа стари луге дека во време на германците многу убаво било, немале никакви проблеи со нив. А не ми кажувај ти за твојата 4 годишна борба, која Тито ви ја насади во главите.

More "Bugar" sho napravila bugarskata vojska vo prilepskite sela Gostirzani, Dolgovec i Strovija na primer? Ubavini?

I koga Velicko Dimitrov Kerin-"Cernozemski" bil clen na VMRO ili rabotel za makedonskoto nacionalno delo????? Vo 1922, 1923, 1924, 1925........1931????? Na sveti nikad. A so se slucuvalo vo Makedonija tie godini, nemalo li teror od zandarmite na Karagogevic? Kako ne im tekna porano da napravat atentat??? Da ne izleze na videlina deka ne bea sposobni da organiziraat takva rabota, ama i Musolini malku pokasno go naracal atentatot!

многу убаво те разбирам што сакаш да ми кажеш, со една забелешка, во македонската историографија е направена поделбата на леви и десни...
Тоа и може да се разбере затоа што такви биле времињата...
Но сега по 50-60 години мора да ги рехабилитираме некои ликови како Сарафов и тн.
И очигледно не ме разбра што ти пишував

VMRO напиша:
Браво бе момче!!!! Вака може да размислува само прав патриот и разумен човек!

Kako ne treba be, samo taka.

Demek posle smrtta na Aleksandar vo Makedonia bese med i mleko ili samo ust epoveke se vlosi sosotojbata od toa srpskite zandari.

Toa bilo dobar poteg, aj be sedete si mirni...od dve procitani borsurki mislenje davate. :)

"ВМРО" е од бугарското шовинистичко здружение "Радко" - тој не причитал, така му е речено да постира. ;-)

Konstantin напиша:
kako ne treba be, samo taka. Demek psole smrtta na Aleksandar vo Mk,.bese med i mleko ili samo ust epoveke se vlosi sosotojbata od toa srpskite zandari....Toa bilo dobar poteg, aj be sedete si mirni...od dve procitani borsurki mislenje davate. :)

прво, незнам што ти значеше, тоа две брошурки...
ај да не се фалам, ама верувај брат дека имам доста литература прочитано за таа тематика...впрочем тоа ми е струката-морав да читам
А сакам да те прашам дали освен Историја за СЕДМИ РАЗРЕД издание 1987г. имаш нешто друго прочитано...
И такви констатации, од типот брошурка или две...
Јас само дадов предлог, во каква насока треба да се развива историографијата во Македонија
А верувај дека оди во таа насока...
Читајте го Ванчо Ѓорѓиев, Никола Жежов, Виолета Ачковска, Далибор Јовановски, Зоран Тодоровски

И оставете ја Историјата ЗА СЕДМИ РАЗРЕД

VMRO напиша:
Анте Павелич бил адвокат кој од Загреб со мотор има дојдено во Скопје за да ги штити жртвите на скопскиот студентски процес во 1927 година.

А da dojde na biciklo, ke mu spomenik napravish?

Eдит! Без псуење - од модераторот Ante Pavelic.

Zznas li ti ko su bili ustase i Ante Pavelic? Ono sto su oni za vrijeme 2. svjetskog rata radili bilo je previse i za njemacki zeludac. S druge strane, treba biti iskren i reci da su tito i partizani imali gresaka (a ko ih nema), ali svakom Makedoncu treba biti jasno da je Tito bio prvi koji je priznao makedonsku naciju. Zahvaljujuci njemu, makedonski narod je konacno dobio drzavu. Svaki makedonski patriota mora biti svjestan da su, da nije bilo Tita, u to vrijeme bile moguce samo dvije opcije: juzna Srbija i zapadna Bugarska.

и покрај сите заслуги на Антифашистичкото движење за признавањето на Македонската нација, сосем погрешно е тврдењето дека ако не бил Тито ќе сме немале нација...Впрочем таа идеја е и многу кобна за Македонското дело, и сосем се поклопува со Бугарските тврдења за измислена нација....пишував на друго место пост за ова прашање

ДА

Владо Черноземски са истинско име Величко Димитров Керин е роден на 19.10.1897год.во село Каменица сега квартал на Велинград.Член на ВМРО от 1922г. Бил е во четата на Иван јанев-б'рльо а по касно во четата наТрајан Кр'стев.Участва в над 20 страженија со с'рбите.Атентата е наказание за многото с'лзи,клетви и кр'в които са тежали на с'веста на Александ'р! Сите подтиснати народи в југославија- х'рвати, б'лгари ,словенци ,албанци ликуват!Весник"НезависимаХ'рватска д'ржава" от13 окт. 34г пише-Падна заштото беше злодеј ,так'в как'вто земјата ни порано не познаваше......! Весник 'Х'рватски лист"-со уводна статија"Х'рвати ,тиранин'т е м'ртав" и т.н.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom