Папата ќе решава за ореолот на Тоше?!

• Креатор на темата Креатор на темата bodlikav
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

bodlikav

a.k.a C.Ronaldo
Член од
25 јануари 2007
Мислења
529
Поени од реакции
6
И покрај тоа што најпопуларниот балкански пејач и припаѓаше на Православната црква, Ватикан не гледа причина тој да не се прогласи во светец, разбирливо, со одлука на двете цркви

02C6BE3CAF1CE048BC94E54265193249.jpg
Дали Тоше Проески ќе биде прогласен за светец, овие денови ќе решаваат папата Бенедикт и Православната црква.Ватикан, судејќи по се, наскоро ќе ја разгледува можноста за канонизација на Тоше Проески во светец и покрај тоа што беше православец. Сестрите на Мајка Тереза во емисија на Ватиканската телевизија изразиле голема желба покојниот пејач кој трагично го загуби животот да се прогласи за светец, пишува белградски "Курир".
По објавувањето на телевизијата дека Проески бил член на Хуманитарното здружение "Мајка Тереза", во јавноста се огласи со потврда и самото сестринство. Имено, сестрите од "Мајка Тереза" претставиле само дел од хуманитарната работа и длабоката религиозност на најпопуларниот балкански пејач. Така, Ватикан до сега по пат на својата телевизија, која се емитува на повеќе од четириесет јазици, праќа пораки во јавноста дека и покрај тоа што Тоше и припаѓал на Православната црква, тоа ништо не менува во остварување на целта. Ова би било првпат папата Бенедик Шести и Православната црква заедно да покренуваат процес на беатификација.
Треба да се очекува дека со одлука на двете цркви, пејачот со ангелски глас во најскоро време да го понесе ореолот. Инаку, оваа иницијатива првпат ја покренаа верниците на Македонската православна црква, непосредно по Тошевата смрт, заклучува "Курир".

vecer.com.mk

Go staviv ova ovde pa ako treba da sedi nekade na druge mesto premestete.

Znam deka ke ima komentari demek mnogu daleku terame so ova za svetec, deka preteruvame ova ona, mislam deka cim sestrite na Majka Tereza potegnale za Tose, togas ima tuka neshto. Chim stignal se to Vatikanot, znaci go imase Tose toa shto go praveshe svetec. Taka da se nadevam deka kje bide proglasen, zatoa shto kje mu se ispolni zhivotnata zhelba i bi im olesnalo na negovite. Tie lugje zhiveat za verata.

Znaci sledno shto treba da ocekuvame, e "Pokana" za Madona i Angelina Jolie, dali oni sakaat da bidat proglaseni za svetici.
Cudno.
Mislam deka problemot e vo religijata:)

P.S. A i Shumaher i Bil Gates.

Znaci sledno shto treba da ocekuvame, e "Pokana" za Madona i Angelina Jolie, dali oni sakaat da bidat proglaseni za svetici.
Cudno.

Се чудам само и не можам да се начудам!!Како можиш ова да го напишиш не знам!!!Алал да ти е:tapp:

Само ќе кажам, се’ во врска со Тоше што ќе каже Пикасо, го кажува од мое име и е милијарда посто во право, да знаете.

Cudno.

Ова не ти требаше,Тоше бил многу поврзан со Господ колку што кажуваат и не би требало да ги ставаш во иста категорија овие 2 со него.
Уосталом,дали нив ќе ги прогласат или не,ИЧ БЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА ИСКРЕНО,а не би требало ни тебе... Иначе ја сум За за оваа иницијатива за Тоше.

Cudno.

Секоја ти чест ако стварно го мислиш ова...јас сваќам дека постојат луѓе кои не го сакаа, ама барем таквите ќутат пред делата на Тоше....ај те молам, жити све, направи барем едно нешто повеќе од него па јави се тука, јас лично ќе те предложам во Ватикан за свтетец....а до тогаш. те молам барем не го сквернави името на единствениот чист меѓу нас....

Убава идеа, човекот беше доста религиозен и хуман, штом Папата се интересира за него тогаш тоа треба да го сватиме доста сериозно.

Cudno.

Ај без претерување.
Ако папата одлучи дека Тоше заслужува да биде прогласен за светец, кој сум јас со моите минимални познавање на религијата и делото на Тоше да коментирам дали тоа е во ред или не. Кој си ти со своите мрчаторски способности вака да зборуваш и да се правиш како да знаеш се.
Работите кои не ви се во раце и за кои не сте кфалификувани, оставете ги на оние кои навистина ги знаат и чија работа и живот им е токму тоа.

Само ќе кажам, се’ во врска со Тоше што ќе каже Пикасо, го кажува од мое име и е милијарда посто во право, да знаете.
Разочаруваш.

Znam deka ke ima komentari demek mnogu daleku terame so ova za svetec, deka preteruvame ova ona, mislam deka cim sestrite na Majka Tereza potegnale za Tose, togas ima tuka neshto. Chim stignal se to Vatikanot, znaci go imase Tose toa shto go praveshe svetec. Taka da se nadevam deka kje bide proglasen, zatoa shto kje mu se ispolni zhivotnata zhelba i bi im olesnalo na negovite. Tie lugje zhiveat za verata.
Exactly my point.

Cudno.

Ти стварно, ама стварно не знајш шо збораш.
И молим те, поштеди не` ние шо го сакаме и почитувам Тоше, да не ги читаме твојте лупетини. Биди фер и воздржи се оти не знам дали јас ќе можам да се воздржам.

Он топик..Ако папата одлучи така, така нека биди. Јас сум за.

Tоше беше огромен хуманитарец кој не гледаше вера, националност, јазик и слично! Заслужува човекот да биде прогласен за светец!

Добро бе,ко да се прави грев,како да станува збор за злосторник се однесувате.

Тоше го заслужи тоа,Тоше заслужи и многу повеќе.

Беше неверојатно хуман,им помогна на толку многу луѓе,беше ОГРОМЕН верник.

Сите луѓе да беа кај него,светов ќе беше многу поубаво место за живеење.

Зашто да не биде прогласен за светец?Не гледам една добра причина зашто не би требало да биде.

Чекајте застанете малку. Сето тоа е во ред и јас го сакам и почитувам делото на Тоше ама полека.

Ако убаво слушавте треба да помине извесен временски период, црквата да предложи да биде прогласен за светец некој, да се докажат уште неколку чуда па дури потоа да биде прогласен. И кога сме веќе кај прогласувањето Католичката и Православната црква имаат посебни канонски закони за нечие прогласување за светец.

Абе се ова е супер ама сепак има една работа што не ми се допаѓа. Не ова дека е непочит кон папата или слично ама сепак кој е тој да каже кој ќе стане светец јас мислам дека луѓето кој го почитуваат него па и било кој друг човек треба да одлучат, а не папата. Тоше не му бил само него светец можда не знам туку на цел балкан па и на цел свет. па и ако не му даде тиула(ореол) што и да е тоа замислите пример на неговите како ќе им дојде, па и да му даде исто како ќе се осеќаат. Дали повеќе ќе ги повредиме или? Но сепак ако така треба така нека биде папата нека одлучи.

Не треба да се мешаат поими тука. Не значи дека ако некој е против оваа работа, дека не го сакал Тоше, дека не жали по него и сл.
Јас лично би сакала да знам на кој начин обичниот човек (без оглед што е папа, не е Господ) може да прогласи некој друг за светец. Додека не дознаам некако, неможам да прифатам ваква работа. А и да дознаам ... ако не е потребно од идниот светец да е некој чудотворец и сл. незнам, не ми оди ... Не е логично за мене да е тоа според некои направени добри дела. Светец е сепак голем поим за мене, па затоа и јас неможам ова баш да го сфатам ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom