Папата ќе решава за ореолот на Тоше?!

• Креатор на темата Креатор на темата bodlikav
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Znaci sledno shto treba da ocekuvame, e "Pokana" za Madona i Angelina Jolie, dali oni sakaat da bidat proglaseni za svetici.
Cudno.
Mislam deka problemot e vo religijata:)

P.S. A i Shumaher i Bil Gates.
Комплетно си во право.
Најголемиот проблем е во религијата.Сега ке го прогласат за светец,а по едно 300 години,ке ги убедуваат дека правел чудеса,дека лекувал инвалиди со рацете и слично...
Секоја чест за Тоше,ама мислам дека воа е претеризам...
Сепак,он е само човек,како и сите нас.Точно е дека направил добри дела,собрал пари за добротворни цели и слично,ама не бил некаков си маченик бе луге.
Повторно ке кажам,оставете го да почива на мира,а жалењето за него,препуштете им го на тие кои вистински ги боли-неговата фамилија.
Сите тука можеме да кажеме дека ни е жал,ама после,стануваме од компјутер,и си продолжуваме со секојдневните активности и ни на крај памет повеке не ни доага Тоше Проевски.
Вистинската болка останува само кај неговите најблиски:smir:

Комплетно си во право.
Најголемиот проблем е во религијата.Сега ке го прогласат за светец,а по едно 300 години,ке ги убедуваат дека правел чудеса,дека лекувал инвалиди со рацете и слично...
Секоја чест за Тоше,ама мислам дека воа е претеризам...
Сепак,он е само човек,како и сите нас.Точно е дека направил добри дела,собрал пари за добротворни цели и слично,ама не бил некаков си маченик бе луге.
Повторно ке кажам,оставете го да почива на мира,а жалењето за него,препуштете им го на тие кои вистински ги боли-неговата фамилија.
Сите тука можеме да кажеме дека ни е жал,ама после,стануваме од компјутер,и си продолжуваме со секојдневните активности и ни на крај памет повеке не ни доага Тоше Проевски.
Вистинската болка останува само кај неговите најблиски:smir:

Е баш ова ме нервира! Ти бе, од кај знајш дека на другите не му текнува за Тоше?!!!! Зборај за тебе! Не за другите. Не живејш ти со мене, не ме познаваш за да кажваш дали се сеќавам или дали го спомнувам Тоше секој ден! Дај не зборај ко не знајш!

Е баш ова ме нервира! Ти бе, од кај знајш дека на другите не му текнува за Тоше?!!!! Зборај за тебе! Не за другите. Не живејш ти со мене, не ме познаваш за да кажваш дали се сеќавам или дали го спомнувам Тоше секој ден! Дај не зборај ко не знајш!
Колку и да ти е криво за неговата смрт,твојата тага неможе ни да се споредува со таа на неговата фамилија...ако не те познавам,тоа го знам сигурно и важи за секој.

Прво да кажам дека немам ништо против тоа Тоше да биде прогласен за светец.Дури и се гордеам што сум родена во иста држава со таква личност и што имав чест да го запознаам.
Е сега за останатото што се расправате.Не ги бранам тие што го "напаѓаат"Тоше но сметам дека секој човек има право на свое размислување.Само биги замолила да бидат умерени затоа што сепак се работи за една голема и значајна личност за која велам дека сите со драго срце се сеќаваме секој ден.Господ рекол слободна волја,а Тоше го поддржуваше Господ во се.Така да припазете на вашите коментари.Викате дека вистинската болка останува во неговите родители и во право сте сосема,но размислете што сте напишале предходно.

А бе кој ПАПА море луге,Тоше беше ПРАВОСЛАВЕН,шо има Папата да одлучува за Тоше!!!!Ако треба некој да одлучи дали Тоше треба да биди Светец тоа треба да биди Православната Христијанска Црква,а најмалку Католиците!Тоше не беше Католик!!!!Православен беше!!!Исто е тоа ко сеа и будистите да си го прогласат за светец и сл.,!
Мое мислење!!!

Колку и да ти е криво за неговата смрт,твојата тага неможе ни да се споредува со таа на неговата фамилија...ако не те познавам,тоа го знам сигурно и важи за секој.

То не го оспорвам. Тие знат како им е. Ти велиш дека не се ни сеќаваме на Тоше, а грешиш.

Не треба да се мешаат поими тука. Не значи дека ако некој е против оваа работа, дека не го сакал Тоше, дека не жали по него и сл.
Јас лично би сакала да знам на кој начин обичниот човек (без оглед што е папа, не е Господ) може да прогласи некој друг за светец. Додека не дознаам некако, неможам да прифатам ваква работа. А и да дознаам ... ако не е потребно од идниот светец да е некој чудотворец и сл. незнам, не ми оди ... Не е логично за мене да е тоа според некои направени добри дела. Светец е сепак голем поим за мене, па затоа и јас неможам ова баш да го сфатам ...
Да Дивајн и јас се двоумам околу ова. Бидејќи кажуваат дека треба да се докажат неколку чуда па да се прогласи за светец.

Тоше го сакав навистина, го почитував она што го правеше, а имаше направено доста. Хуманитарни акции, концерти, помагаше на сите и најважно од се е што не им помагаше за слава ниту за популарност. Ме потресе една приказна за едно мало девојче на кое Тоше му помогнал и тие дури по неговата смрт го кажаа тоа јавно. Имено Тоше им помогнал за некоја операција и постојано го посетувал девојчево откако закрепнало, а тоа не можејќи да сфати што и како се случило плачејќи само запраша како може таа да му помогне на Тоше сега бидејќи тој и помогнал нејзе и на многу други. Во тоа беше неговата хуманост. Тој не се фалеше и не претеруваше кога ќе помогнеше на некој, тој навистина го правеше тоа од срце. Да тој беше голем и хуман, но мислам дека не беше светец. Не беше светец затоа што не правеше чуда. Наоѓаше начин да им помогне на луѓето, со песна, со парична помош но не со чудо како што прават светците.

А бе кој ПАПА море луге,Тоше беше ПРАВОСЛАВЕН,шо има Папата да одлучува за Тоше!!!!Ако треба некој да одлучи дали Тоше треба да биди Светец тоа треба да биди Православната Христијанска Црква,а најмалку Католиците!Тоше не беше Католик!!!!Православен беше!!!Исто е тоа ко сеа и будистите да си го прогласат за светец и сл.,!
Мое мислење!!!

Македонската Православна Црква, има 1000 пати подобри односи со Ватикан, отколку со било која православна црква.Па сигурно самиот знаес дека Српската и Грчката Православна црква не ни ја признаваат ниту државноста ниту црковната афтокефалност.Така да немој ни да очекуваш дека Православните цркви кои го водат православниот свет(грчката, руската и српската) ќе прогаслат МАКЕДОНЕЦ за светец:wink:

п.с.Ми се допаѓа идејава и едно голема БРАВО за Папата и Ватикан, затоа што повторно се докажува дека тие најмногу не почитуваат на црковно поле и воопшто како Македонци.А тоа што ги спомнавте Мадона, Анџелина Џоли или Бил Гејтс, сфатете дека курви или мафијаши неможат да бидат светци!

Прво да кажам дека немам ништо против тоа Тоше да биде прогласен за светец.Дури и се гордеам што сум родена во иста држава со таква личност и што имав чест да го запознаам.
Е сега за останатото што се расправате.Не ги бранам тие што го "напаѓаат"Тоше но сметам дека секој човек има право на свое размислување.Само биги замолила да бидат умерени затоа што сепак се работи за една голема и значајна личност за која велам дека сите со драго срце се сеќаваме секој ден.Господ рекол слободна волја,а Тоше го поддржуваше Господ во се.Така да припазете на вашите коментари.Викате дека вистинската болка останува во неговите родители и во право сте сосема,но размислете што сте напишале предходно.

Иако во наводници, ми боди очи. Никој не го напаѓа Тоше. Како што кажав и претходно, не ги мешајте поимите. Една е нашата љубов кон него, а друго тоа што неможат некои од нас да најдат логика во тоа тој да биде прогласен за Светец.
Без оглед каков прекрасен човек и голема душа беше Тоше, да не заборавиме дека беше обичен дечко позади сето тоа. Тоа обичен значи дека имал девојки, сигурно како и сите се десило да се налути, скара со некого, опцуе, навреди и сл. Сепак, никој од вас тука не живеел со него и не ја знае секоја секунда од неговиот краток живот, за да може да тврди дека бил безгрешен Светец.
Со ова, јас воопшто нејќам да го оцрнам туку сакам да кажам дека сигурно по многу работи не се делел од доста непознати, а добри луѓе.
Ако веќе се држите слепо за тоа дека треба да биде Светец, затоа што бил јавна хумана личност, нели е тоа неправда за хуманите анонимни луѓе? А од друга страна, ако сите хумани и добри луѓе се прогласуваат за светци, нели ќе стане тоа најобична појава, што не треба да биде?
Затоа кажувам дека не се согласувам за прогласување на Светец на обичен човек, без оглед на неговата добрина. Таа негова големина има кој и како да ја награди. Тоа најмалку се грешниците на земјава, кои го кренаа Тоше до ѕвездите откако почина. Во тие спаѓаме и ние. Листајте само по форумов назад пред неговата смрт, па кажете кога повеќе сме го величале ... додека беше жив и го имавме насекаде или кога го изгубивме?

Не треба да се мешаат поими тука. Не значи дека ако некој е против оваа работа, дека не го сакал Тоше, дека не жали по него и сл.
Јас лично би сакала да знам на кој начин обичниот човек (без оглед што е папа, не е Господ) може да прогласи некој друг за светец. Додека не дознаам некако, неможам да прифатам ваква работа. А и да дознаам ... ако не е потребно од идниот светец да е некој чудотворец и сл. незнам, не ми оди ... Не е логично за мене да е тоа според некои направени добри дела. Светец е сепак голем поим за мене, па затоа и јас неможам ова баш да го сфатам ...

Пред некое време на Јади Бурек беше спомнувано ова, и Јанко рече дека прашувал шо како одело, и му рекле дека ќе треба да се разгледат неговите дела, а исто така спомнаа дека треба да помине извесен период.Интригантно беше тоа шо Јанко рече дека светото лице му рекол дека за да биде прогласен за светец ќе мора да се согласи и самиот Тоше , шо ми е малце збунувачко и нејасно. Исто така спомнаа дека за да го прогласат за светец ќе треба да го откопат и ако е завртен со грб може да се прогласи :nesum:

Пред некое време на Јади Бурек беше спомнувано ова, и Јанко рече дека прашувал шо како одело, и му рекле дека ќе треба да се разгледат неговите дела, а исто така спомнаа дека треба да помине извесен период.Интригантно беше тоа шо Јанко рече дека светото лице му рекол дека за да биде прогласен за светец ќе мора да се согласи и самиот Тоше , шо ми е малце збунувачко и нејасно. Исто така спомнаа дека за да го прогласат за светец ќе треба да го откопат и ако е завртен со грб може да се прогласи :nesum:

Сега се сетив на еден друг муабет ... наводно за да биде прогласен за Светец, требало да се откопа гробот и ако телото било сеуште цело - тогаш е Светец.
Јас искрено се ежам од овие работи и повеќе би ми било мило да го остават да почива во мир детето, отколку од потреба за слава и нешто слично да му се прават такви работи.

Сега се сетив на еден друг муабет ... наводно за да биде прогласен за Светец, требало да се откопа гробот и ако телото било сеуште цело - тогаш е Светец.
Јас искрено се ежам од овие работи и повеќе би ми било мило да го остават да почива во мир детето, отколку од потреба за слава и нешто слично да му се прават такви работи.
Ако сакате реално, на Тоше телото и ќе биде нераспаднато. Нели беше сандак во сандак, и неговите не дадоа да се откопа?

Ова не ти требаше,Тоше бил многу поврзан со Господ колку што кажуваат и не би требало да ги ставаш во иста категорија овие 2 со него.
Уосталом,дали нив ќе ги прогласат или не,ИЧ БЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА ИСКРЕНО,а не би требало ни тебе... Иначе ја сум За за оваа иницијатива за Тоше.

Jas ne veruvam deka Toshe beshe po "povrzan" ili konekiran so Bog poveke od milioni kalugeri vo svetot, od milioni sveshtenici, monasi itn.
Shto ako site niv gi proglasi Papata za svetci?

Ај без претерување.
Ако папата одлучи дека Тоше заслужува да биде прогласен за светец, кој сум јас со моите минимални познавање на религијата и делото на Тоше да коментирам дали тоа е во ред или не. Кој си ти со своите мрчаторски способности вака да зборуваш и да се правиш како да знаеш се.
Работите кои не ви се во раце и за кои не сте кфалификувани, оставете ги на оние кои навистина ги знаат и чија работа и живот им е токму тоа.

Dete, ne me nerviraj, isto ne lupaj gluposti.
Svetec. Znaesh li ti shto zbor e toa? Znaesh li ti kakvo dejstvo e toa?
Znaesh li ti kako bile proglaseni dosegashnite svetci? Primer zemija ja Majka Tereza (Iako jas licno ne mislev deka treba da bide proglasena za svetica). Nejzniot zivot beshe "zrtvuvan" za Bog. Sekoj neznin cekor beshe vo soglasnost so zakonite na Bog. Nejziniot zivot beshe totalno "zrtvuvan" za Bog.
Toshe.... Hmmm... Pa Toshe be pile zagina za slava? Go terashe nekoj nego da odi Hrvatska da ja zgolemi popularnosta? Bog toa li go stori preku angelot Gavril? Jas mislam deka ne.
Sakashe zemna slava, i dobi zemna slava. Za nebesna slava, toa neka go kaze Bog:)

Ти стварно, ама стварно не знајш шо збораш.
И молим те, поштеди не` ние шо го сакаме и почитувам Тоше, да не ги читаме твојте лупетини. Биди фер и воздржи се оти не знам дали јас ќе можам да се воздржам.

Ubavice vidi. Jas znam deka ti si golem fan na Toshe, znam deka si ljubitel na negovata muzika, no sepak ne lupaj laicki.
Jas go obozavav Toshe, so nego se poznavav licno, dodeka jas ucev vo srednoto muzicko ucilishte se imav sretnato so nego, imav ispeeno so nego, pa i na kraj bev na pogreb kaj nego.
Ne se raboti dali jas sum fer ili ne sum fer, stapnete na realno tlo, pogledneteja realnosta.
Zemnata i nebesnata slava mu pripagjaat samo na sevishniot. Na covekot, kako shto toj zasluzil.

чоекот заслужил толку голем и славенн а толку беше хуман и пријателски настроен кон сите нас... камо среќа да го прогласат само некаде како да застана работава!?

За да се прогласи некој за светец треба да се докаже дека направил барем едно чудо.Колку што ми е познато ни Мајка Тереза не е сеуште прогласена за светица.:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom