Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мистичен напиша:Во графите за национална припадност и за државјанство, според овие толкувања, не ќе може да се впишува „Македонец“ или „македонско“, а јазикот, според прилогот на предложената резолуција, ќе се нарекува „Macedc“.
yin yang напиша:Кој има Македонски пасош слободно нека прочита што пишува:
1. на насловната страна (Republic of Macedonia / Република Македонија)
2. под nationality (директен превод- националност) (Republic of Macedonia), истото го пишува и за Албанци и Македонци и Турци и... кои се државјани на Република Македонија. На Англиски во меѓународен дипломатски речник nationality значи државјанство- Република Македонија.
Во медиумите за Macedс беше издадено соопштение дека била печатна грешка.
humanoid напиша:Печатна гешка во сите медиуми? И никој веднаш тоа да не го примети?
Не е проблем внатрешната употреба на името и националноста, туку надворешната- around the world.
Затоа не ги мешај поимите.
yin yang напиша:Медиумите го пренесија тоа како што им беше доставено. Изворот бил погрешен. Кажано е веќе и доста за тоа.
За официјална надворешна комуникација ќе бидеме Republika Makedonija. Што ти пречи тебе? Што сме република Македонија, или што сме на латиница?
humanoid напиша:Мене што ми пречи?
Луѓе како тебе што подржуваат менување на национален идентитет и име на држава.
Со вакви постови покажуваш дека си тотално заслепена и дека не ја разбираш позадината и значењето на ова.
yin yang напиша:Објасни ми каде стои менување на национален идентитет и на име на држава?
Нели Република Македонија е исто со Republika Makedonija???
Или јас сум нешто во грешка :raz:
Misirkov напиша:Vo greska si, ama ako, mene mi treba lek za nesonica.
Samo kazi ni zosto dogovorot specificira "Drzavata" i Republika Grcija"? Drzavata ima ime ili nema ime t.e. ima nacionalnost kako sto tvrdis ili vleguva vo pregovorite za nepostoeckiot "spor" beznacionalna?
Misirkov напиша:I zosto "Republika Makedonija" na makedonski jazik i na latinica (za site jazici) do 2008ma?
Misirkov напиша:I zosto pregovarame i kje go potvrduvame identitetot i imeto vo ON ako seto toa sega go imame (Republika Makedonija) - nesto sto e nase i e potvrdeno od medjunarodnoto pravo?
I te molam pisuvaj sto povekje!
Misirkov напиша:Ke begaat li vo stranstvo so "zarabotenite" pari?
humanoid напиша:Објасни му на некого од Јапонија или Африка дека Република всушност не смее да се преведе како Republic или Republiek или República, туку смее да се изговара само како Република. Зборот го губи своето значење, можеш да сфатиш или не?
Тоа ќе биде официјалното име, уредувањето како република нема да биде препознаено никаде, сфаќаш?
„Царство Македонија“ замисли ова да му го кажеш да англичанец и да не смее да го преведе, туку да го прими како име на државата.
yin yang напиша:Тоа и е поентата. 99,99% од луѓето ќе не викаат Republic of Macedonia како што не викаа до сега.. освен Грција.. се разбира![]()
humanoid напиша:Де прашај ги грците дали може ние официјално да ги викаме Чергари, а останатите да ги викаат како што сакат?