Предлозите на Нимиц

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Најновиот предлог на посредникот во преговорите за името Метју Нимиц за државниот врв на Македонија е добра основа за решавање на спорот за името. Владата и релевантните политички партии од опозицијата имаат неколку суштински забелешки што деновиве ќе му бидат испратени на посредникот.
Тоа е суштината на трескавичната акција на шефот на државава Бранко Црвенковски, кој ги мобилизира Владата, опозицијата и поранешните министри за надворешни работи за да покаже висок степен кооперативност во преговорите со Грција. Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, не застанал зад овој став и побарал повеќе време за добро да се проучат предлозите на Нимиц. Предлогот бил неприфатлив и за поранешниот посредник во преговорите Вања Тошевски и за Александар Димитров, поранешен министер за надворешни работи. Премиерот Владо Бучковски, пак, не оставајќи време за поширока дебата за предлогот за името, на лидерската средба најавил дека Владата позитивно ќе одговори на предлогот.
На македонската јавност веќе и се познати деталите на главниот документ на Нимиц. За државниот врв тие главно се прифатливи, иако многумина тврдат дека не станува збор за модификуваната двојна формула, туку за сосема нова, тројна формула со ограничен век на траење до 2021 година. Во предложената резолуција се навестува и отворање нови преговори, за 15 години. Проблематични се и две од трите варијанти за името што ги понуди Нимиц, бидејќи тие повлекуваат потреба за интервенции во Уставот.
Сепак, се чини дека најпроблематичен е прилогот на предложената резолуција. Во точката седум од прилогот пишува дека терминот „Македонија“ ќе се користи за означување географска област што опфаќа делови од неколку држави во регионот, вклучувајќи ја и Грција, и дека името е од важност за поврзување на нивните историски, културни и други основи. Нимиц предлага ниту една држава во меѓународната комуникација да не може само за себе да го користи името Македонија. Тоа подразбира дека Македонија го губи ексклузивитетот на името, а право да го користат добиваат повеќе балкански земји. Но, ниту една од државите што се предмет на спогодбата нема да тврди дека има ексклузивно право на придавката „македонски“, што значи дека сите ќе можат да го користат тој термин. Тоа, според упатените, значи дека не ќе може да извезуваме „македонски производи“, туку прво „производи од Република Македонија“, а потоа „производи од Republic of Macedonia“. Во графите за национална припадност и за државјанство, според овие толкувања, не ќе може да се впишува „Македонец“ или „македонско“, а јазикот, според прилогот на предложената резолуција, ќе се нарекува „Macedc“.
Иако Нимиц, како што дознаваме, официјално не поставил рок во кој Владата треба да одговори на предлогот, претставниците на државниот врв брзаат да одговорат, дури и по цена да не се постигне консензус меѓу релевантните политички субјекти. Меѓународните фактори вршат неофицијални притисоци, а и нашите сакаат да покажат колку се конструктивни, коментираат упатените. Причина повеќе е и тоа што премиерот Бучковски вчера требаше да отпатува во Брисел, каде што очекувале да го слушнат ставот на Македонија за предлогот на Нимиц. Министерката за надворешни работи Илинка Митрева ќе патува за Париз, а претседателот Црвенковски ќе биде на загрепската средба на државници од Централна и од Југоисточна Европа.
Американците веќе искажале нестрпливост. Амбасадорката Џилиан Миловановиќ завчера го прашала шефот на државава за неговиот став.

Блокада, вето и референдум се трите опции што кружат во Грција три дена по објавувањето на најновото предлог-решение за спорот со името. Официјална Атина соопшти дека грчката влада и грчкиот народ го задржуваат правото да ја активираат привремената спогодба од 1995 година, односно да го блокираат приемот на Македонија со име поинакво од ПЈРМ во која било меѓународна организација.
Според доброупатени извори, повикувањето на грчкиот народ во соопштението не е случајно. Тоа отвора простор во случај работите да тргнат кон полошо, Владата да организира општонароден референдум за поддршка на нејзиниот став за блокада на односите Македонија – ЕУ. Оваа опција се турка имајќи го предвид приближувањето на денот „Д“ за Македонија – 9 ноември, кога се очекува Брисел да го даде своето мислење во врска со европрашалникот. Дипломатските кругови, сепак, оценуваат дека Атина не може да стори повеќе отколку да ги држи високите тонови и да издава слични соопштенија. Според нив, опасноста од масовно признавање на Македонија под уставното име е повеќе од очигледна. Истите кругови оценуваат дека дијалогот помеѓу ЕУ и Македонија и досега официјално се одвиваше со името ПЈРМ, но дека по последниот развој на настаните не може да се исклучи од македонска страна да дојде до некое изненадување.
Експертите сметаат дека проблемот за Грција лежи во фактот што новиот предлог на Нимиц отвора простор не само за конечно решение, туку и за некаков сличен процес што може да се случи во ООН.
За новиот предлог на Метју Нимиц се вели дека е „подарок“ за другата страна и дека е провокација насочена кон Атина.
Неофицијално, грчката влада, како што може да се прочита меѓу редови од соопштението на грчкото МНР, размислува да побара отповикување или смена на Метју Нимиц, бидејќи, како што се вели, со неговиот најнов потег преговорите се вратени во самиот почеток.

Дали ова можеби не е трик за да загризаме? Да си речеме "Штом толку се бунат, добро е, ние сме на ќар"?

Imame odlicen izgovor da se izvleceme od "pregovorite" zaradi kontinuiranoto odbivanje na Grcija po predlozite za resenie. Nikoj nema pravo da pregovara za imeto i nacionalniot identitet na Makedonija - a dvoecot Branko-Bucko bas toa go pravi!

Ne obvrzuvaat belosvetskite kreteni vo ON (koj ne bil tamu, nema pretstava za kakvi tipovi se raboti) da donesuvaat odluka koi sme nie!?!?!?!?! Ne obvrzuvaat da ni se pisuva imeto so latinicna transkripcija do 2008 godina. Koj e do tolku glup neka poveruva. Imeto moze da se pisuva so bilo kakva transkripcija, so bilo koja azbuka, toa e nase ime!

Za zal, SDSM saka da pokaze "uspeh" (ne samo ped narodot, tuku i pred EU) pred da krahiraat na slednite izbori. Shodno reseni se da dadat se t.e da go povratat predlogot na Nimic uz kozmeticki promeni.

ZA NIVNA I NASA GOLEMA ZHAL, Amerika vekje pocna da prakja signali kon DPMNE i NP za slednite izbori. Toa e voedno moj odgovor na temata "Koj kje tepa na slednite izbori". Dodeka edno celosno reformirano DPMNE e verojatno pomalo zlo od SDSM (bidejkji i tie se kooptirani), nisto slicno ne bi mozel da kazam za LjuBcova NP koja za mene e ponerafinirana kriminalna varijanta.

Туку, што мислиш за моето, дека Грците дигаат галама само колку да не насанкаат да прифатиме?

Мистичен напиша:
Туку, што мислиш за моето, дека Грците дигаат галама само колку да не насанкаат да прифатиме?

Мистичен мислиш нешто у стилот грците викаат ќе одбиеме, па ние ќе се заебеме и ќе прифатиме а грците на тоа ќе речат пу-пу од-одбиваме, сеа прифаќаме ве заебавме. некако детски ми звучи ама кој знае, може лудите грци таква игра играат

Па не баш така, туку вака:

Кај нашиот народ ќе се створи психолошка клима дека ние ја добиваме битката за името (а всушност ја губиме), Нимиц ќе направи вештачки "притисок" кон Грција за и тие да прифатат (а не да речат пу - пу), тие ќе фејкираат повторно искажувајќи негодување за се на крај да се заврши во нивна полза - никогаш да не можеме да си го користиме името Македонија.

И? Пу - пу?

аххх, го заборавив најглавниот зачин во мојата приказна - меѓународен притисок. може и така е нема да ме чуди, пошто како што рече Мисирков по ОН има доста „белосветски кретени“ одртавени и демек сезнајни. а за среќа како што гледам на форумов „психолошка клима дека ние ја добиваме битката за името“ фала богу нема. него остај шпекулации знае ли некој зошто јавно не се објавени предлозите на Нимиц? најидиотски потег кој може да се повлече. еве ви предлог ама не кажувајте јавно :zid:

Aбе, секое остуство на бурно негодување е еднакво на прифаќање, нели? Ете ти ја психолошката клима. А државниците ни, веќе се местат да дадат амин на предлогот, читаш по весници?

Ја колку сватив од весниците ќе дадат амин ама не целосен амин. Додека не видиме што (не) состои нивниот амин џабе ќе дискутираме (или во случајот на Мисирков губиме сон). А и како да се одговори на предлоготтоа нема да биде конечно. кога ќе се одговори официјално ондак ќе следи фазата на бурни го или негодувања. ама ме копка многу да го видам тој предлогот на Нимиц немате појма како

Да не е: ќе дадат амин, колку да ни влезе до пола, па да видат дали ќе сакаме уште или ќе не боли?

Ај сеа СДСМ нека кажат дека „ЗДРУЖЕНИОТ РЕФЕРЕНДУМ” на опозицијта и позицијата што го предложи Груевски бил смешен.
НЕЛИ НЕМА ШАНСИ ДА СЕ МЕНУВА ИМЕТО, а сега се пуштаат пробни балони, а „нашиве” као малки по малки ОМЕКНУВААТ.
Да живее Република МАкедониџа ц ц ц ц
Ваш Социјал Демократски Сојуз на МакедониЏа

Предлозите на Нимиц, будалштилак кој го дозволуваме само и само со цел да изгледаме кооперативни. Но, и пара голема е иволвирана.

Голема дубара

Предлогот на Нимиц, всушност, е грчки за потоа да одглумат отфрлање ваков предлог.

Затоа е потребна протестна нота, а не расправа и губење време, бидејќи во предлогот е избришан македонскиот народ.

Јелица МисаЈловска

http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2884&stID=64898

Misirkov напиша:
Голема дубара

Предлогот на Нимиц, всушност, е грчки за потоа да одглумат отфрлање ваков предлог.

Затоа е потребна протестна нота, а не расправа и губење време, бидејќи во предлогот е избришан македонскиот народ.

Јелица МисаЈловска

http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2884&stID=64898
Еј, значи и некој друг мисли како мене дека сето ова е конспирација? Ме бива еј! Отракан сум бил!

Pa ako se zeme obemno celata rabota ke dojdeme do "frapantni" soznanija deka se e namesteno od strana na Grcite koj go odbraa Nimic za da mu gi diktiraat iminjata shto mislat deka nekako bi se "provlekle" kaj Makedoncite,zaboravajki pri toa deka nikoj nema "mandat" da smeni ime na eden narod pa duri ni samiot narod,zatoa shto "ke se prvrtuvaat kosturite na predcite po grobovite" od toj "grozomoren i besmislen" cin.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom