Роднини

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Имам голема фамилија од страната на двајцата родители,од која со едната страна си живеам многу добро и сме во многу близок контакт.Братучедите ги сматрам како браќа и сестри,со кои го поминав моето детство.Тетка ми е мојата втора мајка,а вујковците си ги сакам како и мојот татко.
Иако сум многу време одалечена од нив,контактот сеуште го одржувам(наравно телефонски).
Колку вие сте блиски со вашите роднини?

Па зависи кои роднини. :)
Постојат оние кои премногу ги почитувам и си одржувам контакт со нив. Тоа не се само први братучеди, зависи кој како се поставил со мене. Пример со една далечна братучетка се слушам секојдневно, иако не е тука и ја гледам еднаш годишно, додека пак со некои кои ми се поблиски ниту се слушам ниту се гледам.

Тетките си ги сакам не велам не. Само со едната имам стрикно службен однос, бидејќи ме навреди и тоа е тоа за мене. Со нејзините деца стојам супер, постојано се слушаме и се гледаме. Од почит кон моите контактирам со сите кога ќе ги видам.

Koi rodnini koi crni kamenje. Tuka se koga im treba nesto, koga ti treba nesto, samo onoj koj te smeta za rodnina e tuka, a toa e mnogu retko.
Ne sum mnogu blizok so rodninite, od prosta pricina sto sekoj eden mi kazuva sto da pravam so mojot zivot, ko da e nivni. I da, licemerieto mnogu mi smeta kaj niv.

Имам 6 први братучеди, но ќе кажам дека не сум подеднакво близок со сите. Втори братучеди ги има повеќе но од нив сум најблизок со 1 братучетка со која што поредовно контактирам уште од многу мал :) Таа е 3 години поголема од мене.

Имам само еден прв братучед,и тој ми е буквално како брат,секој ден се слушаме,си идеме по кафиња...а со другите роднини(а ги имам малку)само телефонски контактирам(од куртоазија):toe:

Многу ги имам, имам некои братучеди што не ги ни познавам.
Со тие што ми се поблиски контактирам кога сум во можност.
Со повеќето сме во добри односи, кога бев помала повеќе бевме заедно ама сега некако си тргнавме секој по својот пат и ретко се гледаме.

Имам многу голема фамилија така што пола од братучедиве не ги познавам,се дешава у чаршија да дојдат и да ми речат еј знаеш јас сум ти батучед/ка.Со тие што ги знам сум многу блиска,како со први така и со втори,трети,секој ден ги гледам или ако не преку телефон или мсн(го поздравувам GarfielD:helou: )обавезно се слушаме,и на кафе излагаме и тоа.И со постарите сум блиска ама не до толку,појќе со тие што ми се почесто по дома.Од постарите со браќата и сетрите од родителите сум така поблиска,другите поретко ги гледам,освен тие што живеат во моја близина и така.

Со роднините паа блиска сум да, до одредена граница нормално како и со сите. Не сме многу голема фамилија онака средно. Близина постои ама не се видуваме многу, ама се слушаме често, секој си има свој живот:toe:

Тешко и слабо.
Не дека не ми е криво, ама отсекогаш било така. И тоа искрено, причината уште ми е непозната.
Никогаш нити имало таква атмосфера меѓу нас, а сега пак уште помалце,ко што си врви времето и како што се помалку го имаме.

И јас имам прилично голема фамилија. Е сега први братучеди само четворица, сите си ги сакам, ама еден ми е најблизок, со него буквално цело живот го поминав и ми е како брат. Од вторите братучеди само со Нина си се дружам, на сите ви е позната, да не објаснувам:) И интересно е што третите братучеди ми се поблиски од вторите, што не ги ни знам. Али тоа е, кој како си ја наредил. И со нивните родители исто сме многу блиски... Исто така имам многу роднини што се надвор од земјава и со нив најчесто преку мсн или мејлови си комуницирам...

Панемам многу роднини.Од страната на татко ми воопшто не контактирам со нив,ниту пак он.А со другите си ги сакам многу,немам први братучеди за жал,вујко ми си го сакам најмногу..Имам втори братучеди но сите се разбегани по странство некој во Грција,Бугарија,Германија,Канада итн...

ne da imam cel kup rodnini samo sto polovina od tie ne gi znam..:) znam samo deka imam 20 prvi bratucedi :nesvest: i uste tolku braka i sestri:pos2: :olee::olee: ;)

Роднини имам на кило, уствари на тон...само во Македонија имам преку 30 со кои што се знам, можеби има уште некои 10 што не ги знам. Во Грција имам исто така многу роднини, не зборам за 16ти колена туку за 2ри 3ти.....Во Канада исто така имам ама нив не ги знам:(...ај ваљда некогаш ќе наполниме некоја кафана само роднини:pos::pos:

, Ееее, најголемиот дел од роднините ми се во Струмица....у Скопјево одвај се наоѓа некој од подалечните...леле, сам сум:toe:

Премногу сме блиски. Голема фамилија сме и многу често се собираме заедно. Дури и сум тетка на 4 мали внучиња кои многу си ги сакам, затоа што имам братучеди кои се 10-15 години постари од мене. Имам доста роднини од Белград кои некои уште не сум ни ги запознала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom