Што му фали на Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
OBDN напиша:
Aj sea bez nervozi citni me uste ednash

Ne zboram jas za izgradba na novi zgradi, i za normalnoto sirenje na gradot. Jas zboruvam za onie balkonite izdadeni na site zgradi u karpos 4, kade shto ni gradeznik dosol da izmeri, ni fizicar da presmeta i da naprai plan, tuku gazdata na stanot resil deka sin mu ke se zeni i so ubo da ja napraime terasata soba, a od tade da izdademe uste edna soba, dva stuba nadole --so be ke padne? ne be kako ke drzi -- koj gi siba komsiite neka idat neka se zalat na gradski sovet... aha ke mi se fatat za dolniot. Rezultat, ostaj na strana unakazenosta na zgradite, pogledni u Karpos 4 kafenite zgradi ke ti stane jasno za shto zboruvam. Ne samo so e grdo i nikakvo, opasno e coek. Padna eden balkon taka u Karpos, ziva srekja nikoj ispod ne se nasol u dadeniot moment, i nikoj nad nea. Se unistuva celata gravitacija i leziste na tie zgradi, samo gospod gi cuva.
Da ne zboram za praenjeto bavci od javnite dvorovi koi se naogjaat pred tie zgradi.
Za toa zboruvam jas, ne za novite zgradi sto se gradat, ne za isplaniranoto i normalno izvedenoto. Nikoj nikomu ne mu brani ni da se siri ama za toa na vremeto imalo proceduri, dozvola od sovet, so materijali koi pokazuvaat deka toa nekoj gradeznik izmeril, domeril, odobril ... toa e treto dvaeset...
Малку мешање на термини, урбанистичкиот план третира друга проблематика, а не кој доградил тераса, кој кренал поткровје и слични "куќен совет" заврзлами.

Како и да е, се разбравме. Ќе ме извините што сум малку напизден вака, меѓутоа деновиве имам баш проблем со градежни инспекции. Легална градба, проект со дозвола за градба заверен, дигнав, потрошив се што имав во мојот иден дом, стигнав до фасада, арно ама љубоморната комшика имала братучед кој по некоја случајност е градежен инспектор... па така сега ми стигна забрана за градба, а може да ми срушат и дел од куќата. Ти се намочам у народецот злобен, секогаш некој ќе те ебе!

На Скопје му фали тишина. Маршал ло. Шетање по куќи со моторна пила.

Мистичен напиша:
Ти се намочам у народецот злобен, секогаш некој ќе те ебе!
Брат те разбирам како ти е. Али тоа е суровата реалност на нашиов народ, таа е од позаостанатите сака да ти ја сруши куќата, ако е по напредна ке сакаше да си ја земе. Трагично ама многу реално, е види што има комшијата и ја сакам одма исто такво ако мозе и поубаво за да ми биде поголоем тул*от. Нема спас од такви. Сите сакаме да имаме све ама некои се свесни дека неможе се одма и без пари треба да си го помачат (испотат) газот за да имаат нашто во животот. Преку ноќ само кај нас се збогатуваат, нормално со крадење. На Американците (обичните граѓани) сон им е да ограбат банка, е разликата кај нас тоа е можно без да те фатат. :pishtoldzСе разбира не обичните граѓани туку тие на позиција, за која толку многу се тепаат да дојдат не е за џабе, ке им се исплати за 4 години, шеф ово оно мангуп ке се прави и ке направи вили и чуда, а сето тоа со наш камен, ако ни е можеби ке се разбудиме еден ден и ке ја употребиме кубурата.

Поентата на муабетот ми беше дека "урбаната мафија" и не е секогаш урбана мафија како што ја претставуваат медиумите, понекогаш се работи и за инвеститори кои не платиле рекет на вистинската урбана мафија (градежната инспекција, општината, градот...), потоа луѓе кои наебале од љубоморни комшии.... не се залетувајте, не е се како што изгледа.

Мистичен напиша:
Штом становите се продадени уште пред да се изградат, значи навистина има потреба да се градат.

Тоа е најголемиот проблем. Македонија е централизирана. Сите патишта водат кон Скопје!
Прво, администрацијата го парализира сообраќајот. Абе Влада и Собрание се на најпрометни места, а не е никако регулирано. Побогу. Илинденска и онака у гужвите е запушена, а па уште некој си функционер да го возат.

После тоа, културата. Зашто бе све се крши, се уништува и погани? Остај ти фасадите, абе нема школо без искршени прозори, нема влез што не смрди на мочка или гомна и нема асален споменик - све е испогането.

Абе треба да се забрани више градење нови објекти за живеење у градов, тоа и го убива. Со дисперзијата на УКИМ се почна тој процес на децентрализирање, а се надевам дека ќе почнат и компании, администрација и сл. ќе почнат да ги раселуваат. И нека уложат у возот - што би ги коштало да напраат некое седиште на Влада у Велес и да ја пицнат железницата - шнелбан со кој за 45 мин ќе се стасува од Ск. до Велес.
Башка, премногу коли. Премногу луѓе. И што е најтрагично, ќе се котиме. Абе метрополите не се шират. Се шири Мексико Сити или Пекинг. Или Харлем (дел од метропопла, кај нас еквивалент му е Шутка).

Абе треба малце да се размисли, малце ригорозно, да се регулира жителство, малце строгост, малце повеќе „фатаљисти“ и „комуналци“, колку ги има што немаат за леб..

И нормално, труд од сите. Да не р`каме, да не фрламе ѓубре и да не изиграваме варвари.

ПС Исто една идеја од екологијата.

Зашто на пример не се уведе правило пластичните ќеси у продавница да се наплаќаат по 10 ден. Така луѓето ќе ги користат порационално (една ќеса повеќе пати), и ќе бараат алтернативни решенија (ранец, у рука, под мишка) итн.

Не е моја идеја ова, го видов, па мислам дека треба кај нас да се спроведе. Пошто у секоја депонија, прво што гледа човек -
ќесишта. А они се најголеми загадувачи, и не се рециклираат.

Мистичен напиша:
Малку мешање на термини, урбанистичкиот план третира друга проблематика, а не кој доградил тераса, кој кренал поткровје и слични "куќен совет" заврзлами.

Jas ne rekov nov urbanisticki plan, rekov pocituvanje na istiot (ajt mozda mi se sjebala malu gramatika) znaci ako nekoj zacrtal deka zgradite u K4 ke bidat 12 kata, i deka izmegju niv ke ima 20 metra, toa mora da se pocituva, a ne pruzi balkon do onoj na komsijata. Nejse, se razbravme... i bash mi e zal za sranjata sto ti gi pravat, se nadevam deka ke se resi se i ke ti idat na nova kukja site naskoro :)

Појма неам шо му фали......:raz:

Ништо....мислам....

Скопје! Градот убав. Градот на солидарноста. Умре. Слава му! Вечнаја памјат! Градот е мртов, да живее Скопје!

Се сеќавам, како дете, игравме фудбал на пракинг позади зграда, имаше едвај еден ред автомобили. Сега, имаме комшија кој фрла шприцеви на паркинг, автомобили во 7 реда, пластични ќеси полни со ѓубре, обични ќеси полни со ѓубре, ѓубре кое испаднало од ќесите. Моч, лајна, реа пеколна се шири, миризма адска кога одам по автомобилот, плашејќи се да не ми падне на глава пепељара испуштена од ревматичната рака на некој старец, комшија, кого го здомрзело да оди до кујната или каде веќе не го чува ѓубрето. Скапани патлиџан, остаток од влерашниот или завшерашниот ручек, средел лето ужегнатата салата на некоја едра домаќинка, през зимата киселиот купус, подварокот кој се расипал. Понекој презерватив, полн, поднаполнет, незаврзан, влошка (бинда) крвава...
Градот убав кој беше разрушен во 1963-тата, а се воздигна од пепелта на катастрофата преку визијата на Кензо ТАНГЕ, a со здружените сили на братските народи. Би рекол, убава перспектива и показател дека човечноста не е сеуште умрена, но, понекогаш е подобро да се остави пациентот да умре, а Скопје е пациент кој беше на смртната постела, град на кој се чекаше да му се заклопат очите, превезот да се спушти. Еутаназијата ќе беше помилосрдна за Скопјаните кои преживеаја. Вака, оставени, на немилосрдието на доселениците, дојденците кои ги продадоа нивите и со своите нецели три години образование решија својата некултура да ја донесат, имплементираат, озаконат. Некултурата која за мнозинството, а дојденците станаа мнозинство, претставуваше way of life кој не смее да се промени.
Ех, Скопје, Скопје! Каде си Скопје? Во која небиднина отиде, замина. Град беше, селендра постана, остана. Што ли ќе остане откако и последниот човек-граѓанин ќе замине?
Камен на камен, сељак до сељак, а ОД ГРАДОТ ПЕПЕЛ!

Ќе се гради бесправно, ќе се рушат на правда легални градби! Ќе дивеат ордите малоумни по парковите и зеленилата, додека скопјаните чмаат по домовите, немајќи каде да се втераат и каде да побегнат оти никаде не е како дома, а дома смрди! Смрди и на друго место, можеби повеќе, можеби помалку. Но, како дома, никаде толку не ни смрдело. Одамна.

Сакате да му испратиме мејл на Трифун со линкче до темава? :wink:

Хаха, ајде бе! Кој ќе прати? :)

Само насочете се повеќе кон недостатоците на градот, помалку психологија на граѓаните, тука ни Трифун не може да помогне.

Мистичен напиша:
Хаха, ајде бе! Кој ќе прати? :)

Само насочете се повеќе кон недостатоците на градот, помалку психологија на граѓаните, тука ни Трифун не може да помогне.
Било кој, не е битно... :pishtoldz

Писмото би изгледало вака:

Господине Трифун Костовски,
Ве поканувам да се регистрирате на најмасовниот македонски форум за дискусии - Кајгана Форумот (http://forum.kajgana.com/).

Таму, верувам дека ќе најдете интересни дискусии за нашиот најмил град Скопје, како и предлози за низа зафати кои ќе ни го вратат Градот нам, на граѓаните.

На Скопје му е потребна долго очекуваната промена. Потребна му е нова идеја за развој. Потребен му е нов поттик за здружување на креативноста, стручноста, домаќинскиот однос и одговорноста во управувањето со Градот. Нашиот град заслужува да му се овозможи обнова на најубавите традиционални вредности, и едновремено, достигање на нови европски хоризонти. Селските населби да добијат урбан лик и функции. Конечно да се разбуди духот на Големите спални во кои некои од скопските населби се претворени. Од град на спротивставени интереси кои водат кон отуѓување, Скопје да функционира како солидарен механизам во служба на луѓето и на граѓаните.

Искрено ваш,

Е-mail адресата за контакт е: [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]gragjani@skopje.gov.mk[/FONT]

Acid напиша:
Било кој, не е битно... :pishtoldz

Писмото би изгледало вака:

Господине Трифун Костовски,
Ве поканувам да се регистрирате на најмасовниот македонски форум за дискусии - Кајгана Форумот (http://forum.kajgana.com/).

Таму, верувам дека ќе најдете интересни дискусии за нашиот најмил град Скопје, како и предлози за низа зафати кои ќе ни го вратат Градот нам, на граѓаните.

На Скопје му е потребна долго очекуваната промена. Потребна му е нова идеја за развој. Потребен му е нов поттик за здружување на креативноста, стручноста, домаќинскиот однос и одговорноста во управувањето со Градот. Нашиот град заслужува да му се овозможи обнова на најубавите традиционални вредности, и едновремено, достигање на нови европски хоризонти. Селските населби да добијат урбан лик и функции. Конечно да се разбуди духот на Големите спални во кои некои од скопските населби се претворени. Од град на спротивставени интереси кои водат кон отуѓување, Скопје да функционира како солидарен механизам во служба на луѓето и на граѓаните.

Искрено ваш,

Е-mail адресата за контакт е: [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]gragjani@skopje.gov.mk[/FONT]

тоа ми бесе поентата на темата г-динот трифун да слушне што уствари Скопјани сакаат да видат во Скопје, а не верувам ако му пратиме дека ке дојде.

city напиша:
тоа ми бесе поентата на темата г-динот трифун да слушне што уствари Скопјани сакаат да видат во Скопје, а не веувам дека ако му пратите дека ке дојде.
Ќе дојде секретарката, још боље! ; )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom