Нечистотијата во Скопје! Општата несреденост!

• Креатор на темата Креатор на темата 10101
  • Време на започнување Време на започнување

10101

@*I am Nuts!*#
Член од
27 ноември 2007
Мислења
349
Поени од реакции
0
Овој месец буквално сум се преродил што престојувам во Битола! Сета онаа смрдеа, чад, смог у Скопје налепив бронхит! Што ни се дешава со градов? Дали целата кривица паѓа на грб на Трифун?Што можеме ние као граѓани да поможиме работава на нешто да заличи?

Ѓубре по улици, превртени контејнери, непријатни миризби, се фрла ѓубре од прозор? На што личи ова? Метропола ли е?

Што мислите вие, како ние оние т.н regular joes можеме да помогниме и некако да ја зголемеме нашата свест како и свеста на другите?

Знам дека 90% од загадувањето у Скопје се од дотраените автобуси на ЈСП (па и небаре приватниве поарни се), дотраените автомобили, скапиот мазут, па луѓево се префрлија на дрва и јаглен. Ја сепак алудирам на она, уличен смет, јадете ролбарче се фрла кесичката на улица место на 20метра каде имате корпа/контејнер или нешо сл.

Добар пример за вистинската нечистотија се и честата појава на лебарки. Не знам за другиве населби али често у Аеродром (ја живеам позади Бисер кај зелено пазарче) имаме наезда на лебарки, а дури и некои години имавме проблеми со овие црвите од Лисиче.

Сигурно сета ситуација алудира на нашата мала свест.

Abe ne e samo do gradonacalnikot. I nie nemame kultura definitivno , ama moram da kazam deka sme mnogu poasalni nego porano. A za losiot vozduh, pa toa ti e proizvod na globalizacija.Pa neli site sakaat investicii , fabriki, poise pari. A ne se sekiraj i Bitola kako vtor najgolem grad za nekoja godina ke stane teska za disenje.

Овој месец буквално сум се преродил што престојувам во Битола! Сета онаа смрдеа, чад, смог у Скопје налепив бронхит! Што ни се дешава со градов? Дали целата кривица паѓа на грб на Трифун?Што можеме ние као граѓани да поможиме работава на нешто да заличи?

Ѓубре по улици, превртени контејнери, непријатни миризби, се фрла ѓубре од прозор? На што личи ова? Метропола ли е?

Што мислите вие, како ние оние т.н regular joes можеме да помогниме и некако да ја зголемеме нашата свест како и свеста на другите?

Знам дека 90% од загадувањето у Скопје се од дотраените автобуси на ЈСП (па и небаре приватниве поарни се), дотраените автомобили, скапиот мазут, па луѓево се префрлија на дрва и јаглен. Ја сепак алудирам на она, уличен смет, јадете ролбарче се фрла кесичката на улица место на 20метра каде имате корпа/контејнер или нешо сл.

Добар пример за вистинската нечистотија се и честата појава на лебарки. Не знам за другиве населби али често у Аеродром (ја живеам позади Бисер кај зелено пазарче) имаме наезда на лебарки, а дури и некои години имавме проблеми со овие црвите од Лисиче.

Сигурно сета ситуација алудира на нашата мала свест.
Прво да те поправам. Зелен пазар е спроти Градска Болница, а тоа во Аеродром е заленото пазарче позади Бисер.:helou:

Е сега конкретно за нечистотијата во главниот град сме си виновни самите. Ние прво немаме основна култура за тоа каде треба да фрламе ѓубре (иако имаме контејнери на секој агол). Значи немаме ниту почитување на законот за фрлање отпадок на улици, ниту пак некој кој ќе се погрижи да го спроведе законот. И јас познавам многу кои поради единствената причина мрза го фрлаат ѓубрето преку прозор.

За дотраените автобуси, старите автомобили е виновен едноставно стандардот. Макар што искрено јас забележувам се повеќе и повеќе автомобили во Скопје. Ама тоа е. Некои имаат, некои користат веќе дотраени автомобили кои уште повеќе го загадуваат и онака загадениот воздух.

Е сега мора да се искритикува и Комунална Хигиена. Приметувам дека не сакаат да си ја работат својата работа, па честопати прават поголемо ѓубре наместо да го соберат она што било во контејнерите.

Прво да те поправам. Зелен пазар е спроти Градска Болница, а тоа во Аеродром е заленото пазарче позади Бисер.:helou:

Зашо? Што напишав ја? зелен пазар или зелено пазарче :helou:

Имаш право на секакво плукање према градот.Не е важно дали е метропола или не секој град треба да биде чист.А Скопје дефинитивно го нема тоа.Прво луѓето треба да внимаваат,ама искрено неможам на сите да им викам по улица затоа што не фрлааат во канти(инаку имам обичај да им подвикнам кога сум многу револтирана).Баш пред извесен период видов девојка како стои до канта за ѓубре а сметката ја фрла на земја до кантата(намерно).Епа со таков однос никогаш ништо нема да биде чисто.Да ги видам тие што така фрлаат дали и дома некое хартивче фрлаат на земја или во ѓубре.Искрено многу сум револтирана од луѓето и нечистотијата која ја има во нашиот град.Кога бев во Хрватска,поточно во Сплит јас бев изненадена колку е кај нив чисто и средено.Но ми беше и многу незгодно кога роднините ми кажаа дека некој нивни пријател пред извесен период бил во Скопје и рекол дека тоа е најнечистиот град што го видел.Понатака веќе не коментирам,зашто ако продолжам ќе треба да почнам да ги тепам луѓето кои го загадуваат Скопје.

Не е само до властите,има нешто и во народот.
Треба нашата културна свест да се подигне,па после да се разгледуваат решенија како да се расчистат ѓубрињата.

Да бидеме реални, Скопје е прљав град. Дури и моето маало, Радишани, со канти у секој двор има ѓубре по улиците. Секое сабајле додека идам на работа барем еден сељак отвара врата од колата за да залепи шлајм на улица. Ѓубрето се фрла со цел да се погоди контејнерот, а не со цел да се смести во него.

Жално но вистинито

Мислам дека кампањиве за тоа колку ни е фина владава, треба да постои и една малку за зголемување на свеста на луѓево. Заради таа небрежност на сите овие фактори мислам на граѓаните на градскиве власти ми отиде јабана здравјето. Морав да доаѓам Битола „кај баба“ :) и малку да отидам до Пелистер. Не дека у Битола е сјајна состојбава али пак, боље е од Скопје. Особено онај сињак у 8 сабајле е тоа беше смрт.

Не знам што се деси со автобусиве што ги правеа на гас нешо. Зелените на ЈСП.

Крив е и народот и тој што е задолжен за уредување на градот.Прво народов треба да свати дека тоа ѓубре што го фрла,го фрла во негова околина каде што тој после ќе живее.Ама свеста не е доволно развиена и секој си фрла кај стигне.
А тој шупак шо е задолжен за градов има многу работа.На прво место се џукелите што се влечат,јавниот превоз кој е многу чист,и ѓубрето на секој чекор...
Нема ли еден асален да ја подобри ситуацијава?

незнам кој е крив ама центрот ни е тиња,
последниве месеци е преплавен со ѓубре :tapp:

За тоа е виновен Трифун и Комунална...не да се вади нема пари од данокот,да го прашам колку се зголемени платите на сите во советот на град Скопје,ете ги парите само тој ги поделил...

А бе Мито и Корупција се криви,никој друг:

Никој друг не е крив освен албанците. Го ставија градот да биде жртва на некаква си двојазичност (Само колку да бидат 25% вештачки измонтирано). Сега ги имаме Сарај и Кондово како дел од градот, и после ни се одлеваат средства за водоводи и канализации по селата место булевари низ градот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom