Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Има зборови кои се пишуваат со две исти букви,а се изговараат со една
-пролетта
-одделение
-сообраќај(овој збор можен е да се изговори со двете оо)
Шо мислиш,како се изговараат првите две зборчиња?
А дали сте забележале дека често грешат во На кого му, наместо На кому му?
И јас сакав да го пишам тоа, ме престигна.Фантомче, убаво што си ја забележал таа навистина многу често употребувана бесмислица, само дозволи ми да те поправам и тебе. Не се вели на кому му туку кому му, без предлогот на. :helou:
И јас сакав да го пишам тоа, ме престигна.
Инаку, дали се пишува/изговара детаЛ или детаЉ ?
Ова ми е многу сомнително. Сум видел како на многу места, од многу сериозни луѓе се вели детаЉ. А јас сум убеден дека е детаЛ.И јас сакав да го пишам тоа, ме престигна.
Инаку, дали се пишува/изговара детаЛ или детаЉ ?
Потполно те сфаќам што сакаш да кажеш. Јас уште пет пати да завршам факултет, повторно ќе се збунувам на некои места. Но постои закон, постои Правопис и како кажале Кирил Конески и останатите му пајташи, така ќе кажеме и ние.Ова ми е многу сомнително. Сум видел како на многу места, од многу сериозни луѓе се вели детаЉ. А јас сум убеден дека е детаЛ.
Плус, ако е детаЉ најчесто и акцентот паѓа на А. Во вториот случај сум приметил дека паѓа на Е. Како некое правило одат едно со друго.
![]()
А сепак на толку многу табли пишува ресторанТСтрамота е да мислиш дека одиш во ресторант/базент.
Исто така е страмота да мислиш дека е послеМ.
Појдовме е правилно. Веројатно мислиш на појдовне, дојдовне и отидовнеПојдовме.:uvo:
Појдовме е правилно. Веројатно мислиш на појдовне, дојдовне и отидовне![]()