Скарани градови: Прилеп против Битола

• Креатор на темата Креатор на темата Arch Enemy
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
http://whc.unesco.org/en/list

Го нема на листата на Унеско
Што тоа ни кажува?

Тоа ти е процедура.Првин стануваш кандидат на листата за Унеско и треба да помини одреден временски период.Така нешто беше процедурата, ама не сум 100% ссигурен.

:pos2:хаха пред 100 години имала 7 000 од каде информацијата значи се како шо се знај Битола растот го имаше од пред 200 години кога почнаја да се отварат првите конзулати значи прилеп да беше поголем таму ке почнеа да се градат таквите срања а не Битола ама то ке да беше од порано пошто уште ко дојдоја турците вилаетот се викал БИТОЛСКИ па ваљда нема по село да го крстеле ке да било оти е најголем град а за то дека сте биле главен град на кралство не значи дека бил најголем ако Битола беше тогаш гл. град (во времето на крале марко) ке беше одма освоен од турците а вака со прилеп како поцентрално уживавте уште 2-3дена а за то дека сте биле уште од старо време поголеми и кој бил град а кој село или воопшто не постоел и самата Хераклеа покажва кој е во право:baeh:
Не мислев пред 100 год. туку во рок од неполни 100 год..Се на се многу скромно познавање од твоја страна.

Мора да било некое друго Унеско...

Ова за кое јас зборувам се факти!Простете ако повредив некого!!!

Можи си имаат Прилепско Унеско кое го Прогласи Прилеп за убав град?

Веројатно...
Инаку би требало многу да се разводни поимот убав...
Па и Ресен да го собери во убавите...

Можи е во категорија “симпатичен“ град или “не баш толку грд“ град ?

Не мислев пред 100 год. туку во рок од неполни 100 год..Се на се многу скромно познавање од твоја страна.
добро де јас со скромно познавање а ти можи да ми дајш доказ за ова или само лупаш од памет а то ке да е пошто ми маваш некако ограничен

:vozbud::pos2::pos2::pos:така ке да е

Vie kazuvate za GRD grad???Vi napravia obikolnica do avtobuska zatoa sto patnicite umirale od strav koga avtobusite pominuvale niz skrkite bitolski.Isto i mene prviot pat ko idev Bitola mi se cinese deka ce zapnime na nekoj pokriv vo metropolata Bitola:pos2:.Blazesivi na umo!

Донекаде си во право.
Ме боли мене шо си од Прилеп

znam:pos2:

Isto i mene prviot pat ko idev Bitola mi se cinese deka ce zapnime na nekoj pokriv vo metropolata Bitola:pos2:.

Јас немам одено Прилеп. Никогаш немав никаква потреба да одам таму.
А ти си идел во Битола. И тоа повеќе пати. Веројатно да земиш брашно, сол, шеќер, лекови, газија..... стратешки производи кои немате таму во Прилеп

А ти си идел во Битола. И тоа повеќе пати. Веројатно да земиш брашно, сол, шеќер, лекови, газија..... стратешки производи кои немате таму во Прилеп
a ti imas li ispadnato od toa bitola ili samo tamu skapuis:pos2::pos2::baeh::baeh:

Po se izgleda t si neprosetano i neinformirano coece. Prilep go imal go ima i ce go ima najgolemio i najbogatio pazar.Arno ama neznaenjeto e blagoslov za tebe!!!Veruvaj dojdi vidi i uverise vo ubavite Prilepski plostadi, prekrasnata prilepska carsija!!!

добро де јас со скромно познавање а ти можи да ми дајш доказ за ова или само лупаш од памет а то ке да е пошто ми маваш некако ограничен

:vozbud::pos2::pos2::pos:така ке да е

Uste malce ce pocnam da mislam deka si so precki vo razvojo.Kazimi so te maci i so treba da ti objasnam.Zboruvate za gradska tradicija a Prilep 800 god. pred Bitola da prerasni od obicna naselba vo razvijan i konzulski grad. bil grad so site nisani i lider vo regionov.Nesto pokasno go dostgnal svojot vrv vo vremeto na Krali Marko kako kralski grad ili prestolnina.I da ve potsetam vo toj period pod Prilep se podrazbiraat Markovite Kuli, odnosno toa e gradot Prilep koj podocna poradi golemiot junak se prekrsteni vo Markovi na cie mesto kontinuiran zivot e zabelezan od ZELEZNO vreme do podpaganjeto pod TURSKA vlast!!!Na site ovie fakti ti mi kazuvas za Herakleja toa e isto kako jas da ti recam Stibera, ili Keramija antickite gradovi okolu Prilep.Znaci zboruvame za denesnive gradovi!!!

Што култура битолска тоа е на брат му але (нужник) му вика, тоа од некој конзул француски ја имате земено :icon_lol:.

Але (нужник, клозет, ќенеф, септичка јама,тоалет, WC) ела ваму :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Po se izgleda t si neprosetano i neinformirano coece. Prilep go imal go ima i ce go ima najgolemio i najbogatio pazar.Arno ama neznaenjeto e blagoslov za tebe!!!Veruvaj dojdi vidi i uverise vo ubavite Prilepski plostadi, prekrasnata prilepska carsija!!!

Не сум имал потреба да одам по нешто надвор од Битола. И коли сум куповал и мебел и за облека и за јадење. Се сум нашол тука. За природни убавини имам Охрид за скијање имам Пелистер.
Во прилеп можеби има нешто што го нема Битола али не ми притребало (налбатин, самарџија, наланар, срмаџија, терзија...)
А ти си идел повеќе пати наваму. Значи си барал нешто што Прилеп не можел да ти го понуди

Не сум имал потреба да одам по нешто надвор од Битола. И коли сум куповал и мебел и за облека и за јадење. Се сум нашол тука. За природни убавини имам Охрид за скијање имам Пелистер.
Во прилеп можеби има нешто што го нема Битола али не ми притребало
И јас имам поминато покрај Битола кога одев за Охрид, и голем впечаток ми остави елитната населба покрај пат, кога гореа пожарите таму, комшијата твој ја грабнал сателитската и бега, а куќата нека гори :pos::pos::pos::pos::pos:.

Добро де од картон и летви беше ќе ја изгради пак нема потреба комуналии да плаќа, важно сателитската ја спаси.

И јас имам поминато покрај Битола кога одев за Охрид, и голем впечаток ми остави елитната населба покрај пат, кога гореа пожарите таму, комшијата твој ја грабнал сателитската и бега, а куќата нека гори :pos::pos::pos::pos::pos:.
Мора да се спаси нешто дали сателитската или тој... ја знаеш таа и да погинеш колку можеш ќе се спасиш:)

Добро де од картон и летви беше ќе ја изгради пак нема потреба комуналии да плаќа, важно сателитската ја спаси.

Таа населба е надвор од таблата за Битола

За да поминеш низ Битола треба да полагаш испит по култура и образование и да знаеш како ти се викаат дедо ти и баба ти.

Ако не положиш и не знаеш тогаш вртиш покрај Битола кај таа населба

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom