Владата ќе ги субвенционира земјоделските и бизнис кредитите

• Креатор на темата Креатор на темата tomsaso
  • Време на започнување Време на започнување

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Земјоделците ќе добијат кредит со 4% камата
Ленче Николовска
26.11.2007 19:21

Надмината главната пречка за поголеми инвестиции во земјоделското производство, Владата ќе овозможи земјоделски кредити кои досега беа со 7% камата, земјоделците да ги добијат со 4% конечна камата.

Досегашните комерцијални кредити со 8-9% каматна стапка, сега преработувачите и трговците ќе ги добиваат со 5% камата. Разликата во каматната стапка ќе ја субвенционира Владата.

„Ова се каматни стапки што веќе ги договоривме преку Министерството за финансии и со банките во РМ, некаде за околу 3% се намалуваат каматните стапки во однос на претходно што беа, 7, 8, 9% кај банките, а истовремено штедилниците коишто претходно ги одобруваа средствата, со стапки од 10-18%, со нив договоривме стапка од 6% за примарното земјоделско производство, односно 6,5% за секундарното земјоделско производство“, изјави Зоран Ставревски, потпретседател на Владата.

Субвенционирањето на дел од каматите, според преработувачите, треба на терен да покрене поголем инвестициски процес за производителите и загарантиран откуп на земјоделските производи.

„Тие кредити ние не ги земаме за нас, туку за откуп. Ако ние сме сигурни дека нашата калкулација е добра, зборуваме дека не мора да откупиме за 100.000 евра, ќе ги откупиме за 200.000 евра, нема да го откупиме за милион евра, ќе го откупиме за 2 милиони евра, затоа што знаеме дека не влегуваме во загуба“, вели Виктор Петков, претседател на Асоцијација на преработувачи.

„Во вакви стимулации, 1 милион евра финансирани од државата, прават минимално 15 милиони евра додатен извоз од нас“, додаде Петков.

Со намалувањето на каматите, Владата ги помага и домашните винарии да бидат конкурентни на странските трговци.

„Се со единствена цел винариите винариите, како малите така и големите винарски визби во Македонија, да обезбедат средства за исплата на грозјето, за да не се повтори она што ни се повторува две години, ланската, а особено оваа година кога голема количина на квалитетно винско грозје замина на пазарите надвор од Македонија“, рече Кире Андов, винарија „Пивка“ Неготино.

За поволните земјоделски кредити Владата обезбеди фонд од 20 милиони евра, со што директно влијае за поголем развој на агрокомплексот.

Превземено од А1

Мислам дека е најефективен метод како да се стимулираат домашните инвестиции преку намалување на каматните стапки односно цената на парите. Се разбира со ова се избегнуваат можните нечесни корисници на земјоделски субвенции.

хир ја гоу

Konecno mu tekna na nekoj za zemjodelecot.:smir:

Како да не?!

АBC, помагај! :pipi:

АBC, помагај! :pipi:
Ako nemas poznavnja od ovaa oblast,barem ne ja komentiraj.Poradi toa sto znam nesto za zemjodelie,ti kazuvam deka dokolku e ova vistinita informacija mnogu bi bila od korist za obicniot zemjodelec bidejki nema da zema lihvarski krediti,tuku razumni sredstva koi bi gi investiral vo novi,ili obnovuvanje na starite nasadi,sto samo po sebe povlekuva (ako pametno gi investira sredstvata) samiot kako registriran zemjodelec da go otplati navremeno kreditot,da mu ostane nesto i za nego.Seto ova e povrzano so navremeniot i isplatliv otkup,vo koj ima golem napredok ovaa godina.(nekoj mozebi ke spori so mene okolu poslednoto,no toa go pocuvstvuvav ovaa godina i sum zadovolen,jas od mojot proizvod kako poedinec)

Ako nemas poznavnja od ovaa oblast,barem ne ja komentiraj.Poradi toa sto znam nesto za zemjodelie,ti kazuvam deka dokolku e ova vistinita informacija mnogu bi bila od korist za obicniot zemjodelec bidejki nema da zema lihvarski krediti,tuku razumni sredstva koi bi gi investiral vo novi,ili obnovuvanje na starite nasadi,sto samo po sebe povlekuva (ako pametno gi investira sredstvata) samiot kako registriran zemjodelec da go otplati navremeno kreditot,da mu ostane nesto i za nego.Seto ova e povrzano so navremeniot i isplatliv otkup,vo koj ima golem napredok ovaa godina.(nekoj mozebi ke spori so mene okolu poslednoto,no toa go pocuvstvuvav ovaa godina i sum zadovolen,jas od mojot proizvod kako poedinec)​

Глеј го овој па, ништо не знае, нели гледаш дека сите чекаме да дојде АВС и да ни појасни каде е финтата и дека и покрај тоа што се изгледа убаво сепак крајната намера е да се зафркнат земјоделците и тоа со тутунарите на чело, а при тоа би профитирале или пак некои од политичарите или пак некои од евреите-сопственици ан многу фирми во светов.​

G-n ABC bojkotira izjavi za javnost i ne dava negovi `strucni` mislenja na temi na koi sto se ocekuva negov odgovor.
Ne e on bilo koj pa da go vikas da dade komentar i smesta da doleta... piih...neranimajkovci :nenene:
On ti e kako grom od vedro nebo (samo sto udira edno 25 pati dnevno)...
On ti e kako korov sto poleka i ja zima hranata na zelenata treva...
On ti e tutunar,sajber caffe sopstvenik,hemicar,fizicar,nuklearen inzinjer,politicar i kolumnist.
On ti e Gebels druze na sovremeniot medium-forumite...

Ama...:toe: ...za da napise nesto studiozno treba da saka.A djanam...koga ke go baras...nego ne mu se saka da komentira!Ja javen obvinitel go staviv...:toe: ...pa nesto se naljuti po prilepski...i otide rabotata!Edno obvinenie ne pisha...i taka cela vlada morase da odi u ostavka.

Lele jas dlaboko se izvinuvam.Ke ja molam forum zaednicata da mi go prosti ovoj eres poradi mojata brzopletost.:vozbud:Navistina fali strucnata konstatacija na gospodinot ABC vo ovaa tema.:helou:

Значи, одличен потег на владата. Државата мора да ги третира земјоделците со максимална претпазливост и разбирање - бидејќи огромен дел од населението егзистира токму преку оваа стопанска гранка.

Со ваков потег, и волкот ќе е сит - и овците на број.
Значи, ќе има и џемпери и млеко :)

Pozarot e mnogu golem veke...ne go gasi kofa voda...ni Canader moze ne e dovolen.....plus toa od pogore sto go spomnuva pero itar.....mnogu e komplicirano za da se resava so takvi ednostavni iljaci.....do koga ke cekame na jasna i glasna analiza i izlezni resenija koi ne se demagogija...i veke videno ????

Pozarot e mnogu golem veke...ne go gasi kofa voda...ni Canader moze ne e dovolen.....plus toa od pogore sto go spomnuva pero itar.....mnogu e komplicirano za da se resava so takvi ednostavni iljaci.....do koga ke cekame na jasna i glasna analiza i izlezni resenija koi ne se demagogija...i veke videno ????
:pos2:Ovoj bil beter od ABC...

Oдличен потег на владата,мислам дека каматите се малку големи но сепак се доста прифатливи,кредитите треба да се даваат исклучиво на земјоделци со регистрирана дејност кој си ги плаќаат редовно давачките за социјално и пензијско осигурување,без партијски исклучоци.

Oдличен потег на владата,мислам дека каматите се малку големи но сепак се доста прифатливи,кредитите треба да се даваат исклучиво на земјоделци со регистрирана дејност кој си ги плаќаат редовно давачките за социјално и пензијско осигурување,без партијски исклучоци.
FINALY :aplauz::bravo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom