Договорот меѓу СФРЈ и НР Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата MK
  • Време на започнување Време на започнување
Мислиш не е најдена видео снимката на која Димитров во последните моменти од својот живот вика : ме отруваааааааааааа !!!!!!!!!!!!!!!!
......... е да , во право си :wink:

Не, но можеше да има видеоклип на којто Димитров казва " И ти ли Сталине, братко мој!!"
Нито Русија нито запада са штјали да разрешат с'здаването на Балканска Федерација . Тито с југославија им лазеше по нервите ту на СССР ту на Западна Европа а ако беше целија Балкански полуостров сега немаше да чукаме на задната врата за да влезем в ЕС а штех ме да ударим по масата и да диктуваме условијата.
Ако прод'лжим да фантазираме кој език според вас штеше да биде официален в една Балканска федерација?

Един официален език не би требало да има.Србите много добре са знаели,дека са немали сила да контролират бугарското обштество и бугарската култура и да наложат само един език.Би требало сите jaзици да бидат официални.
Една таква феделациja би била лош сон заэ Великите сили.
Една Балаканска Федерациja со 30 милиона хора и повеке от 366 000 квадратни метра и това стратегическо место кое има - било златно jaце.
По голем може би бил спорот за столица и црква.
Две православни и самостоjни цркви во ранг на патриаршиja(кои никогаш не са се сакали една друга).

договорот со бугарија е предавство еднакво на тоа во егеј

во егеј беа ветени дури и авиони кој наводнио чекаа на пистите во полска..што се случи..не заклаа..светот не предаде...

во пирин функционираа школи и библиотеки на македонски..дури беше усвоена декларација од бугарската влада со која се дозволуваше на МАКЕДОНЦИТЕ право на самоопределба и ОТЦЕПУВАЊЕ...повторно светот не заеба..по пропагањето на зделката илјадници македонци беа затворени и ликвидирани

ама затоа за истра немаше проблем....

Србите и Бугарите би биле црвот во Балканската федрација бидејки многу летаат. Подобро што не се создала. Ако има едниство на Балканот тоа е зло 70% од светската трговијa под лупа на Балканска федрација лол. Само едно е јасно, Cрбите беќе плачат за Југославија. И сеуште не им е јасно дека Косово е дел од Југославија а не од Србија.

Договор куќа гради но црвот (Cрбинот ја уништи). Инаку ЕУ е градена по принципите на Југославија само се воочени грешките на Југославија:

- Конторола на производство
- Развој секаде, не централизиран
- Нема 9 фаворити (до душа сеуште не е постигнато)
- Максиманла контрола на данокот

До душа овие 4-точки никој пат нема да успеат на Балканот, што значки Балканска ферација е само сон тоа и станало јасно и на Тито и на Димитар како да го викате. Тито ако дал замена за Македонија дел од Србија ќе ги изгубил симпатиите кај Србите. Тито имал мала поодршка од Хрватите тоа е факт (Хрватите уште на почетоко се противале на создавање на Jугославија)

P.S. Најдобра функционалност на Балканот е град држава.

Много е хубава темата.
Ама не требва да jа гледаме с днешните очи. Като се гледа назад, требва да се мисли некак по "левичарско", като за времето 1918 - 1938 г.
Сега незнам как е била льавата пропаганда в Србо-Хрватско-Словенското кралство, но за БГ има доста материали за Дедо Благоев.

kriv e tito mozese da mu ja zeme pola bugarija bidejki nemaa pari da i platat reparacija na sfrj za vtorata svetska vojna za toa toj se pazarese za trst ama ne go dobi

kriv e tito mozese da mu ja zeme pola bugarija bidejki nemaa pari da i platat reparacija na sfrj za vtorata svetska vojna za toa toj se pazarese za trst ama ne go dobi
Това па никогаш не можеше да стане!Мислиш дека Сталин ке дозволи,като знаеме какво дружство са имали с Георги Димитров?
:salut:

Зарежи, това все пак е Селтика :wink:
На мен лично ми е много трудно да си представја какво би представлјавала една такава федерација. Предполагам какви биха били последиците за мојата родина - Б'лгарија.
Нај-веројатно, ако се следваше икономическата политика на југославија, днес Б'лгарија штеше да има преди всичко по-развита инфраструктура, силна икономика в сферата на услугите и леката промишлености много и много, ама много по-развито селско стопанство. В с'штото време веројатно штјахме да сме в положението на Х'рватска - да преговарјаме с Европејскија с'јуз.
По отношение на относите между народите - мислја че с'с с'рбите штјахме да сме в борба за надмоштие в'в федерацијата, като в с'штото време на междуличностно ниво бихме подд'ржали отлични отношенија, както с тјах, така и с х'рвати и словенци.
Веројатно тогава на македонците нјамаше да им вт'лпјават че сме татари и те штјаха да са по-добронамерени к'м б'лгарите.
Има много "веројатно" обаче.
Историјата е пожелала друго - да развием с'ветскија модел социализ'м, којто за с'жаление оште дава отражение в нашето обштество.

Dogovor ima sigurno samo ne znam tocno kako e tekstot a muabetot mi e da si barame reparacii ako ne se pridrzuvaat kon dogovorot
Zabavno predlojenie ! :wink: Odkoga MK e naslednik na SFRU ?
A to znaesh li deka izteche dogovorot, so koj BG dade zapadnite pokrajnini i regionot na Strumica na YU sled Prvata svetska vojna ?
E sega da si gi pobarame li obratno ? :toe:

Zabavno predlojenie ! :wink: Odkoga MK e naslednik na SFRU ?
A to znaesh li deka izteche dogovorot, so koj BG dade zapadnite pokrajnini i regionot na Strumica na YU sled Prvata svetska vojna ?
E sega da si gi pobarame li obratno ? :toe:
За територијата исто како Германија да ја окупира Полска и да им ја даде територијата после на Русија. Тоа значи дека Полска била на Германија ??

За територијата исто како Германија да ја окупира Полска и да им ја даде територијата после на Русија. Тоа значи дека Полска била на Германија ??
Sega zborime samu za podpishani megunarodni dogovori i za prava shto tie gi davat ! :helou:

Букурешкиот договор не е врзан за никаков датум, ниту пак е условен со нешто. Тој е едноставно невалиден, не е потпишан од сите светски сили, а тоа е исто кога сите сакаат да не примат во НАТО, а Грција не сака, па става вето, и со тоа нема нато. Е па така и со Букурешт. Интересно е што таму не распарчија и најверојатно таму ќе не примат во НАТО.

Истекува и Букурешткиот договор...што прајме сега...цел пирин назад.
А кога изтича договорот от 1999 година подписан от Георгиевски и Костов?Кога изтича Парижкиа договор?:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom