Персеј VI Македонски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
зошто аман?
сакаш да кажеш дека гробот на персеј е општо позната работа во мк?
..кој е персеј, после мало размислување ќе ви рече кошаркар во арис

Aман бре, затоа што...бидете малку поинвентивни.

Aко нема друго, барајте на гугл.

инаку, многу работи им се непознати на Македонците...

Vo pravo e Markovski, koj znae treba da kazhe bez da se luti. ;-)

Plus, od naplivot informacii, nekoi tendenciozno nevistiniti, forumot mu doagja kako eden vid proverka dali neshto e tochno ili ne.

Znachi anaveno, kade vo Italija e zakopan Persej? ;-)))

3а вистина се потребни факти. 3а гробот на Персеј, официјално немам "големи" информации. Aко ги слушаме "официјалците" - гроб нема. Aко ги слушаме неофицијалците, има гроб дури и неколку локации.

E сега, бидејќи се спомнува Италија:

Data : 08.06.05
ita_085.gif

"RISCOPERTA" NELLA MARSICA TOMBA RE PERSEO

(AGI) - Avezzano (L'Aquila), 8 giu. - Nei giorni scorsi una Commissione composta da rappresentanti del ministero dei Beni culturali, dell'Ambasciatore macedone e da studiosi macedoni, ha effettuato un sopralluogo, atteso da anni, presso la tomba monumentale del re Perseo, ultimo re dei macedoni sepolto lungo la via Valeria nei pressi del territorio di Magliano de' Marsi (L'Aquila), come e' indicato nella tavoletta II SE del Foglio 145 dell'Istituto Geomilitare. L'Amministrazione di Magliano in collaborazione con il comune di Massa D'albe ha provveduto a ripulire il gioiello archeologico dalle sterpaglie che ne occultavano la vista e pregiudicavano seriamente la struttura. I delegati macedoni daranno vita ad una serie di scambi culturali iniziando una serie di studi incentrati sulla figura del loro re Perseo ospitato negli ultimi quattro anni in Alba Fucens cittа che alla morte gli ha tributato solenni funerali di Stato. La tomba di Perseo dunque e' ubicatalungo l'antica via Valeria che da Tivoli conduceva ad Alba. Gli ospiti intervenuti hanno manifestato il fermo proposito di provvedere, attraverso studi capillari, a risolvere i numerosi dubbi che tuttora permangono sulla figura del re Macedone e a valorizzare adeguatamente il prestigioso sito archeologico. (AGI)

http://www.laportadeltempo.com/Italia/ita_080605.htm

Oд италијански разбирам Персеј, Makedonecot умрел...

убикација...јак збор. E кој ја направил и како???
Hемаме информации.
Hе верувам дека некој италијанец би се правел недоветен,за да им угоди на нашите.

плус...Грците за тоа откритие викаат "Итало-Скопска завера" и главна одбрана ќе им биде,ако се најде (?) пишано нешто, ете, грк е, со грчки букви е, исто како што ги боли и за штитовите од Бонче, каде што Баз...било грчко...

Kolku shto se sekjavam "Narodna volja" objavi vo juli 1994 god. makedonska narodna prikazna za car Persej, raskazhana od starecot G. Petrov.

Dobro kje e nekoj da ja postira.

Kolku shto se sekjavam "Narodna volja" objavi vo juli 1994 god. makedonska narodna prikazna za car Persej, raskazhana od starecot G. Petrov.

Почетокот на приказната гласи:

"Еднаш живеел еден цар на Македонија, што се викал Персеј. Во тоа време во Македонија имало многу гаталки.
Тие дошле овде по завладувањето на светот од страна на Александар Велики. Тој ги довел од Индија, од Персија, од Египет, од секаде..."

Понатаму во приказната се раскажува дека царот Персеј сретнал една од тие гаталки, која му ја претскажала пропаста на неговото царство, поради тоа што тој на подмолен начин го отепал својот брат, наклеветувајќи го пред татка си дека работи во интерес на туѓа држава.

Подоцна таткото на Персеј разбрал за подмолноста на својот син и го проколнал. Гаталката му рекла на Персеј дека царството ќе му пропадне и туѓинци ќе владеат со неговата земја. Откако ги слушнал овие зборови на гаталката Персеј се уплашил бидејќи и жена му сонувала лош сон тие денови.

Ја прашал гаталката дали може да направи нешто за да се спречи оваа судбина, а таа му одговорила:

" Ќе ти кажам што да направиш, ама не е сигурно дали ќе те стигне клетвата.
Ќе родите машко дете, ама ќе го скриете, никој да не знае оти е ваше.
Царицата ќе го роди таму каде што никој нема да ја знае.
Потоа ти ќе го дадеш во некоја туѓа држава и ќе му кажеш на човекот кајшто
ќе го дадеш да му ја каже вистината откако Македонија ќе биде поробена.
Тогаш можеби душата на татко ти ќе се смилува."

Царот Персеј така направил. Родиле син со царицата и го однеле на еден остров, каде го оставиле на чување кај еден човек.
На човекот му оставиле пари и запечатено писмо за да му го даде на детето кога ќе порасне. Човекот го крстил детето Андрејко.

Кога пораснало детето, човекот му го дал писмото. Внатре пишувало кое е тоа и како да дојде до богатствата на татко му. Татко му му оставил две богатства и му опишал како да ги најде, т.е. каде се закопани. >>>

Едното било закопано на патот близу реката Струма, а другото под една клупа во дворецот во Солун. Откако ги нашол богатствата Андрејко собрал војска и тргнал да ја ослободува Македонија. Успеал да ја ослободи, ама по кратко време таа пак била поробена од Римјаните.

Тогаш на Андрејко на сон му излегол еден стар човек, кој му рекол повеќе да не се мачи, бидејќи Македонија уште долго нема да биде слободна. Така било пишано од Господ.

Стариот човек му рекол златото што го има да го сокрие на три места и да почне да гради цркви и манастири. Така царот и направил. Изградил цркви во кои народот и денес оди.

И оваа народна приказна од пиринскиот дел на Македонија во многу се поклопува со историската вистина. И навистина во 149 и 148 година пред Христа во Македонија се појавил еден млад човек, што се викал Андриск и кој тврдел дека е легитимен син на Персеј, поради што се преименувал во Филип Шести.

Тој се обидел да ја ослободи Македонија од римската окупација. Собрал војска, и дури на кратко успеал да ја ослободи цела Македонија. Во тоа му помогнале и Тракијците. Но, Римјаните испратиле голема војска и до пресудната битка дошло кај Пидна во 148 година. Андриск (или Филип Шести) отпрвин имал успех во битката, но потоа направил тактичка грешка, по што бил поразен.

Oкoлу генеалогијата:

Perses/Perseus, “the eldest of Philip’s [V’s] sons by a concubine, [would raise]seditions against his brother Demetrius.” L 464.
“Demetrius [A], son of king Philip [V] of Macedonia,” initially a hostage of the Romans.
Later, as his father’s ambassador, he would gain much popularity, resulting in falseaccusations against him by his “brother Perseus,” convincing Philip [V] to put this Demetrius to death “B.C.180.” L 1826 Ed.

Perseus/Perses “had two sons, Philip and Alexander, and one daughter whose name is not known.

” Son Alexander, “apprenticed to a Roman carpenter, later rose to be madesecretary of the senate.” L 1826 Ed.

(“Philippus, a man who pretended to be the son of Perses, that he might lay claim tothe kingdom of Macedonia. He is called Pseudophilippus.” L 464.)

Aман бре, затоа што...бидете малку поинвентивни.

Aко нема друго, барајте на гугл.

инаку, многу работи им се непознати на Македонците...

Епа брате интересно одговорено. Навистина зошто многу работи ни се непознати на нам Македонците. Дали ние си ја пишуваме историјата или некој друг ни ја пишува. Под друг подразбирам одродени Македонци и останат башибозук кој ни се инфилтрирал во земјава а ние го примаме домаќински. Историјата што ни ја учат младите генерации е катастрофално погрешна. Неќам да именувам колку и каде е погрешна бидејќи е голема и деликатна тема. Лошото е што има луѓе кои не знаат да баратаат на интернет, а сакаат да дознаат нешто повеќе за себе. И тие се дел од Македонија нели?

Поздрав

- Oколу гробот:

Последниот ден на мај 2005 година, јас и Борис Вишински, по 2167 години од смртта на последниот Крал на Македонија – Персеј, положивме букет свежо цвеќе. Од Алба Фученс денес има само ѕидини кои ги чуваат тајните не само на македонскиот Крал Персеј, туку и на другите кралеви кои таму биле заточени.
ПРОФ. КИРИЛ ДОБРУШЕВСКИ

Не можејќи да ги издржи измачувањата и деградирањето, тој извршил самоубиство – раскажува Вишински, додавајќи дека постои уште една претпоставка за смртта на Персеј на островот Самотраки, Грција, која не е потврдена.
Борис Вишински

- Oколу убикацијата:

A професорот Бинченцо Бјанки до лоцирањето на гробот на Кралот Персеј дојде истражувајќи ги мегалитските камења кои ги има во Чочарија, во Абруцо и во Скопје.
ПРОФ. КИРИЛ ДОБРУШЕВСКИ

Не постои доказ за тоа дека неговата гробницата се наоѓа таму, или, пак, дека местото што го посетиле претставници
од Македонија е токму местото каде што е закопан.
професорот Виктор Лилчиќ

- grcite:
"'congratulation' to our diplomats in Italy. Propably the Pizza is good and theirs time is not enouph to protect our Heritage. And then we blame in who is responsible and why a Slavonic nation steal our history day to day!"

Moze treba nov post za ova, ama kazete nesto poveke za Andrisk i negovoto vostanie, detali za bitkata? Imeno, fascinantno e ako navistina uspeal za kratko vreme da ja oslobodi Makedonia od Rim i da pruzi zgora na toa znacitelen otpor!!! Ja kolku sto znam, Persej napravil takticka greska, a Filip V da poziveel, deneska ke bilo poinaku, a Grcija mozebi ke bila preimenuvana vo Filipia...

3нам дека не е убав одговор, но дискутирано е за востанието на Aндриск низ некоја од темите наназад малку поодамна, па скоро е невозможно да пребаруваш, плус голем дел од дискусиите едно време нагло ги снема.

Cакав друго да кажам. Mногу интересни работи поминаа низ форумот историја за жал имаа само привремен ефект. Eднаш предложив да се среди, да се направи еден подфорум како архива, да со документира се што вредно за нас, да се има на едно место.

Cтрашни постови имало, слики, карти, податоци и слично... сум ги читал со воодушевување, а сега кој знае кај се.

3атоа, мислам дека тоа е пракса со сите добро организирани странски форуми, плус имаме и деца овде кои што ќе се нафтат тоа одма би го средиле.

извинете за оф топикот

Markovski: kje sredime se' samo da imam povekje vreme.

Zasega porashajte me ako neshto ve interesira, kje go najdeme. Golema zaguba beshe gubenjeto na mnogu temi od nepoznata prichina koga forumot padna.

Moze treba nov post za ova, ama kazete nesto poveke za Andrisk i negovoto vostanie, detali za bitkata? Imeno, fascinantno e ako navistina uspeal za kratko vreme da ja oslobodi Makedonia od Rim i da pruzi zgora na toa znacitelen otpor!!! Ja kolku sto znam, Persej napravil takticka greska, a Filip V da poziveel, deneska ke bilo poinaku, a Grcija mozebi ke bila preimenuvana vo Filipia...

Nema potreba od nov post (gledajte da ne otvarame temi, tuku kvalitetno da gi organizirame). Bitkata na Pidna e najgolemiot poraz shto sme go pretrpele vo istorijata!

Prvo, se vojuvalo rechisi edna godina za vreme na tnr. Treta Makedonska vojna (Makedonija protiv Rim). Vo vojnava, nashite stari izgubile mnogu bitki i golema teritorija zaradi rashtrkanosta na Makedonskata vojska, no poslednite meseci od vojuvanjeto "ni se nasmeale Bogovite" i izgubenata teritorija bila povratena. Persej se vkopuva, a Rim se reshava na finalna razvrska.

Imalo nad 42.000 rimski vojnici megji koi i mnogu Grci, platenici (Grcite iscelo na nivna strana), dodeka na nasha strana imalo okolu 48.000 vojnici megju koi mnogu Trakijci (Trakijcite iscelo na nasha strana). Klasichen sudir na dve rimski legii i na makedonski falangi.

Rimskiot general Paulus prakja prakja 8000 konjanici da mu go odvlechat vnimaniato na Car Persej, dodeka se obiduva da go zaobikoli. No, eden deszerter od Rimjanite informira za planot na Paulus, i Persej prakja 12000 vojnici za da gi presretnat tie shto sakaat da go zaobikolat.
Presretnuvanjeto ne uspeva kako shto treba, gubime, pa ostatokot od vojnicite se vrakja nazad vo kampot.

Persej se povlekuva kaj deneshen Katerini za da ja izbegne teshkata situacija. Vo blizina, kraj seloto Pidna, dvete armii se sudiraat direktno sledniot den, 22 januari. Bitkata trae eden chas. Rimskite legii se pokazhale kako poagilni, uspeale da gi razvlechat Makedonskoto levo i desno krilo, i da gi popolnat dupkite. Plus, rimskoto oruzhje bilo superiorno - kratkiot mech i poteshkiot shtit.

Ima i somnevanje deka otkako se videlo koj kje bide ishodot na bitkata, Persej i negovite generakli ne reagirale adekvatno (duri i da reagirale, isto bi bilo), pa toa mnogu vlijaelo na elanot na vojnicite.

Epilog: 25000 ubieni Makedonci, 1000 Rimjani. Kraj na Makedonskoto carstvo.

Carstvoto koe go osnoval Aleksandar Makedonski bilo razdeleno. Paganjeto na Makedonija pod rimska okupacija,ne znaci i kraj na Makedonskite dinastii. Tie prodolzuvaat so vladeenje vo Pergam, Seleukidite, Egipet, Baktrija...

Zosto za Makedoncite, se zavrsuva so Pidna?...

Tie dinastii sozdale monumentalni dela. Makedoncite se dignale na vostanie protiv rimjanite vo MK, ama i podocna vo Pergam, ... i t.n.

P.S. Pari od Pergam se najdeni na Vardarski Rid (reprezenten primer za anticki makedonski grad), koi verojatno ne mu pripagale na nekoj anticki numizmaticar, tuku,deka se vrska pomegu Makedoncite od Gevgelija i Makedoncite od Pergamon - primer samo.

Пред некоја година видов во учебник (по општество или Историја - не се сеќавам веќе) од основно училиште, како нашите деца ги учат Кинеските династии.
На нашите кралеви и династии никој не се сеќава. Срамно и жално е да се учат Кинеските владетели, а нашите да бидат негде заборавени.
Длабоко сум убеден, дека ако го прашате населението во Македонија : -Кој бил Персеј?, најголемиот број од нив ќе ви одговорат дека е тоа “прашок за перење“ (персил).

Пред некоја година видов во учебник (по општество или Историја - не се сеќавам веќе) од основно училиште, како нашите деца ги учат Кинеските династии.
На нашите кралеви и династии никој не се сеќава. Срамно и жално е да се учат Кинеските владетели, а нашите да бидат негде заборавени.
Длабоко сум убеден, дека ако го прашате населението во Македонија : -Кој бил Персеј?, најголемиот број од нив ќе ви одговорат дека е тоа “прашок за перење“ (персил).

Тоа повеќе од очигледно.
Навистина тажно и жално... :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom