Кралот Волкашин

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
На темава дискутираме за средновековна Македонија, поточно за Прилепското Кралство.

Долу на сликата е Великомаченик Димитрија Солунски насликан во манастирот Зрзе, Прилепско. Штитот е интересен. Манастирот е од 14 век.

zrze04ej6.jpg

Штиток е како на оние од Македонската Фаланга со 16 кратно сонце
со тоа ја потврдувал својата националност

Црквата "Свети Димитрија" е изградена во 1345 година, за што сведочи натписот над јужната врата од внатрешната страна на црквата.

Таа била обновена од кралот Волкашин, а целосно завршена и живописана од неговиот син Марко (меѓу 1366 и 1371/1372 година).

157neao.jpg

Од десната страна во цел раст е прикажан кралот Марко, облечен во кралска облека, украсена со бисери и со бесценети камења. Тој во левата рака држи развиен свиток на кој е испишан текстот:

"Во Христа Бога благоверен крал Марко, го соѕидав и потпишав овој божествен храм".

Од другата страна над вратата во цел раст е прикажан кралот Волкашин, со свиток во рацете на кој се спомнува неговото име.

Луѓе дајте малку за средновековна Македонија.Кажете ми нешто повеќе за Прилепското Кралство.
Ајде навали народе

еве го клучот од чекмеџето..
од тврдината на Маркови Кули..
2ajxv0l.jpg

златото не го давам..

Кралот Волкашин си имал жена:

2hmdnyu.jpg

Фреска од Дева Марија во средновековна облека

Но според американските истражувачи од универзитетот Сент Луис кои работат на Македонски археолошки наоѓалишта, ликот претставен на фреската е всушност на Кралицата Елена, жената на Кралот Волкашин.
.

A znae li nekoj da mi kaze sto bil Volkashin? Nekoi velat Makedonec, nekoi Srbin, nekoi Crnogorec, nekoi Bosanec.

A jas slabo znam za nego.

dusanlesnovski14vekgq6.jpg

Freskata e od Lesnovskiot manastir, Dusan i negovata zena - ne mi teknuva imeto nejzino.

Pokraj Volkasin, mene mnogu me interesira Dusan, kolku sto se znae toj bil krunusan vo Skopje, mozebi vo edna od crkvite na Kale, nekade sum proctal i deka postojat dokumenti - kade sto toj se proglasil za kral na Makedoncite.

Bi bil blagodaren dokolku nekoj posoci kade ima originalni dokumenti - zapisi, vo koi muzei stojat, kade moze da se vidat, ili pak ne postoi nisto i se toa e isfilmana rabota.

Ako bil Srbin, kade pisuva deka bil, nesto okolu nivnata familijarna loza. bez dokumenti nisto.

Маркови Кули се тврдини од средниот век познати по Крале Марко (околу 1335-1395), последниот крал што владеел во големиот дел од Македонија пред повеќевековната власт на турските султани и станал најпознат јунак на епското народно творештво не само на Македонците, туку и пошироко.

• Маркови Кули (Водно), град-тврдина, градски збег на градот Скопје
  • Маркови Кули (Прилеп), град-тврдина и споменик на природата кај Прилеп
  • Маркови Кули (Кожле), тврдина-гранична стража, Кожле, Скопско

dusanlesnovski14vekgq6.jpg

Freskata e od Lesnovskiot manastir, Dusan i negovata zena - ne mi teknuva imeto nejzino.

Pokraj Volkasin, mene mnogu me interesira Dusan, kolku sto se znae toj bil krunusan vo Skopje, mozebi vo edna od crkvite na Kale, nekade sum proctal i deka postojat dokumenti - kade sto toj se proglasil za kral na Makedoncite.

Bi bil blagodaren dokolku nekoj posoci kade ima originalni dokumenti - zapisi, vo koi muzei stojat, kade moze da se vidat, ili pak ne postoi nisto i se toa e isfilmana rabota.

Ako bil Srbin, kade pisuva deka bil, nesto okolu nivnata familijarna loza. bez dokumenti nisto.

[FONT=&quot]Sv. Konstantin (Du[an???) i Elena, freskopis, Lesnovski manastir, [/FONT][FONT=&quot]XIV[/FONT][FONT=&quot] vek[/FONT]​
[FONT=&quot]фреската е на константин и неговата мајка елена која пак го пронашла светиот крст во израел
Constantine%20&%20Helen%20BR.jpg
[/FONT]
[FONT=&quot]оваја фреска е од аја софија турција
[/FONT]​
[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]

Mногу е матна работата од доаѓањето на татаро-монголските племиња на Балканов, добар дел од нив се населиле и во-Србија.

По христијанизирањето,работите стануваат уште поматни, бидејќи, ако претходно големците се викаа Аспарух, Мостич и сл. сега станаа со православни имиња.

Македонија била под Византија, а co желба за слобода. Претходно од Север дојдоа и Петар Дељан и Ѓорги Војтех...и Дељан беше подигнат на штит како и античките МК кралеви.

A како дошол Душан во МК?? Hекои викаат дека со некаков договор. Ho и во Душаново време МК аристократијата си ги задржала титулите.

Bо македонските цркви и манастири, народот си ги сликал и владетелите. 3атоа немаме фрески со татаро-монголски лица.

A можеби најправ по ова е К. Мисирков. 3а тие времиња кажал:

" Сите се велеа „срби", но во ниф имаше толку срби, колку во воiската на цар Симеона имаше Бугари — монголи; па ми се чинит да и имаше и по малу.

И така до идеiн'ето на турците каi нас ниiе три пати бефме прекрстени: 1, славени, 2, бугари, 3, срби. Но со тоа не се сврши се..."

E се сврши!

Немањиќите се од Црна Гора
Мрњавчевиќите ( Угљеша и Вукашин и син му Марко) се од Босна
Младеновиќи (Бранко и Вук) се родум од Косово
Јован Оливер е по потекло од Србија во предмилутиновите граници

[FONT=&quot]
[FONT=&quot]Sv. Konstantin (Du[an???) i Elena, freskopis, Lesnovski manastir, [/FONT][FONT=&quot]XIV[/FONT][FONT=&quot] vek[/FONT]
Tocno taka stoese i na sajtot od kade sto ja prevzemav slikata, nesakav da postiram slika od Decanskiot manastir. Se mislev dali da ja pustam pod Dusan, no nema vrska eve ti ja pojasni rabotava.

Blagodaram za dodatnata freska.

Mislam deka na sajtot go imase i samo Dusan na freska, ama mala bese, me iritiraat sto ne se dozvoluva slikanje po manastirite, barem kako razglednici da ni gi prodavaat vaznite freski.

http://www.dusanov-zakonik.co.yu/
Dali ovie podatoci se tocni ili se e pod ????

pajajovanovic487krunisarm5.jpg

Krunisanjeto na Dusan, spored srpski slikar.

Veke prasav no ke povtoram, dali nekoj ima nekakov podatok za krunisuvanjeto vo Skopje.
[/FONT]​

Aludirash na neshto?:wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom