Равнозначноста на зборот " Vulgare " - Бугар

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
i drugo,demkesh:go vidov linkot:"Извинете, че не говорја б'лгарски!" Впрочем нјамаше от какво да се срамувам, ако наистина имах б'лгарска кр'в в рода си.tolku od mene.open your mind!

kaji si,brate,deka go mrazis zborot,poimot "Bugar" i se' povrzano so bugarite i bugarija. i ne zastanuvaj pozadi nekoi pseudonacni fakti,za da dokajes,deka bugarite se "gubre" i nemaat istorija.kaji si pravo i ne se mesaj vo istorijata.a toa za fudbalskite "argumenti" toa voopsto vo sportot e taka. i vo bugarija vikaat na navijacite na cska "turci"(toa od navijacite na levski) i sto od toa? ti kajuvam:tvoite naucni argumenti ne cinaat. zatoa podobro e da pisuvas vo politika,ne vo istorija. citam i vo bugarski forumi ima luge,koi se zabegani. pamti edno:koga citas ili pisuvas nesto na tema istorija znaj: istorijata mora da gi spojuva lugeto,ne da gi deli, a gledam na balkanot bas toa se pravi. bure barut,ghetto...problemot ne e vo materijalnata sostojba, a bas vo mislenjeto. premnogu si opsednat od emocija i toa ti preci da gledas na istorijata ko nauka,a ne ko politiceski instrument. pozdrav i ne luti mi se, iako sum ti navredil so bilo sto!

Тоа е навредливо во Бугарија . “ТУРЦИ“ не е навредливо во Јапонија, Турска, Египет, Парагвај ........ па ти сега види.

Тоа е навредливо во Бугарија . “ТУРЦИ“ не е навредливо во Јапонија, Турска, Египет, Парагвај ........ па ти сега види.
aham.istoto kako i "tatar" vo makedonija,neli :)kakva vina imaat tatarite zatoa?osekjas li veke,deka seto toa e on topic?

“Црна Арапина“ , “Црни Татари“ ..... се дел од македонскиот фолклор во минатото , поим за нешто лошо .....тоа што сега јас го спомнав , тоа е мојата омраза кон Татарите , Арапите ?

:wink: te sfativ.nemaj gajle. vcera bese istorijata, denes-folklorot, utre-etnografijata...koga ke dojde vremeto za normalni, obicni odnosi megu bugari i makedonci, bez zadni misli za navreduvanje? nema losi narodi, ima losi luge. pozdrav!

Еј, тој што си ја има мувата си ја ишка. Јас спомнав и дека Македонците за Елините биле Варвари , но ти тогаш тоа не го разбра како антимакедонзам туку како факт, дел од историјата. Спомнав и за делата на Вандалите ....... и тоа не беше разбрано како анти-германски став од твоја страна. Можеби предходно треба да се посети психолог за да се излечи фрустрираноста, па потоа да се обидеме да полемизираме трезвено, со аргументи. Што мислиш ти?

Блгарите се проблематични исто како и безимените арапо-грецки племиња кои немаат етимологија надвор од МК јазикот на своите имиња,или таа е гледано од денешен аспект,"неподобен збор".

Историјата денес си ја толкува кој како сака, посебно тие што немаат етимологија на имињата на племињата. Па ќе кажуваат дека Гобор или Гоборис (Псевдо-Симеон 10 век), или Бусар (Мауро Орбини) всушност е Борис...кој примил писмо од Папата на 13. 11. 866 г. како одговор на прашањето,што да прави со коњската опашка и воловската глава.

чист пример за ВУЛГАР-ност кон Христијанството.

Cпоред ова, никакви Тракиски, уште помалку Словенски, или пак некои какви било ЕВРОПСКИ етимолошки објаснувања не може да се земат во предвид за објаснување на поимот Булгар освен оние за миксови, простаци, недостојни и сл.

Нешто слабо им оди науката па ги фаќа нервоза:tapp::tapp:

:pos::pos::pos:

Да знаеш само колку ме изнасмеа! А и колку имаш право! Еве за пример ке ви кажам едно мое искуство што ми се случи пред некој месец.
Имено играч сум на World of Warcraft, и во една ситуација налетав на дијалог со еден бугар.

Типот, откако завршивме со групата, ми почнува муабет дека многу добро сум го говорел македонскиот дијалект. Му викам многу јасно оти сум Македонец, продолжува, ама сите вие сте бугари. Абе, викам, србите викаат дека сме срби, бугарите бугари, грците грци... ама ке истече Букурешкиот мировен договор ( ако воопшто знаеш за што зборувам), и ке си дојде на видело кои сме и што сме...

Па еве јас ти зборувам на бугарски јазик и ти ме разбираш. Па и јас ти зборувам на Македонски и ти мене ме разбираш. малце не ми пиша ништо па ете ти го ми се јавува, ајде дај кажи ми некој македонски цар или кан. Еи? викам чекај да почнам: Филип Македонски, син му Александар Македонски ( познат под ПРЕКАРОТ Велики), Цар Самуил... Па тука се нека им е вечно името: Гоце Делчев, Никола Карев, Питу Гули, Јане Сандански.. да редам уште? Вика абе тоа се биле бугари, мене солзи од смеење од неговиот простаклук. Ај вака му викам, ако сите тие биле бугари, тогаш зошто бугарите го убиле Ѓорче Петров од зад грб КУКАВИЧКИ? ЗОШТО би си убиле СВОЈ човек сред бел ден на таков начин? типов ќути и ми вика, ааа па незнам тоа биле политички причини, јас тоа незнам.. му се изнасмеав, а цело време ми вика прашај го дедо ти, прашај го дедо ти... Ке пукнат оти никогаш нема да го имаат Охрид!!! Ке си дојде нашето.Ми зборува за историја, самите не се искажуваат како татари, а сакаат ние да се искажуваме како бугари? Епа МАЛО МОРГЕН!

Hе знам дали е заразно, ама мислам дека имаат “Мајкл Џексон симптоми’’.

P.S. Cимптомот се однесува на белилото...

Блгарите се проблематични исто како и безимените арапо-грецки племиња кои немаат етимологија надвор од МК јазикот на своите имиња,или таа е гледано од денешен аспект,"неподобен збор".

Историјата денес си ја толкува кој како сака, посебно тие што немаат етимологија на имињата на племињата. Па ќе кажуваат дека Гобор или Гоборис (Псевдо-Симеон 10 век), или Бусар (Мауро Орбини) всушност е Борис...кој примил писмо од Папата на 13. 11. 866 г. како одговор на прашањето,што да прави со коњската опашка и воловската глава.

чист пример за ВУЛГАР-ност кон Христијанството.

Cпоред ова, никакви Тракиски, уште помалку Словенски, или пак некои какви било ЕВРОПСКИ етимолошки објаснувања не може да се земат во предвид за објаснување на поимот Булгар освен оние за миксови, простаци, недостојни и сл.

Интерсен е обидот на Паисија да им го објасни на потенцијалните читачи дека Словени и Бугари се исто , зарем имало потреба од такво објаснување ?

Интересно е и тоа што постојано се повикува на грчки и латински извори, а не на турански, кинески, индијски, апарски ... туку на латински и грчки. Па нормално е етимолошкиот изрази за Бугарите да се истражат.

Интересно е што ни на едно место не спомнува дека населението себе како “БУГАРИ “ се нарекувало, туку дека тоа некои други (Грци , Латини) така го именувале, дека употребата на тој збор била срамна, и.т.н....

Исто така направил и (препишал) етимолошка анализа за зброт “ Бугар “ .........

Ne se zamarajte za dzabe so bugarive nikogas nema da im dokazete! Jas imam eden mnogu dobar drugar so e bugar(ustvari drugari sme dur ne pocnime za istorija da prajme muabet) i nego ti so sakas kazvi mu nema sansi da go ubedis, a najloso e so site se ko nego. Mi vika vie ste bugari, jas mu vikam preku kurov vie ste makedonci, i toj da de da nie sme site cela bugarija makedonci ama site makedonci se bugari...:uvo::toe::toe::tapp: Ela dokazi im nsto nema sansi! Taka da batalete gi.

Интерсен е обидот на Паисија да им го објасни на потенцијалните читачи дека Словени и Бугари се исто , зарем имало потреба од такво објаснување ?

Интересно е и тоа што постојано се повикува на грчки и латински извори, а не на турански, кинески, индијски, апарски ... туку на латински и грчки. Па нормално е етимолошкиот изрази за Бугарите да се истражат.

Интересно е што ни на едно место не спомнува дека населението себе како “БУГАРИ “ се нарекувало, туку дека тоа некои други (Грци , Латини) така го именувале, дека употребата на тој збор била срамна, и.т.н....

Исто така направил и (препишал) етимолошка анализа за зброт “ Бугар “ .........

Па проблематични се. Марин Дринов во "Отец Паисиј, неговото време, неговата историја и учениците му", ПС, 4 кн, Враила,1871, 4, Ив.Шишманов, "Од Паисии до Раковски", БИБ, бр.17 печатено во Долна Банја, Ихтиманско, стр 150:

" Потиснати,задушени и разбиени,при што и самиот збор НАРОД бил ЗАГУБЕН и заменет со ГРЧКИОТ - ХОРА, кој означувал обични жители - ХОРАТИ - осудени на секаков вид тешки маки и работа "

ХОРА...

3а потсетување, ХОРА е ГРЧКИ ЗБОР кој и денес Б'лгарите го употребуваат за НАРОД.

Барајќи си некаква древност на потеклото, се фатиле за грецкото Вулгар, мислејќи дека тоа е име на татаро-монголските племиња, а не погрден збор.

Kој им е крив што се Б'лгари (Вулгар).

Има разлика од тоа што се и тоа што сакаат да бидат ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom