Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Шведо, сосем си грешка!
Државата командува со производството, за однапред најден купувач и не постои пазар. Се знае! Производителот произведува по една цена, купувачот го купува по една цена. На времето во Бугарија на секој артикл имаше изгравирано цена на пр. таму, како и во сите источноевропски земји, беше класична планска економија. СФРЈ имаше слободен пазар, но планско производство од 1963 наваму. Цените на ист производ не беа определени стриктно.
Краткорочно, петолетките се покажале одлични. Економијата на СФРЈ имала бум токму во периодот од крајот на `40-тите до почетокот на `60-тите.
Економијата не може и не смее да се базира на планови на долг период бидејќи се менуваат потребите од производство на определен артикл во зависност од побарувањата на пазарот.
Во договорната економија производството е базирано на норма, односно број на произведени единици од артиклот. И, тој артикл може да биде преценет или потценет бидејќи нема пазар. Исто така, командната економија во отсуство на конкуренција губи на квалитет и конкурентност и не мисли на иновација на артиклот. Нема конкуренција, држи монопол и готово.
Пример: Возилата од источниот блок кои беа технички застарени со векови во однос на западната конкуренција.
Позитивно е што овозможува брза индустријализација на една држава и што на кратки патеки покажува сосема солидни економски резултати и според мене, тоа е и единствената шредност во однос на пазарниот модел.
Problemot na Tikvi4ka e kratkorocen , za utre, a muabetot za PLANSKATA EKONOMIJA ne e bas taka ednostaven.
Prvo, vo golema mera toj poim e MNOOGU SIROK i mislam deka denes vo najgolemiot del na svetot.t.e. RAZVIENIOT SVET funkcionira vo svojot dosega najvisok razvoen dostrel.
Ako pod planska ekonomija se podrazbira nejzinoto vulgarno tumacenje toa e
edna rabota,..... PLANOT kako sustina na bilo koja aktivnost si e nesto sosema drugo.
Normalno deka e smesno da se ocekuva nejzino funkcioniranje vo vreme koga toa realno ne e mozno i striktnata , nekreativna primena na planot i slepoto nepriznavanje na nekoi ekonomski zavisnosti...bas jasno definirani od eden Marks & Co. , vsusnost i doprinese za propasta na socijalizmot ( mislam deka izrazot... Komunizam e pogresen, toj nikogas ne ni bil na delo nikade.......).
Duri informatickata revolucija veke ja stvara prvata realna baza za VISTINSKO PLANIRANJE.
I toa se slucuva, na nivo za koe eden sovetski politkomesar ne mozel duri ni da sonuva..
A sto poveke nekoj, koj ja ima srekata da rakovodi so nekoj zaokruzen ekonomski entitet , od nivo na kompanija , duri i najmala, do nivo na drzava... ne ja svaka ulogata na vistinskoto planiranje , kako edinstven nacin da se maksimaliziraat rezultatite , osven sto e verojatno neobrazuvan , gi gubi i site preduslovi za vistinski uspeh.
Inaku , bidejki najgolemiot del diskutanti ovde se klinci koi YU ja znaat samo od prikazni, moe mislenje e deka taa ekonomija vsusnost i ja otvori vratata na vistinskiot moderen planski ekonomski razvoj i zatoa kako site rani petli koi kukurikaat pred vreme ....zavrsi vo lonec.....
Mislam deka ekonomistite , posebno nasite , bez nikakvi kompleksi treba da gi analiziraat togas steknatite iskustva.
Slovenija vo momentov e edinstvenata zemja koja ja znam i koja toa vsusnost ne go proucuva , tuku ednostavno go prodolzuva i ponataka razviva i ako ne e nesto stimano , momentalno e mozebi najdobro TJUNIRANA EU ZEMJA...!!!
Tikv.,pojdi od ova,dobra osnova e.vidi po doma dali imas nesto od BG so cenata na nego i den denes.Шведо, сосем си грешка!
Државата командува со производството, за однапред најден купувач и не постои пазар. Се знае! Производителот произведува по една цена, купувачот го купува по една цена. На времето во Бугарија на секој артикл имаше изгравирано цена на пр. таму, како и во сите источноевропски земји, беше класична планска економија. СФРЈ имаше слободен пазар, но планско производство од 1963 наваму. Цените на ист производ не беа определени стриктно.
Краткорочно, петолетките се покажале одлични. Економијата на СФРЈ имала бум токму во периодот од крајот на `40-тите до почетокот на `60-тите.
Економијата не може и не смее да се базира на планови на долг период бидејќи се менуваат потребите од производство на определен артикл во зависност од побарувањата на пазарот.
Во договорната економија производството е базирано на норма, односно број на произведени единици од артиклот. И, тој артикл може да биде преценет или потценет бидејќи нема пазар. Исто така, командната економија во отсуство на конкуренција губи на квалитет и конкурентност и не мисли на иновација на артиклот. Нема конкуренција, држи монопол и готово.
Пример: Возилата од источниот блок кои беа технички застарени со векови во однос на западната конкуренција.
Позитивно е што овозможува брза индустријализација на една држава и што на кратки патеки покажува сосема солидни економски резултати и според мене, тоа е и единствената шредност во однос на пазарниот модел.
Ебеш му матер ако не е и тоа едно од прицините што не раскурцаа . ЗБорев со еден многу искусен бизнисмен Енглез кој водел компании Амерички мултимилијонски и знаеш што ми кажа
Од секогаш револуционерните идеи ние сме ги земале од левичарите економисти , напросто подобро делуваат !
За него сум мало дете у бизнис ама чим он вака рекол значи има нешто
1) ...znam deka pred raspadot Yu gi izramni site smetki i dolgovi...
2) ...ako vo YU se podelea vauceri i se otidese na berza, toa sto se vikase opstestvena sopstvenost preku nok ke stanese formalno privatna i YU ke bese edna od lokomotivite na EU i porta niz koja ovie istocnoevropskite boranii ke vleguvaa vo drustvo...
3) Zatoa morase da se raskupusa i opljacka...PLENOT SEPAK BESE NEVIDEN ZA DA NE SE POLAKOMAT...
1) Ja kolku shto znam, RM nasledi opredelen del i od monetarnoto zlato na Yu, ................................. da ne zavrshat na goli otok...
I mene ne mi odgovara ova se shto se slucuva, no, se dodeka ne se smenat nekoi raboti vo smisla na psihologijata na ovaa nacija, koja mora da nauci deka I E RABOTA da ja kritikuva drzavata, vladata, deka i e dolznost da izleguva na shtrajkovi, ke go srkame