Планска (командна) економија

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Koi se pozitivnite strani na komandnata te planskata ekonomija i 5godisnite planovi, drzavnata sopstvenost ....?

Прашањево е за пред две децении...поминаа тие времиња и како што видовме немаше многу позитивни страни

pa da.. ali mene mi treba za vo petok taka da prasanjeto nekoj treba da mi go odgovori​

Кој ти рекол дека немало позитивни страни ?

Тоа е супер идеја само мора да се усогласи со денешните капиталистички услови.

Поентата било прво се наога пазар ( купец ) па се бара прозиводител и му се помага да пласира бидејки унапред имало ОТКУП веке обезбеден . На долгорочен план е тоа СУПЕР ама во овие услови кога не се знае што ке биде утре на овие простори РМ нема шанси

Шведо, сосем си грешка!
Државата командува со производството, за однапред најден купувач и не постои пазар. Се знае! Производителот произведува по една цена, купувачот го купува по една цена. На времето во Бугарија на секој артикл имаше изгравирано цена на пр. таму, како и во сите источноевропски земји, беше класична планска економија. СФРЈ имаше слободен пазар, но планско производство од 1963 наваму. Цените на ист производ не беа определени стриктно.
Краткорочно, петолетките се покажале одлични. Економијата на СФРЈ имала бум токму во периодот од крајот на `40-тите до почетокот на `60-тите.
Економијата не може и не смее да се базира на планови на долг период бидејќи се менуваат потребите од производство на определен артикл во зависност од побарувањата на пазарот.
Во договорната економија производството е базирано на норма, односно број на произведени единици од артиклот. И, тој артикл може да биде преценет или потценет бидејќи нема пазар. Исто така, командната економија во отсуство на конкуренција губи на квалитет и конкурентност и не мисли на иновација на артиклот. Нема конкуренција, држи монопол и готово.
Пример: Возилата од источниот блок кои беа технички застарени со векови во однос на западната конкуренција.
Позитивно е што овозможува брза индустријализација на една држава и што на кратки патеки покажува сосема солидни економски резултати и според мене, тоа е и единствената шредност во однос на пазарниот модел.

Според мене нема ни една предност. Државата го наметнува производството со што се исклучува пазарниот механизам и тука веќе нема ефикасна алокација на ограничените ресурси што е основен постулат на економијата.
Вишокот се фрла а ако има помалку државата вика јебига шо да праиме. Кажи му слободно на професрот дека нема предности, освен ако не е некој затуцен комуњар...во тој случај земи учи од книгата што ти ја дал што е гарант пишана во време на комунизмот каде што не ги увидувале грешките на ова.

Problemot na Tikvi4ka e kratkorocen , za utre :) , a muabetot za PLANSKATA EKONOMIJA ne e bas taka ednostaven.
Prvo, vo golema mera toj poim e MNOOGU SIROK i mislam deka denes vo najgolemiot del na svetot.t.e. RAZVIENIOT SVET funkcionira vo svojot dosega najvisok razvoen dostrel.
Ako pod planska ekonomija se podrazbira nejzinoto vulgarno tumacenje toa e
edna rabota,..... PLANOT kako sustina na bilo koja aktivnost si e nesto sosema drugo.
Normalno deka e smesno da se ocekuva nejzino funkcioniranje vo vreme koga toa realno ne e mozno i striktnata , nekreativna primena na planot i slepoto nepriznavanje na nekoi ekonomski zavisnosti...bas jasno definirani od eden Marks & Co. , vsusnost i doprinese za propasta na socijalizmot ( mislam deka izrazot... Komunizam e pogresen, toj nikogas ne ni bil na delo nikade.......).
Duri informatickata revolucija veke ja stvara prvata realna baza za VISTINSKO PLANIRANJE.
I toa se slucuva, na nivo za koe eden sovetski politkomesar ne mozel duri ni da sonuva:)..
A sto poveke nekoj, koj ja ima srekata da rakovodi so nekoj zaokruzen ekonomski entitet , od nivo na kompanija , duri i najmala, do nivo na drzava... ne ja svaka ulogata na vistinskoto planiranje , kako edinstven nacin da se maksimaliziraat rezultatite , osven sto e verojatno neobrazuvan , gi gubi i site preduslovi za vistinski uspeh.
Inaku , bidejki najgolemiot del diskutanti ovde se klinci koi YU ja znaat samo od prikazni, moe mislenje e deka taa ekonomija vsusnost i ja otvori vratata na vistinskiot moderen planski ekonomski razvoj i zatoa kako site rani petli koi kukurikaat pred vreme ....zavrsi vo lonec.....
Mislam deka ekonomistite , posebno nasite , bez nikakvi kompleksi treba da gi analiziraat togas steknatite iskustva.
Slovenija vo momentov e edinstvenata zemja koja ja znam i koja toa vsusnost ne go proucuva , tuku ednostavno go prodolzuva i ponataka razviva i ako ne e nesto stimano , momentalno e mozebi najdobro TJUNIRANA EU ZEMJA...:):)!!!

Eh dobrite stari petiletki . . . Ne e dobra idejata zashtoto ti ne znaesh kakvo shte trebva sled 5 godini. A samoto tursene opredelija predlaganeto. I taka nai-dobre se znae kakvo da se proizvejda i e po-kachestveno. A nekoi zavod koito e zaplashen ot nakazanija ako ne napravi poruchkata za petiletkata dali shte obrushta mnogo vnimanie na kachestvoto?

Шведо, сосем си грешка!
Државата командува со производството, за однапред најден купувач и не постои пазар. Се знае! Производителот произведува по една цена, купувачот го купува по една цена. На времето во Бугарија на секој артикл имаше изгравирано цена на пр. таму, како и во сите источноевропски земји, беше класична планска економија. СФРЈ имаше слободен пазар, но планско производство од 1963 наваму. Цените на ист производ не беа определени стриктно.
Краткорочно, петолетките се покажале одлични. Економијата на СФРЈ имала бум токму во периодот од крајот на `40-тите до почетокот на `60-тите.
Економијата не може и не смее да се базира на планови на долг период бидејќи се менуваат потребите од производство на определен артикл во зависност од побарувањата на пазарот.
Во договорната економија производството е базирано на норма, односно број на произведени единици од артиклот. И, тој артикл може да биде преценет или потценет бидејќи нема пазар. Исто така, командната економија во отсуство на конкуренција губи на квалитет и конкурентност и не мисли на иновација на артиклот. Нема конкуренција, држи монопол и готово.
Пример: Возилата од источниот блок кои беа технички застарени со векови во однос на западната конкуренција.
Позитивно е што овозможува брза индустријализација на една држава и што на кратки патеки покажува сосема солидни економски резултати и според мене, тоа е и единствената шредност во однос на пазарниот модел.

За тоа јас зборев само да се модифицира малце да кореспондира на денешните услови а тоа веке се практикува на Запад практично ( у завиена форма ) Што се субвенции за на пример сточари у УК кога обезбедиле претходно пазар за Египет да продадат а УК од таму да земе нафта по повластени цени , ако не е диригирана економија.

Не зимајте здраво за готово дека се било црно толку кога тоа го применуваат и на запад веке со години само не смее да се нарече баш така ама у практика е

Problemot na Tikvi4ka e kratkorocen , za utre :) , a muabetot za PLANSKATA EKONOMIJA ne e bas taka ednostaven.
Prvo, vo golema mera toj poim e MNOOGU SIROK i mislam deka denes vo najgolemiot del na svetot.t.e. RAZVIENIOT SVET funkcionira vo svojot dosega najvisok razvoen dostrel.
Ako pod planska ekonomija se podrazbira nejzinoto vulgarno tumacenje toa e
edna rabota,..... PLANOT kako sustina na bilo koja aktivnost si e nesto sosema drugo.
Normalno deka e smesno da se ocekuva nejzino funkcioniranje vo vreme koga toa realno ne e mozno i striktnata , nekreativna primena na planot i slepoto nepriznavanje na nekoi ekonomski zavisnosti...bas jasno definirani od eden Marks & Co. , vsusnost i doprinese za propasta na socijalizmot ( mislam deka izrazot... Komunizam e pogresen, toj nikogas ne ni bil na delo nikade.......).
Duri informatickata revolucija veke ja stvara prvata realna baza za VISTINSKO PLANIRANJE.
I toa se slucuva, na nivo za koe eden sovetski politkomesar ne mozel duri ni da sonuva:)..
A sto poveke nekoj, koj ja ima srekata da rakovodi so nekoj zaokruzen ekonomski entitet , od nivo na kompanija , duri i najmala, do nivo na drzava... ne ja svaka ulogata na vistinskoto planiranje , kako edinstven nacin da se maksimaliziraat rezultatite , osven sto e verojatno neobrazuvan , gi gubi i site preduslovi za vistinski uspeh.

Inaku , bidejki najgolemiot del diskutanti ovde se klinci koi YU ja znaat samo od prikazni, moe mislenje e deka taa ekonomija vsusnost i ja otvori vratata na vistinskiot moderen planski ekonomski razvoj i zatoa kako site rani petli koi kukurikaat pred vreme ....zavrsi vo lonec.....

Mislam deka ekonomistite , posebno nasite , bez nikakvi kompleksi treba da gi analiziraat togas steknatite iskustva.
Slovenija vo momentov e edinstvenata zemja koja ja znam i koja toa vsusnost ne go proucuva , tuku ednostavno go prodolzuva i ponataka razviva i ako ne e nesto stimano , momentalno e mozebi najdobro TJUNIRANA EU ZEMJA...:):)!!!

Ебеш му матер ако не е и тоа едно од прицините што не раскурцаа . ЗБорев со еден многу искусен бизнисмен Енглез кој водел компании Амерички мултимилијонски и знаеш што ми кажа

Од секогаш револуционерните идеи ние сме ги земале од левичарите економисти , напросто подобро делуваат !

За него сум мало дете у бизнис ама чим он вака рекол значи има нешто

Шведо, сосем си грешка!
Tikv.,pojdi od ova,dobra osnova e.vidi po doma dali imas nesto od BG so cenata na nego i den denes.
Posle vidi na wiki,a ako e za seminar ima uste...

Ебеш му матер ако не е и тоа едно од прицините што не раскурцаа . ЗБорев со еден многу искусен бизнисмен Енглез кој водел компании Амерички мултимилијонски и знаеш што ми кажа

Од секогаш револуционерните идеи ние сме ги земале од левичарите економисти , напросто подобро делуваат !

За него сум мало дете у бизнис ама чим он вака рекол значи има нешто

Neznam sto kazal toa englezot , ama znam deka pred raspadot Yu gi izramni site smetki i dolgovi , a ekonomijata pocna da turira kako nikogas pred toa......
(koga slusnav deka Gvujo vraka dolgovi ,pomisliv..:OTIDOVME KURBAN...)
Inaku bez zezanje Slovenija tera ponataka i izgleda e navistina so najdobro tjunirana ekonomija vo EU...:):)
Inaku Bugarive ovde so ceni na toa ambalazata ne mozat da go svatat stosot, tie nazalost sepak ziveeja vo eden drug svet......, a ako vo YU se podelea vauceri i se otidese na berza, toa sto se vikase opstestvena sopstvenost preku nok ke stanese formalno privatna i YU ke bese edna od lokomotivite na EU i porta niz koja ovie istocnoevropskite boranii ke vleguvaa vo drustvo...., a toa sepak ke priznaete e NEDOPUSTIVO...:)
Zatoa morase da se raskupusa i opljacka...PLENOT SEPAK BESE NEVIDEN ZA DA NE SE POLAKOMAT ova EU pedofilive i ostanatite hieni....:):)!!!

A Tikvi4ka ke se snajde...nema problem....

hm..
плaнски економии? командни?
тешко може некој дa исплнирa кaквa блузa ќе сaкaм дa носам после пет години.како што ни кажа Таќи Фити, некаде мора да се погреши па било тоа да е во побарувачката, понудата,цената. Теоретски и практично е невозможно да го знаеме пазарниот еквириблиум на одреден производ утре, камоли да го испланираме за по пет години. Да стандардот во сфрј беше повисок ама се чекало 7 години за телевизор.
најпросто кажано ако анализираме чадори и предвидиме дека на сфрј и требаат 20 милини парчиња, и цената треба да биде 1 евро, најдиме фабрики тие ги реализират нашите инстукции, и се биде добро. И го земиме последниот фактор на побарувачката односно О-others, и случајно во 5 години фати суша нема дожд, нема потреба од чадори, автоматски имаме милиони чадори непродадени. Да не навлегуваме како претпријатијата што ги произвеле нема да го субституираат производството што би било случај во пазарна економија и ќе почнат да работат со загуби, или од другата страна што ќе се случи со ефектот на доход кај потрошувачите, односно во кој дел ќе завршат тие 20 мил. евра што потрошувачите нема да ги дадат за чадори, тие ќе ги потрошат на друг производ и автоматски ќе оштетат друг "добро испланиран сектор"

1) ...znam deka pred raspadot Yu gi izramni site smetki i dolgovi...

2) ...ako vo YU se podelea vauceri i se otidese na berza, toa sto se vikase opstestvena sopstvenost preku nok ke stanese formalno privatna i YU ke bese edna od lokomotivite na EU i porta niz koja ovie istocnoevropskite boranii ke vleguvaa vo drustvo...

3) Zatoa morase da se raskupusa i opljacka...PLENOT SEPAK BESE NEVIDEN ZA DA NE SE POLAKOMAT...

1) Ja kolku shto znam, RM nasledi opredelen del i od monetarnoto zlato na Yu, i od nekoi ambasadi tamu, i od ne znam koj imot na bivsha Yu, no nasledi i opredelen del od dolgot na Yu sprema Londonskiot i Pariskiot klub na kreditori, pri shto godishnata rata na dolgot, spored poslednata kniga na Zivko Atanasovski - Javni Finansii, iznesuva otprilika kolku i godishniot izvoz na MKD. Videte vo knigata, vo pretposlednata mala tema od 2-3 lekcii.

2) Vakvo predviduvanje na opshtestveno-politichki-ekonomski razvoj nemam videno ni vo planiranjeto na ekonomskiot razvoj vo SSSR. Malce da ne preteruvash so predviduvanjeto? Definitivno modelot na privatizacija beshe pogreshen. No, za opredeleni sloevi na naselenieto (koi go sochinuvaat 98% od mk narod i nacija) pogreshen, a samo za nekoi sloevi na naselenieto (edvaj 2% naselenie, koi sega se bogatashi) vo red, no toa ne naveduva na problemot br.3

3) A zoshto ne bi opljackale? Ako nema kontrola, nema ni pravilna rabota. Tie luge koi bea vo pozicija da ja sporeduvaat privatizacijata, i SE da stavea vo dzeb direktno, da ne gi prodavaa fabrikite, tuku direktno da si gi napravea svoi, nemashe pred kogo da odgovaraat. Koga se raspaga eden opshtestven sistem i se zamenuva so drug, nema tuka zakon ili Evropska komisija za menuvanje na opshtestveni sistemi. Za javnata administracija (koja ja go birala modelot za privatizacija i ja sproveduvala, ili koja vrshi bilo kakva rabota i den denes) da se odnesuva odgovorno i da raboti pravilno, vo interes na javniot interes, mora da postoi sistem na kontrola narecen 'javno mislenje', i mora da postoi koncept na javna odgovornost, koj kaj nas ne postoi. Ne znam dali studirash ekonomija, no ako si na ekonomski vo sk, zemi ja knigata na Ljubomir Kekenovski "Ekonomija na Javen Sektor" i mnogu raboti ke ti stanat pojasni. Kako sakash bilo koi javni institucii (pa i onie koi ja sproveduvaat privatizacijata) da rabotat odgovorno i pravilno, koga ako ne rabotat pravilno, nikoj ne gi goni, nikoj ne gi pritiska, nikoj ne gi zagrozuva, koga nema kontrola? Kako da ima kontrola koga nema javno mislenje? A kako da ima javno mislenje koga lugevo, koi 50 godini se ragjale, bile sistematski indoktrinirani vo socijalistickiot duh i, pred se, PODOBRO ZIVEELE vo bisha socijalistichka Yu, i den denes se plashat da ja kritikuvaat drzavata i vladata i tie koi se na vlast, na celo na javnite institucii i ostali javni funkcioneri, vikaat: "kjuti, kjuti, da ne te cue nekoj" i se plashat da ne zavrshat na goli otok...
I mene ne mi odgovara ova se shto se slucuva, no, se dodeka ne se smenat nekoi raboti vo smisla na psihologijata na ovaa nacija, koja mora da nauci deka I E RABOTA da ja kritikuva drzavata, vladata, deka i e dolznost da izleguva na shtrajkovi, ke go srkame

1) Ja kolku shto znam, RM nasledi opredelen del i od monetarnoto zlato na Yu, ................................. da ne zavrshat na goli otok...
I mene ne mi odgovara ova se shto se slucuva, no, se dodeka ne se smenat nekoi raboti vo smisla na psihologijata na ovaa nacija, koja mora da nauci deka I E RABOTA da ja kritikuva drzavata, vladata, deka i e dolznost da izleguva na shtrajkovi, ke go srkame

Od kaj pak sega ova so PRIVATIZACIONIOT GRABEZ vo vrska so planiranjeto??? A patem...toa ...PLANIRANJETO, ama ic ne se bavi so dezenot i dizajnot na bluzata na tomsaso :):)!!
I ekonomija odamna ne studiram..i Zivko pojma nema :)...i kako moze da ima koga nikogas ne ja ni svatil asalno....:):)!!!
I NA KRAJ..TOJ STO NEZNAE KADE TRGNAL...NIKADE NE NI STIGNUVA.....:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom