Фан Клуб: Јувентус

• Креатор на темата Креатор на темата Eko1
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Романтичар напиша:
Здраво другар. :wink:

Вака, сме дискутирале на многу форуми, секогаш се било во рамките на коректното иако навиваме за ривалски клубови, па така и нека продолжи. Ретко ги читам ваквите теми, а уште помалку претпочитам да одговарам на нив меѓутоа овој пат не можев да останам рамнодушен.

Имено, јувентус е еден од најпопуларните фудбалски клубови во светот и убедливо најпопуларниот во Италија. Ова последново колку и да не ми се допаѓа сепак е факт, илјадници пати докажан преку најразлични истражувања и анкети на чизмата. Меѓутоа, факт е и дека навивачи на јувентус во градот Торино речиси и да нема. Отсекогаш 90% од популацијата на овој град му била наклонета на Торо, кој се смета за вистинскиот торински клуб, исто како што поголем дел од граѓаните на Манчестер навиваат за Сити, а не за Јунајтед. Ова ќе ти го потврди секој објективен Италијанец, и секој упатен ултрас ширум светот. Оддалеченоста на Деле Алпи не е никакво оправдување бидејќи стадионот не е ништо поблиску за навивачите на Торино кој сепак одлично го исполнуваат на натпреварите од Сериа Б, за разлика од црно-белите кои имаа бедни 12.000 гледачи против гигант каков што е Баерн од кои околу 4.000 беа Германци. Да не зборувам за мизерните 4.000 гледачи ми се чини против Макаби - отприлика исто колку и просечната посетеност на Брегалница Штип и Влазрими. :icon_mrgr Некој ќе рече дека противникот бил крајно неатрактивен, меѓутоа за домашен натпревар во ЛШ на гигант како јувентус, посетата од 4.000 гледачи како и да ја свртиш е резил.

Во Италија постои една многу позната изрека која гласи: Torino e stata e restera Granata што во слободен превод би значело Торино бил и ќе остане Граната. Чиста вистина. :wink:

За допингот нема што да се дискутира, после сведочењето на Зидан и пронаоѓањето на подземна допинг-клиника во близина на Деле Алпи мислам дека секој коментар би бил излишен.

И како можеш да кажеш дека не те интересира тоа што некој бил мафијаш?! Дали не те интересираат страдањата на илјадници луѓе се додека твојот омилен клуб бележи добри резултати? Мислам дека сепак и твојот коментар беше нечовечен. Дали знаеш дека со огромна помош на фамилијата ањели за претседател на Торино беше поставен човек од нивните редови, навивач на јувентус, чија единствена цел беше систематското уништување на клубот - процес кој ањели и чиминели успешно го извршуваа со години? Дали знаеш дека во Торино веќе долго време се води тивка и конспиративна политика под патронат на фамилијата ањели чија (успешно остварена) цел беше Торино да се најде во денешнава катастрофална ситуација? Сепак, тоа е веќе некоја друга тема на која не и е местото овде.

И како што напиша еден мудар човек... Во Торино постојат два клуба, еден е богат и моќен, а другиот не е толку богат но затоа е полн со достоинство, гордост и храброст на кои побогатиот клуб може само да му завидува бидејќи парите не можат да купат карактер, традиција и чесност.

Па затоа... Forza Toro per sempre!

Секогаш сум подготвен за здрава дискусија. Најпрво за навивачите. Веднаш ќе ти кажам дека сум добро информиран и знам дека мнозинството во Торино НЕ навива за Јувентус. Сакав само да потенцирам погоре дека Јуве има многу навивачи (за разлика од нешто друго што се тврдеше на форумов), можеби спомнав дека има повеќе навивачи во Торино, но тоа било грешка. За тоа дека не е оправдување оддалеченоста на Деле Алпи, ќе покаже токму следната сезона која Јуве ќе ја игра на Комунале, како и таа после неа кога ќе се вратиме на новиот и реновиран Деле Алпи (Јувентус Арена ќе се вика), така што за тоа, да почекаме и да видиме, времето ќе покаже.

За допингот, мислам дека добро ја објаснив целата ситуација. Судот одлучи, некој може да верува, некој може да не верува. Тоа е индивидуално. Никој во Јуве не демантираше дека биле земани разни супстанци, спорот беше дали тие биле легални или нелегални.

Е сега доаѓаме и до градот Торино и фамилијата Ањели. Веднаш да ти кажам дека во овој дел многу си ги згрешил работите. Најпрво, јас во претходните дискусии се згрозив од фактот што некој човек може да се радува на смртта на друг човек (каков и да бил). А за тоа дека фамилијата Ањели биле мафијаши, најверојатно дека е така. Сепак, ти прашуваш: ““Дали не те интересираат страдањата на илјадници луѓе се додека твојот омилен клуб бележи добри резултати?““ Јас ќе ти одговорам: ова не се 60-тите и 70-тите, Ањели и пријателите не шетаат со пиштоли и не убиваат луѓе. Тие се едноставно во кругот на неколку десетици ултра-богати луѓе кои ги држат сите конци во Италија (меѓу кои се и Франко Сенси, Силвио Берлускони....) и кои другите ги нарекуваат мафија. Не сум баш сигурен кој точно страдал од фамилијата Ањели?!
За тоа со Торино исто така не можам да коментирам бидејќи не знам како е и што е....ако можеш да објасниш и да ми дадеш некои линкови каде да прочитам, ќе искоментирам и за тоа.
Инаку, гледај деновиве на Телма ќе фатиш еден документарен филм за Торино кој го емитуваат во пресрет на Зимските Олимписки Игри. Гледај го и после ќе зборуваме за заслугата која фамилијата Ањели ја има во развојот на Торино од проста индустриска провинција во модерен град и откако ќе го изгледаш (инаку е правен од страна на БиБиСи, да не помислиш дека од Ањели го правеле) повторно искоментирај за “страдањата“ на илјадниците луѓе.:raz:

Поздрав.

zEk0 напиша:
Е сега доаѓаме и до градот Торино и фамилијата Ањели. Веднаш да ти кажам дека во овој дел многу си ги згрешил работите. Најпрво, јас во претходните дискусии се згрозив од фактот што некој човек може да се радува на смртта на друг човек (каков и да бил). А за тоа дека фамилијата Ањели биле мафијаши, најверојатно дека е така. Сепак, ти прашуваш: ““Дали не те интересираат страдањата на илјадници луѓе се додека твојот омилен клуб бележи добри резултати?““ Јас ќе ти одговорам: ова не се 60-тите и 70-тите, Ањели и пријателите не шетаат со пиштоли и не убиваат луѓе. Тие се едноставно во кругот на неколку десетици ултра-богати луѓе кои ги држат сите конци во Италија (меѓу кои се и Франко Сенси, Силвио Берлускони....) и кои другите ги нарекуваат мафија. Не сум баш сигурен кој точно страдал од фамилијата Ањели?!
За тоа со Торино исто така не можам да коментирам бидејќи не знам како е и што е....ако можеш да објасниш и да ми дадеш некои линкови каде да прочитам, ќе искоментирам и за тоа.
Инаку, гледај деновиве на Телма ќе фатиш еден документарен филм за Торино кој го емитуваат во пресрет на Зимските Олимписки Игри. Гледај го и после ќе зборуваме за заслугата која фамилијата Ањели ја има во развојот на Торино од проста индустриска провинција во модерен град и откако ќе го изгледаш (инаку е правен од страна на БиБиСи, да не помислиш дека од Ањели го правеле) повторно искоментирај за “страдањата“ на илјадниците луѓе.:raz:

Поздрав.

Па јас не мислев на страдања во смисла на убиства, разбојништва и слични криминални дела, туку мислев на страдањето на сите оние на кои фудбалскиот клуб Торино им е во срцето поради се она што му беше сторено на овој клуб.

Прати ми го твојот мејл на приватна порака па ќе ти испратам некои текстови да се увериш и самиот. :wink:

Романтичар напиша:
Па јас не мислев на страдања во смисла на убиства, разбојништва и слични криминални дела, туку мислев на страдањето на сите оние на кои фудбалскиот клуб Торино им е во срцето поради се она што му беше сторено на овој клуб.

Прати ми го твојот мејл на приватна порака па ќе ти испратам некои текстови да се увериш и самиот. :wink:

Страдањата на сите оние на кои Торино им е во срцето не смеат да бидат причина за на некој човек да му е мило што умрел некој друг човек. Мора да се сложиш, сепак сме луѓе.

Инаку, ти пратив порака со мојот мејл па ги чекам текстовите за да ги искоментирам. Поздрав!

Јуве :pov: колку само лошо звучи, немам ништо против фудбалерите, едноставно клубот смрди!!!
Исто така имам чуено дека постои Анти-Јувентус фан клуб со седиште во Болоња :)

da vi kazam nesho
KOJ NE MRAZI NA K*R DA NI LAZI KOJ NE SAKA ISTO TAKA

Романтичар, уште не ми стигнале текстовите на мејл!
Анти-јуве фан-клуб? Па одете зачленете се :) Незнам кој домислил да оформи анти-јуве фан клуб :pos: И кои се целите на тие луѓе? Одат од натпревар на натпревар и навиваат против Јуве?:pop:

Иначе, еве нешто што објавив на блогот. Краток извадок од најновата колумна на Roberto Gotta кој е еминентен Италијански спортски новинар (работи за Газета дело Спорт и дописник е за ЕSPN од Италија). Колумната е посветена на Јувентус и ја објавив на мојот блог.

Ова е тоа:
Во последните неколку минути од натпреварот помеѓу Јувентус и Киево две работи ми го привлекоа вниманието. На само 3 минути пред крајот Јувентус изведуваше аут на својата половина. Топката дојде до Емерсон и тој со огромна ангажираност, брзина и желба да се постигне гол веднаш тргна накај противничкиот гол барајќи некој од напаѓачите да им ја додаде топката. Изразот на лицето на Емерсон а и на останатите фудбалери на Јувентус беше како да играат во финалето на Светското првенство и како да мораат да постигнат гол за израмнување на резултатот во последната минута. Неколку секунди подоцна, се слушна свирчето на судијата и сите фудбалери на Киево заедно со тренерот и со навивачите започнаа со своето славење. Доколку некој кој не е запознаен со состојбите во фудбалот го видеше ова, сигурно дека ќе помислеше дека Киево ја освоил титулата во Серија А.
Овои работи само покажуваат колкава е разликата помеѓу Јувентус и останатите тимови во Серија А оваа сезона. Секој друг тим кој има сигурна предност пред најблиските ривали од 8 бодови и во раце има нерешен резултат во последните 3 минути против екипа која е една од изненадувањата во сезоната со своите добри резултати, сигурно дека мирно и задоволно ќе си ја додаваше топката на својата половина чекајќи го последниот свиреж на судијата. Но тоа не беше случај овој пат со Јувентус. Тие до последните секунди притискаа напред како скудетото да зависеше токму од тој натпревар. Тоа е менталитетот кој Фабио Капело им го всадува на своите фудбалери. Можеби има некои кои ќе речат “Да, Јуве победува но исто како и Челзи игра досаден фудбал..“ – но не сте во право. Не можете да кажете дека Јуве игра досаден фудбал бидејќи секогаш кога топката е кај Ибрахимовиќ, Недвед, па и Муту – следува атракција. Оваа сезона дури и Дел Пиеро почна повторно да заличува на големиот фудбалски мајстор каков што беше до пред 5-6 години. Милан можеби има повеќе фудбалери кои знаат да ја забавуваат публиката со топката а Интер дури оваа година почнаа да разбираат всушност колку силни фудбалери имаат на располагање, но сепак, кога станува збор за победување, сигурно сите би се обложиле со вашите пари на Јувентус. Она што се случуваше против Киево доволно зборува за нивниот карактер.
Јувентус не се совршен тим. Оваа сезона добија неколку натпревари без да не импресионираат и без вистински да заслужат победа, но сепак морате да признаете дека тоа е одлика на големите клубови.....

Кој сака да ја прочита цела (на англиски) ја има на сајтот на ЕСПН...Линк.

Романтичар напиша:
Пратено е. :wink:

Како што мислев. Чиста пропаганда...не би можел да верувам во текстот што го прочитав. Кој го напишал? Реков погоре дека битен е изворот/авторот. Во Шпанија за една иста работа поврзана со Реал Мадрид (на пример) ќе прочиташ две различни верзии во АС и во МАРКА, а вистината ќе ја прочиташ во Ел Мундо Депортиво. Ме разбираш што сакам да кажам?

zEk0 напиша:
Како што мислев. Чиста пропаганда...не би можел да верувам во текстот што го прочитав. Кој го напишал? Реков погоре дека битен е изворот/авторот. Во Шпанија за една иста работа поврзана со Реал Мадрид (на пример) ќе прочиташ две различни верзии во АС и во МАРКА, а вистината ќе ја прочиташ во Ел Мундо Депортиво. Ме разбираш што сакам да кажам?

Твое право. Не можеш да очекуваш таков текст да се појави во некој весник, токму заради тие нешта кои се наведени во самиот текст (ако си го прочитал внимателно ќе знаеш на што мислам). Претпоставував дека ќе го наречеш "чиста пропаганда", ама одговори ми искрено дали мислиш дека некој би седнал и би измислил вакво нешто? :icon_eek: Во секој случај никој не очекува дека вие јувентините ќе признаете, важно е дека целиот свет знае. :wink:

Романтичар напиша:
Претпоставував дека ќе го наречеш "чиста пропаганда", ама одговори ми искрено дали мислиш дека некој би седнал и би измислил вакво нешто? :icon_eek: Во секој случај никој не очекува дека вие јувентините ќе признаете, важно е дека целиот свет знае. :wink:

Па нормално дека има и такви луѓе што седнуваат и измислуваат вакви работи:wink:
Инаку, нема што јас да признавам... јас не ги признавам овие работи од проста причина што нема друга страна...на суд неможе да збори само обвинителот а обвинетиот да не се брани нели?
Инаку, верувај ми дека го прочитав внимателно и дури го пратив на неколку луѓе од Италија кои ги познавам преку многуте форуми за Јувентус на кои сум член. Они ми кажаа нешто вакво: “Има вистина во тоа дека Јуве често пати му поставувал разни пречки на Торино но ситуацијата ни од далеку не е таква како што они ја опишуваат. Причините што нивниот клуб пропаѓа не се само во Јувентус...“

Тоа е тоа...

Се разбира дека има такви луѓе, само што повеќето носат црно-бели риги. :icon_mrgr

Откога на чело на клубот дојдоа Франческо Чиминели и Атилио Ромеро (човекот кој го уби Џиџи Мерони во 70те) следуваше најцрниот период во историјата на Торино. И двајцата беа уфрлени елементи од редовите на црно-белата мафија со цел клубот да се турне во амбис, во што за жал делумно и успеаа.

Летово повторно постоеше опасност клубот да дојде во погрешни раце но за среќа на сцена стапија фантастичните ултраси кои успеаа да издејствуваат на кормилото да затане Урбано Каиро - првиот вистински претседател после долго, долго време. :icon_cool

Grinta!

Романтичар, ај ако сакаш пастирај ги текстовиве на форумов, нормално за да можеме и ние останатите членови да се вклучиме во дискусијава!

Романтичар напиша:
Летово повторно постоеше опасност клубот да дојде во погрешни раце но за среќа на сцена стапија фантастичните ултраси кои успеаа да издејствуваат на кормилото да затане Урбано Каиро - првиот вистински претседател после долго, долго време. :icon_cool

Значи веќе се е во ред?

Летово исто така ви го собравме Балцарети:baeh:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom