Гласање во странство - минато, иднина, или научна фантастика

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
има неколку стотини илјади ДРЖАВЈАНИ на РМ кои живеат во странство и кои имаат право да го дадат својот глас на избори.

меѓутоа... колку им е тоа овозможено?

ај да чујам шо мислите вие за оваа проблематика...

колку се грижи Република Македонија да им овозможи на нејзините граѓани кои живеат во други земји да го исполнат своето право и гласаат на локални, парламентарни или претседателски избори...

дали сакате да гласате воопшто?

и ако не, зошто?

Nikogas nema da glasam pojke vo MKD , 98 napolnaf 18 godi pravo imaf da glasam , vospitana od doma deka MKD e nesto najubavo sveto , gorda kako makedonka zaminaf esenta Prespa glasaf za promeni za VMRO taka od dete me ucele doma so lavot so sliki so ljubof kon drzavata , i so nadesh deka sega sve ke poinaku deka ke se olesni zivoto na mojte rodnini deka ke ima mir ljubof pocit respekt i sozivot kaj nas. Pomina ne cela godina tolku se osekaf izmamena da nemate pojma eptem krivo mi bese i zato jas mislam nie sto ne ZIVEEME vo MKD nema so da ja reshavame sudbinata na MKD i lugeto tamu . Ne e nase to ako mozime da pomozime vo red ama ne da odmozvame .

huh

не знам дали да се сложам со тебе :?

нешо слично е ко шах сето то... тие шо гледат поќе приметват некоаш од играчите :wink:

или, шо е со оние шо се на кратко во странство? на пример татко ми, тој беше на сите избори до сега во странство... ама вицот е шо кратко пред тоа беше пуштан од фирмата на терен, и цел живот плаќа данок таму (Битола).

колку тој има морално и законско право да гласа, а колку некој со МК пасош шо никоаш не бил во МК (ги има еден куп такви, најмногу преку океан...)

ragazza напиша:
jas mislam nie sto ne ZIVEEME vo MKD nema so da ja reshavame sudbinata na MKD i lugeto tamu . Ne e nase to ako mozime da pomozime vo red ama ne da odmozvame .

Се согласувам с тебе. Аз имам и б'лгарски и канадски пасош. Навремето Тодор Живков ги изсели 600 000 турци от Б'лгарија в Турција. Ама нели ке бидеме сега у НАТО и ЕУ та имаше голјам натиск к'м б'лгарската влада и им разрешиха на б'лгарските турци да гласуват а они от 15-20 години живејат веке во Турција.
Мислам дека не е редно и не е право они да гласуват в Б'лгарија.
Во владата зборуваха дека ке го отменјат двојното гражданство ама и това не е право.
Сега има много лјуде кој имат б'лгарски и македонски пасоши заради ЕУ.
Мислам дека ако ги имаш 2 различни пасоша а не си бил последните 6 месеца в д'ржавата не бива да гласуваш.

Po moe mislam deka nemame pravo da glasame zaebi danokot , nemame realen pogled na situacija ne znajme tocno so se desava si igrame sudbina na drugi luge ama to e samo moe mislenje ..
Plus ti si rasten BT mozi poinaku gledas na to a mozi poveke znajs

Hm, jas imam rezidentnost vo MK i koga sum vo drzhavata glasam.

Eve na primer, imam stan vo MK pa si imam interes vo taa zemja, iako ne zhiveam celo vreme vo Skopje. Vo deneshno vreme imash mozhnost da citash vesnici na Internet pa imame slicni mozhnost da se "informirame" , a i cat pat ke dojde nekoj politcar tuka vo stranstvo i nas da ne lazhe, pa bi rekla isto e.

Koj smee da glasa, neka glasa. Koj tolku saka, neka odi za MK za izborite, i neka glasa. No preku ambasadi, no way, sepak ima smisol zoshto zhiveeme vo stranstvo a ne vo nasha omilena Makedonija?

Едноставно е...Тие што имаат привремен престој во странство би требало да гласаат од таму кај што се наоѓаат (студенти, сезонски работници, професрои на гостување...)

Оние што имаат стален престој во странство, не би требало да гласаат.

Ако си во страство не значи дека се имаш откажано од државата

humanoid напиша:
Ако си во страство не значи дека се имаш откажано од државата
Многу добро кажано. Барем би требало вака да биде. Јас сум моментално во странство, и мислам дека би требало да им биде овозможено на македонците во странство да гласаат. Како што веќе спомнаа постои интернет, весници, ТВ и воопшто не мислам дека не сум во тек што се случува дома-напротив се интересирам за секоја нова вест. Сума сумарум-сум за Македонците да гласаат во дијаспората.

Am jas mislam za da glasas prvo treba da si sposoben da gi sogledas i osetis razlikite vo drzavata koga "caruvaat" razlicni partii pa za da kazes ete go davam glasot za ovie i ovie.A vaka da si go utepas zivotot u druga zemja,da plakjas danok na druga zemja i da glasas za SDSM ili VMRO samo zatoa so bracedata ti preku okean ti rekol ah nisto od ovaa partija,ke glasame za drugata,toa ne odi!
Najiskreni izbori i najrealni bi imale koga bi bile sprovedeni samo od lugjeto koi sto najubavo ja znaat i cuvstvuvaat situacijata vo Makedonija.

Profa напиша:
Da si go utepas zivotot u druga zemja,da plakjas danok na druga zemja i da glasas za SDSM ili VMRO samo zatoa so bracedata ti preku okean ti rekol ah nisto od ovaa partija,ke glasame za drugata,toa ne odi!
.
Буковец напиша:
Како што веќе спомнаа постои интернет, весници, ТВ и воопшто не мислам дека не сум во тек што се случува дома-напротив се интересирам за секоја нова вест.
И немј да мислиш дека ако си во МКД повеке си запознаен со некои работи. Убаво спомна Сердарот тоа некогаш е како во шахот-луќето од страна некогаш повеќе гледаат од самите играчи.
Немам што друго да додадам.

Mnogu e vazno kako ke gi osetis i kako ke ti deluvaat rabotite ne samo kako ke gi sogledas.Toa so sahot i ne e los primer.Ne mozes ti na Garry Kasparov da mu solis pamet od strana ako znae on kako da si go odigra :)
Tuku ovaa bese moe mislenje,vo red e i da sum greska

А бе затоа сме на форум, да споделиме мислења, секој има право да мисли со своја глава нели?:wink:

humanoid напиша:
Едноставно е...Тие што имаат привремен престој во странство би требало да гласаат од таму кај што се наоѓаат (студенти, сезонски работници, професрои на гостување...)

Оние што имаат стален престој во странство, не би требало да гласаат.

Moe mislenje takodje. Od tocka do tocka.

Практичен проблем - како знаеш кој е привремено а кој е на подолго во странство? Колкумина на форумов се имаат одјавено од своето „постојано место на престој“ во Македонија?

OBDN напиша:
Moe mislenje takodje. Od tocka do tocka.

PetarK напиша:
Практичен проблем - како знаеш кој е привремено а кој е на подолго во странство? Колкумина на форумов се имаат одјавено од своето „постојано место на престој“ во Македонија?

Problem, no ne ne-resliv. Za da odrzish prestoj vo US of A na primer, morash da vleguvash vo zemjata ednas na 6 meseci taka? Moze da gi kopirame. Pa sea ako nekoj pustil koreni vo USA a zadrzal makedonski pasos, i tolku mu e stalo da glasa, neka odi sekoi 6 meseci vo MKD - priliv za ekonomija e toa, neam nishto protiv:)

Vtoro - ne pasos, licna karta drugar mi. Da pokazesh licna karta, so zavereno mesto na ziveenje (se somnevam deka nekoj na strana ke se maltretira so obnovuvanje na makedonska licna karta koga so godini ne stapnal vo mkd), a pri obnovuvanjeto na makedonskata licna karta, da se pojavi licno, i da prinese dokaz za "zivurkanje vo mkd." zakoni, jes so dupki, ama nema mnogu usijani glavi koi bi gi barale.

Toa se samo dva primeri ima uste milion nacini na kako toa se resava ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom