Познати македонци кои направиле кариера во друга држава

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Локација
Велико Трново
Веб-сајт
www.vedomost.info
Искате ли да отворим такава тема. Мисльа че ште баде интересно. А и може да научим всички за кариерата на попульарните македонци. Нема значение в коjа држава. Нека да слагаме наред. Тук с другите бугарчета можем да слагаме хора с кариера в Бугариjа - генерали, политичари и т.н. Вие повеке знаете за Србиjа - преди 1944. А и на мен ште ми е интересно за македонци направили кариера в Jугославиjа - Белград, Загреб, Льубльана.
Без да се ограничаваме в кариерата - нека има место както за Дарко Панчев, така и за Андреj Льапчев и Ерол Садиковски.
И все пак нека да гледаме малко по исторически, за да си е на место темата.

Оваа тема заслужува место во Историја само од една причина...
предците на македонците што направиле кариера во друга држава во таа држава заминале пред многу години и само таа е причината да биде овдека сепак подобро е да се премести во друг форум...

бтв. СУПЕР ТЕМА !

За успешни македонци би го спомнал Мајк Зафировски бифш директор на Моторола. (моментално незнам што работи)

Оваа тема заслужува место во Историја само од една причина...
предците на македонците што направиле кариера во друга држава во таа држава заминале пред многу години и само таа е причината да биде овдека сепак подобро е да се премести во друг форум...

бтв. СУПЕР ТЕМА !

За успешни македонци би го спомнал Мајк Зафировски бифш директор на Моторола. (моментално незнам што работи)

Mr Mike S Zafirovski

CEO/President/Director at
Nortel Networks Corp. CN

TECHNOLOGY / PROCESSING SYSTEMS & PRODUCTS
Officer since November 2005
Director since November 2005

53 years old

Mr. Zafirovski was previously employed in the telecommunications industry with Motorola, Inc., or Motorola. From July 2002 to February 2005, he was president and chief operating officer of Motorola and, prior thereto, from June 2000 to July 2002, he was president and chief executive of Motorola's mobile devices business. Prior to his tenure with Motorola, Mr. Zafirovski held a number of senior positions with General Electric, including thirteen (13) years as president and chief executive officer of five businesses in the industrial as well as financial and insurance sectors. Since his departure from Motorola, Mr. Zafirovski has continued to serve as a director of The Boeing Company and has held numerous board positions with philanthropic and educational organizations.

Cash Compensation (FY December 2006)

Salary $1,198,991
Bonus $0
Latest FY other long-term comp. $7,078,430
Total $8,277,421

Уоу! Много впечатльавашто! А аз не сум чувал ништо за него!

А за темата, нека тогава модераторите да jа преместjат на по-подходjашто мьасто.

Фала за инфо. баш ме мрзеше да барам :)

Друг популарен македонец .... Симон Трпчески - Пианист ... витуоз на пиано кои досега има настапувано во сите позначајни културни институции ... има свирено со сите поголеми филхармонии.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]"ЊУЈОРК ТАЈМС" ГИ НАЈАВИ КОНЦЕРТИТЕ НА ТРПЧЕСКИ СО ЊУЈОРШКАТА ФИЛХАРМОНИЈА[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Свири хармоника за забава, но пијано за Македонија[/FONT]

%7BC06E3EC9-04FE-4B1C-807D-899B9DFE225C%7D_simon-2.jpg
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Угледниот "Њујорк тајмс" завчера објави текст за македонскиот пијанист Симон Трпчески како најава на неговата серија концерти со Њујоршката филхармонија и славниот диригент Лорин Мазел, што почна прексиноќа.
"За млад пијанист кој се обидува не само лично да се етаблира туку, исто така, да ја постави неговата земја на музичката мапа, се чини дека се случува пресудниот момент", пишува "Њујорк тајмс" и продолжува: "Прексиноќа 28-годишниот Македонец Симон Трпчески започна серија настапи со Првиот концерт за пијано на Чајковски, заедно со диригентот Лорин Мазел и Њујоршката филхармонија, на почетокот на тринеделниот фестивал "Искуството Чајковски" на оркестарот. И штотуку настапите на Трпчески ќе завршат таму во сабота, тој ќе одржи рецитал во Музејот Метрополитен в недела.
"Јас сум речиси поп sвезда во Македонија", вели со смеа Трпчески за неговиот статус на знаменосец. Организираната сцена за класична музика во Македонија се разви доцна во споредба со повеќето други европски земји. Македонската филхармонија е формирана во 1944 година, Македонската опера во 1947, а Факултетот за музичка уметност кој е дел од Универзитетот "Св. Кирил и Методиј", каде што Трпчески студираше и сега предава, во 1966 година.
Свирењето пијано во Македонија се издигна во почетокот на 90-тите години со доаѓањето на Борис Романов и неговата сопруга Људмила Романова, и двајцата истакнати професори од Москва. Тие ја практикуваа "старата традиционална руска школа", вели Трпчески кој студирал кај нив. Тој наследил некои од најдобрите карактеристики на тоа училиште, како моќната виртуозност и длабокиот експресивен, пејачки пристап, заедно со афинитетот за рускиот и романтичниот репертоар. "Јас сум многу романтично момче", вели тој со насмевка. "Имам романтична личност".
Трпчески сними ЦД со дела на Рахмањинов, Стравински, Скрјабин, Прокофјев и Чајковски. Тој, исто така, покажува посебен афинитет за Шопен во најновите снимки за ЕМИ: страсно моќно и душевно прикажување на четирите скерца и Сонатата бр. 2 за пијано.
Првиот инструмент на Трпчески беше хармониката, што се користи во Македонија за народна музика; повремено се уште свири на неа од забава. "Немаме голема традиција за класична музика, но имаме богата народна музика која е многу предизвикувачка и интересна поради нејзината мелодија и ритми".
Трпчески како најмлад од трите деца растеше во главниот град Скопје. Никој во неговото семејство нема формално музичко образование но неговата мајка фармаколог пее, а неговиот татко судија свиреше на тамбура, традиционален жичен инструмент. "Иако немавме премногу простор, бевме задоволни", додава тој. За време на семејните одмори во Москва пред распаѓањето на Советскиот Сојуз тој купувал плочи од Свјатослав Рихтер и други пијанисти.
Трпчески ретко е нервозен кога настапува можеби поради тоа што често настапувал како дете. "Речиси секој ден имавме гости бидејќи социјалниот живот во тој дел од светот е интензивен", вели тој. "Многу луѓе доаѓаа, танцуваа и пееја, а јас свирев на хармоника". Дружељубив, енергичен и директен, тој вели дека ужива во компонирањето поп музика заради забава (неговиот брат пишува стихови); а некои од песните ги пеат пејачите во Македонија. Тој е посебно заинтересиран за народната музика од многу земји бидејќи "многу корени на класичната музика потекнуваат оттаму", истакнува тој.
Трпчески ги промовира македонските композитори и често пати го изведува делото "Прелудиј и Пајдушко" на современиот композитор Живојин Глишиќ. "Тоа е извонреден пример на македонската народна музика инкорпорирана во стил на 21-от век. Задоволство ми е што можам да го прикажам македонското наследство".
Борче Николовски, заменик директор на Британскиот совет во Македонија, вели дека дури и Македонците кои никогаш не присуствувале на класичен концерт сега знаат за Трпчески чии концерти се продаваат уште пред да се најават. "Секој негов концерт тука во земјата е извонреден настан. Луѓето како Симон помагаат да се промовира класичната музика во Македонија", вели Николовски.
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Извор Вест
[/FONT]

Аз да започна с един генерал -

attachment.php

Крсте Христов Златарев

Роден: 23.02.1864 в Охрид.
Образование: Военното училиште в Софија (1884).
Военна служба:
1884 - 13-ти пехотен полк;
1900 - Командир на дружина в 9-ти резервен полк;
1909 - Помоштник-командир на 12-ти пехотен полк;
1912-1913 - Командир на 29-ти пехотен полк - Прва балканска воjна битки Лозенград, Одрин, Чаталджа
1914 - Командир на ? бригада в 7-а пехотна дивизија;
1916 - Командир на 11-та "македонска" пехотна дивизија;
1918 - В запаса.
Офицерски званиjа:
30.08.1884 - Подпоручик;
30.08.1886 - Поручик;
01.01.1889 - Капитан;
25.02.1900 - Маjор;
27.09.1904 - Подполковник;
04.09.1910 - Полковник;
01.01.1916 - Генерал-маjор;
25.06.1919 - Генерал-леjтенант.
Умира: 16.04.1925 при атентата в ц'рквата "Света Неделја".
Награди:
Орден "За храброст" 3-та степен и 4-та степен, 2-ри клас;
Орден "Свети Александ'р" 3-та степен с мечове по средата, 5-та степен без мечове;
Орден "За военна заслуга" 2-ра степен с военно отличие, 5-ти клас на обикновена лента.

Аз да започна с един генерал -

attachment.php

Крсте Христов Златарев

Образование: Военното училиште в Софија (1884).
Военна служба:
1884 - 13-ти пехотен полк;
1900 - Командир на дружина в 9-ти резервен полк;
1909 - Помоштник-командир на 12-ти пехотен полк;
1912-1913 - Командир на 29-ти пехотен полк - Прва балканска воjна битки Лозенград, Одрин, Чаталджа
1914 - Командир на ? бригада в 7-а пехотна дивизија;
1916 - Командир на 11-та "македонска" пехотна дивизија;
1918 - В запаса.
Офицерски званиjа:
30.08.1884 - Подпоручик;
30.08.1886 - Поручик;
01.01.1889 - Капитан;
25.02.1900 - Маjор;
27.09.1904 - Подполковник;
04.09.1910 - Полковник;
01.01.1916 - Генерал-маjор;
25.06.1919 - Генерал-леjтенант.
Умира: 16.04.1925 при атентата в ц'рквата "Света Неделја".
Награди:
Орден "За храброст" 3-та степен и 4-та степен, 2-ри клас;
Орден "Свети Александ'р" 3-та степен с мечове по средата, 5-та степен без мечове;
Орден "За военна заслуга" 2-ра степен с военно отличие, 5-ти клас на обикновена лента.

Od kade e ovoj Makedonec ?

Би препорачал само измена на насловот на темата:
-Познати македонци кои направиле светска кариера

Ордан Петлески

Киро Урдин

Милчо Манчевски

Кирил Џајковски

Едвард Јовановски

Роберт Глигоров

Џорџ Атанасовски

Жан Митрев

Луј Темелковски

И многу многу други:)

Би препорачал само измена на насловот на темата:
-Познати македонци кои направиле светска кариера

Да караме само светска кариера? Може :-) Ама да сложим некои правила, за да не се срдим после. Големите генерали родени в Македониjа и направили кариера в Бугариjа са трима. Да не ги слагам тогава.
Политичари може ли? Или да оставим само културата и изкуството?
И... хм... искате ли да гледаме по-широко. Да не гледаме етнически а за льуде родени в Македониjа.
Темата мисльа е интересна и не сакам да се изпокараме за глупости, а всички да имаме полза да научим колкото се може повече.
Например може некога да е имало некоj албанец, роден в Македониjа за коjто малко се знае. Или Кемал Ататьурк... Или да кажем в бугарски вариант - Силви Вартан (арменка родена в Бугариjа) или Наим Сьулеjманоглу (тежка атлетика -штанги)

Тома Трифоновски

Роден на 17 февруари 1939 - Дреничево - грцка Македонија (на грцки Кранохори)

един от наj-популарните художници в Бугариjа.
Детството си изкарва в Чехословакиjа, кадето е отишал с родителите си по линиjа на Црвениjа крст. Там учи при професор Ендре Домановски.
Завршва в Бугариjа Художествена академиjа през 1966 г. От тогава тоj винаги е сред наj популарните художници. Работи в Плевен, Враца, а сега е в Софиjа.

Ето една негова картина:

Trifonovski_Toma_jpg.jpg

Негови картини има в Музеjа за модерни изкуства "Пти Пале" - Женева, Хамбургскиjа музеj за с`временното източноевропеjско изкуство, Пушкинскиjа музеj и почти всички големи картинни галерии в Бугариjа. Без да сум абсольутно сигурен, има негови картини в частни колекции в Македониjа...

Бате, ако трсиш у мен некоjа задна мисал, нема такава. Виж нагоре какво сум писал. Просто сакам да науча нешто повеке, а насрешта предлагам друго, което може би не знаете. Нешта, които са ми попаднали на мене и са ми интересни. Помислих, че и на вас ште са интересни. Ето, Реге ми нап`лни душата. И за двамата дето ги посочи ништо не знаех. И за Маjк Зафировски - от де да знам че имало таков голем управленец - от ранга на Лиj Jакока! И за Симон Трпчески ништо не сум чувал... сега дирьа по тракерите дали ште ми попадне нешто... ама то с класиката е зор...

Мислиш че е глупава темата ли?

Темата е супер, и убаво е тоа што сакаш да научиш повеќе (само се` уште ме копка зошто е тоа така :))

П.С. До сега ти го разбирав јазикот онака по интуиција која може одеднаш да ја снема :) Затоа потруди се да пишуваш на македонски затоа што на овој форум се дискутира на тој јазик

Например може некога да е имало некоj албанец, роден в Македониjа за коjто малко се знае.

Има една албанка родена во Скопје која сите ја знаат Агнес Гонџа Бојaџиу или попозната како Мајка тереза.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom