А бе за вас се сите бугари,ај објасни ми зошто тогаш направил бунт во гимназиојата и се побуниле против егзархискиот митрополит.

Бунта е организиран од Андон Димитров коготото Турци и Грци го нарекуваат,,
Бугаринот фанатик'' дали поводот е таков каков ми цитира одлучи сам:
На прашање на наставник по грчки јазик како собира
шест пати повеќе студенти за бугарската паралелка Андон Димитров одговара:
Бидејќи од грчкиот се заинтересирани само оние турчета кои се места каде што има грчко население , а од бугарски - кои се меѓу бугарска средина . Еве Мерилото на бугаризма и г'рцизма во Македонија ... Поголемиот дел од моите студенти беа помачета ( Бугари муслимани ) .
За нив бугарскиот јазик како мајчин беше многу лесен . Тие уште првата година привикнал слободно да читаат . Меѓу нив имаше и солунски дьонмета * , и албанчета кои имаа особени симпатии кон
Бугарите ... Еден ден две помачета дојдоа кај мене дома добро .. ми покажаа дупликат на "
Под игото " . На барањето ми како ги испорачале одговорија ми дека им ги дал да ги прочитаат и пак да ги вратат еден пријател
од новата бугарска револуционерна организација, која имала следбеници и меѓу Помаците во Мегленско ... Тие и двајцата станаа кајмаками во Македонија . Организацијата најдобро напредува во нивните околии покрај големите поткажувањето од Грците . Тие и денес уште заземаат видни административни позиции во републиканска Турција . Не заборават својата татковина Македонија и да продолжат да имат особени симпатии кон Внатрешната македонска револуционерна организација
За српската и грчката воружена пропаганда во Македонија:
Освен српските чети во северозападна Македонија Хилми паша во согласност со грчките емисари создаде на југозапад грчките андарти. И така
бугарските чети мораа да се борат против три фронта: турската војска, која во потера ги следеше, српските чети и грчките андарти. Тешка стана ситуацијата на организацијата. Раководителите и во специјален за целта конгрес одлучија да ја укинат универзално востание.
За положбата на Бугарите во Македонија, 1902-1903 година:
Во 1902 и 1903 година до денот на востанието - 20 јули 1903 - насилството над
бугарското население беше неописливо. На нас адвокатите, полицијата беше забранила да пишем апликации на
Бугарите до административните власти.
Мислам дека овие цитати одговараат на прашањата ти за населението, јазикот, четите на организацијата и какви луѓе крена востанијата
Има интересен разговор со него за младотурците ако не заборавам ќе го постирам во темата која си ја отворил за да не сум офф топик.