Необично и интересно

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Ливерпул.Грандиозно случување - вмешаноста на уметникот во архитектурата.
Првобитниот изглед на една обична шесткатница -која порано се викала (Yates Wine Lodge), а сега преименуванаво Cross Keys House.
1181311264-0.jpeg

Но работата е во тоа што Ливерпул ќе стане културна метропола 2008 год.се очекуваат над 1,7 милиони гости и англичаните решиле... ги мобилизирале најдобрите архитекти и уметници ,меѓу кои и 54-годишниот скулптор Richard Wilson.
1181311264-2.jpeg

Во фебруари оваа година градежниците внимателно ја симнале фасадата на 3-те ката ,а понатамошните работи биле од специјалисти од компаниите Price & Myers, Askam Construction и Nic Porter Associates.
1181311264-3.jpeg

Проектот наречен Turning the Place Over чинел 450 илјади фунти или
$885ооо и крајниот резултат бил овално парче фасада со дијаметар од 8 м како огромен прозор што се врти.
1181311264-4.jpeg

http://videos.icnetwork.co.uk/icliverpool/rotator070607Lg_Prog001.wmv
Warren Bradley изјавил дека со нетрпение ја чека реакцијата од посетителите.
http://www.biennial.com/ttpo/

Во Франција -
2000.JPEG

Во Полска
14630.jpg

krzywy_dom_front_3.jpg

Во Сан франциско
san-francisco.jpg

Во Естонија
PC160043.jpg

Оваа зграда во вид на кошница за пикник ја изградила за себе некоја амер.компанија што ги произведувала истите корпи и е еден вид бесплатна реклама на компанијата.

Во Јапонија изграден забавен гигантски лифт.

7384.jpeg

На ѕидот од една зграда во Осака направен забавен лифт Yabafo за сите оние кои сакаат да го почувствуваат слободното паѓање од 74 метри висина. 12-катницата била висока 86 м со оригинален изглед создадена од архитектот Shin Takamatsu .Во неа има разни забавни објекти, како и терени за голф, фитнес центар,кафулиња ...
Лифтот крева 6 -мина на висина од 74 м. им дава можност за разгледување на панорамата на градот и нагло паѓа со брзина 22 метра во секунда или 79,2 километри на саат.
Фотографиите се од arrowgroup.co.jp.

Каков ќе биде комплексот на терени, базени, спортски сали.... за Олимписките Игри во Лондон 2012.

Attachments

• ZahaAquaticsLondonOlympics.jpg
    ZahaAquaticsLondonOlympics.jpg
    59,3 KB · Прегледи: 178
  • Aquatic Centre.jpg
    Aquatic Centre.jpg
    27,7 KB · Прегледи: 172
  • mangera_yvars_abbey_mills_62.jpg
    mangera_yvars_abbey_mills_62.jpg
    47,9 KB · Прегледи: 163
  • Olympics.jpg
    Olympics.jpg
    28,2 KB · Прегледи: 157
  • london-olympic-games.jpg
    london-olympic-games.jpg
    33,3 KB · Прегледи: 156
Леле мн. интересно! ..посебно она горе во Сан Франциско куќата ..и во Полска исто..

Големите градови одсекогаш ја користеле Олимпијадата за подобрување на нивната инфраструктура и изглед. Барселона се подигна себеси со игрите во 1992 со нови автопати и стадиони од мајстори како Рафаел Монео; Атина изгради нови патишта, подземна железница и грандиозни стадиони дизајнирани од никој друг, туку Сантјаго Калатрава за игрите во 2004. Пекинг во себе става остар микс на архитектура, со стадионот во вид на гнездо, дело на Херцог и деМурон, за игрите во 2008.
Beijing_National_Stadium.jpg

Конкурсот за игрите во 2012 ги зафати некои од најголемите светски архитекти, градежни инженери и просторни планери.

еве стадионот од друг агол...
london_olympic_2012.jpg

и замислата за просторниот план...
london_olympic_2012_village.jpg

Најмногу ми се допаѓа таа во Полска... :)

ПС: Имаше една куќа во Америка однопаку градена, ако ја пронајдам сликата ќе ја ставам на форумов.

Рок групата U2 заедно со архитектот Norman Foster го градат највисокиот облакодер во Ирска.
180-метра високата зграда U2 Tower ќе има многу музички студии.
Изградбата ќе започне во почетокот на 2008 г. а завршувањето се планира за 2011 г.
Инвестициите за U2 Tower се околу 140 милиони фунти или приближно 290 милиони долари.
u2tower022464.jpg

Најмногу ми се допаѓа таа во Полска... :)

ПС: Имаше една куќа во Америка однопаку градена, ако ја пронајдам сликата ќе ја ставам на форумов.

оваа?
japan-house.jpg

или оваа?
bandwiththeft22k.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom