123 МАКЕДОНСКИ АЛБУМИ КОИ МОРА ДА ГИ ПРЕСЛУШАШ ВО ЖИВОТОТ

18.11.2025, ајдемо!

1763474900921.png

018. Каролина Гочева - Знаеш колку вредам (2003, Авалон продукција / Сити Рекордс)

1763474604459.png

Каролина Гочева (родена на 28 април 1980) — македонска поп-пејачка, родена во Битола. Честопати е позната и само по името Каролина. Ја започнала музичката кариера во 1991 година со настап на месното детско шоу и продолжила да учествува во наредните години, добивајќи се со признание за нејзиниот талент. Во 1992, го издава својот прв детски албум насловен Мамо, пушти ме. Таа потпишала договор со издавачката куќа Авалон продукција во 2000 година.

Дискографијата на Гочева се состои од девет музички албуми коишто опфаќаат поп, R&B, рок, традиционални фолк и етно, џез и светски музички стилови. Кратко откако го потпишала договорот со Авалон продукција, Гочева го издала првиот студиски албум „Јас имам песна“, којшто ја вклучува песната „Немир“ снимена со Тоше Проески. Нејзиниот втор, трет и четврти студиски албум Зошто сонот има крај, Знаеш колку вредам и Во заборав биле издадени во 2002, 2003 и 2005, последователно. Додека нејзините први пет албуми се претежно во стилот на поп, R&B и рок, подоцнежните издадени дела Македонско девојче (2008), Македонско девојче 2 (2014) и Извор (2018) вклучувале елементи од македонската традиционална музика и џез. Оваа промена во звукот води до зголемена популарност, широка прифатеност од публиката и распродадени концерти во Македонија, Србија и Бугарија . Нејзиниот деветти студиски албум, во соработка со Дуке Бојаџиев и Исмаил Лумановски, Песни за љубов и копнеж, е издаден на 24 декември 2022. Десеттиот очекуван студиски албум е најавен како поп проект којшто е најавен со синглот „Дај на сунце“ (македонски: „Дај на сонце“) и се очекува да биде издаден кон крајот на 2024.

Ја претставува Македонија на Изборот за песна на Евровизија во 2002 година во Талин, Естонија, со песната „Од нас зависи“ каде се пласирала на 19-то место. Во 2007 година во Хелсинки, Финска, настапува со песната „Мојот свет“, пласирајќи се како 9-та во полуфиналето, а како 14-та во финалето. Гочева има освоено многу награди и признанија во Македонија како и другите Балкански церемонии за награди. Широко е позната како најпознатата македонска поп пејачка за што ги добива називот „македонска поп принцеза/кралица“ и „поп дива“. Иако најголемиот број од нејзините песни се испеани на македонски, Гочева исто така има издадено албуми на српскохрватски и англиски што довело до зголемена популарност во Бугарија и екс-Југословенските држави како Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Хрватска. Покрај тоа, Гочева е позната по нејзиниот лежерен моден стил за којшто често соработува со Цаци Пакоска. Со нејзината музичка работа, Гочева придонесува во кампањи против злоупотреба на дрога и рак на грлото на матката.

Каролина Гочева го имаше својот прв забележителен настап на десет годишна возраст на детскиот фестивал "Си-До" во Битола и на фестивалот Макфест во 1991 во Штип со песната "Мамо, пушти ме". На почетокот на нејзината кариера, таа настапуваше на голем број домашни фестивали за промовирање на нејзиниот талент и нејзината кариера. Станаа редовен учесник на фестивалот Скопје фест, дебитирајќи во 1994 со песната "Кој да ти каже". Во наредните години успешно настапувала на Скопје фест каде што се избираше песна за Евровизија. Во 1996 учествуваше со песната "Ма, ајде кажи ми" и се пласира на деветто место. Во 1998 учествуваше со "Украдени ноќи" и имаше поголем успех стигнувајќи до четвртото место со 10,454 гласови. Во 2000 година Каролина стана дел од Авалон продукција и го издаде својот деби-албум "Јас имам песна". Од овој албум излегоа хитовите "Сакај ме", "Без оглед на се" и "Немир" која ја испеа во дует со Тоше Проески. Меѓу песните на нејзиниот прв албум беше и "За нас" која ја напиша Дарко Димитров, со која настапи на Скопје фест. На овој фестивал Каролина за малку не победи, заврши на второто место со 916 бода. Во 2000 година таа потпишува договор со Авалон Продукција и го издава нејзиниот прв албум „Јас имам песна“ и од тој албум произлегуваат хитовите : „Без оглед на се“, „Сакај ме“, „Срцево не ќе издржи“, „Милениум со тебе“ и други.

Во 2002 година на Македонскиот национален избор Каролина настапува со песната Од нас зависи и победува. Меѓутоа набргу се јавува контроверзија меѓу МТВ и Каролина. Имено Каролина има желба да ја пее песната на англиски јазик, бидејќи според нејзиното мислење на претходните учества на Евровизија Македонија се претставувала на македонски и немала некој добар пласман. За разлика од неа, во МТВ биле убедени дека треба да се пее на македонски, и биле подготвени ако Каролина не сака да ја изведе песната на македонски, на Евровизија 2002 да настапи второпласираната Андријана Јаневска. На крајот, Каролина сепак прифаќа да пее на македонски. Во Талин Каролина се пласира на 19 место, недоволно за Македонија да оди во учество наредната година. Таа година Каролина е избрана за мис Евровизија.

Во 2003 година, Каролина го издала албумот „Зошто сонот има крај“, на кој се јавуваат повеќе композиции, од кои најпознати се „Ти можеш“, „Јамајка“ како и „Кажи ми“, со која настапила на „Будва фест 2003“. Притоа, на албумот, овие три песни се испеани и на англиски јазик.

Дискографија:
"Мамо, пушти ме" - 1992 (детски албум)
"Јас имам песна" - 2000 (првиот студиски албум)
"Зошто сонот има крај" - 2001
"Знаеш колку вредам" - 2003
---"Кад звезде нам се склопе... као некада" - 2003 (на српски)
"Во заборав" - 2005
---"У забораву" - 2006 (на српски)
"Македонско девојче" - 2008
"Капка под небото" - 2010
"Најубави песни" - 2012
"Македонско девојче 2" - 2014
"Извор" - 2018
"Песни за љубов и копнеж“ - 2022

ЛИНК ЗА ПРЕСЛУШУВАЊЕ НА АЛБУМОТ

018. Каролина Гочева - Знаеш колку вредам (2003, Авалон продукција / Сити Рекордс)
Најдобрите денови на поп музиката(кога од сегашна перспектива ќе ги погледнеш).
Интересно е што овие песни од овој албум а генерално и од слични вакви од тој период кога излагале не ми значеле многу и не сум ги слушал генерално не ни слушам поп али сега коа ќе се навратам и преслушам и не звучат толку лошо.
Моја теорија е дека најверодостојно мерило за квалитет на песна е времето.
Така и овие песни чим денес ги знаеме и пееме сепак нешто значат.
Каролина ко каролина е таков бездушен вокал ко мали ко игравме фудбал и некој не реагираше на играта викавме "имаш рефлекси на мртов коњ". е таков е и нејзиниот однос кон публиката ладен бездушен ко само микрофонот да пее...
али пак ќе речам ради песните и времето во кое се издадени:
2.5/5

Каролина Гочева - Знаеш колку вредам (3.5/5)

Знаеш колку вредам - Тука ми се допаѓа рефренот иако малку ми се доста едноставни (второоделенски) римите во истиот, исто ми се допаѓа и музиката пост рефренот што доаѓа, меланхолична ми е, асоцира на ноќ. Останатото во песнава ми е некако за заборав, не ми влегло во уво никогаш.
Штом сакаш - Оваа заедно со Љубовта е моја религија ми е омилена од овој албум. Некако пак ко да ми се исфорсирани второоделенскиве рими, пречи - лечи, крал - дал, зема - нема, пример деловите кога нема вакви рими ми се многу поубави “сонот бескрајно трае“, “штом сакаш лесно можеш да поместиш карпа“ на пример. Убава песничка и убава порака, лесно достапна за сите, од 7 до 77 години да може до секој да допре.
Сресчемо се опет - Ова е бонус песна, единствена од албумот на српски, кавер на “Некогаш и негде“ од Владо Јаневски. Секако дека оригиналот на македонски ми е поубав, плус навикнати сме на него, веројатно идејата за каверот била да се пробие до српскиот пазар. Интересно како лирички најкомплексната песна од албумот е кавер на Владо Јаневски.
Сирена - Песнава ниту продукциски ми се допаѓа, ниту пак лирички, вокалот ми е скроз утнат и неразбирлив, а и инструменталката ми е премногу нападна и несвојствена за Каролина. Песнава е тотално промашување.
Од небо до дно - Пробано е тука малку диско вајб, но текстот и интерпретацијата не ми се складни на диско ритамот, како и да е доста просечна песна.
Ноќ - Еј мислев Сирена е најлоша во албумов, но оваа била најлоша, тука и Гавазова вајб дури малку дава. Не ми се допаѓа воопшто, што и требале вакви песни, веројатно пробала некој експеримент да види како ќе бидат прифатени.
Не се плашам - Песна за заборав, нема нешто што не ми се допадна или ме нервира, едноставно тежок медиокритет. Влезот на рефренот ми беше ветувачки, ама генерално мех.
Љубовта е моја религија - Оваа ми е песна за душа, веројатно топ3 на Каролина (ако ги вклучуваме само поп песните, не и чалгиските кои имаат друга тежина). И изведбата со Владо Јаневски на песнава во дует ми е прекрасна. Текстот тука е на многу посериозно ниво. Мене оваа песна ми оди многу повеќе во пакет со Немир, а не со грото од другите песни во албумот. Чиста 10ка песна. “Со нежност ми ја измиваш душата“, “Мојата судбина облечена во твојата кошула“, “Мојот крст ти сега ти си, ти и твојте раце две, што во прегратка се шират за мене“. Да правам топ100 македонски песни во 21 век дефинитивно би ја вклучил. Песна која ми е прва асоцијација за Каролина.
Љубов под облаците - Ах тие рани 00 и елиен звуци, не оди ваква песна после Љубовта е моја религија. Не е најлоша на албумот дефинитивно, има интересен рефрен, мала замерка што малку премногу ми е пискаво неразбирливо пеењето се до делот на предрефренската строфа. Патем што било потребата за бруталново сечење на 2:29, не ми се допаѓа.
Хипокрит - Од песнава го имам научено зборов, кој за жал го употребувам и почесто од што сакам, бидејќи насекаде се соочувам со луѓе кои го заслужуваат. Добра песна, песна без која не може еден нејзин концерт или настап, искрено никогаш не ми била нешто спектакуларно, ама била доволно добра за да се уврти во глава на грото од слушателите. Продукциски има моменти кои не ми се допаѓаат тука исто.

22.11.2025 - албум 19

1763800892559.png

019. Тоше Проески - Ден за нас (2004, Final Cut Production / МРТ)

1763802073388.png

„Ден за нас“ е четвртиот студиски албум на нашата ѕвезда Тоше Проески. Објавен е во 2004 како сет од 2 CD-а, и е еден од ретките наши дупли албуми. Едното CD ги содржи песните кои Тоше ги пееше на нашиот избор за песна за Евровизија во 2004. Второто CD е со песни специјално направени за албумот, како „Ме сакаш ти со зборови“ и „Ѕвездо севернице“ но и неговата авторска композиција (и ако не грешам - првата негова песна која ја напишал сам): „Има ли ден за нас“, која исто така беше пријавена и прифатена и Тоше требаше да ја пее на изборот за Евровизија како десетта композиција, но ја повлече непосредно пред изборот за да нема судир на интереси. Првото издание на албумот е издадено под капата на Final Cut Production и МРТ, за подоцна албумот да доживее реиздание од страна на Award Entertainment.

Список на композиции:

CD1
1. Ѕвездо севернице - автор на музика: Симон Трпчески, текст: Јован Трпчески
2. Ме сакаш со зборови - автор на музика и текст: Дино Мухаремовиќ
3. Жена балканска - автор на музика и текст: Санел Суљаковиќ
4. Има ли ден за нас - автор на музика: Тоше Проески, текст: Огнен Неделковски
5. Велам лејди - автор на музика и текст: Санел Суљаковиќ
6. Никада - автор на музика и текст: Тоше Поп-Симонов
7. Чија си - автор на музика: Леонтина Вукомановиќ / Жељко Јоксимовиќ, текст: Леонтина Вукомановиќ
8. Life - автор на музика: Јован Јованов, текст: Дамјан Лазарев / Ирена Дукиќ

CD2
1. Зошто отиде - автор на музика и текст: Блаже Темелков
2. Ангел си ти - автор на музика: Јован Јованов, текст: Илија Николовски
3. Далеку од мене - автор на музика: Зорица Катранџиска, текст: Весна Малинова
4. Еј синоока, еј босонога - автор на музика: Кире Костов, текст: Мирјана Даниловска-Мина
5. Го лажам секој нов рефрен - автор на музика: Љупчо Мирковски, текст: Огнен Неделковски
6. Љубена - автор на музика: Симон Трпчески, текст: Јован Трпчески
7. Парче од Европа - автор на музика: Горан Алачки, текст: Маја Павловска
8. Сон егзотичен - автор на музика: Александар Чекреџи, текст: Маја Павловска

ЛИНКОВИ ЗА ПРЕСЛУШУВАЊЕ НА АЛБУМОТ:
1763802198702.png 1763802254060.png

Ова толку личи на поп музиката од почетокот на новиот милениум, тоа е просто неверојатно. Од една страна, ја има основната музичка линија од попот од 90-тите и македонските шлагери, а од друга страна има некои експериментирања со нешто ново: R'n'B звук во некои песни („Љубов под облаците“ и „Хипокрит“), етно елементи („Ноќ“ и „Сирена“), па дури се слуша и autotune („Љубов под облаците“). Некои песни како „Сирена“, „Ноќ“, „Љубов под облаците“, сосема ги имав заборавено, па така ова беше еден навистина убав флешбек. Освен „Не се плашам“, малку „Љубов под облаците“ и „Хипокрит“ која никогаш и не ми се допаѓала, сите останати песни ми беа вистински бонбончиња, ме потсетија на средношколските денови и едно време кога имаше грижи, ама не беа ништо во споредба со тоа денес. Убав албум, полн со добри песнички (инаку поим немам од Каролина која песна на кој албум е сместена). Некаде за 3.5 ми е, ама 4/5 ќе му дадам, зашто некои песни кои многу одамна ги немав слушано и ги имав заборавено, баш како „Ноќ“ и „Сирена“, навистина ме изненадија.

Ова ми е топло-ладно албум. Ама реков, освен тие два албуми на Тоше кои се ненадминати: „По тебе“ и „Игри без граници“, овој ми е на трето место. Има тука неверојатни песни, особено на CD-то со оригиналните песни снимени за албумов, а има и тралалајки, особено на CD-то со евровизиските. „Има ли ден за нас“ ми е во топ 5 најомилени песни на Тоше, ever! Неверојатна прогресија има песната, крајот особено, кога се развива целосно, особено ми се допаѓа. Тука е исто така неверојатната „Чија си“ која исто ми е во топ 5 од Тоше, ever! И која секогаш ми буди позитивни емоции, иако текстот и не е баш така „позитивен“ - дечко и пее на девојката која го изневерува и лаже дека не го изневерува. „Никада“ е исто така песна која многу, многу, многу ја сакам и сметам дека е песна којае крајно underrated. Од CD-то со евровизиските, „Љубена“ ми е број 1! Секако тука е и „Ангел си ти“ и целиот тој македонски мелос во неа кој го уништија кога ја направија „Life“ која е најпросечната од сите песни на Тоше и ич не ја сакам. Интересна ми е и „Сон егзотичен“ и секако „Далеку од мене“. Ама се останато на тоа CD ми е тотално без врска, па дури и „Зошто отиде“ која на некој начин имаше cult followers. „Парче од Европа“ на Алачки, на пример, е најлошата песна која Тоше ја сними во неговиот живот. „Еј синоока...“ на Кире Костов е една од полошите на Кире Костов. „Го лажам секој нов рефрен“ е ко песна од „Некаде во ноќта“, неговиот прв албум. И така. И стварно не знам како да го оценам албумов. Од една страна, 2 од петте најомилени песни на Тоше се тука. Од друга страна - има неверојатни тралалајки кои може и подобро ќе беше да ги немаше. Ама како и да е, ова е далеку подобар албум во секој аспект од „Синот Божји“, а на „Синот Божји“ му дадов 4, па затоа еве тука 4,5/5.

018. Каролина Гочева - Знаеш колку вредам (2003)

Пробав да го преслушам албумот повеќе пати но секогаш заглавував на Сирена.
А што убаво почнува албумот со Знаеш колку вредам, Штом сакаш, сресцемо се опет:D и толку.
Прекрасен глас има Каролина ама подпросечни песни со потпросечна инструментална позадина.
Се разочарав малку...

3/5

Добро е што се погодија 2 поп албуми еден по друг.
После Каролина го преслушав Тоше.
Инструментално за неколку нивоа подобар албум од тој на Каролина, исто и текстови.
За гласот на Тоше нема многу што да се дискутира, ама она форсирање со јазикот и пробивање на Балканот некако ми е неубаво за слушање.
(деновиве бев на една свеченост, многу од роднините беа од Србија.
Се свиреше секаква музика од професионалци, македонско, спрпско, хрватско и прашав - Што ви се допадна најмногу ?
Одговорот беше - песните со македонскиот традиционален тапан најмногу не воодушевија.)

(кој разбра, разбра што сакам да кажам)

4/5

Реално од цел албум само 3 песни ми се допаѓаат другите ми се ептен подпросечни. Би ги издвоил само Има ли ден за нас, Љубена и Го лажам секој нов рефрен. Има некои ептен што се безврска Парче од Европа на пример. Српските се истотака доста лоши иако беа големи хитови т.е. една од нив.
3,5/5

25.11.2025, албум 20

1764061930204.png

020. Кирил Џајковски - Religion & Sex (2001, Трето уво)

1764062206724.png

Кирил Џајковски (р. 25 октомври 1965 во Скопје) — македонски музичар и композитор. Тој е еден од најценетите електронски музичари во регионот и еден од првите продуценти кои ги воведоа балканските звуци во модерната електронска музичка продукција. Исто така, Џајковски е успешен композитор на филмска и театарска музика.

Својата музичка кариера ја започнал со создавањето на Бастион, една од првите електронски групи на Балканот, а потоа настапувал и со Леб и сол, со кои сними два албума и бил дел од турнеите низ Балканот и низ Европа. По преселбата во Австралија, започнал со соло-кариера, и своите музички експерименти со комбинирање на македонската музика и електрониката, го водат до неговото прво самостојно издание, Synthetic Theatre, што било многу добро прифатено од австралиските независни радио-станици. Следува неговиот прв соло-албум „Homebound“ издаден од американската издавачка куќа Tone Casualties, каде Џајковски го продолжува концептот на комбинирање на македонски етно елементи и електроника. За „Homebound“ добива одлични критики од критичарите ширум светот, вклучувајќи ги САД, Канада, Велика Британија, Шпанија и Јапонија. Потоа следат серија синглови и ЕП објавени од Filter Label како: Jungle Shadow, Reminder, Music Man, Red Safari, Spin Off и Hell of a Road.

Електронската музика на Кирил е промовирана преку неговите настапи на повеќе од 100 музички фестивали во Европа како: Pohoda, Cruilla, Pol'and'Rock Festival, Exit Festival, Alrumbo, Fusion Festival, Rock for People, Sziget, Rototom Sunsplash, Les Vieilles Charrues, Au Foin De La Rue, Les Z'éclectiques, и многу други. Во неговите настапи во живо тој инкорпорира инструменти и разни гости вокалисти и соработници, меѓу кои: TK Wonder, MC Wasp, Ghetto Priest, Lion D, Rootsman I.

Кирил е еден од најпознатите композитори на филмска и театарска музика во регионот. Работел со режисерот Милчо Манчевски и ја компонирал музиката за неговите филмови: „Прашина“ и „Врба“, како и дополнителна музика за неговиот филм „Сенки“. Тој ја компонирал и музиката за филмовите „Бал-кан-кан“ и „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, како и музиката за филмот „Балканот не е мртов“ на Александар Поповски . Неколку композиции на Џајковски биле искористени во австралиската минисерија „Underbelly“.

Кирил Џајковски ја компонирал музиката за филмовите на Иво Трајков, „Големата вода“ (награда за најдобра музика - Филмски фестивал во Валенсија, Шпанија) и „Некрстени денови“ (Piargy). Дополнително, тој има успешна кариера како композитор на театарска музика, работејќи најмногу со познатиот театарски и филмски режисер Александар Поповски на преку 20 театарски проекти премиерно изведени во различни престижни театарски куќи на Балканот и Европа („Машка солза“, „Диво месо“, „Бура“, „Сон на летната ноќ“, „Хамлет“, „Хероини“, „Дантоновата смрт“ итн.). Неговата музика е дел од различни модерни балетски продукции, меѓу кои: „La Capinera“ во Белград (Специјална музичка награда „Пургаторије Медитерански фестивал, Црна Гора), „14 часа“ во Скопје, „5 до 12“ во Сплит, како и „Het Barre Land“ и „The Waste Land“ во Амстердам.

ЛИНК ЗА ПРЕСЛУШУВАЊЕ НА АЛБУМОТ

Со мало задоцнување, но ќе морам за Тошка да пишам (прво за Ден за нас, па ќе се навратам на Синот Божји што помина), во голем дел ќе се сложам со мислењето на Злате за овој албум. За разлика од Синот Божји каде што некако грото од песните ми беа бајги емотивни, да згреат душа и ми носеа топлина со госпел амбиент, женски вокали на рефрените, тука има некои песни што навистина никогаш не допреле до мене, ама има и препрепремногу драги песни. Оцена: 4.5/5.

Тоше Проески - Ден за нас​

1. Ѕвездо севернице - Навистина песнава нема никогаш допрено до мене, немам некоја замерка, ама никогаш ми се нема увртено во глава ниту пак текстот или мелодијата ми биле особено драги и ми се допаднале.
2. Ме сакаш со зборови - Малку ми е подобра од првата, но и тука некако мешани чувства, вака подобар ми е текстот има и гитарско соло, ама некако целовкупно песнава ми е меланхолична и не е некоја песна што би ја пуштил од Тоше во никаква пригода.
3. Жена Балканска - Интересна песна, но лично не ми се допаѓа, особено неоформен ми е рефренот, како недовршена целина. Етно стил песна со Синтезис (ама пак најдраго и прво нешто кога ќе ми текне на Тоше + Синтезис ќе ми е изведбата на “Ој девојче девојче ти тетовско јаболче“, а не оваа песна).
4. Има ли ден за нас - Злате рече топ5 песни од Тоше, апсолутно потпишувам, чиста 10ка од песна. Секогаш кога ќе се сетам на некоја ситуација во државава, каде што губам надеж за подобро утре, ми доаѓа рефренот во глава “Има ли ден за нас“. Патем цела песна е преубава градација и лиричка и музичка, рефренот е премногу моќен. Има еден стих во песнава кој секогаш ќе ми изнудува насмевка, а тоа е стихот со зборот “кутре“, никој слушајќи не го очекува во песнава, ама мене ми е препресимпатично ова, одма ми буди слика на мало место, кутре чувар на куќата што станува да те пречека кога поминуваш по улицата и мрда со опафчето “Чекоров мој води кај што си ти Сонлив град и кутре. Чуваш ли ти еден куфер со сни Малку сјај за утре?“
5.
Велам, Лејди - Има Тоше многу подобри песни, мислам да беше песна на друг изведувач ќе беше меѓу најдобрите негови, но вака ќе морам уште еднаш да кажам просек за мене лично.
6. Никада - Убава е песнава, рефренот ми има вајб како да е песна од последниот албум, “Остала си увјек иста“ налик песна. Има Тоше и поубави балади, но далеку од лоша песна.
7. Чија си - Меѓу најпознтите песни на Тоше, меѓу малкуте песни на Тоше кои Тоше ги има испеано само на српско-хрватски јазик, а не и на македонски. Оваа песна е направена за потребите на Беовизија 2003, автори на музиката и текстот се Жељко Јоксимовиќ и Леонтина, Тоше своевремено победува со оваа песна. Мене ми е одлична песна иако никогаш не би ја ставил во топ5/топ10 омилени, но вака песнава ми се допаѓа во секој аспект, само не ме допрела како што некои песни на Тоше што ме допреле.
8. Life - Се слагам со Злате дека оваа ми е една од најмех песните на Тоше, буквално било што друго негово да пратевме на Евровизија ќе беше многу подобро. Песна како по математичка формула да е пишана, воопшто не се чувствува душата и емоцијата што Тоше ја внесува во многу други песни, не е ова слика за вистинскиот Тоше, особено рефренот не.
9. Далеку од мене - Ми се допаѓа многу песнава искрено. Низ кариерата Тоше има направено доста повеќе балади отколку побрзи песни, па затоа песни ко Далеку од мене и Лименка ми се важни ко културно наследство, да можам на луѓе од надвор кога ќе дојдат на некоја журка и забава да им ги пуштам, да не се растажиме. Супер енергична песна.
10. Сон егзотичен - Просечна ми е песнава за негови стандарди, текстов дури и потпросечен ми е, какви текстови има Тошка, ова е тежок мех. И не ми се допаѓа намалувањето на вокали да делува како шепотење, не ми постигнува никаков ефект, а обично ако нешто не постигнува некаков ефект, не сум за такви остапки.
11. Љубена - Многу добра песна, не е меѓу најдобрите негови, но ми се допаѓа многу. “Да можам ноќва би ја дал вселената, повторно од твоите усни да се опијам, на гради да ти заспијам“, прекрасно...
12. Зошто отиде - Втора омилена песна од албумов, уште една песна за во топ5/топ10 негови песни. Автобиографска песна, заедно со “Го молам ноќва небото да ми те врати“, песна од него за него, т.е. од него за нас за да му ја вратиме пак нему. Тука има еден стих што секогаш емотивно ме разнишува “Заспивам само да бидам со тебе макар на сон да сум твој, но, сонувам како ти со друг чекориш со непознат поглед минуваш". Обично нели соновите ги асоциравме со остварување на нешто што не можеме на јаве, на убави моменти, на бегство каде што можеме да го имаме тоа што го немаме на јаве, но со овој стих се крши целата таа слика.
13. Ангел си ти - Многу подобра од англиската верзија, но далеку дека оваа е некоја од неговите најдобри песни. Не ми се сфиѓа репетативното “Ангел си ти“ во рефренот (лични преференци се извинувам). Не ми се допаѓа анафора во рефрен, повеќе ми се сфиѓа кога се употребува во предрефренската строфа, а на рефренот да има нешто помоќно.
14. Еј синоока, еј босонога - Преубав текст, ама мислам дека требало подобро да е спакувана како песна. Почетокот ми е особено емотивен “Поздрав пратив, галеб летна“, да ви раскажам и накратко една приказна со стихов. Оваа година на Ултрамаратонот во чест на Тоше од Нова Градишка до Крушево, на пристигање на маратонците во Крушево гулаб почнува да лета со нив и застанува точно пред куќата на Тоше. Не е галеб, гулаб е, но поздравот е примен, чувај не од горе сите нас Тошка.
15. Парче од Европа - Не ми се допаѓа малку раздолжување на зборовите од рефренот, но пораката во тоа време е јасна, за жал ништо се нема сменето од тоа време во врска со темава, во Европа сме само географски, рамноправност и демократија се само термини.
16. Го лажам секој нов рефрен - Во топ3 омилени од албумов и топ10 омилени песни од Тоше. Лирички песнава е феноменална, прво има еден премногу симпатичен стих “А знам како гулаб сум, никој не ме милува“, после вели “Ти си ко тажен стих, роден од млад поет“, одма очи се полнат со солзи кога ќе се присети човек на “Очи“ од Ацо Шопов. Прекрасно, чиста 10ка од песна, ја обожавам.

Последно уредено:
019. Тоше Проески - Ден за нас (2004)

Во споредба со другиот, овој е доста послаб албум. Има песни од 1 па до 5. Гласот нема да го коментирам, непотребно е. Во однос на песните, според мене, од албумов се издвојуваат: Има ли ден за нас, Чија си, Зошто отиде, и рефренот од Го лажам секој нов рефрен. Другите се стварно просек. Се мислам меѓу 3 и 3.5.
Нека биде
3.5/5

020. Кирил Џајковски - Religion & Sex (2001, Трето уво)

Тупс, тупс, тупс, циу, циу, циу, одличен електро албум.
Мислам дека оваа музика е наменета за џускање ама вклучување на етно елементи и византиско црковно пеење, или песна "со маки сум се родила" ???!!
Искрено не сум љубител на електронската музика, го испочитував албумот, го преслушав. Во живо, на концерт може стварно ќе те крене.

2/5

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom