Савле или Павле - кој беше тој?

А кој тоа му префрла на Павле? Петар? :) Jakov? :) Јован? :)
Или пак можеби Јудејците? Тука си во право, Павле верски се разотидува со Јудаизмот, но затоа пак е во заедништво со Христовата вера т.е. верата на своите возљубени браќа Петар, Јаков и Јован и Нивниот заеднички Учител и Господ - Христос.

Јаков, сепак Јаков справедливиот беше брат на Исус и водачна христијанската заедница или како што пишува

18.На вториот ден Павле влезе со нас при Јакова и сите старешини

Првите христијани беа јудеисти, строго го почитуваа старозаветниот закон

18.На вториот ден Павле влезе со нас при Јакова и сите старешини

Каде тоа во овој стих Јаков го прекорува Павле?
Павле воопшто немал никакви теолошки конфикти со Јаков, Петар и Јован. Веќе ти напишав, Петар е тој што бил укорен од Бог заради тоа што се држел до јудеистичките норми во новозаветно време..еве за разлика од тебе јас ќе наведам и библиски стих како доказ:

"Во него беа сите четироножни животни, диви ѕверови, земни лазачи и небесни птици. И еден глас му рече: “Стани, Петре, коли и јади!” А Петар рече: “Никако, Господи, зашто уште никогаш не сум јал нешто погано и нечисто!” А гласот повторно му се јави: “Она што Бог го има исчистено, не нарекувај го погано!” (Дела 10:12-15)

А кој тоа му префрла на Павле? Петар? :) Jakov? :) Јован? :)

Ова ти беше прашањето, а ако те интересира каде е конфликтот - еве и тоа:

26 А за незнабоѓците што поверуваа не пошевме откако решивме да не пазат ништо такво, туку само да се воздржуваат од идолски жртви, од крв, од удавеното и од блудство
Делата 21

Јаков му дава наредба под кои услови незнабошците да ги прима во вера

27 Ако ве покани некој од неверниците и вие посакате да отидете, јадете се што ќе ви изнесат без никакво испитување поради совеста
Коринтјаните 10

А вака Павле ја почитува таја наредба

Пред да стане христијанин бил Савле, а подоцна Бил Апостол Павле.

Пред да стане христијанин бил Савле, а подоцна Бил Апостол Павле.
Нема тоа врска со христијанството - тоа му е римското име, Савле имаше римско “државјјанство“ и римско име Паулус - Павле.

Ова на прво слушање беше смешно... сега, ме загрижува откако ќе размисли човек колку им е одземен умот на овие луѓе.
Ете кој бил Павле...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom