Апатијата на младата генерација

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.415
Поени од реакции
6.037
Никогаш не верував дена на 30+ ќе се претворам во намќор и мрчало кон помладите од себе, ама ете дојде и тоа време, не знам дали со право или не, времето ќе покаже.

Имав можност периодов да бидам во околина каде што седат или излегуваат тинејџери и 20+ девојки и дечки и со тоа некако несвесно да го набљудувам нивното однесување. Дремат на маса со кутија снус (воопшто не сфаќам што е шемата со тој снус, ама ај тоа е друга тема) и наргиле пред себе, воопшто не разговараат. Скролаат ко роботи по телефоните и си покажуваат нешто едни на други. И толку. Во тоа се состои нивното излегување на места кајшто има настап на бенд, пејач, DJ, сеедно и е наменето за да се забавуваат. Не знам, можеби тоа е забавата сега.

Освен ноќниот живот, кој не беше нешто сјајен и во „мое време“, сѐ повеќе забележувам различно однесување и во секојдневни навики кај младината денес. Сите се однесуваат исто/слично, нема креативност, немаат интерес за ништо што се случува околу нив, апатични се и ништо не им го држи вниманието повеќе од 2 минути. Немаат емпатија кон останатите. Ко да немаат свој став, или пак само се плашат да го искажат? Ретки се индивидуалци кои се издвојуваат од останатите, ко да имаат некој заговор и да се договориле да не чувствуваат (да не покажуваат емоции?) или да се разликуваат на било каков начин од групата. Доказ на некој начин е и форумов, пред 10-тина години да речеме тука се зачленуваа млади луѓе со желба да дискутираат и да научат нешто, последниве неколку години се добива впечаток дека освен на ТикТок младите генерации ги нема на друго место. Дури имам впечаток дека многумина имаат проблеми со вокабуларот и тоа што го знаат не можат да го поврзаат во реченица, се губат едноставно.

Секако, зборувам за генералната слика што ја имам, сигурно дека има исклучоци, но сѐ помалку, сѐ поретко.
Тоа е мојот впечаток, слободно побијте ме ако имате други искуства (се надевам дека е така).

Би сакала да дискутираме на што се должи тоа?
Дали на достапноста кон сѐ што им е (не)потребно, дали на брзото време, дали на тоа што се родени во интернет добата (тие родени по 2000 не знаат како е да се расте и живее во време без интернет), дали системот некако потфрлил или пак проблемот е некако поголем и подлабок?

Времето никогаш не брза и не може да биде брзо, барем не овде каде што сме ние. Нашата перцепција за времето надвор од моменталната времено-просторна точка во која сме е веќе друга тема за дискусија.

Јас би рекол дека „апатијата на малдината“ е резултат на технолошкиот развој кој носи свои последици. Кој би се замарал да постави прашање на форум кога веќе чатгпт постои со спремни оговори. Не помислувајте на видео од 30 минути кое накратко објаснува материја, пример како се прави струја. Прашај рандом шредершколец, што е магнетно поле? Каде е книгата?

Печатните грешки се намерни. Дали сме ботови или луѓе?

Никогаш не верував дена на 30+ ќе се претворам во намќор и мрчало кон помладите од себе, ама ете дојде и тоа време, не знам дали со право или не, времето ќе покаже.

Имав можност периодов да бидам во околина каде што седат или излегуваат тинејџери и 20+ девојки и дечки и со тоа некако несвесно да го набљудувам нивното однесување. Дремат на маса со кутија снус (воопшто не сфаќам што е шемата со тој снус, ама ај тоа е друга тема) и наргиле пред себе, воопшто не разговараат. Скролаат ко роботи по телефоните и си покажуваат нешто едни на други. И толку. Во тоа се состои нивното излегување на места кајшто има настап на бенд, пејач, DJ, сеедно и е наменето за да се забавуваат. Не знам, можеби тоа е забавата сега.

Освен ноќниот живот, кој не беше нешто сјајен и во „мое време“, сѐ повеќе забележувам различно однесување и во секојдневни навики кај младината денес. Сите се однесуваат исто/слично, нема креативност, немаат интерес за ништо што се случува околу нив, апатични се и ништо не им го држи вниманието повеќе од 2 минути. Немаат емпатија кон останатите. Ко да немаат свој став, или пак само се плашат да го искажат? Ретки се индивидуалци кои се издвојуваат од останатите, ко да имаат некој заговор и да се договориле да не чувствуваат (да не покажуваат емоции?) или да се разликуваат на било каков начин од групата. Доказ на некој начин е и форумов, пред 10-тина години да речеме тука се зачленуваа млади луѓе со желба да дискутираат и да научат нешто, последниве неколку години се добива впечаток дека освен на ТикТок младите генерации ги нема на друго место. Дури имам впечаток дека многумина имаат проблеми со вокабуларот и тоа што го знаат не можат да го поврзаат во реченица, се губат едноставно.

Секако, зборувам за генералната слика што ја имам, сигурно дека има исклучоци, но сѐ помалку, сѐ поретко.
Тоа е мојот впечаток, слободно побијте ме ако имате други искуства (се надевам дека е така).

Би сакала да дискутираме на што се должи тоа?
Дали на достапноста кон сѐ што им е (не)потребно, дали на брзото време, дали на тоа што се родени во интернет добата (тие родени по 2000 не знаат како е да се расте и живее во време без интернет), дали системот некако потфрлил или пак проблемот е некако поголем и подлабок?
Како помлада да речам можам да кажам дека е прво од домашното воспитување, понатаму од општеството.

и короната влијаеше, ние многу повеќе се дружевме пред короната. За многу, па и мене 2019 беше преубава година.
Има луѓе кои не користат телефон на искачање. Јас пример ако ми пишат моите или сакам да проверам нешто го фаќам.
Ми нема поента да искочам со Ивана карикирам, а се допишувам со Сара. Кажав и во друга тема. Вредностите се изместени, општеството го движат други приоритети, вредности. И има многу голема генерациска разлика.
И секако мислам дека џентл перентинг придонесува во ова невоспитание

Кој би се замарал да постави прашање на форум кога веќе чатгпт постои со спремни оговори.

Печатните грешки се намерни. Дали сме ботови или луѓе?

Еквивалентно на - кој би се замарал со комуникација со човек кога може да разговара со бот?

Од тука произлегува дека човекот автоматски би барал да му се возврати услугата, би реагирал емотивно, би те изнервирал итн. итн. Премногу енергија и инвестиција бара да се вложи. Можеби токму тоа и придонесува до сѐ помалиот интензитет на емоции и кај самите луѓе.

Сѐ уште сме луѓе, ама се доближуваме до ботовите... Така некако.

Од друга страна се наметнува фактот дека секоја генерација има пониско мислење за онаа по неа.
Еден цитат во прилог:

Општеството никогаш не било толку еднообразно и толку безлично како денес. И токму младите, кои секогаш биле извор на иновации и на оригиналност, станале најконзервативниот и најдосадниот сталеж. Од нивниот живот исчезнале спонтаноста и авантурата, исчезнале личносноста и храброста. Сите носат иста облека, слушаат иста музика, водат исти разговори и, што е уште поодвратно, имаат ист речник, кој се намалува од ден на ден. Дури имаат и ист начин на одење и иста гестикулација во држењето на цигарата, пиењето кафе, вртењето со главата кога ги повикуваш, без разлика дали си во Њујорк, во Букурешт или во Москва, секаде се исти. Нивниот живот се сведува на имитација на некои медиокритетски ѕвезди, актери или музичари. Енергијата ја трошат на мачни повторувања на гестовите и репликите што им се допаднале. Тие се сенки што паѓаат од телевизиските екрани.

Саватиј Баштовој - „Помеѓу Фројд и Христос“

Последно уредено:
apatijata se dolzhi na samata situacija vo drzhavata, vo nemanjeto na kvalitetno obrazovanie, mozhnosti, prosperitet i milion drugi raboti koi shto falat i na vozrasnite, pa taka i na mladite.

samiot internet dozvoluva na mladite tuka da uvidat kako nivnite vrsnjaci zhiveat vo nivnite drzhavi i razlikata e ednostavno enormna i logichno deka istoto ke predizvika apatija i zhelba za preseluvanje.

od druga strana, zavisnosta od telefon e globalna, ne se samo mladite zavisni i sedat na telefon duri i koga imaat fizichki sogovornik pred niv, tuku istoto go pravat starite, duri i starite se daleku podlozhni na dezinformacii, na spodeluvanje na AI voiced prikaznicki (pet razloga zbog cega.. itn) otkolku mladite.

duri i koga i da otvoram FB, 95% od feedot, iako mnozinskiot del prijateli na FB mi se mladi, sepak postovite se od postari boomeri, mladite najchesto gi koristat socijalnite mrezhi za komunikacija (messenger, dm).

od druga strana, ne mozham da bidam zadovolen koga edna drzhava pogore na festivali, na vikend zhurki nosi ogromen broj svetsko priznaeni i viralni artisti, dodeka jas treba da sum srekjen i da se zabavuvam na DJ Traj4e shto mu e 5ti nastap vo zhivotot i menjava pesni koristejki nekoja trial verzija na winamp, sfatete deka nie voopshto nemame ni mainstream scena, a ne pak nekakva alternativna, underground scena.

kao, kolku turisti nie imame na taksirat, na dfest, na festivali, a kolku ima na exit, na love fest, na festivali vo hrvatska, kakvi se lineups tuka, kakvi se tamu, pa nas ni gi nosat lil pump, steve aoki i ostali koi vekje decenija se irelevantni.

treba li mladite da se zadovolni shto 55% od narodot, a ushte povekje od niv ne mozhat da si priushtat 10 dena odmor vo Makedonija, dodeka nivnite vrshnjaci od Evropa si idat vo Spanija, Hrvatska na odmori (nie samo da konobarime), Ibiza i slicno?

koga sme kaj forumov, da, ne imashe mladi koi shto diskutiravme, otvaravme temi, debatiravme i se ostanato, no skoro site kidnavme poradi sueta na povozrasni tetki koi shto se sluzhea so se mozhno shto postoi kako represivna merka za da ne gubat debati.

tl:dr - sranje e drzavata, loso e za vas povozrasnite, ushte polosho e ako si mlad.

таков впечаток оставаат, ко многу глупи да се. Али не онака глупи да праат глупости, него тупи, има еден збор dork на англиски..

таков впечаток оставаат, ко многу глупи да се. Али не онака глупи да праат глупости, него тупи, има еден збор dork на англиски.

zatoa genijalnata boomer generacija si se posra na sopstveniot zhivot, drzhava i deca, od shto se znachitelno mnogu popametni od momentalnata generacija na mladi.

zatoa genijalnata boomer generacija si se posra na sopstveniot zhivot, drzhava i deca, od shto se znachitelno mnogu popametni od momentalnata generacija na mladi.

бумерите, и тие по нив многу креативни луѓе беа. Буквално целата поп култура ја создадоа на светов што ја знаеме. Миленијалците така така, повише накај утепани иако и они многу створија, али овие генерација Z се катастрофа. Целата Ген Z е опседната со носталгија, поготово со 80ти, 90ти и 00ти и само у телефон да гледа. Едино успеаа едно мочано жанрче наречено трап да го создадат од кое ти иде нагон на понадвор и циганската музика на Теа Таирович. За филмови и серии не ми се ни дискутира. Обично дремат на телефон и јадат гомна колку некоја шега е политички некоректна и како треба филмот да се забрани.

Но општо гледано сите ги примаат овие карактеристики на утепаност психичка без разлика на генерација. Како што рекоа короната а и оваа претерана дигитализација што се дешава околу нас влијае ептен многу да идеме у овој како да го речам погрешен правец.

Последно уредено:
Само старееме, ќе биде во ред.

“We live in a decaying age. Young people no longer respect their parents. They are rude and impatient. They frequently inhabit taverns and have no self-control.” Inscription on a 6,000-year-old Egyptian tomb.

“Sons and daughters are quick to offend their aging parents and speak to them with rudeness.” Greek poet Hesiod, 7th century B.C.

"What is happening to our young people? They disrespect their elders. They disobey their parents. They ignore the law. They riot in the streets, inflamed with wild notions. Their morals are decaying. What is to become of them?" Plato, 4th Century B.C.

“The age of our parents was more vicious than that of our grandfathers, our age is more vicious than that of our fathers, we are worse than our fathers were, and our children will be worse than us.” Roman poet Horace, 1st Century B.C.

"The young people of today think of nothing but themselves. They have no reverence for parents or old age. They are impatient of all restraint.” Peter the Hermit, 1274.

Ск само ке пишу на кратко, а вечер ако иам време ке образложу.

Што попаметни телефони,тој поглупи људи.
Ми раснесмо пред зграду, они раснеф пред гугл.
Ми кд бесмо мали бесмо глупи од што бесмо мали и незрели,нови генерацие су глупи од што су... ГЛУПИ.

Џабе им чет џпт кога и него не знаат да го користат.

Доаѓаат млади кај мене цело време, врска си немаат. Секоја недела ме прашуваат истото, како да ги поврзат слушалките со компјутерот.

Тие попаметните си седат по настрана зошто ги отфрлаат. На крај ќе заминат и некоја друга држава ќе го искористи нивниот капацитет.

Ја бумер?
Образложи.

Мислу дека сам помлад и од тебе. Не дека сам старомодан и ги нејќу нови апдејтови у наше постоење, него не ги сакам нови ГЛУПИ работе сс кои се зафовољуе обична раја а толко е непотребна.
Миљон социјални мреже, фалење,љубомора, сфе е тој дел од едну обичну глупу слику што се вика социјална мрежа илимити зашто "имаш ти неам ја"?

Мое протиф глупи социјални мреже тиктикови снспчат инста или слично, не ме праи бумер или заостанат.

Него само сакам само да имате сфое ја, сфој живот, без тагови врагови и фалење кој куде бија и што правија.
Тој га упропасти човечанстфо.

Смисла за блискост.Смисла на дружење, социјализација ама лајф онеир а не виртуелна.

Сакам да идемо напред сс техологие и успех на технолошко развиено ниво на разум и што се дешава на планету и пошироко, ама не на глуп начин што се вика фејс,инста,тикток,чатџибити или какофо и да е зависно штракање од екраничну технологију.
Идемо у пропаст.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom