Пан-турцизмот на Ердоган во замав

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Се чини дека твојата критика е полна со стереотипи и површни анализи, па дозволи да ти одговорам на начин кој ќе внесе повеќе објективност и аргументи.

Прво, фактот дека многу Турци живеат и работат на Запад не значи дека во Турција 'не тече мед и млеко', како што ти велиш. Емиграцијата е глобален феномен и не е ограничена само на Турција. Луѓето одат каде што има подобри можности, без разлика дали се од Турција, Балканот или некоја друга земја. Истовремено, враќањето во татковината е комплексно прашање што зависи од лични, економски и семејни фактори.

Второ, кога велиш дека Турците блокираат граници секоја година, тоа повеќе зборува за нивната врска со својата земја отколку за некаква навреда кон Турција. Луѓето се враќаат да ја посетат својата култура, семејство и корени, што е сосема природно. Истото го гледаме и со Балканците кои живеат во странство, а секое лето се враќаат дома.

Што се однесува до политичката стабилност во Турција, јасно е дека секоја власт има свој рок на траење, и тоа е природно за демократиите. Но, кога ќе кажеш 'еден ден ќе му затегнат свилениот гајтан', покажуваш незнаење за комплексноста на меѓународните односи. Турција има значаен геополитички статус, и тоа ѝ дава простор за маневар, без разлика на предизвиците.

Твоите обвинувања не нудат решение, туку само провоцираат. Наместо да бараш проблеми, подобро е да се фокусираш на конструктивна дискусија која може да ги осветли причините за сложените односи меѓу народите, државите и економиите. Само со таков пристап ќе можеме да научиме нешто и да ја унапредиме комуникацијата.
Извини ама свилен гајтан е турски изум резервиран за политичари на висока функција, сигурно нема на кол да го наденат како обичен арамија. А кон тоа тера заради неговата курвинска политика кон сите со кои соработува и соработувал. Затоа што маневарскиот простор на Ердоган, не на Турција секој ден се повеќе се намалува и никаква политичка пропаганда не може тоа да го покрие.
Инаку големата преселба на Турците секое лето е само доказ дека ништо од запад не ни примиле, со исклучок на таблиците на колите и еврата кои ги користат. Од пусто фалење спремни се да се малтретираат најмалку 2 дена по патишта и граници на одење и уште два дена на враќање наместо да си фатат авион и како луѓе.
Јас не ни нудам решение, а ако тебе ти се бендисува Ердоган и неговиот нео отоманизам дома да си го носиш. Мене лично не ми се бендисува иако е производ на игнорантскиот однос кој ЕУ го имаше сите години кон Турција. Зборувам лично за Ердоган а не за Турците и Турција за кои имам сосем друго мислење. Верувам дека политиката на Ердоган не и носи добро на Турција и последиците од неа ќе ги чуствува многу години после него.

Извини ама свилен гајтан е турски изум резервиран за политичари на висока функција, сигурно нема на кол да го наденат како обичен арамија. А кон тоа тера заради неговата курвинска политика кон сите со кои соработува и соработувал. Затоа што маневарскиот простор на Ердоган, не на Турција секој ден се повеќе се намалува и никаква политичка пропаганда не може тоа да го покрие.
Инаку големата преселба на Турците секое лето е само доказ дека ништо од запад не ни примиле, со исклучок на таблиците на колите и еврата кои ги користат. Од пусто фалење спремни се да се малтретираат најмалку 2 дена по патишта и граници на одење и уште два дена на враќање наместо да си фатат авион и како луѓе.
Јас не ни нудам решение, а ако тебе ти се бендисува Ердоган и неговиот нео отоманизам дома да си го носиш. Мене лично не ми се бендисува иако е производ на игнорантскиот однос кој ЕУ го имаше сите години кон Турција. Зборувам лично за Ердоган а не за Турците и Турција за кои имам сосем друго мислење. Верувам дека политиката на Ердоган не и носи добро на Турција и последиците од неа ќе ги чуствува многу години после него.
Твојата анализа е толку исполнета со презир и генерализации што едвај има простор за рационална дискусија. Да почнеме со основното: фактот што Турците се враќаат дома секое лето не е доказ дека 'ништо од Запад не примиле', туку доказ за нешто што многу народи на Балканот одамна го изгубиле – врската со корените и семејните вредности. Да се трошат два дена на патувања за да се биде со семејството, не е малтретирање, туку културна обврска и љубов која очигледно ти е непозната.

Што се однесува до твојата омраза кон Ердоган, јасно е дека не правиш разлика меѓу него како политичар и Турција како нација. Ердоган, како и секој политичар, ќе си замине еден ден, но Турција и турскиот народ ќе останат. Ако мислиш дека политиката на Ердоган е 'курвинска', тогаш би те потсетил дека ниту една голема сила, вклучувајќи ја и твојата омилена ЕУ, не игра на основа на љубов или морал. Сè е интерес – принцип кој самиот го спомна во претходниот коментар, но очигледно го забораваш кога ти одговара.

Што се однесува до авионот како 'понапреден начин на патување', тоа само покажува колку слабо ги разбираш културните навики и економската реалност на луѓето за кои зборуваш. Не секој може или сака да фати авион – не затоа што не знае како, туку затоа што можеби преферира својот автомобил, својата удобност и својата традиција.

На крајот, ако мислиш дека критиката кон Ердоган ти дава право да ги омаловажуваш сите кои ја почитуваат Турција, тогаш не зборуваш за политика, туку за предрасуди. Има огромна разлика меѓу конструктивна критика и празно исмевање. Ердоган ќе си замине, но твојот презир кон цели нации ќе остане со тебе. Тоа, за жал, зборува многу повеќе за тебе отколку за Турција."

Твојата анализа е толку исполнета со презир и генерализации што едвај има простор за рационална дискусија. Да почнеме со основното: фактот што Турците се враќаат дома секое лето не е доказ дека 'ништо од Запад не примиле', туку доказ за нешто што многу народи на Балканот одамна го изгубиле – врската со корените и семејните вредности. Да се трошат два дена на патувања за да се биде со семејството, не е малтретирање, туку културна обврска и љубов која очигледно ти е непозната.

Што се однесува до твојата омраза кон Ердоган, јасно е дека не правиш разлика меѓу него како политичар и Турција како нација. Ердоган, како и секој политичар, ќе си замине еден ден, но Турција и турскиот народ ќе останат. Ако мислиш дека политиката на Ердоган е 'курвинска', тогаш би те потсетил дека ниту една голема сила, вклучувајќи ја и твојата омилена ЕУ, не игра на основа на љубов или морал. Сè е интерес – принцип кој самиот го спомна во претходниот коментар, но очигледно го забораваш кога ти одговара.

Што се однесува до авионот како 'понапреден начин на патување', тоа само покажува колку слабо ги разбираш културните навики и економската реалност на луѓето за кои зборуваш. Не секој може или сака да фати авион – не затоа што не знае како, туку затоа што можеби преферира својот автомобил, својата удобност и својата традиција.

На крајот, ако мислиш дека критиката кон Ердоган ти дава право да ги омаловажуваш сите кои ја почитуваат Турција, тогаш не зборуваш за политика, туку за предрасуди. Има огромна разлика меѓу конструктивна критика и празно исмевање. Ердоган ќе си замине, но твојот презир кон цели нации ќе остане со тебе. Тоа, за жал, зборува многу повеќе за тебе отколку за Турција."
Кога би имало некој кој гради цркви на местото на џамии и јас би го сакал, како ти што го сакаш Ердоган. Разликата помеѓу мене и тебе е таа што јас не би те убедувал и ти да го сакаш.

Само едно прашање, каде тоа виде дека мене ЕУ ми е омилена? Во ниеден коментар не реков дека ЕУ ми е омилена така што твојот состав на тема „Ердоган најголемиот син на Турција, после Кемал Ататурк“ ја промаши темата. Напротив во мојот коментар кој го цитираше очигледно заборави да прочиташ дека Ердоган е всушност производ на игнорантскиот однос на ЕУ кон Турција сиве овие години. Исто така од пуста заслепеност да го одбраниш Ердоган заборави да прочиташ дека кон Турците и Турција имам сосем поинакво мислење. Следниот пат би ти препорачал подобро да прочиташ се пред да ја утнеш темата.

Кога би имало некој кој гради цркви на местото на џамии и јас би го сакал, како ти што го сакаш Ердоган. Разликата помеѓу мене и тебе е таа што јас не би те убедувал и ти да го сакаш.
Јас не го фалам Ердоган. Туку сакам да кажам дека има позитивни работи направено за Турција. Исто и Путин го фалам ако отвориме дискусија и за Русија. Јас сум објективен и ништо друго.

Јас не го фалам Ердоган. Туку сакам да кажам дека има позитивни работи направено за Турција. Исто и Путин го фалам ако отвориме дискусија и за Русија. Јас сум објективен и ништо друго.
Tuka objektivnost ke najdis isto tolku kolku so ke najdis objektivno mislenje na zensko vo ljubov i seks temite. Nema tuka logika i objektivnost, samo emocii zadoeni so verska zaslepenost :toe:

Кај луѓето во Македонија, најголемиот проблем е тоа што мислат дека преку религија или пријателски односи емоционално ќе добијат придобивки. Не сакаат никако да разберат дека во политиката постои само интерес, а не љубов. Да беше сè во религијата, Арапите не би се самоубивале меѓусебно, Русија немаше да ја нападне православната Украина, или пак ќе им помогнеа на Србите во 1999-2000 година кога го изгубија Косово. Значи, сè е интерес. Ти ако сакаш, биди христијанин или муслиман, џабе е.
Автоматски споено мислење:

"Разбирам дека религијата и културното наследство се чувствителни теми, особено во региони со сложена историја како нашиот. Но, твоето гледиште звучи премногу еднострано и водено од емоции, а не од факти. Дозволи ми да ти дадам неколку точки за размислување.

Прво, секоја држава има право да го обликува својот културен и верски пејзаж според доминантните вредности на своето општество. Историјата покажува дека ова не е ексклузивно турска политика. Да се потсетиме дека и на Балканот, на пример, многу исламски обележја од османлискиот период беа уништени или заменети со нови, за да се нагласи друга културна и религиозна доминација. Ова е глобална појава, не само турска.

Второ, кога зборуваш за уништување на 'белези од византиско време', забораваш дека дел од овие 'белези' се одржани токму од модерна Турција, која ги претвори дел од тие објекти во музеи, како Аја Софија (дури и ако сега повторно е џамија, долги години беше симбол на меѓурелигиски дијалог).

Што се однесува до запоставувањето на крајбрежјето или античките цивилизации, Турција има многу проекти за реставрација и промоција на археолошки локалитети, кои привлекуваат милиони туристи годишно. Дали мислиш дека земја што ја користи својата историја за економски раст намерно би уништила такви траги?

На крај, сакам да ти посочам дека овие теми треба да се разгледуваат со објективност, а не со генерални обвинувања. Универзална вистина е дека секоја држава, на крајот на денот, го прави тоа што смета дека е најдобро за својот интерес. Турција не е исклучок, ниту пак Балканот е невин во оваа смисла. Затоа, би те советувал да размислиш пошироко и да не гледаш само еднострани винновници.

Кое факти бре? Сакаш статистика да вадиме за новоизградени Џамии во Истанбул? Па немам попаметна работа. Сум бил повеќе пати во Турција последниве години, и знам што сум видел. Апла исламизација и обид да се избрише не само наследството на Турција. Тоа е светско наследство. Ти имаш ликиска планинарска рута која е околу 760км долга и која се протега низ неколу историски градови. Знаеш кои се Ликијците? На крајбрежјето од сегашна Турција имале градови. Едни од најстарите племиња кои живеле на тие простори, не збориме тука за некои монголско татарски племиња како Турците, кои сакал ти или не се доселеници на тие простори.

На крајбрежјето од Турција има остатоци од античка грција наместо тоа да се пази, Ахмед трети малолуре опнал градежен шут, септички јами и кебап киоск.

Не викам не, голем дел од спомениците се зачувани поради модерната Турција која е создадена од Ататурк. Но после смрта на Ататурк веднаш се напушта таа социјалистичка политика. А таа модерна Турција беше пионир и пример за земјите од Блискиот Исток. Е сега Ердоган ја врати во Османлиско време цела земја. Не попусто сите поголеми градови, кои имаат контакт со цивилизацијата гласаат против Ердоган. Дури и магаре ќе гласаат само не Ердоган. Ама внатрешноста и неразвиените делови сепак сеуште му спасуваат гз. Сум бил во внатрешноста и сум ја видел таа беда. Народ кој е беден и не образован лесно можеш да го измамипулираш. Тоа Ердоган веќе докторски студии има поминато.

Која објективност ми понуди ти од изнесеново? Изговори како Турција има право да ја крои својата внатрешна политика? Или демек и на Балканот се слулувало истото? Делумно ќе кажам се случувало. И ќе се сложам дека има право да си прават што сакаат. Ама тоа нема да го промени фактот дека во Османлиско време ја врати државата. Ама тоа е, најголемите подржувачи на Ердоган се од дијаспората, пример Германија.

И не ја не мислам. Туку сум бил, сум видел и тоа не еднаш и не само Истанбул.

Преизразена исламизација.

Tuka objektivnost ke najdis isto tolku kolku so ke najdis objektivno mislenje na zensko vo ljubov i seks temite. Nema tuka logika i objektivnost, samo emocii zadoeni so verska zaslepenost :toe:
„Објективноста е скапоцена вредност, која не ја поседува секој.

„Објективноста е скапоцена вредност, која не ја поседува секој.

Ти си далеку од објективен. Ти не понуди ниту еден аргумент со кој ги побиваш фактите на другите соговорници. Туку одговараш со изговори дека имале право, во другите земји тоа се случувало. Тука никој тоа не го доведе под знак прашалник.

Кое факти бре? Сакаш статистика да вадиме за новоизградени Џамии во Истанбул? Па немам попаметна работа. Сум бил повеќе пати во Турција последниве години, и знам што сум видел. Апла исламизација и обид да се избрише не само наследството на Турција. Тоа е светско наследство. Ти имаш ликиска планинарска рута која е околу 760км долга и која се протега низ неколу историски градови. Знаеш кои се Ликијците? На крајбрежјето од сегашна Турција имале градови. Едни од најстарите племиња кои живеле на тие простори, не збориме тука за некои монголско татарски племиња како Турците, кои сакал ти или не се доселеници на тие простори.

На крајбрежјето од Турција има остатоци од античка грција наместо тоа да се пази, Ахмед трети малолуре опнал градежен шут, септички јами и кебап киоск.

Не викам не, голем дел од спомениците се зачувани поради модерната Турција која е создадена од Ататурк. Но после смрта на Ататурк веднаш се напушта таа социјалистичка политика. А таа модерна Турција беше пионир и пример за земјите од Блискиот Исток. Е сега Ердоган ја врати во Османлиско време цела земја. Не попусто сите поголеми градови, кои имаат контакт со цивилизацијата гласаат против Ердоган. Дури и магаре ќе гласаат само не Ердоган. Ама внатрешноста и неразвиените делови сепак сеуште му спасуваат гз. Сум бил во внатрешноста и сум ја видел таа беда. Народ кој е беден и не образован лесно можеш да го измамипулираш. Тоа Ердоган веќе докторски студии има поминато.

Која објективност ми понуди ти од изнесеново? Изговори како Турција има право да ја крои својата внатрешна политика? Или демек и на Балканот се слулувало истото? Делумно ќе кажам се случувало. И ќе се сложам дека има право да си прават што сакаат. Ама тоа нема да го промени фактот дека во Османлиско време ја врати државата. Ама тоа е, најголемите подржувачи на Ердоган се од дијаспората, пример Германија.

Имам другарка Турчинка која живее во Истанбул. Го има тотално истото мислење како тебе, простиот и сиромашен народ сеуште гласа за Ердоган додека во урбаните средини Ердоган не сакаат да го смислат. Заедно ги споредувавме цените на многу работи кај нас и таму и испадна дека Турција е ужасно скапа држава за живеење иако платите им се повисоки отколку овде. Единствено што ги спречува да избегаат од таму се визите за ЕУ.

„И на крајот, тој произведува сè и сешто, почнувајќи од воени авиони, дронови, тенкови и уште многу други работи. А твојата и мојата Македонија, освен ајвар, туршија и хулахопки за жени, речиси ништо друго не произведува.
„Кога станува збор за образованието, Турција е број еден во медицината, а нејзините универзитети се меѓу 500-те најдобри во светот. Од друга страна, македонските универзитети можат само да сонуваат за такви достигнувања. Ова што го кажа е исто како некоја африканска земја да ја критикува Америка или Велика Британија.

„И на крајот, тој произведува сè и сешто, почнувајќи од воени авиони, дронови, тенкови и уште многу други работи. А твојата и мојата Македонија, освен ајвар, туршија и хулахопки за жени, речиси ништо друго не произведува.
„Кога станува збор за образованието, Турција е број еден во медицината, а нејзините универзитети се меѓу 500-те најдобри во светот. Од друга страна, македонските универзитети можат само да сонуваат за такви достигнувања. Ова што го кажа е исто како некоја африканска земја да ја критикува Америка или Велика Британија.
Извини ама да споредуваш држава од 85 милиони жители со држава од 1,8 милиони жители е тежок доказ на искомплексираност.

Извини ама да споредуваш држава од 85 милиони жители со држава од 1,8 милиони жители е тежок доказ на искомплексираност.
Словенија е мала држава, но е значително понапредна од Македонија.

Словенија е мала држава, но е значително понапредна од Македонија.
Овде зборуваме за Турција а не за Словенија и за твоја информација Турција досега нема произведено ни еден тенк а исто така ни еден борбен авион досега. А Бајрактарите, после дебаклот во Украина се трудат да заборават и дека ги произведувале.

Твојата и мојата Македонија е 80 пати помала во однос на Турција. Ама еве комотно може да споредиме Германија и Турција со сличен број на население. Може? Или не ни треба да започнуваме.

И сепак ова се што го напиша неможе да го побие фактот дека Ердоган ја исламизира државата до коска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom