Упис во СОУ

• Креатор на темата Креатор на темата Luy Лучески
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ми дојде на идеја еднаш да одам во економско, со тоа таму ќе си земам стипендија а потоа во текот на летото планирам да одам на курс за програмирање компатибилно со часови од Јутуб. Имено бидејќи сакам да учам и за бизнис на тој начин ќе учам и за двете. Доколку потоа одам факултет, економскиот ми е тука.
Што велиш за оваа идеја ?

Ne, stani eksport vo edno nesto.

Ako pocnis da rabotis IT ke naucis mnogu i za biznis aspektite na firmite, ama ako ucis ekonomist nema da bidis dobar programer.

More dete!
Ne se lazhi be po tie 3500 denari !
Odberi shkolo shto ce te vodi niz zhivotot , i drugi shkoli davaat stipendii!
I rachunaj deka so ekonomski vo prilep ima so lopata da gi rinish!
Znach perspektivata so nego e mnogu slaba!
Значи во ред, пред да донесам некаква одлука се земам во предвид, сите ставови, а најбитно од се е и јас што сакам.
Се разбира дека и твојот став е земен во предвид но врз одлуката имам многу критериуми кои што влијаат. Како што кажав, за гимназија кога беа на презентација кажаа дека се учи за инжинерство, рударство...кое мене не ме влечи. Единствено е природно - математичкиот смер на кој сигурно не се учи најконкретно програмирање...Јас не се лажам само по тие 3500 денари, освен тоа да бидам реален, моите родители не се знае понатаму дали ќе можат финансиски да ме поддржат за да учам на некој поквалитетен факултет, а со гимназија без факултет си ништо.
За индустриско има убави смерови ама нема најконкретно изучување на програмирање а бизнис воопшто, имено таму ќе бидам со деца кои што учев и беа навистина безобразни...
Затоа се двоумам за економско.

Значи во ред, пред да донесам некаква одлука се земам во предвид, сите ставови, а најбитно од се е и јас што сакам.
Се разбира дека и твојот став е земен во предвид но врз одлуката имам многу критериуми кои што влијаат. Како што кажав, за гимназија кога беа на презентација кажаа дека се учи за инжинерство, рударство...кое мене не ме влечи. Единствено е природно - математичкиот смер на кој сигурно не се учи најконкретно програмирање...Јас не се лажам само по тие 3500 денари, освен тоа да бидам реален, моите родители не се знае понатаму дали ќе можат финансиски да ме поддржат за да учам на некој поквалитетен факултет, а со гимназија без факултет си ништо.
За индустриско има убави смерови ама нема најконкретно изучување на програмирање а бизнис воопшто, имено таму ќе бидам со деца кои што учев и беа навистина безобразни...
Затоа се двоумам за економско.
Si vo Golema zabluda!!!

Prvo toa Inzhinerstvo i Rudarstvo nitu che Uchish nitu nekoj od tebe che bara da uchis!!!
Vtoro so Prirodnomatematichki nauki si Absolutno podgotven za Studiranje na tie tvoite Zhelbi!
Treto, kako shto Kazhav ce uchish so Uchenici koi navistina se vredni, pristojni i od situirani familli, znachi steknuvash podobar krug na prijateli koi shto CEL zhivot che ti trebaat! Nema da uchish so stoka kakva shto ima vo Industrisko a i mal del vo Ekonomsko.

Ako tvoite roditeli nemaat pari togash ti ostanuva samo da UCHISH UCHISH I UCHISH i imash odlichni ocenki i so toa da pobarash od razno razni fondacii stipendija!
Ima mnogu takvi niz Makedonija! Eden primer e https://www.nikolakljusev.org.mk/
Ili da najdish Firma shto che ti daj Stipendija za vozvrat kaj niv posle studiite da rabotish 3,5 godini!

Imash mnogu opcii i reshenija , Ti samo Uchi vredno i zhivotot sam ce ti se otvori!

Последно уредено:
...сите на твоја возраст го немаат оформено талентот, а ја имаат само желбата која може со време да се смени, куќа се гради со цврсти темели, па после полесно иде надградбата.

...тоа значи да си одиш во гимназија да си учиш со што ќе си добиеш добра основа, а и време да си бидеш сигурен што сакаш како професија, потоа факултетот полесно ќе иде, ова од искуство ти го пишувам.

...влијание врз тебе од послаби ученици во другите средни стручни може нема да ја има, ама нема да ја имаш конкурентноста и адреналинот што ќе те тера да бидеш подобар од тоа што си, таму немаш таква стимулација и ќе бидеш просечен и малку потешко ќе совладаш после факсот!

...избери паметно!

Да, пред малку видов, одлучив и се запишав гимназија но колку што разбрав има процес доколку сакам понатаму да се преместам во друго...
Ќе видам како ќе ми биде од како ќе почнам па после тоа ќе размислам дали ќе се преместам или ќе останам... Благодарам за советите кои ми ги дававте...

Да, пред малку видов, одлучив и се запишав гимназија но колку што разбрав има процес доколку сакам понатаму да се преместам во друго...
Ќе видам како ќе ми биде од како ќе почнам па после тоа ќе размислам дали ќе се преместам или ќе останам... Благодарам за советите кои ми ги дававте...
Со среќа и добра и лесна иднина.

Со среќа! Сите петки! И да учиш! ;)

ДА, секако можеш да се преместиш, само имај на ум дека ќе мора да одговараш стручни предмети од тромесечие ако се преместиш по прво тромесечие, полугодие ако се преместиш во второ полугодие или стручни предмети од цела прва година ако се преместиш во втора година.
Според мене, ако сакаш стипендија да земаш, премести се, оти во Октомври е аплицирањето за ученици и многу е краток рокот за пријавување и затоа ти препорачувам посовреме размисли. Ќе можеш да одиш и на Еразмус+ проекти (читај дека Економско се училиште со најмногу реализирани проекти во Прилеп, па медицинско па индустриско, другиве немаат).
Мисли сега посовреме!!!!!!!!

ДА, секако можеш да се преместиш, само имај на ум дека ќе мора да одговараш стручни предмети од тромесечие ако се преместиш по прво тромесечие, полугодие ако се преместиш во второ полугодие или стручни предмети од цела прва година ако се преместиш во втора година.
Според мене, ако сакаш стипендија да земаш, премести се, оти во Октомври е аплицирањето за ученици и многу е краток рокот за пријавување и затоа ти препорачувам посовреме размисли. Ќе можеш да одиш и на Еразмус+ проекти (читај дека Економско се училиште со најмногу реализирани проекти во Прилеп, па медицинско па индустриско, другиве немаат).
Мисли сега посовреме!!!!!!!!
Abe ostaj go deteto na raat.
Realitirani proekti i nekoj dinar od shkoloto nema da go napravat podobar covek. Tie sitni paricki se samo stapica koja ce ja osoznae predocna.
Neka si tera kade shto e!
Napravil odlichen izbor

Убава идеја ама и непотребна
.
... со кое право, па макар најдобронамерно Директорот решава каде ќе се вложи дел од буџетот на средното училиште М.КириСкл.

...кога сите имаат мобилни што ќе им се смарт часовници и како тоа без договор, може на учениците ќе им беше подобро да се купи спортска опрема патики, шорц, маица со лого на училиштето, па да се развие повеќе желба за спорт сите со иста спортска опрема, а не тука мора да има некој интерес во добиен прпцент на потрошени смарт часовници и ранци, тендер направен? Имаат дозвола од Министерство за образование?

20240822_165255.jpg

...и кога сакав да видам кој е Директор на ОСУ М.КириСклод. останав без коментар, јас се извинувам, немам некои предрасуди, ама за мене, барем кога бев мала беше поим кој беше Директор барем по изглед, по облекување, став...ова бре на ништо не личи, а не пак на Директор!:facepalm:

... со кое право, па макар најдобронамерно Директорот решава каде ќе се вложи дел од буџетот на средното училиште М.КириСкл.

...кога сите имаат мобилни што ќе им се смарт часовници и како тоа без договор, може на учениците ќе им беше подобро да се купи спортска опрема патики, шорц, маица со лого на училиштето, па да се развие повеќе желба за спорт сите со иста спортска опрема, а не тука мора да има некој интерес во добиен прпцент на потрошени смарт часовници и ранци, тендер направен? Имаат дозвола од Министерство за образование?

Прегледај го приврзокот 427110

...и кога сакав да видам кој е Директор на ОСУ М.КириСклод. останав без коментар, јас се извинувам, немам некои предрасуди, ама за мене, барем кога бев мала беше поим кој беше Директор барем по изглед, по облекување, став...ова бре на ништо не личи, а не пак на Директор!:facepalm:
Јас се согласувам потполно со вас.
И треба да побараат родителите да се врати Етика во религиите и од прво одделение да има предмет задолжителен за религијата и етика, оти денешнава младина почна да забегува да ми простите.
Јас познавам доста многу што се некултурни и безобразни, а продолжија високо образование....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom