HDR (High Dynamic Range Photography)

• Креатор на темата Креатор на темата Точкест
  • Време на започнување Време на започнување
ElenKamen1.jpg

Simona oдлично...едно прашање, како препознавате која ситуација е погодна за HDR?

Simona oдлично...едно прашање, како препознавате која ситуација е погодна за HDR?

Со ХДР ги истакнуваш од најсветлите до најтемните бои на фотографијата, па јас најчесто фотографирам кога е полуоблачно времето, кога има облаци, кога пејсажот што сакам да го фотнам е разновиден со бои и светли и темни делови и така :)

Не мора да препознаеш ситуација , потребано е само да сакаш да направиш од тоа што сликаш HDR , значи HDR служи ако сакаш да добиеш појака длабочина, контраст , сатурација, оштрина на сликата.
Значи ако сакаш да ги назначиш сенките, светлите темните делови, или ако сакаш да ги назначиш боите.
HDR се избегнува да се употребува кај портрети, кај кои е многу потешко да се изведи зошто ќе добиеш несакани сенки и нерамномерна боја. Најчесто се употребува на landscape, nature фотографии, каде што најчесто сакаме да прикажиме што уствари гледа окото, или што сака да види.

Не мора да препознаеш ситуација , потребано е само да сакаш да направиш од тоа што сликаш HDR , значи HDR служи ако сакаш да добиеш појака длабочина, контраст , сатурација, оштрина на сликата.
Значи ако сакаш да ги назначиш сенките, светлите темните делови, или ако сакаш да ги назначиш боите.
HDR се избегнува да се употребува кај портрети, кај кои е многу потешко да се изведи зошто ќе добиеш несакани сенки и нерамномерна боја. Најчесто се употребува на landscape, nature фотографии, каде што најчесто сакаме да прикажиме што уствари гледа окото, или што сака да види.

Одлично објаснето.

Лиценциран код,ИД за ФотоМатикс 3 ?????Бидејќи 40-50% ми ја обработува на триал верзија.
ПП.

Фала :smir:

Еве колку за споредба.
Оригинал:

3750097983_325543744d.jpg

И ХДР верзија:
3825448701_62fee985a4.jpg

Мене лично повеќе ми се свиѓа ХДР-от, некако посебно ги изразува зелените очи :pipi:

Изразува очи али изразува и трева и колата и лисјата па дури и мустаките на мачката добија некоја розева нијанса па така имаш неприродни и дречливи бои. А фотографијата не е “Остај другото глеј очите....“, фотографијата е целина

Natural_Balance_by_FLixter.jpg

Оваа ми е досега една од најдобро изработените HDR :vozbud:

n1zclu.jpg

Ништо посебно ама за прв пат добро е :pipi:

Еве уште нешто:

6f7dyx.jpg

Eve edna HDR fotka od mene, napravena e od 17 fotki, a onie koi sto mislat deka mozat da napravat HDR samo so edna fotka, se lazat, mozat samo da napravat da izgleda taka, a onie delovi koi se "izgoreni" vo nikoj slucaj nema da mozat da se povratat

http://www.trekearth.com/viewphotos.php?l=3&p=824512

Убава фотка, супер изведено HDR . За најдобро да излези HDR потребни се 5 фотографии, или најмалку 3. Повеќе не ти се потребни , зошто би ставал 17 фотографии со 17 различни експозиции?
Многу по битен е моментот да го фатиш, односно кога гледаш нешто да знаеш дека ако го сликаш ќе излези добра HDR.

Повели да видиш пример само со 5 фотки што се прави и колку е битен моментот.
http://realitydream.deviantart.com/

Ne rekov deka so 3 ili 5 fotki nemozes da napravis HDR, samo rekov deka ne moze samo od 1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom