Скопје сега наспроти Скопје како Љубљана

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување

Кога би имале избор, дали би го отвориле Скопје кон населување или би го затвориле?

• Вкупно гласачи
    56
Член од
16 јули 2021
Мислења
421
Поени од реакции
880
Прочитав нешто што kano го напиша и ме инспирира да отворам посебна тема за тоа.
Ќе пробам да објаснам најдобро што можам што сакам да кажам:
Ние сега го имаме Скопје во овој вид (за добро или лошо), но што ќе беше ако после земјотресот место да биде отворено за сите, Скопје ставеше стриктни правила за живот во него како Љубљана, т.е. ако не можеа луѓе од провинција и подоцна косовари да се населат во Скопје. Ме интересира вашата перспектива дали ќе беше подобро, полошо или исто како сега, зборејќи на економски, политички и социјален план, идејата ми е да создадеме една визија на шта би било кад би било ако во сите аспекти на живеењето.
Тука би сакал да го чујам и мислењето на членовите од провинција, без оглед дали живеат, живееле или воопшто не живеле во Скопје затоа што тоа е многу ценета перспектива различна од мојата, и гледајте да не ја разводните темата со навреди и препукување како и повеќето, да пробаме да научиме нешто едни од други, не само да се надмудруваме и кавгаме.

доколку биде така, миграцијата кон запад ќе биде уште поголема. Сите Скопје го гледаат како попросперитетно за работа и можности. Тогаш истите луѓе ќе ти идат по Германија и западна Европа.

Лошо е едино што се гради кај ќе стигне без план, и градов со овие градоначалници станува дисфункционален. До вчера немавме автобуси, сега закрчен у сообраќај ради некој мост, утре нешто трето.

доколку биде така, миграцијата кон запад ќе биде уште поголема. Сите Скопје го гледаат како попросперитетно за работа и можности. Тогаш истите луѓе ќе ти идат по Германија и западна Европа.

Лошо е едино што се гради кај ќе стигне без план, и градов со овие градоначалници станува дисфункционален. До вчера немавме автобуси, сега закрчен у сообраќај ради некој мост, утре нешто трето.

ne bas... SK taka ke si bese nekoj 300-400K a recisi sekoj grad vo provincija za 30% pa i dvojno pogolem... vo takvi uslovi pak ke imas vnatresna migracija samo mesto kon SK moze ke imase koj stip, bt, str, te.... moze MKD ke bese i drzava so poveke od eden grad...

jas kako licnost od provincija koja ima ziveeno u skopje 5 god ne bi se vratila vo skopje. Iskusuvav mnogu neprijatni komentari gledajki ja mojata registracija od kolata dodeka namu siptarlaana pola grad go okupira i ne smee da se vleze i pripari - bitno provincijalcive uste im se bolna tema na 'skopjani'.

ne bas... SK taka ke si bese nekoj 300-400K a recisi sekoj grad vo provincija za 30% pa i dvojno pogolem... vo takvi uslovi pak ke imas vnatresna migracija samo mesto kon SK moze ke imase koj stip, bt, str, te.... moze MKD ke bese i drzava so poveke od eden grad...
Trgni gi site ministerstva, vladini agencii, pretstavnistva za se i sesto za da ne moras za sekoja glupost da odis vo Skopje i problemot sam ke se resi :toe:
Автоматски споено мислење:

Прочитав нешто што kano го напиша и ме инспирира да отворам посебна тема за тоа.
Ќе пробам да објаснам најдобро што можам што сакам да кажам:
Ние сега го имаме Скопје во овој вид (за добро или лошо), но што ќе беше ако после земјотресот место да биде отворено за сите, Скопје ставеше стриктни правила за живот во него како Љубљана, т.е. ако не можеа луѓе од провинција и подоцна косовари да се населат во Скопје. Ме интересира вашата перспектива дали ќе беше подобро, полошо или исто како сега, зборејќи на економски, политички и социјален план, идејата ми е да создадеме една визија на шта би било кад би било ако во сите аспекти на живеењето.
Тука би сакал да го чујам и мислењето на членовите од провинција, без оглед дали живеат, живееле или воопшто не живеле во Скопје затоа што тоа е многу ценета перспектива различна од мојата, и гледајте да не ја разводните темата со навреди и препукување како и повеќето, да пробаме да научиме нешто едни од други, не само да се надмудруваме и кавгаме.
Za da narecis nekoj provincija, provincijalec prvo skopjani treba da imaat barem nesto nalik na kultura na velegragjani.
Tuka sme da naucime nesto, se nadevam ete denes i Ti nesto podnauci :cautious:

Последно уредено:
Trgni gi site ministerstva, vladini agencii, pretstavnistva za se i sesto za da ne moras za sekoja glupost da odis vo Skopje i problemot sam ke se resi :toe:

sto ima veze toa sto pola provincija se preseli u SK? se znae kade treba da se ministerstvata doduse moze za zemjdelie i nekoj takvi da gi preselat, mada ostatokot si e ok.

prestavnistva na firmi, odlucuvaat firmite kade ke gi otvorat...

realnosta e deka i pred zemjotresot SK bil 200K+... ako se ide so ist tek ke se dupliral, eve i da ne e taka, neka e 300-350K toa e idealnata brojka za SK. za takov go proketiral i kenzo tange.

кано, луѓето не се глупи како порано пред интернетот да живеат во лоши услови, сега кој се гледа како способен и може или ќе иде од држава или ќе иде у Скопје. Сигурно нема Кратово, или Пехчево да ги држи у живот. А лошата работа у целава ситуација е што место према Скопје, луѓето идат повише према запад.

Струмица се напуни со сељовци од малешевијата и од овие региони шо викат че место ќе. Сељандри тешки.

Не ми се свиѓа и затоа ги разбирам скопјани. А ако веќе сте решени да идете учете струмички.

Za da narecis nekoj provincija, provincijalec prvo skopjani treba da imaat barem nesto nalik na kultura na velegragjani.
Tuka sme da naucime nesto, se nadevam ete denes i Ti nesto podnauci :cautious:
Немав намера да вреѓам, повели види го третото значење, лингвистички си е ок, не знам како си го интерпретирал:

А во однос на административни моменти, во сите нормални држави во секој град можеш да си вршиш административни работи, само во општина, и ја мислам дека и тоа ќе се регулираше така да не се преселеше Македонија во Скопје, ете ја мојата визија во однос на администрацијата доколку Скопје беше затворено за вселување.

кано, луѓето не се глупи како порано пред интернетот да живеат во лоши услови, сега кој се гледа како способен и може или ќе иде од држава или ќе иде у Скопје. Сигурно нема Кратово, или Пехчево да ги држи у живот. А лошата работа у целава ситуација е што место према Скопје, луѓето идат повише према запад.

znaci zborime sto bi bilo kad bi bilo... del od taa migracija ke se slucela i pred interenetot znaci 70ti, 80ti, 90ti... valjda ke imalo poveke gradovi so 200K naselenie kade ke bilo ok za ziveenje. kratovo sto go spomna na primer vo 70tite i 80tite bil super mesto za ziveenje so prosecna plata poglema i od slovencekata radi rudarstvoto. ne e bas se taka, mkd ke bila poraznomerno razviena i moze ke nemalo tolku migracija denes. moze i ke imalo. jas ne gledam problem so toa sto luge migriraat, naprotiv toa si e sepak progres i ako predhodnite generacii ne napravile adekvatni uslovi za ziveenje normalno idnite ke se selat. mene mi e smesno e koga migriras i posle plukas po mestoto kade sto si otisol, seedno dali vo MKD ili nadvor. jas ne gledam zosto so sila sedi nekoj nekade ako veke resil da se seli... :toe: eve @Coca Cola neka objasni. jas na primer ni sekunda ne bi ziveel nekade kade ne mi se sviga, a ona 5 god ziveela.

А во однос на административни моменти, во сите нормални држави во секој град можеш да си вршиш административни работи, само во општина, и ја мислам дека и тоа ќе се регулираше така да не се преселеше Македонија во Скопје, ете ја мојата визија во однос на администрацијата доколку Скопје беше затворено за вселување.

moze druze i vo mkd samo mesto da rabotat pijat kafe... sekakov dokument moze i treba da izvadis u bilo koja opstina/policija ili sto kade sto treba.

za zal oni bolnici nemaat ko sto treba pa i za toa u skopje idat, nitu kadar nitu objekti ima a mozelo da ima ako se zatvorelo skopje so vreme.

Трагичноста е тоа што поради погрешните политики на една толку многу воспевана држава, а трагична земја - СФРЈ...јас сум роден во Скопје
Скопје мене ми е наметнат, не е обратно...ја сум тој што се бавта со ,,старите'' Скопјани, ,,wannabe'' Скопјани и Арапите што живеат тука.

Скопје требало да се затвори уште од 45та година и да добиел само малку поголем акцент на вложување од останатите креави, нели сепак дека е главен град.

Кога претходната, а и сегашната државата би вложувале поеднакво во сите краеви Скопје би бил доста помал во популација, а со тоа помал метеж, помалку градежништво, помалку загаденост, помала бучавост, почист град, помалку Арапи....итн
А со поголемото вложување во останатите градови и околни места тие би имале подобри патишта, железници, подобри можности за живот и се би можеле да завршуваат кај нив...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom