Мислам стварно нема проблем, у право си, само уште ваква турлитава му фали на меѓународниот пазар, и тоа редовно да се користи за сите трансакции: да вложиш во една валута, да очекуваш прилив во друга валута, а исплата да ти зависи од вредноста на трета валута, а твоите обврски во четврта ..... и така за сите проекти и трансакции, лево/десно, угоре/пругоре.
Ова богами, не само што треба да се стави во црвено, туку треба и да се урами.
Чкс, чкс, дете, де донеси 10та тура ракија, ова станува веќе интересно ...
Судејќи според оваа КОЛОСАЛНА глупост што ја напиша подоле, сфаќам дека апсолутно немаш абер што зборуваш. Не знаеш основна разлика помеѓу монетарна и фискална политика, како делуваат и кои ефекти ги имаат, а камоли нешто посложено.
Фискалната политика ја креира Конгресот, а монетарната политика е под надлежност на ФЕД. Инфлација се појави бидејќи имаше fiscal spending, на луѓето буквално им депонираа пари на сметка без да работат, во услови на затнати supply chains.
И тука ќе застанам, бидејќи верувам, како што кажуваш, станува опасно за мојата интелигенција.
„Fiscal spending“ флоскулата што ја папагализираш, e само еуфемизам кој треба „стручно“ да им звучи на обичните луѓе како нешто поинакво и понормално од - принтање (создавање) фиат пари.
Повторување на работи како „фрлање пари на рајата“ и „нетрошење на тие пари“, па „затнати ланци на испорака“ и куп такви флоскули... Тоа те прави познавач?
Не си се запрашал поопшто и суштински што во основа се фиат парите, и кога се создаваат тие пари, кој ја плаќа изгубената вредност (инфлацијата) на поединачната единица фиат пари?
Кога имаш некоја сума од ХХ на хх-та денари во државава, или ете нека бидат 100 денари како за полесно разбирлив пример: Тие 100 денари ете можат да купат 10 леба.
Но кога ќе испринташ уште 100 денари, а лебови не можеш да принташ, тогаш тие 200 денари сеуште можат да купат само 10 леба. Значи ти со 10 денари во џебот си можел да купиш еден леб, но после ахем „fiscal spending-от“ можеш да купиш само пола леб.
Значи колку ти повеќе (од ништо) создаваш фиат пари, а во случајов долари, толку повеќе губат вредност и доларите кои ги имаш ти како поединец или како држава.
Епа пошто доларот е наметнат како петровалута и валута на државни резерви - кога америчката приватна банка принта (создава) долари, тоа не го плаќа само стандардот на американските граѓани туку тоа го плаќаат малтене сите во светот... Следствено инфлација.
Сеедно дали називно Конгресот е тој што прави налози, или кои да се номинално механизмите, процесот на принтање пари се случува и со тие пари се „спасуваат“ банки и фирми, и се купува оружје за водење војни од кои профитираат поединци/елитата, итн, итн. Но тој профит на поединците го плаќаат обичните Амери и ние останатите ширум светот чиј стандард е опаднат и чии заштеди стануваат безвредни. Вредноста иде во џебовите (сефовите/сметките) на поединци од западната елита/олигархија.
Следствено и БРИКС е создаден, заради справување со целиот овој грабеж.
Автоматски споено мислење:
Ама ова е релативно едноставно и толку пати објаснувано и преџвакано што вчудоневидуваат ваквите како тебе кога искачате со клизечи со некои флоскули од западните медиуми, „fiscal spending“ „затнати supply chains“ и што ти ја знам што. Ова не е почнато од 2020-та/коронавирусот, туку од Бретон Вудс наваму. Ама повеќе не ми се губи време, ако ова што ти го понудив не ти е доволно за смена на парадигма - тогаш ништо не е доволно (и очигледно не е).
Ја дубоко се извињавам, нијесам знао да овде смо збрани да рушимо онај Џони каубојац ..... па да сум морал да најдам начин како да ги префрлам долариве од десен џеб, и да ги заменам за јуани во лев џеб, каде на крајот е поголем ризикот да ми ги украдат.
Јас прашувам како тие комплексни, сложени и intertwined финансиски инструменти (а кои воедно ДА, ги имаат на своја сметка и Кина, и Русија, и Индија и остала багра) ќе се порамнат, а ти Нострадамуски (со методата гледам на гравчиња) разглабаш и носиш заклучок кои тоа ставови јас ги застапувам. Свесен ли си колкав и колку е комплексен финансискиот систем воопшто? Не зборам само за инвестиции, туку и за пензиски обврски, даночни, осигурителни, сегашни и идни обврски? Како тоа побогу ќе го вреднуваш и порамниш? Преку плантажи со кикирики??
Во кратки црти -- јас анте, тој антекурало
Де лебати, дај објасни молимте, кој е тој монетаристички систем со милениуми?? Која јебана технологија ја користеле во 568 год пне, за потоа да решат да ја усовршат во 396 год од нашата ера, за потоа пак да измислат некоја нова технологија и да ја усовршат во 16ти век, па да стигнеме до Јенките (мме)
На крајот сите ќе дробат попара, и ќе грицкаат жолто камче.
There's only one flight to safety!
One to rule them all!
Не мора да се извинуваш ама би било пожелно да внимаваш кога реплицираш да не го навредуваш соговорникот, освен ако немаш таква цел.
И второ не мора веднаш одбранбен став, не те нападнав само поставив прашање, ако сакаш одговараш ако не не мора.
Секој има право да изнесе свое видување, тоа не значи дека неговото стојалиште и аргументација се исправни, и да нема да има порамнување, никогаш и не беше предвидено да има.
Монетаристички (моја грешка) мислев монетарен, ако и тоа не е јасно немам време прашај некој.
Тоа дека “сите ќе дробат...“ е твоја пуста желба, не би појаснувал имаш свое видување од кое не отстапуваш и било каква аргументација ја отфрлаш така да би било губење на време.
pravis dogovor vo edna valuta, kade invisticijata ili vo valutata od kade doaga firmata sto ke go sraboti proektot.
ova e 100 pati podobro nego vo valutata na zemja sto samo pecati pari.
docitav sto si pisal podolu pod kako odgovor na drugite... u princip ne razbiras kako funkcionira monetarniot sistem, ednostavno ubeden si deka nema drug nacin/sistem sto moze da funkcionira sto ne e tocno. i sega nema edna valuta sto svetot ja koristi kako rezerva...
и ти се налепи (глеам и @Vanlok се залета ), ако ако зошто само јас да бидам жртва биди и ти
Ти сериозно почна да му објаснуваш
Па тој измеша баби и жаби, на тема БРИКС тој почна фискална политика па монетарна (се разбира без кредитна, сите членки на ММФ таа функција ја немаат) политика па демек секој сам ги водел (само не кажува кој ја УТВРДУВА фискалната и монетарнокредитната политика ама тоа во систем воспотавен со Бретн вудс и не се прашува)... па САД немале дефицит ами суфицитот на оние што штеделе во долари им правел дефицит
Јас дигнав раце ти како сакаш.
Само 44 COUNTRIES Join Anti-Dollar Alliance – BRICS Just Made History! | What's Next? Не знам зошто се измислува ново име како анти-долар коалиција кога се работи за дедоларизација... ги повикувам членовите кои се за доларот/еврото да испратат протест, како оној што говореше дека ако пропаднал доларот ќе имало опасност од исплата на пензиите
(за Северџганите повеќе нема смисла да се прашува тие одлучија да му бакнуваат задникот на Портокалико.)
Виетнам јасно и гласно сака да се приклучи на БРИКС+
П.С.
За само 20-30 дена цената на златото од 2800 се искачи на 3500 е ова веќе јасно говори “куда плови овај брод“ (само да не го акнат Хутите .
Само 44 COUNTRIES Join Anti-Dollar Alliance – BRICS Just Made History! | What's Next? Не знам зошто се измислува ново име како анти-долар коалиција кога се работи за дедоларизација... ги повикувам членовите кои се за доларот/еврото да испратат протест, како оној што говореше дека ако пропаднал доларот ќе имало опасност од исплата на пензиите
(за Северџганите повеќе нема смисла да се прашува тие одлучија да му бакнуваат задникот на Портокалико.)
Виетнам јасно и гласно сака да се приклучи на БРИКС+
П.С.
За само 20-30 дена цената на златото од 2800 се искачи на 3500 е ова веќе јасно говори “куда плови овај брод“ (само да не го акнат Хутите .
И покрај сите обиди на западната империја да го растури БРИКС+ или барем да го забави растот по се изгледа нема да биде успешен.
По изјавата на Путин дека вкупниот бдп на земјите од БРИКС+ (без Индонезија) во многу го надминува бдп на Г7 , веднага луди Трамп се закани со дополнителни царини од 10% за сите земји кои самоќе нами8гнат кон БРИКС+.
Научени со сила и закани да наметнуваат своја политика и интереси по се изгледа завршува или барем и се гледа крајот.
Повторно се враќа во игра дедоларизацијата, ако истата започне поинтензивно да се применува (и покрај различните ставови од Бразил а по се изгледа Индија е позади) до истата ќе дојде а тоа ќе биде почетокот на крајот на САД и суријата.
BRICS is an informal group of states comprising the Federative Republic of Brazil, the Russian Federation, the Republic of India, the People's Republic of China and the Republic of South Africa. The growing economic might of BRICS countries, their significance as one of the main driving forces...
infobrics.org
П.С.
Претпоставував дека голем дел од членството на форумов се евроТалибани со атлантистичко демонкратско педигре ама сепак пуста надеж, си велам барем кај новото членство ќе се разбуди интерес за вакви процеси кои претендираат да го дефинираат светскиот поредок, значи од голем значај е и за овој регион и за Македонија има скромен или поискрено речено никаков интерес.
brasil i indija poleka pocnuvaat da se ottrgaat od dolarot. krajot ke dojde koga znacitelno pomali drzavi ke moze toa da go napravat a za toa sme daleku. indonezija e sleden GOLEM test, ovie se golemi, dovolno jaki imaat sekakvi resursi ama i mnogu politicki ranlivi. ako oni uspeat da napravat iscekor toa ke bide golem znak za azija i afrika. brics drzavite se pregilemi i prejaki za da pottiknat drugi da go sledat procesot pomala drzava e podobar pokazatel... merkada indonesia!
brasil i indija poleka pocnuvaat da se ottrgaat od dolarot. krajot ke dojde koga znacitelno pomali drzavi ke moze toa da go napravat a za toa sme daleku. indonezija e sleden GOLEM test, ovie se golemi, dovolno jaki imaat sekakvi resursi ama i mnogu politicki ranlivi. ako oni uspeat da napravat iscekor toa ke bide golem znak za azija i afrika. brics drzavite se pregilemi i prejaki za da pottiknat drugi da go sledat procesot pomala drzava e podobar pokazatel... merkada indonesia!
Важно е процесот да се движи, ако го имаме тоа еден ден ќе стигнеме на целта.
Веќе имаме во најава портокалико револуција за Бразил, а Индија е на тест, мислам дека Индија е тројанскиот коњ во БРИКС+
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.