Пукање во школо во Белград

• Креатор на темата Креатор на темата Sladoledzija
  • Време на започнување Време на започнување
Не е страв, се буни, ама се буни затоа што знае дека „мама не дава“. Тодлер е и тестира граници, тоа му е работа, моја работа е да ги поставам.
Ни заушка и удар по гз не е ќутек.

Прекорен поглед, знае дека следи нешто опасно ако ги прејде границите. Сеа е мал и се плаши, после ќе види дека ништо страшно не е таквиот поглед и ќе оди подалеку со границите.
Пак на тебе останува како ќе ја штитиш границата, со шамар, бескрајно паламудење или кревање на рампата.

Ајде потсети не, колку насилство и колку убиства имаше во 90те. Пошто мене не ми текнува дека имало убиства и насилство, а сум израснал во 90тите. Од полицијата имаше причина да се плашиш и да ќутиш, дека ќе те скршеа од ќотек ако им се курчиш, па пред полицијата ќутеа и вистинските тепачишта. Масовни пукања немаше, бодења со ножеви немаше, дури и кога сме се тепале завршувало со дупната глава и скршен нос преку сила. Убиство во тепачка или пукање (попут Аце циганот или убиството на Белчо во Куманово), бил настан кој се раскажувал со години.
Не е така друже!
И јас растев во 90’-те, па можда сме биле деца и така сме го гледале светов…
Вакви масовни пукања немаше, ама далеку од тоа да немаше крвни деликти, криминал и корупција!
Од моја поширока фамилија имам изгубено човек 93’-та за кого никогаш не се најде убиецот! Истрага заташкана, обдукциски наод никогаш не предаден! Сигурно инфо дека инспекторот кој го терал случајот е роднина на осомничените!
Дно дна држава сме биле уште тогаш!
И да е еден случај арно би било, ама има стотици како мојов! Па да не зборувам за исчезнати(за кои според некоја статистика сме меѓу првите во светот по глава на жител!)

Единствена разлика е што тогаш речиси и да немаше медиуми, а социјални мрежи па ич!
И многу работи останаа заборавени и никогаш не раскажани…

И ова само за ладнокрвни убиства! А кај се тепачките, колењата пред кафичи?! Сообраќајките за кои никој не одговараше иако пијани луѓе изгазија!
Во мал град се се разбира..
Транзициска апашка пардон директорка, со канта злато купи обвинители и инспектори за синчето да не и заврши затвор, иако тиква пијано и издрогирано згази жена на бел ден!

Уште тогаш не не бивало за држава..

Како што видов на слика едниот пиштол му е CZ shadow 2, натпреварувачки пиштол, еден од најпрецизните пиштоли на свет. Но сепак за да усмртиш некој од 14 метри, треба да гаѓаш солидно.
Автоматски споено мислење:

Ајде потсети не, колку насилство и колку убиства имаше во 90те. Пошто мене не ми текнува дека имало убиства и насилство, а сум израснал во 90тите. Од полицијата имаше причина да се плашиш и да ќутиш, дека ќе те скршеа од ќотек ако им се курчиш, па пред полицијата ќутеа и вистинските тепачишта. Масовни пукања немаше, бодења со ножеви немаше, дури и кога сме се тепале завршувало со дупната глава и скршен нос преку сила. Убиство во тепачка или пукање (попут Аце циганот или убиството на Белчо во Куманово), бил настан кој се раскажувал со години.
Нека не бидат мои зборовите,еве повикувам некој велешанец на форумов нека каже само во Велес колку убиства поради курчење имаше од 1991-2005 година.
Само мене во моментов ми текнуваат едно 12-13 убиства,а ако помислам малку повеќе сигурно ќе бидат многу повеќе.
Ми текнува особено на 3-4,едното од нив,еден човек Тало Убиецот го закла еден дечко 1995 година во една кафана.Дечкото буквално искрваре до смрт среде улица.
Имаше случај каде што двајца други,едниот мавање тупаница,другиов паѓа на работ на тротоарот и умира на лице место.
Неколкупати брат со брат се испозаколија.Имаше повеќе пати убиства во кафани,дали со огнено оружје,дали со нож.
Убиства имаше на секој чекор во Велес,имам правено муабет пред неколку години со полициски инспектор,ми има кажувано дека полициски час се има воведено одреден период во градот.
Кога викам многу,мислам на навистина голем процент на убиства спрема бројот на населението.
90% од убиствата што се случија беа поради типичен сељачизам.

Насилство да не правам муабет.Дури и јас фатив голем период од времето каде што имаше тепачки на секој чекор.Луѓе се групираа во чопори и едвај чекаа да помине некој за да го закачат и да го натепаат.

Јамајка,ме дупиш со прашањево брат колку убиства и насилство имало во државава во 90те?
Стварно не си запознаен што се случувало тој период?

Нека не бидат мои зборовите,еве повикувам некој велешанец на форумов нека каже само во Велес колку убиства поради курчење имаше од 1991-2005 година.
Само мене во моментов ми текнуваат едно 12-13 убиства,а ако помислам малку повеќе сигурно ќе бидат многу повеќе.
Ми текнува особено на 3-4,едното од нив,еден човек Тало Убиецот го закла еден дечко 1995 година во една кафана.Дечкото буквално искрваре до смрт среде улица.
Имаше случај каде што двајца други,едниот мавање тупаница,другиов паѓа на работ на тротоарот и умира на лице место.
Неколкупати брат со брат се испозаколија.Имаше повеќе пати убиства во кафани,дали со огнено оружје,дали со нож.
Убиства имаше на секој чекор во Велес,имам правено муабет пред неколку години со полициски инспектор,ми има кажувано дека полициски час се има воведено одреден период во градот.
Кога викам многу,мислам на навистина голем процент на убиства спрема бројот на населението.

Насилство да не правам муабет.Дури и јас фатив голем период од времето каде што имаше тепачки на секој чекор.Луѓе се групираа во чопори и едвај чекаа да помине некој за да го закачат и да го натепаат.

Јамајка,ме дупиш со прашањево брат колку убиства и насилство имало во државава во 90те?
Еве ме друже… велешанец сум…
Нејќам ни да објаснувам, а ни пак да се присеќам на некои работи…

Јас ќе ти кажам, освен околу 2001 година, кога имаше политички пресметки/одмазди меѓу Албанците и неколку меѓу Македонците, кога е зголемен интензитетот на убиства, нема никаква разлика во убиствата. 20-40 годишно, или евентуално и да имало повеќе, не било драматично. Повеќето од убиствата немаат врска со организиран криминал, туку со лични нерасчистени сметки, пријателско-фамилијарни односи.

Еве најдов уствари. Не е дека нешто драматично се дешавало во 90тите. Мислам дека само си имал поголем пристап до информациите или повеќе сте правеле муабет за вакви работи и само имаш погрешен впечаток.

nasilnasmrt.jpg

Последно уредено:
Јас ќе ти кажам, освен околу 2001 година, кога имаше политички пресметки/одмазди меѓу Албанците и неколку меѓу Македонците, кога е зголемен интензитетот на убиства, нема никаква разлика во убиствата. 20-40 годишно. Повеќето од убиствата немаат врска со организиран криминал, туку со лични нерасчистени сметки, пријателско-фамилијарни односи.
Статистички секаде во светот важи ова! Убиецот ја знаел//имал контакти со жртвата…
Многу јасно дека повеќето убиства не се од организиран криминал… ама дали тоа ги вади нив од категоријата криминал??

Поентава ми беше дека лудилото кај нас не е ново! И дааалеку од тоа дека во 90’-те рај на земјава сме биле…
Ти кажав, сме биле деца, а и немало социјални мрежи, медиуми, интернет, па би се дрзнал и би додал дури и слобода на говор! Јадел мракот тогаш!

Бтв си видел некогаш статистика од МВР за број на убиства? Решени случаи?? Исчезнати луѓе?? Пронајдени луѓе??
Тоа ни денес нема да го најдеш…

А во 90’-те толку матно било, што дури ни во архива не ги чуваат гарант!
Корупција на макс!

или па ти си живеел во некоја идилична населба/село кај што ништо не се случувало… па затоа и така мислиш…

Ја колку што разбрав чуварот е испукан откако детево веќе направило пепел внатре, не при влегување. Инаку ова со детектори ти е широко воведено во УС, каде ако детекторот засвири не можеш да поминеш и се заклучува блиндирана врата (нешто ко во банките кај нас) и ти доаѓа обезбедување и со рачен детектор те проверува.

Прво чуварот настрадал, затоа што малиов знаел кој му е најголема опасност во тоа да му го спречи планот. Потоа ги убил двете девојчиња кои биле дежурни на врата само затоа што му биле најблиску, па почнал по списокот да ги бара. Не знам само што го натерало да престане, затоа што имал бајаги луѓе на списокот, а од тоа што прочитав, само двајца или тројца успеал да упука. Среќа огромна.

Дај боже да најдат некој начин каде ова би се спречило, ама искрено, не гледам како. Може само на превенција да се работи до некоја мера.

Дај боже да најдат некој начин каде ова би се спречило, ама искрено, не гледам како. Може само на превенција да се работи до некоја мера.
Само превенција и ништо друго.

Но прашање е колку може во денешно општество да се реагира превентивно, кога професорите и немаат некаква власт над децата, а родителите премногу заштитнички се однесуваат кон своите деца и секогаш другото дете е криво. Без разлика на све, какво и да било општеството, едно е сигурно, во СФРЈ немало масовни убиства во школи, а досега колку што знам не се десиле вакви случки во бившите републики, ова е прва. Но како и да е, чим се десила една, све нешто ми збори дека ќе се деси пак. Можеби е време да размислиме од каде го донесовме ова зло.

Што мислите ако се воведува веронаука , во училиштата ке има повеќе мир
Друже, не е ова рубрика хумор :pos:
Автоматски споено мислење:

Топаанско.
Искрено појма немам за Топаанско…
Студирав во Ск, ама не го знам до толку.
А Допамине е во право за Велес, само да знаеш!

Прво чуварот настрадал, затоа што малиов знаел кој му е најголема опасност во тоа да му го спречи планот. Потоа ги убил двете девојчиња кои биле дежурни на врата само затоа што му биле најблиску, па почнал по списокот да ги бара. Не знам само што го натерало да престане, затоа што имал бајаги луѓе на списокот, а од тоа што прочитав, само двајца или тројца успеал да упука. Среќа огромна.

Поназад има еден пост од Виолетова со некаква рекапитулација на настаните. Прво викаат дека дечково седел у школски двор на што му пришол чуварот и му рекол ајде влагај на час веќе касниш, и малиов му рекол остај ме на мира и после ко наводно се исплашил дека ќе го фати што прави, го извадил пиштолот и го убил. Влегол у школото и првите 2-3 дежурни ученички ги испукал.
Влегол во кабинетот по историја пошто таму бил неговиот клас, ја рокнал професорката за да не го спречи по што се свртел кон учениците и ги пукал.

Е сеа, првиот ден искочи информација дека дел од децата го собориле по што овој продолжил да пука, имало траги од куршуми на плафонот.

Од статијата што ја раскажувам, вика дека малиот искочил преку прозор во школскиот двор за да смени шаржер или да го извади другиот пиштол од ранецот. Сфатил дека ранецот му останал во училницата, го фатило паника и страв и се јавил во полиција.
Внатре избројале 50 и нешто чаури што значи он мењал шаржери и внатре.

Најверојатно планирал да го земе и другиот пиштол да се врати внатре и да продолжи со масакрот и во другите класови за што и ги спремил молотовите коктели, да напраи огнен зид пред школото да не може да влезе полиција.

Во 90тите луѓето убивале затоа што имале јака психа, сега убиват затоа што имат слаба психа (психопати и сл). Во 90тите убиствата биле поради сиромаштија,криза и едноставно работничка класа на луѓе, таква генерација. Сега имаме пари, имаме технологија, имаме сè и пак се нарушува менталното здравје на луѓето и убиваат. Вероватно начинот на живот и некоја криза во менталитетот, преку новите (не)вредности доведува до вакви психопатски убиства.

Треба мозокот да ти врти на 360 степени и да размислуваш и во оваа насока во која размислува др.Милан..

jpggg.jpg

Нели само ќе одлучело твоето дете дали е машко, женско или марсовец, од кај сеа дека син имаш? Или не се одлучил уште па сине го викаш?
Не се мачи, пиле, не секој има умствен капацитет да детектира сарказам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom