Пресвртница за Косово

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Тој што има не пишува по форуми глупости како твоите...

Кога своите дела пробуваш да ги препишеш на други тоа се вика проекција
А би ти препорачал да си набавиш оружје и муниција дури ситуацијата е мирна.

Впрочем ти нешто много си против Србија не би ме зачудило и да си шипо.

Живеам за денот кога ќе се направи унија помеѓу Македонија,Србија,Црна Гора и Р.Српска и никаква Југославија не доаѓа во предвид-Доста е веќе!!! Оваа е мојот став а другите дали ќе се сложат со мене или не-Не ме интересира!
Дека би дошло до физичко/државно обединување на Република Српска, ЦГ, Србија и МКД тоа тешко, но добро е да постојат позитивни политички и економски односи и соработка, слободен проток на секакви продукти, луѓе, возила... Кога веќе е јасно дека не не примаат во ЕУ мислам дека идејата за западен Балкан како некоја регионална економско-политичка унија и не е воопшто лоша, тоа е мое лично мислење. И онака ние па и другите земји од западен Балкан не влегуваме во ЕУ во блиска иднина, тоа е факт !

Кажи ми кој КОЛОНИЗАТОР србите го донеле тука, те молам, еве, јас како некој кој што неколку пати има размислувано да запише историја на факс, ме интересира?
Krale Marko

Кога своите дела пробуваш да ги препишеш на други тоа се вика проекција
А би ти препорачал да си набавиш оружје и муниција дури ситуацијата е мирна.

Впрочем ти нешто много си против Србија не би ме зачудило и да си шипо.
Не сум против Србија, ги почитувам но го гледам повеќе Македонскиот интерес, интересот на Македонците во историјата каков бил и слично. Не сакам повеќе да пишувам на темава, бидејќи за друго се работи.

Во врска со оружјето, доколку се заостри работата ќе те контактирам доколку ми треба да набавам од тебе.

Дека би дошло до физичко/државно обединување на Република Српска, ЦГ, Србија и МКД тоа тешко, но добро е да постојат позитивни политички и економски односи и соработка, слободен проток на секакви продукти, луѓе, возила... Кога веќе е јасно дека не не примаат во ЕУ мислам дека идејата за западен Балкан како некоја регионална економско-политичка унија и не е воопшто лоша, тоа е мое лично мислење. И онака ние па и другите земји од западен Балкан не влегуваме во ЕУ во блиска иднина, тоа е факт !
Нормално дека е тешко обединувањето кога сите земји кои ги набројав се окупирани до корен одвнатре.Земи го само образованието за пример те учат глупости за 90% работи кои не ти се потребни во реалниот живот и плус срањево дека сме дојдени во 7-ми век од таму негде..само глуп човек може да верува во такви глупости.Што викаше Југослав П. навремето-"Некој идеалист,социјалист(југословен) ќе те учи како да си ја сакаш земјата/државата".А таа бивша југа според мене беше гробница за православните народи кои живееа во неа...А за ЕУ што да коментирам..нема шанси да не прифатат за нивни се додека егзистира православната вера на овие простори и додека црквите и манастирите не ги преориентираме во кафиќи и места за техно забави...

Изјавата на Курти дека тоа што Србија не го признава Косово може да биде причина за војна, е дилетантска.

САД бараат од Приштина под итно да започне со формирање на заедница на српски општини

Амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Косово, Џефри Ховениер побара од властите во Приштина под итно да започнат со активностите за формирање заедница на општините со мнозинско српско население, согласно договорот што е постигнат во минатото во преговорите меѓу Косово и Србија.

Сервисот на албански јазик на Радио слободна Европа (РСЕ), објави дека Ховениер денеска на средба со новинари во Приштина го повторил и барањето до Владата на Албин Курти да го одложи спроведувањето на одлуката за замена на српките до косовски регистерски таблички.
– Бараме од Владата на Косово да прекине со казнување (на српските граѓани во северно Косово), да го продолжи за десет месеци рокот за пререгистрација на возилата и под итно да ги започне преговорите за формирање на Заедницата, го цитира РСЕ американскиот амбасадор.

Како што јави дописникот на МИА од Приштина, изјавата на Ховениер уследи неколку дена откако најголемата партија на косовските Срби, Српска листа (СЛ), објави дека Србите ќе ги напуштат државните и локалните институции, вклучително Собранието, Владата, општините, полцијата, судовите итн., во знак на протест поради одлуката за регистерските таблички.

Лидерот на СЛ, Слободан Ракиќ во саботата, на 5 октомври, порача дека бојкотот ќе трае сé до повлекувањето на одлуката за табличките и до формирањето на Заедницата.

Освен САД и официјален Брисел бара одлагање на одлуката за замена на табличките, но Курти продолжува да ги одбива нивните барања.

Опозициските партии на косовските Албанци исто така инсистираат Владата да соработува тесно и да ги координира дејствијата со Стејт департментот и со безбедносните структури на САД, како и со сојузниците од Европската унија.

Копилево нафурано ни своите газди повеќе нејќе да ги слуша...

• Претседателот на Социјалдемократската партија на Косово, Дардан Молиќај, ја предупреди косовската влада дека може да „излизга кон фашистички позиции“ забележувајќи дека таа се однесува кон Србите како што Милошевиќ се однесуваше кон Албанците во 90-тите.
  • Опозиционерот смета дека премиерот Албин Курти погрешно ја проценил играта со реципроцитетот, што на Србите им даде шанса да покажат дека тие го контролираат северот на Косово. Молиќај цени дека проблемот на Косово може да се реши само со политички договор, а не со демонстрација на сила на Косово или Србија.

Србија навистина треба да ја разгледа можноста да побара враќање на своите војници на Косово, со оглед на засилените активности на косовската власт во правец на на вршењето притисок и загрозување на безбедноста на косовските Срби, под претекст на некакво си спроведување на закони.

Србија навистина треба да ја разгледа можноста да побара враќање на своите војници на Косово, со оглед на засилените активности на косовската власт во правец на на вршењето притисок и загрозување на безбедноста на косовските Срби, под претекст на некакво си спроведување на закони.
Од кого да побара? НАТО нема да даде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom