кој фронт? која линија ја намалија? нема ништо горе, скроз се повлекоа.: ја смалија линијата на фронтот што е нормално
влегоа и заминаа, нема фронт за да се консолидира. Дојдоа, попија Џавелин и гз преку глава во цивилки киднаа
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
кој фронт? која линија ја намалија? нема ништо горе, скроз се повлекоа.: ја смалија линијата на фронтот што е нормално
Затоа и се говореше на почетокот за СВО (специјална воена операција) која имаше ограничени и никако територијални цели, работите се сменија па се сменија и целите и средствата.
кои се тие цели? што постигнаа?Прочитај уште еднаш внимателно, барем две работи наведов- станува збор кои одат во прилог дека се работи за тактички маневар, ако не ти се допаѓа аргументот оспори го а вака со дистракција не води кон ништо.
Инаку Големиот Црпе е одличен во растурање на држава а не за економски политики.
Зарем мора да има пример во историјата за да тоа се деси во иднина, ете да замислиме дека некогаш имало некој таков пример и тој тогаш бил можеби првпат за нештото. И мене не ми текнува ваков пример во минатото да имало некогаш, но тоа не може да го анулира фактот дека северната офанзива е само маневар.ај те молам наведи ми уште една, било кога, изведена од било кого, диверзија направена слична на руската околу Киев.
Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок. После диверзија, двете крила на офанзивата се консолидираат и реорганизираат. Ништо од ова не се случи.
Значи Македонија, ваква каква што е осакатена, знаејќи ги овие податоци нема да тргне да го осваја Киев со таа сила, а не пак една Русија. Многу е подценувачки да мислиш дека е тоа така.Тоа што Русија нападнала со смешно мал број на војска е грешка а не оправдана тактичка одлука. Истата грешка ја платија скапо два пати, вториот пат во Херсон.
Ако мене и тебе, и на сите руски стратези ова им е јасно, некој донел многу глупи одлуки за напад.
Единствена ваква диверзија изведе Мајнштајн со Армиска група Југ во Украина, и успешно ја уништи борбената готовност неговата држава.
Само Мајнштајн победува со повлекување
јао мали па ти се бодеш....русите дојдоа пред киев и го запоседнаа од три страни, ама територијалната одбрана ги уништи и не остана трага
ништо не измислив, прашајте го клинтон
јао мали па ти се бодеш....
оставија траги, едно чудо техника и тенкови им оставија како знак на добра волја
ти сериозно со ад-хоминем?(1)ако ти знаеш што е тактички маневар и оперативна одлука, јас знам кој го уби Џими Хофа!
(2)Види богати, се повлекле од 50% од освоената територија во знак на добра волја.
(3)Море море фини руси, преседан во историјата. Штета што им го убиле преговарачот инаку ќе постигнеа мир за војната што они ја започнаа.
(4)мене вака еднаш ми се деси, таман да и го бутнам на Моника Белучи, Хилари ми влезе у соба и морав да се правдам дека ми стиска брунче под мадињата. Нафрлан бев од другата Моника.
сум те фатил на „сец“ буквално во исти пост......Во моментот кога го обезбедија Керсон и Мариопол, а со тоа и оската Керсон - Крим - Доњецк, се повлекоа од северот .....
........
Значи повторно, нема тактичко повлекување од северот. .......
За ти да го препознаеш што е, мора да има пример во минатото.Зарем мора да има пример во историјата за да тоа се деси во иднина, ете да замислиме дека некогаш имало некој таков пример и тој тогаш бил можеби првпат за нештото. И мене не ми текнува ваков пример во минатото да имало некогаш, но тоа не може да го анулира фактот дека северната офанзива е само маневар.
не ги немаме сите атрибути. Сам прво ја нарекуваш офанзива а после маневар за одвлекување на непријателот.Ајде да ја анализираме твојата дефиниција: „Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок.“ Ако во исто време имаме успешна офанзива на југот, и притоа со маневарот се врзале сили на север на определен рок. Ги имаме сите потребни атрибути да ја сместиме северната офанзива во само маневар за да се одвлечат силите од југот.
не, ни малку не е одличен. Имаше едно чудо видеа во ЛНР и ДНР со возови товарени со тенкови, истите слики ги имаше од Крим, Белгород, близу Воронеж итн....Види ја цела припрема на офанзивата. Русија (иако негираше) со месеци се гледаше трупање на сили на северот, се вадеа снимки од композиции на возови кои идеа на северната граница. САД инсистираше на тоа дека ќе нападнат на Север. Значи одлично припремен маневар да се тргне фокусот од вистинската намера.
Колку само ти е неточен болдот. Тешки загуби трпеа на север, цели единици дезертираа или се предаваа (тврдеа дека оделе на вежби) стотици униформи и калаши наоѓаа напуштени од војници кои се облекле во цивилка и пребегале. Џавелините и Карл Густав парче правеа од тенковските колони. Безброј видеа од украински заседи на конвои и оклопни единици излегоа на телеграм. Ако не си ги видел, слободно контактирај ме, ќе ти пратам едно чудо видео записи.Во моментот кога го обезбедија Керсон и Мариопол, а со тоа и оската Керсон - Крим - Доњецк, се повлекоа од северот без никаква борба и без буквално никаков притисок. Но мислам дека правиш превид со важноста на Керсон во моментов. Футхолдот од другата страна на Дњепар е од суштинска важност за Русите за понатмошниот тек на војната. Ако го изгубат сега тој футхолд, за нив речиси и ќе биде невозможно да продолжат на запад и на север од таму. Во тој случај таму фронот ќе биде затворен и ниедна страна нема да може да мрдне.
можеби ги потценувам русите, ама не се ни покажаа нешто за да ги ценамЗначи Македонија, ваква каква што е осакатена, знаејќи ги овие податоци нема да тргне да го осваја Киев со таа сила, а не пак една Русија. Многу е подценувачки да мислиш дека е тоа така.
не не не не неНемало воопшто напад за да има повлекување, има само маневар кој служи да му го одвлече вниманието на непријателот. Буквално растрчување на силите насекаде, за да се стекне впечаток дека нешто големо се планира. Најслично нешто што ми текнува, само во одбранбена позиција имаат Израелците напревно на линија на одбрана на Суец. Многу маневри за да се стекне впечаток дека многу луѓе ја бранат линијата.
брат, Бог да не чува мене и тебе од такви успесиЗначи повторно, нема тактичко повлекување од северот. Војската што влегува не е сила која прави окупација, тоа е сила која маневрира за да држи на северот трупи, додека на југот успешно се оперира. Се избегнуваат директни судири за да се избегнат непотрени загуби, затоа се стекнува впечаток дека Руската војска на север е со низок морал и спремна да бега и да дезертира. После успешно завршената задача, групата се повлекува во Русија.
не бе со 30 000 војска планираа да го окупираат киев со 3 000 000 жители и безброј стапици во негојао мали па ти се бодеш....
оставија траги, едно чудо техника и тенкови им оставија како знак на добра волја
you mad bro?ти сериозно со ад-хоминем?
1. ако си учел на училиште, ќе знаеше дека во целиот северен фронт имаше повеќе од 6 операции, за повлекувањето да биде „оперативна одлука“. Самото повлекување е цела една операција, со стотици/илјадници оперативни одлуки во неа.(1) Да знам, учев на училиште, не знам како да ти помогнам и верувај не сум виновен што ти не си учел.
(2) И повторно, да се повлекоа, а главна причина е што беше на повидок постигнување на договор, имаше и други околности но пресудно беше тоа.
(3) Членот на тимот беше во украинската делегација, токму тој член бил 'најгласен' за постигнување на договор, не го убија Русите туку неговите.
(4) Ваква паралела со Моника Левински или Моника Белучи би била смешна но во поинаква ситуација, овде овој подфорум е за ВОЈНА значи тема за возрасни, се војува и ако немаш нешто паметно да напишеш подобро е да не пишуваш такви детинести работи, ама верувам возрасен си па си знаеш.
Автоматски споено мислење:
За вакво нешто треба да имаш челични нерви!
..настанот се случил во март, се работи за руски војник, истиот имал повреди.
Тоа „тесен фронт“ од аспект на „тесност“ е релативна работа, а токму војската ја спасија од релативно лоша тактичка ситуација. Не безнадежна но лоша ситуација. Варијаблите се тие, равенката е таа. За „тактичката цел“ повеќе следува малку подолу.Тактичко повлекување се изведува на тесен фронт со оправдана тактичка цел, најчесто да се спаси војската во безнадежна тактичка ситуација.
Која тактичка цел ја освои Русија што тактички целосно се повлече од цел еден фронт?
Русија со повлекување од лажњакот на север кај Киев, доби полесно освојување баш на Запорожне, Херсон, и делови во ДНР (Донбас). Одговара на опис како за „тактичка корист“?де објасни ми зошто е комплетното повлекување од северот на Украина оправдан тактички маневар, а украинското губење територија во Донбас, Запорожје и Херсон не е тактичко повлекување?
Каква тактичка корист доби Русија од целосно повлекување?
што знаеш ти за руска воена доктрина? која руска операција имала предвид цивилни жртви? де објасни мине бе со 30 000 војска планираа да го окупираат киев со 3 000 000 жители и безброј стапици во него
русите се глупи,а за некои се и втора светска сила,не знам како зедоа 20% од украина а истовремено се на блискиот исток и во африка како и по сите мориња и океани со техника
ваљда некоја среќа ги прати
а тоа што немаат западна воена доктрина да уништат Се што им стои на патот макар и илјадници цивили како во јапонија,виетнам,ирак,либија итн тоа е од нивната неспособност
европа има среќа што имаат неспособен лидер русите,доста изгледа и наивен...........нека го наследи некое тврдокорно типче па така добро да ја осветли европа па после таков огномет да ја угасни засекогаш за да ја докажи лепезата на оружја и дека му е доста од форумџии и твитераши
Па ова не е ексклузива на Русите.што знаеш ти за руска воена доктрина? која руска операција имала предвид цивилни жртви? де објасни ми
Во театарот во Москва се грижеа за цивилни жртви? во театарот русите убија повеќе цивили од терористите
Во двете чеченски војни немаше цивилни жртви? Во Авганистан немаше цивилни жртви?
Во упадот во Братислава, во упадот во Будимпешта, упадот во Берлин 53та, упадот во Варшава пазеа да нема цивилни жртви па отворија оган со тенкови на цивилна маса?
Во Сирија пазеа на цивилни жртви каде што срамнуваат цели села со земја исто како америте?
Кажи ми една руска акција каде немало цивилни жртви! Па во Крим 2014 каде што немаше воени дејствија имаше преку 20 цивили погинато по грешка
Жими се ми треба контакт од твојот дилер, за другар ми е
Т62-ки?едно чудо техника и тенкови им оставија како знак на добра волја