Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
има нешто на битката на неретва што ние не знаеме ??Ако е местенка ова со Херсон, ќе биди комплетна воена копија на битката на Неретва која се изучува и на Вест Поинт
Дњепар е доста широк таму, и многу малку војска може да го брани и тоа само на неколку премини. Футхолдот на Русите во Керсон ти е многу слично како битката за Сталинград, со таа разлика што овде стануваше збор за огромна територија, не мало парче земја за мелење месо и реката таму е доста поширока од Волга.Мене значењето на Херсон ми е исклучиво низ призма на податокот дека бил клучен за водоснабдувањето на Крим.
Објасни повеќе чедо.Ако е местенка ова со Херсон, ќе биди комплетна воена копија на битката на Неретва која се изучува и на Вест Поинт
Го навлекуваш противникот да мисли дека одиш во еден правец , а всушност одиш( или остануваш во конкретниов случај) во сосема спротивен, а тоа го правиш јавно ,,сите да разберат,,. Тито го кренал мостот во воздух, а русите јавно изјавија дека се повлекуваатОбјасни повеќе чедо.
@KlintonЕве ти како воен стручњак по воена перспектива кажи зашто во 2001 изгубивте од учките? Еднаш го избегна прашањето па да ти се даде втора шанса
Вака ептен се прикажуваш ко воено поткован ама само изгледа на зборови пошто изгубивте од козоебачите
Нема што да пише на таа тема оти тоа не е поврзано со војната во Украина, т.е. друга тема е и на сите ни е јасно поради кој загубивме, истиот кој ја подржува Украина во моментов.
Само надоврзување зашто останатите биле дудуци а оне експерт па ме занимаше да се изјасни зашто вакви врвни експерти изгубија од козоебачитеНема што да пише на таа тема оти тоа не е поврзано со војната во Украина, т.е. друга тема е и на сите ни е јасно поради кој загубивме, истиот кој ја подржува Украина во моментов.
Нека заврши периодов, па ќе видиме што е играта. Онака јавно пред публика најавување за повлекување од Керсон е малце смешноМи изгледа на фанфари. Па сега излегоа и Пригозин и Кадиров, да ја правдаат одлуката, што е сосема обратно од праксата што до сега ја гледавме.
Керсон за Русите беше клучен град за цела прва фаза на операцијата (дури и без да спориме за маневарот на северот). Прво нешто што направија, го осигураа Керсон. Ако се повлечат од Керсон цела стратешка придобивка на првата фаза од операцијата ја фрлија во вода. И сега буквално би добиле stalemate на југот, што многу лесно можеа да го направат ако само ги уништеа мостовите и ја префрлеа одбраната на другата страна на реката. Во тој случај ќе имаа повеќе војска да го бранат Харков. Според информациите што ми се достапни, мое мислење е дека повлекувањето од Керсон е голема грешка на Русите. Дали е грешка што на време не мислеле да обезбедат логистика, или е политичка одлуката, јас во моментов мислам дека е грешка.
@Klinton, Како мислиш не паѓам на грб? Не гледам дека е пораз за Русите? Не го правдам овој потег, за разлика од Харков, футхолдот во Керсон имаше огромно стратешко значење за понатамошни офанзивни дејства на Русите. Ако денеска решија да се повлечат од Керсон, тогаш најмалку 5 месеци каснат со повлекувањето, ќе си го заштитеа северот. А дури можеби наместо да одеа да го освојуваат Керсон, ќе го осигураа цело Запорожје.
Но еве пак ќе кажам, ај да почекаме неколку дена па да излезат уште неколку парчиња од мозаикот. Генерално ако нешто типувам за вечерва тоа е Геран 2 вечер.
Не играат така Русите. Не дека не блефираат тука и таму, туку дека штом Шојгу јавно дава изјава за повлекување тогаш тоа е повлекување. Не е театар. Што е добро . пошто ионака не ги бива за глумење.Го навлекуваш противникот да мисли дека одиш во еден правец , а всушност одиш( или остануваш во конкретниов случај) во сосема спротивен, а тоа го правиш јавно ,,сите да разберат,,. Тито го кренал мостот во воздух, а русите јавно изјавија дека се повлекуваат
Сепак мислам дека русите ќе фатат магла од преку река...не е блеф ова
Еве ти како воен стручњак по воена перспектива кажи зашто во 2001 изгубивте од учките? Еднаш го избегна прашањето па да ти се даде втора шанса
Вака ептен се прикажуваш ко воено поткован ама само изгледа на зборови пошто изгубивте од козоебачите
Нема што да пише на таа тема оти тоа не е поврзано со војната во Украина, т.е. друга тема е и на сите ни е јасно поради кој загубивме, истиот кој ја подржува Украина во моментов.
да ви кажам, вака ве замислувам вас двајца:Само надоврзување зашто останатите биле дудуци а оне експерт па ме занимаше да се изјасни зашто вакви врвни експерти изгубија од козоебачите
Не гледам толкви проблеми за логистиката да биде невозможна преку Дњепар после Каковка. Мене ми личи дека имаат нешто договорно (во врска со браната/прљавата бомба/нуклеарната централа). Ова го велам затоа што енергетската инфраструктура им ја уништуваат малтене исклучиво како ескалација на украинска ескалација. Како да имаат договорено рамка, и се ексалира кога ќе се излезе од рамката. Сите големи ескалации се случија после настаните како офанзивата во харковскиот регион, нападот на мостот Керч-Крим, итн.
Мислам дека не се откажале, и не верувам дека ќе откажат. Има многу работи што не ги знаеме. Има една чудна работа во цела оваа 9 месечна воена операција кај Русите. Значи сите освојувања што се случија, беа во првите 2-3 недели. После тоа немаше ниту еден сериозен напредок. Ама буквално ниту еден. Од прилика освојувањето на гратчињата се состоеше од непрестано бомбардирање и разрушување до темел за да после се пушти војска во веќе празниот град. Немаше никакви маневри, никакви обиколувања, никакви сериозни офанзивни дејства. Значи колку и да имаат Украинците одбрана, немаат одбрана сегде и немаат утврдени позиции сегде. Зарем не се најде едно место каде што ќе се направи маневар и ќе се обиколи некое место да се исече. Или да се направи сериозен пробив на една точка. Не. Не постоеше таков обид. До септември, Украинците речиси и да немаа обиди за контраофанзива. Значи буквално да се повторат барем делумно офанзивните дејствија на почетокот. Ама не. Се оставаше да се трупа војска за контраофанзива, буквално се дозволи пред очите да им се натрупа војска кај Харков, за што ние знаевме со денови пред да се случи офанзивата и ништо. Кажи ми колку требаше за да се уништи таа офанзива, па дури и да се оневозможи такво групирање. Видовма набргу дека имаат средства да го сторат тоа. Но не. Ништо не се превзема. Дали е некомпетентност, корумпираност и неспособност? Да беше некомптетентност, корумпираност и неспособност, немаше (како што викаш) речиси експресно после сите ескалации да вратат со ескалации (уништување на инфраструктирата), тоа уствари повеќе порака дека не се некомптетентни, одколку потреба да се уништи нешто. Буквално цело време Русија е таа која инсистира на дефанзива( по принцип на првата војна за Нагорно Карабах). Тоа е реално сценариото што го тераат. Можда е можно сега на зима да имаат некој излет да завземат нешто територија и после пак ќе гледаме реприза. На ти го, дај ми го.Но овака или онака, ова е прв голем стратешки пораз на Русија. Мислам дека краткорочно и среднорочно (можеби и целосно) се откажуваат од Одеса и остатокот од крајбрежјето.
Јебига, навијачка атмосфера се створи. Кога ќе ти даде гол екипата се радуваш. Мада јас би почекал додека не се повлечат и Суровкин и Шојги ми беа како првачиња со стихотворби, а Кадиров и Пригозин со аплаузи ко да ги држи за уши некој. Како и да е, јас сум оптимист дека на крајот другата страна ќе се радува. ПС, сабајлево немаше дронови.П.С. Јака е еуфоријава што се дешава со повлекувањево.
Знаеш како викаат подобро е да мислат дека си глуп одколку да прозбориш и да ги остраниш сите дилемида ви кажам, вака ве замислувам вас двајца:Прегледај го приврзокот 352390
во уста си плукате од љубов.
еве една игра за вас, земете воздух и не дишете. Првиот што ќе умре е помалце глуп од другиот, оти нема веќе да тресе глупости