Операција на крајници

• Креатор на темата Креатор на темата CherishRed
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 септември 2020
Мислења
32
Поени од реакции
23
Па вака: сакам убаво да се разработи тематиката на темата односно да слушнам ваши искуства со тоа кога крајниците ќе отечат. Не ги боли само децата туку и возрасните ги гушат и дават. Како ги лекувате потечените крајници и во кои случаи се препорачува вадење доколку, дојде до формирање на гнојни ќеси? Јас најчесто пијам топли напитоци а, знам да земам и замрзнати плодови. Ако е дупла темата- канта!

Операцијата вадење на крајници на полнолетни е поврзана со одредена доза ризик. Колку помал се оперира пациентот, толку можноста за компликации е помала. Проблемот после операцијата е што може да се појави крварење од раната која може потенцијано да биде и опасна по живот.

Сепак доколку се јавуваат почесто гнојни ангини, перитонзиларни абцеси инт, треба да се направи проценка ризик/полза за одстранување на крајниците.

Мене на 9 години ми ги вадеа бидејќи беа трајно жариште и претставуваа повеќе опасност отколку што користеа за нешто. Сум слушнал дека масло од оригано помага при воспалени крајници. Го има во аптеките.

Ми ги извадија на 3пол години и тоа татко му на Венко педерот Филипче и од тогаш немам никакви проблеми. Инаку ми сметаа на дишење, зборување и мал милион говна ми се исподесија заради нив. Сечеш, фрлаш и чао пријатно.

Јас на малиот и ги извадив крајниците кога имаше 3год затоа што многу проблеми и правеше, се давеше у спиење, во моменти многу ќе ме изплашеше, имаше ризик дека ќе остане без доволен кислорд во мозокот, па се решив за операција и остранување.

Јас на малиот и ги извадив крајниците кога имаше 3год затоа што многу проблеми и правеше, се давеше у спиење, во моменти многу ќе ме изплашеше, имаше ризик дека ќе остане без доволен кислорд во мозокот, па се решив за операција и остранување.
Има разлика од таа операција и операција кај возрасен.

Кај твоето дете крајниците не се комплетно извадени туку делумно одстранети а со тоа ја прави операцијата со помалку можност за компликации.

Кај возрасен мора целосно да се одстранат а со тоа и ризикот од крварене после операција е поголем.

Има разлика од таа операција и операција кај возрасен.

Кај твоето дете крајниците не се комплетно извадени туку делумно одстранети а со тоа ја прави операцијата со помалку можност за компликации.

Кај возрасен мора целосно да се одстранат а со тоа и ризикот од крварене после операција е поголем.
А со ласерско отстранување, нели е подобра варијанта, отколку класичната операција ?

Овде ги прават со ласер, tonsillectomy and adenoids, 10 минути зафат, кај постарите е малку подолго и зависи колку scar tissue има пациентот, толку е потешко за хирургот да ги извади крајниците.

Еве и јас да го споделам своето искуство. Извадени ми се крајниците на тригодишна возраст. Според мене порано докторите почесто ја практикуваа оваа операција, па дури и кај мене според ова што ми го кажуваат родителите не била многу голема потребата да се отстранат, не ми сметале во зборување, дишење и сл. Сега познавам еден куп деца и скоро да не познавам некое на кое му се отстранети крајниците. Во мојот случај цел досегашен живот (сега имам 33 години) после операцијата ме прати слаб имунитет, многу често настинувам, а кога и да настинам, ако во просек кај другите поминува за неколку дена, кај мене најмалку две недели. Имам и пролетна алергија, буквално животот ми е одмилен во пролет со сите работи кои ги носи алергијата. Често и правам споредби кај луѓето што ги познавам со извадени и неизвадени крајници, и реално истата мака ја делам токму со оние на кои им се извадени. Еве, не сум доктор или научник, но мислам дека крајниците и тоа како имаат влијание на имунитетот.

А со ласерско отстранување, нели е подобра варијанта, отколку класичната операција ?
Дали ќе биде ласерско или не, ризикот од компликации е ист. Крварење може да настане дури и месец дена после операцијата.

Како што кажа Луси, доколку има премногу сврзно ткиво причинето од многубројни перитонзиларни абцеси, тогаш самата процедура е за некое ниво покомплицирана за операторот.
Автоматски споено мислење:

Еве и јас да го споделам своето искуство. Извадени ми се крајниците на тригодишна возраст. Според мене порано докторите почесто ја практикуваа оваа операција, па дури и кај мене според ова што ми го кажуваат родителите не била многу голема потребата да се отстранат, не ми сметале во зборување, дишење и сл. Сега познавам еден куп деца и скоро да не познавам некое на кое му се отстранети крајниците. Во мојот случај цел досегашен живот (сега имам 33 години) после операцијата ме прати слаб имунитет, многу често настинувам, а кога и да настинам, ако во просек кај другите поминува за неколку дена, кај мене најмалку две недели. Имам и пролетна алергија, буквално животот ми е одмилен во пролет со сите работи кои ги носи алергијата. Често и правам споредби кај луѓето што ги познавам со извадени и неизвадени крајници, и реално истата мака ја делам токму со оние на кои им се извадени. Еве, не сум доктор или научник, но мислам дека крајниците и тоа како имаат влијание на имунитетот.
Доколки често се воспалуваат и прават абцеси, тие веќе толку ќе бидат зафатени од сврзно ткиво што дури и ќе ја изгубаат таа функција. Единствено што ќе бидат е како инфекциозно огниште кое на долги стази може да причини проблеми со срцевите клапи.

ice_screenshot_20221008-223325.jpeg

Препорачана диета после операција:

ДЕН 1:
Вода, млеко, сладолед, леден чај, замрзнат јогурт, желе може да се сервираат често, но во мали количини секој пат.

2 ДЕН:
Крем, пудинг, јогурт, ајран

3 ДЕН:
Супа (без честички во неа).

4 ДЕН:
Пире од компири, меко варено јајце.

5 ДЕН:
Одгледан или бисквит стопен во млеко, weatbix.

6 ДЕН:
Тестенини.

7 ДЕН:
Топлата, иритирачка храна со остри рабови треба да се избегнува, треба да се почне со јадење по 30 минути по аналгетикот.

ice_screenshot_20221008-224209.jpeg
Имај на ум:

Првите седум дена по операцијата;

1- Избегнувајте топли и кисели течности (сок од портокал, лимонат, кока-кола, сок од цреша)

2- Чоколадо и храна подготвена со чоколадо,

3- Избегнувајте храна во вид на ленти (шпагети)

4- Зголемете го внесот на течности (вода, леден чај итн.)

5- Избегнувајте храна или пијалоци со црвена боја.

6- Избегнувајте зачинета храна

7- Избегнувајте храна со остри рабови како чипс,

8- Добро џвакајте и потоа голтајте.

... тонот на говорот и слушањето на звукот од назофаринксот е нормално чуден во првите денови, не дека гласни жици се оштетени, туку затоа што крајници се отстранети.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom