Недела неработен ден

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум во приватен сектор, имам фирма, ама недела неработна ми е скроз фер за вработените. Кај мене девојкие не работат недела, една од вработените што и одговара работи за викенд, со тоа што јас во недела сабајле одам на помош ако затреба, а во сабота држам смена. Се може ако се сака, има начин да се координираш.

Знае се бе братче недеља, дн за ритуалан недељашки посебан ручак, сфи фамилијарно, раџа, салата, мезе и мрсно.Да се смее софра, да се осети раскош.Да глеаш некоју формулу,фудбал,финале у тенис, некоја музичка емисија за постари у фамилију.
Куде ќе гледаш формулу, фудбал, тенис?
Па и они морав да одморев у недељу.
Ни телевизију не ќе имаш, недељу се не работи.

И немој да кажеш дека ќе гледаш странски фудбал на странску телевизију. Не ќе може, РЕК Битола у недељу не ќе работев... :)

Не знам само зошто мора да биде недела? Еве на пример за услужни дејности(кафани, кафиЌи и др) може да биде било кој еден ден во неделата како што ќе си одлучи газдата т.е он си знае кој му е најслаб ден со промет.

На пример јас не работам среда, ти не работиш четврток, а луѓето пак имаат кај да идат на кафе.

Не знам само зошто мора да биде недела? Еве на пример за услужни дејности(кафани, кафиЌи и др) може да биде било кој еден ден во неделата како што ќе си одлучи газдата т.е он си знае кој му е најслаб ден со промет.

На пример јас не работам среда, ти не работиш четврток, а луѓето пак имаат кај да идат на кафе.
Има некои луѓе на кои им е жал за келнерите и продавачките и им љубоморат на бизнисмените па сакаат да не работат неесенцијалните бизниси во недела. Тоа е тоа во една реченица.

Има некои луѓе на кои им е жал за келнерите и продавачките и им љубоморат на бизнисмените па сакаат да не работат неесенцијалните бизниси во недела. Тоа е тоа во една реченица.
Океј тоа само не мора да биде недела туку може да биде еден ден било кој. Одредени туристички места живеат буквално за викенд со ваква мерка ставање клуч на врата е единствена мерка.

П.С Со ова би се намалила и потребата за работна сила т.е некој што работел екстра за викенд сега нема да може. Не секогаш желбите се еднакви на можностите.

Океј тоа само не мора да биде недела туку може да биде еден ден било кој. Одредени туристички места живеат буквално за викенд со ваква мерка ставање клуч на врата е единствена мерка.

П.С Со ова би се намалила и потребата за работна сила т.е некој што работел екстра за викенд сега нема да може. Не секогаш желбите се еднакви на можностите.
Мене лично ми е проблем работното време 8 часа дневно ми е премногу. Сакам пократко нормално и за помала плата.

Да се разбереме во буквална смисла не знам колку е можно да биде целосно недела неработен во ова време во кое живееме. Сакам колку се може да биде слободен ден за повеќето.

Ете тие приватните фирми па и градски фирми да имаат само една смена како што се кафе барови, ресторани, кафеани, трговски центри, пекарници, бурегџилници, зоолошка..

Здравството нормално како и до сега да си работат Маркети да не работаат бидејќи за пазарување храна може да се организираме луѓево од понеделник до сабота.

2 слободни дена во неделата беше мерката која требаше да се воведе за овие занимања кои ги спомнувате, има некои маркети, сендвичари кои не работат веќе одамна во недела но работниците сеуште имаат еден слободен ден. Така да ништо не помага ова на обичниот работник.

Ќе има негативни последици по економијата.

Ај братче не треси глупости многу.. За вас и 1 ден што го прогласи за неработен во неделата беше многу.. Ако сакаш 24/7 работај си и земи си кревет со тебе таму да си спијаш..

И крај краева не зборувај во множина!!!
Кажи дека ова пример е мое мислења, а за други да одлучуваш не е твое право..
Автоматски споено мислење:

А чекај, недела сеа е работен ден?
Па повеќето не работат во недела. продавниците, кафаните и кафичите, коцкарниците и кладилниците пак ќе си работат во недела.
Особено угостителството и кладилниците. Нв ако им забраниш у недела работа е како да ги затвориш.
Ако ништо не работи у недела што ќе праиш?

Не другари, ни треба повеќе пари, дупла дневница за недела,дупла дневница за трета смена!
Ова се е мачкање очи на народ.
Без кафичи, кафани,кладилници, продавници, маркети и да си слободен во недела нема да има што да праиш. Нема да имаш кај да седнеш на кафе,кај да си купиш нешто да се подновиш, кај да прошеташ да се релаксираш, кај да отидеш на викенд и сл.
Над 70% од народов не работи во недела, другите 30% мораат, јебига, за тие 70% да можат да го уживаат слободниот ден.

А тука се и дејностите што работат 24/7, за нив како ќе биде?

На кратко
Недела е неработен ден од кога знам за себе. Тоа што мал дел од продавници работат со скратено време, кладилници и коцкарници работат не го прави работен ден.
Дајте некој нека објасни што кој к си мислат со овој "новитет". Стварно сме спешл, нема што. Само кај нас може да се предложи нешто што веќе го има.

Над 70? Да не е обратното?
Приватно ретко кој е слободен во недела, остај ти државно

Ај братче не треси глупости многу.. За вас и 1 ден што го прогласи за неработен во неделата беше многу.. Ако сакаш 24/7 работај си и земи си кревет со тебе таму да си спијаш..

Јас само да кажам како е...за после да не биде, платата е мала, нема работа, државата е банкротирана, банката ни ги собра депозитите и други познати кукукекања што ги слушавме од Јужниот ни сосед во 2012та.

Автоматски споено мислење:

Најлесно е да кажеш не треси глупости. Како што кажав погоре јас сум за 4 дена работни 3 дена слободни само една работа се желби друго е реалност. Да немавме 300 илјади пијавици во администрација можеби и ќе беше возможно ама вака кога 40% од профитот ти иде во државна каса малку потешко.

Да се разбереме во буквална смисла не знам колку е можно да биде целосно недела неработен во ова време во кое живееме. Сакам колку се може да биде слободен ден за повеќето.

Ете тие приватните фирми па и градски фирми да имаат само една смена како што се кафе барови, ресторани, кафеани, трговски центри, пекарници, бурегџилници, зоолошка..

Здравството нормално како и до сега да си работат Маркети да не работаат бидејќи за пазарување храна може да се организираме луѓево од понеделник до сабота.
а колку луѓе има што работи за дневница и после работа купува лебче и паштета да протера ден со жена и две деца и тој во недела ќе одмара ли ? или ќе биде приморан да работи во сабота 16 саата за да има за недела. без хејт братче

Брат веруј дека поголемиот дел од луѓето во Скопје не работат во недела.
Сите што работат по канцеларии се слободни и саб и недела. Дел од продавниците не работат во недела, најголем дел работат по една скратена смена.
Обично "шетам" во работни денови. Во недела во Парк или на Водно/Матка не се иде. Гужва фул. У вторник, среда лаганица ти е. (Пред коронава)
Доста луѓе се пон-пет од 8:30-16:30.
"Администрацијата" ти е преполна, сите сакаме во канцеларија 5 дна неделно 8 часа да "работиме" неботно дали е државно или приватен сектор, у најбоље случај 60% не работат у недела, барем у Ск. А и тие што работат, јбг мораат, за тие што одмараат да можат да си тераат ќеиф.
Не е возможно во ова модерно општество недела да биде тотално неработен ден.
Т.е може во малите места, ама во градови како Скопје тешко тоа.
Барем гужви по автобуси и по улици немаш во недела, за разлика од понеделник и вторник кпга патувам по 40 минути со кола до работа и не можам паркинг да најдам у недела за 15 стигам и бирам кај да паркирам. :)

Најлесно е да кажеш не треси глупости. Како што кажав погоре јас сум за 4 дена работни 3 дена слободни само една работа се желби друго е реалност. Да немавме 300 илјади пијавици во администрација можеби и ќе беше возможно ама вака кога 40% од профитот ти иде во државна каса малку потешко.
Да бидеме на јасно, нашето стопанство ги храни само инспекторчињата и ситната боранија! За све покрупно: дупка во пензиски, ребаланс на буџет(плати за 300 илјади џаболебари и рамковни учки) се зема кредит, на твој и на рачун на твоите деца, внуци........
Према тоа: јал не јал, три и пол!
Нема врска недела, понеделник! Може и неработна година да прогласат, рамно им Косово!
Пребројте онака на прсти колку извозно ориентирани бизниси работат кај нас, ќе ви стане јасно дека ние ни магла не продаваме, само ропски труд!

Јас само да кажам како е...за после да не биде, платата е мала, нема работа, државата е банкротирана, банката ни ги собра депозитите и други познати кукукекања што ги слушавме од Јужниот ни сосед во 2012та.

Нема да биде помала битно од пример минималецот..
Држава ако пропаѓа за вас ако недела да биде неработна незнам што да речам..
Знаеш од што пропаѓа? Е од таквите како вие пропаѓа.. Што прифаќате да работите пример за празници викенди итн што чутите што не земате пари за овие денови..

Знаеш што друго? Неможам уствари да зборувам со вас, доволна ќе ви бише и 9000 платата ко пред некоја година што беше..
Сегде се покачвет плативе колку толку и гледам се бараат два дена да не се работат а вие недела е проблем ќе сме банкротирале..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom