Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

• Креатор на темата Креатор на темата jutel
  • Време на започнување Време на започнување
Treba da se procita i ponatamu za da se doznae deka "rekalii" se Cincari
BookReaderImages.php

Дури и во автобиографијата на Марко Цепенков се вели дека татко му бил во личната гарда на кнезот Милош и кога се разболел го лечеле во кнезовата одаја.Еве што вели Марко Цепенков за тоа:`
Никола си седнал на занаато, а пак татко ми се сторил пандур при кназ Милоша. Сите пандури, што биле при Милоша тогај, биле се од Макьедониа. Нај-поекье биле се суварии (кановој) околу Милоша.
На Великден излегол Милош надвор од Белград со сите коньаници, да играат кошиа (алатурка), за Милош да гледа сеер.
Играле, што играле, и на сф'ршуанье [г]и боднале коньите за в град на дизгьин. Како што му бодиньал атот на татка, дошол до една калд'рма, што била снижена, за да в'рви некоа вода, и наместо што да ја изв'рви, бодиньаекьи, браздата, тој ја рипнал и му се пукнале сите три колани, та го ф'рли татка со се седло на десното рамо, и на местото си умрел. Го кренале другарите и го однесле в град. Му кажале на Милоша и Милош го зел во сфојата одаја, та го клале во една пресна кожа од браф. Два[д]есе[т] и четири саати, што ич не се ра[з]будил. Ко[г]а се разбудил, чул глас од мало дете да плачи и му осм'рдела кожата.
— Море, кај сум овде бре, Димитри — му рекол на другара си, што го вардел да се осфести, — што вака ми см'рди? што чуф глас од мало дете?
— Молчи, не викај, Коста — му рекол, — оти овде си во одајата од Милошица. Стој малце да му кажам на Милоша.
От'рчал и му кажал на Милоша, оти се сфестил татко. Дот'рчал Милош и го израдуал, дека се осфестил. Од ден на ден си оздравел. Многу го милуал Милош, дека бил татко ми многу јунак и бинеджиа`.
--- надополнето: 8 август 2013 во 14:07 ---
Treba da se procita i ponatamu za da se doznae deka "rekalii" se Cincari
BookReaderImages.php
Можно е да биле Цинцари бидејќи Цинцарите според најновите проучувања за Власите со сигурност се смета дека се потомци на Ромеите, односно остаток од некогашни ,Византијци а се смета дека се населени во времето на доаѓањето на Римјаните на Балканскиот Полуостров во I век п.н.е..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom