Darling
High Value
Da, glumenje bolen, laziranje rezultati, samo za da se dobie vnimanie i sozaluvanje od drugiteA како поточно се дефинира Минхаузен синдром како глумење болен/хендикепиран???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Da, glumenje bolen, laziranje rezultati, samo za da se dobie vnimanie i sozaluvanje od drugiteA како поточно се дефинира Минхаузен синдром како глумење болен/хендикепиран???
Не само глумење болен за себе, туку и измислување болести за детето...Da, glumenje bolen, laziranje rezultati, samo za da se dobie vnimanie i sozaluvanje od drugite
Разбирам јас се, и убаво ова што го наведе. Затоа го поставив како пример прашањево, дали разликуваме помош од манипулирање.Ne sfakas, samo zeni koga baraat pomos e manipulacija. Odnosno sami mazite si gi digaat nadezite deka ako i pomognat na zena imaat shansa kaj niv, pa ispaga ko manipulacija.
Sho e malce... hmmm losho, oti ako si podobar od manipulatorite ke pomagas bez da ochekuvas nesto za vozvrat. Ili ne pomagaj, ama barem si iskren.
Не би се сложил со ова....емоциите не доаѓаат сами од себе,и двете страни го сакаат тоа што го прават
...не постои манипулација без дозвола за истата![]()
Мене најмногу ме нервираат оние што те прават ти да се чувствуваш виновно, за било каква ситуација. Најпрост пример, другар/ка што не си се видел одамна, па као ама ти не си ме побарал, а ни тие не те побарале тебе, ама знаеш, мора да се спомне дека ти си крив, не они. Мајка ми е одличен манипулатор за вакви работи, специјализирана е за вина делот, сите други се криви, ја никад, така што кога ќе осетам ваква особа во опкружување одма давам жолт, зашто доволно ми е таа таква во животот.
Секоја особа во глобала која ви влијае негативно на чувствата, треба да ја баталите ако можете. Некои и да не го прават тоа намерно, едноставно не ви влијаат добро и не треба да ви се во ваш круг.
Не би се сложил со ова.
Манипулацијата се случува кога (во овој случај) емотивниот манипулатор ќе ја искористи наивноста и добрината на другата личност (жртвата) се со цел да добие нешто на краткотраен или долготраен план.
Ретко е кога самата жртва е свесна за манипулацијата и свесно ја одобрува, иако и тоа знае да се случи.
Еден од бољи примери у темава напишани, мислам дека сите знаеме барем неколку личности кои се баш вакви.
Манипулаторите најчесто на Фејсбук споделуваат статии и статуси со верска содржина, најчесто од верски портали што се со исклучиво таа намена...
И се сликаат по цркви/манастири и ги објавуваат сликите каде што палат свеќи, бакнуваат икони, оставаат пари на иконата, за да стекнат луѓето впечаток дека се многу чесни лица...