Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Би можел да се обложам некој да ви става во јадењето пар недели 1.000 до 5.000 IU витамин Д (од добар производител), дека нема ни да сте свесни дека сте земале вит. Д ниту да имате нуспојави, лоши реакции.

Ќе ја изгубиш опкладата, штом после горната реченица, го изјавуваш следното:
Но секако можни се и лоши реакции, во многу ретки ситуации и најчесто заради други додатоци во содржината.

Сам потврдуваш дека можни се лоши реакции. :D
Во кои случаеви се можни лоши реакции од вит/хормон Д и што подразбираш под лоши реакции? Некои пијат чист маслинов зејтин без проблем, додека други цревата ќе им излезат. Тоа не значи дека маслиновиот зејтин е лош или штетен.
Она што го пиша Сантели после конзумирање на Д дека лошо се осеќа, тоа и кај други сум го слушнал. Кај повеќете од нив органите за варење им се посензитивни па претежно доаѓа до гадење.

Од еден витамин ц можеш да осетиш нус појави и по 500мг на ден да земаш беспотреба а не нешто више.
Месец дена ако земаш по 500мг (аскорбинска киселина) што нус појави можеш да осетиш ?

Во кои случаеви се можни лоши реакции од вит/хормон Д и што подразбираш под лоши реакции? Некои пијат чист маслинов зејтин без проблем, додека други цревата ќе им излезат. Тоа не значи дека маслиновиот зејтин е лош или штетен.
Она што го пиша Сантели после конзумирање на Д дека лошо се осеќа, тоа и кај други сум го слушнал. Кај повеќете од нив органите за варење им се посензитивни па претежно доаѓа до гадење.

Месец дена ако земаш по 500мг (аскорбинска киселина) што нус појави можеш да осетиш ?

бафра, пиење суплементи, витамини беспотреба е гола вода. Муабет за пред кооперација. Џабе пари давање.

@Vanlok јас проверував витамин д во крв и резултатот беше дека имам помалку отколку што треба...многу жени проверуваат, последниве години стана како мода тоа, дали имаат недостаток или вишок на вит.Д.
Пиев таблети, но после неколку дена ми се збогтиса душава, желудецов сам ми се креваше само што ке ја погледнев капсулата уште не испиена...капките вигантол ми се моментално, но не ми пријаат некако..незнам зошто, но затоа внесов во исхраната редовно да имам еднаш неделно риба за ручек.
Вишок витамин Д не е добро, затоа што се создаваат камења во бубрези...значи најдобро е се да се прима, пие, само ако се има потреба за тоа.

@Vanlok јас проверував витамин д во крв и резултатот беше дека имам помалку отколку што треба...многу жени проверуваат, последниве години стана како мода тоа, дали имаат недостаток или вишок на вит.Д.
Пиев таблети, но после неколку дена ми се збогтиса душава, желудецов сам ми се креваше само што ке ја погледнев капсулата уште не испиена...капките вигантол ми се моментално, но не ми пријаат некако..незнам зошто, но затоа внесов во исхраната редовно да имам еднаш неделно риба за ручек.
Вишок витамин Д не е добро, затоа што се создаваат камења во бубрези...значи најдобро е се да се прима, пие, само ако се има потреба за тоа.
Од Д3 камења у бубрези?

бафра, пиење суплементи, витамини беспотреба е гола вода. Муабет за пред кооперација. Џабе пари давање.

Тврдеше дека од 500мг витамин ц (аскорбинска киселина) ќе имаме нус појави. Јас те прашав ако пијам месец дена по 500мг, какви нус појави би имал... Ти наместо конкретно да одговориш за тоа што го тврдеше и што те прашав, ти пак дрн дрн јариња. :toe:
Автоматски споено мислење:

А тие што им фали Д3, а пак имаат камења у бубрезите ... :cautious:

Убаво е риба да се јаде, проблемот е што еднаш неделно не е доволно за да ги обезбедиш потребите од витамин Д.
Иако зависи и од рибата, некоја од 15-20 кила можеби и ќе заврши работа. :D

Вишок витамин Д не е добро, затоа што се создаваат камења во бубрези...
ОК, зборуваш за зголемен калциум како последица од хипервитаминоза со витамин Д.
Теоретски да речеме дека е можно една од последиците да биде камења во бубрег (јас повеќе би се плашел од ефекти како артериосклероза).

Но вишок витамин Д e неверојатно ретка ситуација, повеќето се во мањак. Студии со болус дози (100-200 илјади IU наместо стандардните една илјада IU) не покажале значајно зголемување на калциум во крвта, веројатно треба подолго време да се земаат огромни дози за да се пројави хипервитаминоза.

Плус да не заборавиме (а се спомна повеќе пати) дека поголеми дози на витамин Д треба да се земаат заедно со витамин К2 (магнезиум не го спомнувам пошто ионака секој треба да суплементира магнезиум).

За волја на вистината нели напишав дека реакцијата може да му е од рибино масло во капсулите (софтгеловите).

Можни, ама малку веројатни.

Менаџмент на ризик.
Опкладата е прифатлива. :)

Само уште да можеме да организираме „слеп опит“, мислам дека ретко кој ќе примети 5 илјади IU вит.Д во храна... Витамин Ц па никој.
Плацебо им се повеќето нусефекти, размислуваат „абе земав капсула, дали чуствувам нешто посебно... абе да бе“.

Тврдеше дека од 500мг витамин ц (аскорбинска киселина) ќе имаме нус појави. Јас те прашав ако пијам месец дена по 500мг, какви нус појави би имал... Ти наместо конкретно да одговориш за тоа што го тврдеше и што те прашав, ти пак дрн дрн јариња. :toe:

А тие што им фали Д3, а пак имаат камења у бубрезите ... :cautious:
Е арно де бафра, одма сеир да мавнеш...па сигурно ти сфати таа твоја умна егоистична црпка што сакам да кажам...вишок на витаминот Д3 може да предизвика создавање на камења, чувство на нагон на гадење, повраќање, проблеми со срце итд...поентата ми е дека и вишок знае да направи кај некого проблем, дека не е се така сјајно како што сака некој да прикаже....:tapp:..лошо дете.

Е арно де бафра, одма сеир да мавнеш...па сигурно ти сфати таа твоја умна егоистична црпка што сакам да кажам...вишок на витаминот Д3 може да предизвика создавање на камења, чувство на нагон на гадење, повраќање, проблеми со срце итд...поентата ми е дека и вишок знае да направи кај некого проблем, дека не е се така сјајно како што сака некој да прикаже....:tapp:..лошо дете.
За кои количини на Д3 правиш ти муабет?

Госпожа, ја убаво прашав, не знам оти сеир го сфати ... Ако мнозинството население има "недостаток" на Д3, кај истото тоа мнозинство, има луѓе со камења, песок, тогаш не може така лесно да се заклучи дека "вишок" Д3 е причина за создавање на камења.
Не контрирам дека нема можност од хипер Д3 или гадења или лош ефект.

Нема лоши деца, има само лоши родители :P

За кои количини на Д3 правиш ти муабет?
Може да повикам пријател @bijons па она да ти каже кои количини..јас немам појма, не работам у лабораторија, немам везе со медицинава, пишав тоа што сум прочитала.
Бафра, убаво ти пишав дека не секој што има камења му е поради вишок на витамин де...па дали биле во бубрези или жолчка или во мозок, бадијала да тропаме сега што нема везе со темава.

Може да повикам пријател @bijons па она да ти каже кои количини..јас немам појма, не работам у лабораторија, немам везе со медицинава, пишав тоа што сум прочитала.
Бафра, убаво ти пишав дека не секој што има камења му е поради вишок на витамин де...па дали биле во бубрези или жолчка или во мозок, бадијала да тропаме сега што нема везе со темава.
На бебињата Д3 што им даваат им смета?

Темава е корона. Ако не знаеше, од 2020 па навака, короната ја наведоа како причина на секаков здравствен проблем, од закржлавеното најмало ножно прсте, па се до темето на главата. :D Значи секаде можело проблеми да направи, па се што е витамини и минерали е со темата.

Темава е корона. Ако не знаеше, од 2020 па навака, короната ја наведоа како причина на секаков здравствен проблем, од закржлавеното најмало ножно прсте, па се до темето на главата. :D Значи секаде можело проблеми да направи, па се што е витамини и минерали е со темата.
а како се лечи вирус ти ја најде формулата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom