Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Носам маска таму кај што мир

Евтини се сега, немораш да переш:P
Не работам ја у државна администрација ко тебе па да се луксузирам. Се знае, една се купуе за наредни 3 године.

Тие од приземје знаат и за лифт да не плаќаат.
Па фала Богу. Што кур има да плаќам ја за лифт кога веројатно скоро никогаш не го користам?
Исто сме го платиле станот јас на приземје и оној на осми кат?
Не!
Треба да има прогресивно плаќање за лифт, колку погоре толку поќе да плаќаш.

:D

Неверојатно, како само ги пресликувате работите што вие ги правите врз другите.

Јас ли се мешам во туѓите животи или ти и другите целофанчиња.
Јас ли игнорирам научни студии за смртност и преносливост или ти и другите целофанчиња. Јас ли барам забрани или ти и другите целофанчиња.

Истите како тебе и Рон кога растел нацизмот го правеле сега вие што го правите, за после да се правдаат ама ние само наредби следевме.

Bafra, moderniot Makedonski Evrein koj se cuvstvuva zagrozen od novite nacisti. Ne sum ja kriv sto se cuvstvuvas zagrozen od fakti. Znajs kako, faktite se neutralni samo sto interpretacijata e individualna. Kaj nekogo pozitivno kaj nekogo negativno. Tuku, spasot nema da go najdes vo alternativni fakti. Ako si naklonet kon toa - ne e moj problem iskreno. Samo treba da znajs deka toa sto mislis ti deka e heroiski cin ("otpor") za nekogo izgleda ekstremno glupo.

Неверојатно, како само ги пресликувате работите што вие ги правите врз другите.

Јас ли се мешам во туѓите животи или ти и другите целофанчиња.
Јас ли игнорирам научни студии за смртност и преносливост или ти и другите целофанчиња. Јас ли барам забрани или ти и другите целофанчиња.

Истите како тебе и Рон кога растел нацизмот го правеле сега вие што го правите, за после да се правдаат ама ние само наредби следевме.

Споредбава ти е лудница, мешаш нацизам со нешто за општо добро како вакцинација? У модерниот свет, вакцинацијата е мандаторна ако не сакаш да дозволиш помор на народот. Вие тоа не го разбирате, тоа е проблемот.

Споредбава ти е лудница, мешаш нацизам со нешто за општо добро како вакцинација? У модерниот свет, вакцинацијата е мандаторна ако не сакаш да дозволиш помор на народот. Вие тоа не го разбирате, тоа е проблемот.
Ронче, би се согласил, ама и сите прашања поврзани со слободите и правата на телото да се решаваат по таа аналогија, може? Или државата не смее да ги ограничува слободите и правата до тој степен?

Тоа ли е проблем?
Ќе ти се смејат затоа што општо прифатено е дека е глупо :D

Pokraj drugite najmal, ama ja kako sto rekov sto pati ne teram nikogo da se vakcinira. Licen izbor. Nekoi drzavi izgleda mislat deka i pokraj sto e glupo e i opasno pa voveduvaat pritisok i zadolzitelno vakciniranje.

Мене ме чуди зошто најголемиот број од оние кои се позитивни периодов се вакцинираните лица. Дали премногу се опуштиле откако се вакцинирале или има некоја друга причина?

Bafra, moderniot Makedonski Evrein koj se cuvstvuva zagrozen od novite nacisti. Ne sum ja kriv sto se cuvstvuvas zagrozen od fakti. Znajs kako, faktite se neutralni samo sto interpretacijata e individualna. Kaj nekogo pozitivno kaj nekogo negativno. Tuku, spasot nema da go najdes vo alternativni fakti. Ako si naklonet kon toa - ne e moj problem iskreno. Samo treba da znajs deka toa sto mislis ti deka e heroiski cin ("otpor") za nekogo izgleda ekstremno glupo.

Видовме колку ти и Ронче презентиравте факти и какви.
Прво ве шупчеа дека поради не носење маска и не држење растојание, мора рестрикции. Ама грипот го немало бидејќи сме носеле маски и растојание.
Сега проблемот биле невакцинираните. Утре нешто трето ќе им текне, можеби кинезите, имигрантите или муслиманите намерно го шират итн итн.

Со твојава изјава се гледа какво суштество си:
Toa e tvoj imaginaren svet, kade sto se zamisluvas gazda na svojot zivot koj sam za sebe odlucuva koj go ima svojot zivot vo svoj race.

Сум си замислувал дека сум газда на мојот живот :eek:. Тоа што ти си неспособен, не сакаш да преземеш лична одговорност за својот живот, твој избор си е, не ти се мешам, остани си дете и чекај од системот да те чува. Само ти истиот за македонскиот систем се најлошо пишуваш. Која комедија си.
Од Дростен не најде сеуште ништо.... има на интернет и ревизии на неговите тврдења, некако многу слаб со знаењата излее твојот Дростен.

Целофанче, да беше со 100% заштита никој немаше да одбие. Со 39% заштита, научни тврдења дека само полошо ќе биде со масовна вакцинација, слободно боцкајте се.
Истото и за тебе важи, прво ширеа тие што не миеле раце, не носеле маски и растојание не држеле, сега наеднаш, невакцинираните биле проблемот.
Утре да ви речат, кинезите се виновни, ќе барате да ги убијат.

Pokraj drugite najmal, ama ja kako sto rekov sto pati ne teram nikogo da se vakcinira. Licen izbor. Nekoi drzavi izgleda mislat deka i pokraj sto e glupo e i opasno pa voveduvaat pritisok i zadolzitelno vakciniranje.
Кршиш основен принцип(слобода) со задолжително вакцинирање, ама знаат дека со полиција и војска не може да се спроведе. Затоа ќе им требаат такви како тебе, народот ќе одлучи :)
Не е проблем, и до сега тиранија било на земјинава кугла, на овој или оној начин....ама чисто да се знаат стварите.

Ронче, би се согласил, ама и сите прашања поврзани со слободите и правата на телото да се решаваат по таа аналогија, може? Или државата не смее да ги ограничува слободите и правата до тој степен?

Државата може да ти каже што да правиш со твоето тело доколку загрозуваш други граѓани со своето боли ме курац однесување.

Државата може да ти каже што да правиш со твоето тело доколку загрозуваш други граѓани со своето боли ме курац однесување.
Ако де, ги решаваме по аналогија, вклучувајќи го и абортусот (тука има и низа други прашања, ама на соодветната тема). Преку паролата "мое тело, мој избор" стигнаа до права. Фер? Чисто ме интересира твоето размислување, иако одамна се откажав од полезна дискусија со тебе. :)

Кршиш основен принцип(слобода) со задолжително вакцинирање, ама знаат дека со полиција и војска не може да се спроведе. Затоа ќе им требаат такви како тебе, народот ќе одлучи :)
Не е проблем, и до сега тиранија било на земјинава кугла, на овој или оној начин....ама чисто да се знаат стварите.

Ne krsam nisto. Demokratija e sekoj moze da si kaze sto saka, neli? Veruvam deka najgolem del od lugjeto se dosta svesni i inteligentni da nosat odluki sami, ni ti ni ja ne im trebaat. Gledame kako najgolem del se odluci i se odlucuva.

Ако де, ги решаваме по аналогија, вклучувајќи го и абортусот (тука има и низа други прашања, ама на соодветната тема). Преку паролата "мое тело, мој избор" стигнаа до права. Фер? Чисто ме интересира твоето размислување, иако одамна се откажав од полезна дискусија со тебе. :)

Аналогијата не работи во оваа ситуација. За абортусот жената е само виновна што абортира и го уништува плодот.

У оваа ситуација со вирусот ако си заразен да речеме, афектираш многу народ, после тој што ќе го заразиш афектира уште повеќе луѓе, и доаѓаш до стадиум каде што се губи нормалниот тек у општеството, локдауни, економски колапс, мртви итн.

Ме сфаќаш што зборам. Затоа не можеш таа аналогија да ја користиш, јас одговарам за моето тело, тоа тука не иде така.

Ne krsam nisto. Demokratija e sekoj moze da si kaze sto saka, neli? Veruvam deka najgolem del od lugjeto se dosta svesni i inteligentni da nosat odluki sami, ni ti ni ja ne im trebaat. Gledame kako najgolem del se odluci i se odlucuva.
Не мислев на тебе дека кршиш, општо мислев.
Најголем дел!?
Мене обично ми е репер за тоа како не треба, мнозинството е просечно, глупо и неиживеано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom