Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ne boj se. Vakcinama nije istekao rok trajanja.
Medicinska sestra vam može pokazati bočicu ako želite, tako da se i sami uverite.
Što se tiče saglasnosti, ona postoji jer ova vakcina nije obavezna. U Srbiji takođe popunjavamo saglasnost za vakcinu protiv gripa.
Прегледај го приврзокот 297326

Послато са SM-N950F помоћу Тапатока
... јас не реков дека помина рокот на траење, јас реков КОЈ е рокот на траење?
( зашто пишуваш на српски кога знаеш македонски јазик или грешка сум?)

инаку и вакцината против сезонски грип не е задолжителна, зашто таму не се пополнува таков образец, значи НЕ Е ТОА ПРИЧИНАТА!

Прашање:

-сите овие вакцини моментално против К19, кои сега се аплицираат, со кој рок на трајност се?
- сите вакцини против К19, да бидат применети и за прва и за втора доза во валидниот рок на траење на вакцината, кога треба да бидат сите потрошени т.е. дадени на пациентите, а да не се држат под рака за ВИП личности?

- дали може некој да напише или објасни што пополнува, во најдобар случај да го слика образецот што секој пациент го пополнува пред вакцинирање или не пополнува ништо т.е. не дава согласност ?

- зошто би пациентите што примат вакцина против К19 би дале согласност, ако даваат, а не се пополнува образец, давање согласност при вакцинирање со вакцина против сезонски грип?

Македонија не знам, ќе ти кажам за Германија.

Државата гарантира за вакцините за кои препорачува да бидат земени, ковид-вакцините не се исклучок. Значи ако дојде до некојси штети поврзани со вакцината, плаќа. Значи со потписот не прифаќаш никој да не носи одговорност или да биде ослободен од обврски. Тоа што се потпишува е, дека информациите дадени за вакцината се прочитани. Еве примерок: https://www.rki.de/DE/Content/Infek...fklaerungsbogen-de.pdf?__blob=publicationFile

За грип нема, во право си. Причината не ја знам ама не гледам дека со овие документи нешто суштинско се менува. Туку ја свесно ако одам да примам вакцина против грип тогаш јасно е дека го правам од своја воља. Истото важи за ковид-вакцина. Поред мене и не треба.

... јас не реков дека помина рокот на траење, јас реков КОЈ е рокот на траење?
( зашто пишуваш на српски кога знаеш македонски јазик или грешка сум?)

инаку и вакцината против сезонски грип не е задолжителна, зашто таму не се пополнува таков образец, значи НЕ Е ТОА ПРИЧИНАТА!
Pišem na srpskom, jer sam Srbin i lakše mi je. Znam i makedonski jezik.
U Srbiji se popunjava SAGLASNOST za vakcinu protiv gripa.

Evo Saglasnosti za vakcinu protiv gripa.
https://www.jotform.com/sr/form-templates/obrazac-saglasnost-za-vakcinaciju-protiv-gripa
Istu saglasnost popunjava se u štampanom obliku kod lekara.

Последно уредено:
@spamer ме интересира што направи?
Во 9 30 стигнав во Скопје 9 35 се вакцинирав фајзер во 9.45 ке се онесвестев во 10 се ми беше шашаво сите симптоми шо ги пишува ги имав и така , инаку терминот беше за во 2.15 , Ама немаше гужва воопшто, сега малаксаност и спијам цел ден

Во 9 30 стигнав во Скопје 9 35 се вакцинирав фајзер во 9.45 ке се онесвестев во 10 се ми беше шашаво сите симптоми шо ги пишува ги имав и така , инаку терминот беше за во 2.15 , Ама немаше гужва воопшто, сега малаксаност и спијам цел ден
... а дали ги пријави или ќе ги пријавиш некаде „симптомите“ од вакцина за да би МКД имала некое искуство од несакани ефекти кај пациентите од примените вакцини против К19? односно дали некој ти даде насока дека се можни несакани реакции од вакцината и што треба да превземеш во смисол на пријавување на истите?
Македонија не знам, ќе ти кажам за Германија.

Државата гарантира за вакцините за кои препорачува да бидат земени, ковид-вакцините не се исклучок. Значи ако дојде до некојси штети поврзани со вакцината, плаќа. Значи со потписот не прифаќаш никој да не носи одговорност или да биде ослободен од обврски. Тоа што се потпишува е, дека информациите дадени за вакцината се прочитани. Еве примерок: https://www.rki.de/DE/Content/Infek...fklaerungsbogen-de.pdf?__blob=publicationFile

За грип нема, во право си. Причината не ја знам ама не гледам дека со овие документи нешто суштинско се менува. Туку ја свесно ако одам да примам вакцина против грип тогаш јасно е дека го правам од своја воља. Истото важи за ковид-вакцина. Поред мене и не треба.
...доброоо, тогаш како би објаснил пополнување на таков сличен образец при тешка ризична хирушка интервенција?

Последно уредено:
... а дали ги пријави или ќе ги пријавиш некаде „симптомите“ од вакцина за да би МКД имала некое искуство од несакани ефекти кај пациентите од примените вакцини против К19? односно дали некој ти даде насока дека се можни несакани реакции од вакцината и што треба да превземеш во смисол на пријавување на истите?

...доброоо, тогаш како би објаснил пополнување на таков сличен образец при тешка ризична хирушка интервенција?
Немам одговор искрено. Мислам при хируршка потпишуваш дека ти се познати ризиците и дека може да има компликации итн. Никој не одговара освен докторите ако направат грешка, нели. Кај вакцината на крај е потврда дека си бил информиран околу вакцината. Никој со потписот не е ослободен од одговорност. Мислам на тоа алудираш.

Матурант

18 Години

Прележал Корона

Објавил на ФБ дека примил втора доза кинеска.

Тие што им е најпотребна нека си чекаат донации од соседите.

Ебати државата и народот.

Ova vest nije ništa novo, osim što će sada biti javno zvanično potvrđena.
Makedonski državljani primaju vakcine u Srbiji od februara.
Naročito posle 20. marta, nijedan Makedonac nije vraćen sa mesta za vakcinaciju bilo gde u Srbiji (bez prethodnog zakazivanja).
Dođite u Srbiju i vakcinišite se.

знае ли некој дали во Србија за МК државјани, при вакцнинирање со првата доза закажуваат и втора доза со датум? Прашањето ми да не отидам и потоа да не можам да обезбедам втора доза.

Дали тие што се вакцинирале две дози во Србија во Македонија можат кај матичниот да го добијат тој сертификатот ?

Дали тие што се вакцинирале две дози во Србија во Македонија можат кај матичниот да го добијат тој сертификатот ?
Добиваш од Србија мислам. @TrendS мислам кажуваше за тоа, нека сподели подетално како е.

Последно уредено:
Добиваш од Србија мислам. @TrendS мислам кажуваше за тоа, нека сподели подетално како е.
Добиваш се што треба од Србија.....имам наназад објаснето како да се извади Дигитален зелен сертификат (Green Pass)......што е за патување......исто со QR.
Инаку.....потврда за извршена вакцинација....заверена со QR се добива....кога се прима прва доза и кога се прима втора доза во Србија.

Со еден збор....бидејќи се работи за интернационални документи.....од Македонија не ни треба апсолутно ништо....на било кој што е вакциниран во Србија.

Во сертификатот се наведени сите лични податоци......Македонски број на пасош....држава која го издала пасошот....тоест МКД.....и се останато. Тип на вакцина...серија.....датум на примање..итн....прва/втора доза.....се ама баш се.
Автоматски споено мислење:

знае ли некој дали во Србија за МК државјани, при вакцнинирање со првата доза закажуваат и втора доза со датум? Прашањето ми да не отидам и потоа да не можам да обезбедам втора доза.
Штом ќе примиш прва доза.....по автоматизам ти се закажува термин за втора доза. Без грижа.

Последно уредено:

Добиваш се што треба од Србија.....имам наназад објаснето како да се извади Дигитален зелен сертификат (Green Pass)......што е за патување......исто со QR.
Инаку.....потврда за извршена вакцинација....заверена со QR се добива....кога се прима прва доза и кога се прима втора доза во Србија.

Со еден збор....бидејќи се работи за интернационални документи.....од Македонија не ни треба апсолутно ништо....на било кој што е вакциниран во Србија.

Во сертификатот се наведени сите лични податоци......Македонски број на пасош....држава која го издала пасошот....тоест МКД.....и се останато. Тип на вакцина...серија.....датум на примање..итн....прва/втора доза.....се ама баш се.
Дека во Србија за српскиве граѓани на сајтот euprava.gov.rs од месецов мислам започнато е регистрација/пријава за вадење дигитален сертификат.

Дека во Србија за српскиве граѓани на сајтот euprava.gov.rs од месецов мислам започнато е регистрација/пријава за вадење дигитален сертификат.
Од мај е почнато. Не само за Српски државјани.....туку и за сите странски државјани кои се вакцинирани во Србија.
Меѓу тие странски државјани.....сум и јас.

И јас имам валиден интернационален Дигитален зелен сертификат (Green pass)......како што може да добие и секој српски/странски државјанин кој е вакциниран во Србија.

Не ја разбирам поентата.....те интересира начинот на кој се вади сертификатот од е-управа (за странец)....или?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom