Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера втора доза Модерна после прва со АЗ. Никакви проблеми денес малце местото кај што ја примив ме боли. Засега раат некоје време.

Многу ми е чудно зошто не ја даваат АЗ како втора доза. Колку што имам прочитано до сега нема ниту еден случај на тромбоза после втора доза АЗ.

Многу ми е чудно зошто не ја даваат АЗ како втора доза. Колку што имам прочитано до сега нема ниту еден случај на тромбоза после втора доза АЗ.

Таква е препораката во Германија втора доза под 60 мРНА. Можев да земам и АЗ ме прашаа. Ништо против АЗ сметам дека е одлична. Ама нови студии покажуваат дека комбинација Вектор и мрНА може да има поголема заштита оти малце поинаку го активираат имуниот систем. Не дека не даваат.

Дали некој од овде се вакцинирал на граничните премини кон Бугарија?

Приватни лабаратории......во Ковид време....преку ноќ МИЛИОНЕР!
Во време...кога светот, клекнат на колена се бори со пандемијата.....некој на сметка на тоа, јако профитира....за жал веќе одамна општо познато. Едни од тие профитери......секако се лабараториите.
profit.jpg
Штета што се вклучени само три лабаратории.....во компарација.
Би било интересно да ги прочитаме.....приватните клиники....Систина и Жан Митрев....како и останатите лабаратории.
Интересна статија....базирана на факти.

Приватни лабаратории......во Ковид време....преку ноќ МИЛИОНЕР!
Во време...кога светот, клекнат на колена се бори со пандемијата.....некој на сметка на тоа, јако профитира....за жал веќе одамна општо познато. Едни од тие профитери......секако се лабараториите.
Прегледај го приврзокот 296878
Штета што се вклучени само три лабаратории.....во компарација.
Би било интересно да ги прочитаме.....приватните клиники....Систина и Жан Митрев....како и останатите лабаратории.
Интересна статија....базирана на факти.
...пуштени на најако за профит, а брзи тестови за детекција на коронавирус инфекција требаше одамна да се продаваат и на бензиска како мастика за џвакање за да луѓето масовно било кога, било каде, колку пати сакаат да се тестираат, па ако е нешто сериозно да се иде во овие лаборатории,
...мислам дека во други држави веќе се продаваат брзи тестови било каде, кај нас уште не дозволуваат изгледа овие лаборатории, држат монопол!
...ај тестовите, а каде се д-димерите кои секојдневно се тестираат, па каде се потрошувачка на епруветите...

Не ги навредувајте вака, имаат право да прават профит (y)

Приватни Приватни Приватни

Основна цел на приватникот е да направи профит обезбедувајќи услуга / производ. Не се криви тие, што имаат производ / услуга која е моментално најбарана.

Наместо да гледаме во туѓи џебови, правилно би било да се прашаме, зашто за нашите пари (здравствено осигурување и 3-4милијарди годишен државен буџет)
не добиваме услуга / производ од тие кај што присилно ни ги земаат парите.... ај што не добиваме, ама не се ни буниме во иднина да добиваме.
Кај приватниците идеме
доброволно. Замислете ситуација, ем системот срозен, ем приватните да ги нема :popce:

Трендс си е феномен. На почетокот беше смртно исплашен од короната. Дури и прозорот во кола го затвараше, кога ќе видел кола со затемнети стакла, бидејќи најверојатно шќиптари се возеле во такви.

Сите мерки од власта од петни жили ги бранеше, се исмејуваше со спротивни ставови (иако лично тој нема познавање од таа тематика, ама не го спречи да изиграва профи и да се потсмева на мислења). Но во 2021 почна со сомнежи за потеклото на Бетмен, а и да се исмејува со мерките на власта. :toe:

Битно ги жалел луѓето кои сметале дека многу знаат, а немале специјализација на темата, заборавајќи дека тој истото го правеше (додуша олабави, почна да размислува).

Приватни Приватни Приватни

Основна цел на приватникот е да направи профит обезбедувајќи услуга / производ. Не се криви тие, што имаат производ / услуга која е моментално најбарана.

Наместо да гледаме во туѓи џебови, правилно би било да се прашаме, зашто за нашите пари (здравствено осигурување и 3-4милијарди годишен државен буџет)
не добиваме услуга / производ од тие кај што присилно ни ги земаат парите.... ај што не добиваме, ама не се ни буниме во иднина да добиваме.
Кај приватниците идеме
доброволно. Замислете ситуација, ем системот срозен, ем приватните да ги нема :popce:
Се сложувам точно, но види и да не плаќавме здравствено за овдешен стандард 100еура за тест се премногу. Во ниедна нормална држава цените не се како овде.
Мене а и на многу граѓани им е сеедно, а ги имало приватните а ги немало ако немаш пари да си овозможиш :)

Најдобар случај е како во социјал-демократските држави ( ма да незначи само за овие ) каде што има добро финансирано здравство, ама овде тоа никогаш нема да се случи тоа, така да и јас сум за да не плаќаме бидејќи ионака никаква корист немаме од јавното во држава ;)

UAE, Bahrain offer third Sinopharm shots amid vaccine efficacy worries (cnbc.com)

Следејќи ги од ваму состојбиве со кинескиве вакцини не ми мириса на арно... Од сите земји што имаат скоро 60% вакцнирани, Израел единствено гледам дека излегува од чудово, сите овие Бахраин, ОАЕ што вакцинираа со кинеска немаат абер од намалување на слуаите... :( Е сега таму се е со Синофарм, кај нас па со Синовак која очигледно е со помала заштита не знам како ќе биде. Ама кинезот очигледно пак ја оплеска.

... сите вакцини против К19 се донирани во МКД, па уште желби, не сакаме вакви онакви, денар не потрошила Владата за вакцини, со „гол газ“ сакаме целосна имунизација, ама за 45 луксузни коли за министертвата мора да се има посебен акцент мерцедеси да бидат... :rolleyes:

UAE, Bahrain offer third Sinopharm shots amid vaccine efficacy worries (cnbc.com)

Следејќи ги од ваму состојбиве со кинескиве вакцини не ми мириса на арно... Од сите земји што имаат скоро 60% вакцнирани, Израел единствено гледам дека излегува од чудово, сите овие Бахраин, ОАЕ што вакцинираа со кинеска немаат абер од намалување на слуаите... :( Е сега таму се е со Синофарм, кај нас па со Синовак која очигледно е со помала заштита не знам како ќе биде. Ама кинезот очигледно пак ја оплеска.

мал дел од вакцинираните не успеваат да развијат заштита со синофарм, и тоа над 70 години.

...пуштени на најако за профит, а брзи тестови за детекција на коронавирус инфекција требаше одамна да се продаваат и на бензиска како мастика за џвакање за да луѓето масовно било кога, било каде, колку пати сакаат да се тестираат, па ако е нешто сериозно да се иде во овие лаборатории,
...мислам дека во други држави веќе се продаваат брзи тестови било каде, кај нас уште не дозволуваат изгледа овие лаборатории, држат монопол!
...ај тестовите, а каде се д-димерите кои секојдневно се тестираат, па каде се потрошувачка на епруветите...
Во Германија брзите тестови се 2-4 ЕУР во продавница а има на многу места и без пари, покрива државата. На школо и вградинка 2 пати задолжително тестирање (дома) иначе нема влез - обезбедува државата. А и работодавците се обврзани 1-2 тестови за вработените да платат. Правиме муабет за антиген-тестови. Не се 100% прецизни ама сепак доста веродостојни ако се точни изведени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom