Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Истово се прашувам. Имам извадено крајници два пати уште во периодот кога имав 4-7 години. Ретко се разболувам со високи температури, ама затоа зимно време грлово партали скоро секогаш. И секогаш објаснувањето е дека причината било немањето крајници.Има ли некој инфо овие што се оперирани од крајници да се поподложни на корона? Нели сепак се тоа лимфни жлезди што ствараат лимфоцити кои први потпаѓаат на инфекција, но се и првата одбрана на организмот.
Ќе видиме дали има колективен имунтет или нема, и тоа од Њујорк и Милано.
Во април еден куп доктори се јавија дека во лето вирусов ќе го снема, ама јас си гледав статистика за Аризона што во тој период има 29-35 степени како кај нас во лето. И таму вирусот растураше во тој период, така да јасно ми беше дека во лето вирусов нема да го снема.
Затоа сега си следам што се случува со Њујорк и северов на Италија во Милано кај што беше епицентарот.
Јапанциве ја открија топлата вода.А бе што ми постираш студии јас не реков дека не се пренесува низ нос. Фала богу дека се пренесува и преку нос ако се ептен блиску, ако другиов е значително понизок, и слично. Збориме за конкретна ситуација и шанси за пренос преку нос и преку уста. Шансите за пренос преку издишување се значително помали.
Е така, супер што го постираше ова, и сега нека види @CoolIris што верува во науката, на 3:10 кога збори колку се пренеле а колку кога престанува да збори односно само дишеи си кажуваат дека не знаат колку капки се потребни. Плус во повеќето случаи во видеово станува збор за кашлање и кивање, во мојот случај не спомнавме кашлање/кивање туку разговарање. И трето, затворени простори.
abe daj boze... ne me sfakaj gresno bi bilo super da e taka.
jas uste na pocetok kazav deka ke bide interesno april/maj vo azija koga e letoto zasto uste togas nivnite specijalisti zborea deka ima sansi virusot da evoluira vo poveke strimovi i deka toa ke bide golem problem ako pocne da nalikuva na dangue. oni uste togas stravuvaa kako ke se spravat filipinite, tajland i indonezija (za drugite ne se sekiraa tolku)... od tie samo tajland dobro se drzi drugite 2 mame si ebaa taka da strimovi eve ima... brodot na linkot ima ekipaz od filipini. grckata civilna mornarica na 90% od transportnite brodovi ja socinuvaat filipinci. Dodaj na toa deka pierus e kineski i ima kinezi cel kup vraboteni tamu. ne bi me iznenadilo da na balkanot za brzo vreme da haraat poveke verzii. bitno ke bide kako ke se sproveduva transportot na roba ovie meseci, ovde najveke lokalna transmisija predizvikaa soferite. ako ne obrnat vnimanie na toa plus kontrola na granicite, dzabe se nosenje na sekakvi merki, bolje neka ostavat otvoreno i sekoj neka se snaoga kako znae.
Познаничка што имаше корона со неколкудневна температура и губење мирис и вкус, правела снимка на дробовите и на едната страна имала некои мали флеки. Ова беше во јуни месец. И рекоа ќе ти помине брзо, од короната е последица. Сега се снимаше пак, ништо не е променето. Мајка и што е 30 години постара имаше подобра снимка од нејзе.
Најдобро е да го примениме принципот на Северна Кореја...Кано мене тоа ме нервира, што ѓоа 21 век сме, а се справуваме со вирусов со средновековни методи.
И тоа имаме примери како треба од Јужна Кореа, Тајван ... ама не ми се верува колку развиени држави како Британија, Франција, Австралија се доведоа во ситуација да превземаат мерки со строги карантини и полициски часови, а имаа време да се спремат.
Нека ти каже некој модератор што е сменето ако не ми веруваш. 50 сантима-метар додадов пошо 50 сантима по втора проценка некако блиску ми се виде.@Anon педерски е да редактираш нешто што си пишал пред еден час за да излезеш во право. Затоа не ми се дискутира со некои луѓе. Имај "муда", држи се до тоа што си кажал, дури и по цена сите да се против тебе. Брани ги своите ставови.
Ова што го зборите се ретки случаи. Има еден куп земји со милион заболени а неколку случаи на реинфекција.Тоа е тој проблем со dangue. Антителата што ги има/имала уствари создаваат кондиција што на англиски се вика "antibody-dependent enhancement." Ова го зголемува ризикот за смртност неколку кратно практично антителата ја зглолемуваат инфекцијата. Ако испадне дека COVID полека мутира во врста на данги тогаш ништо од heard immunity или од прележување, ќе мора да се чека вакцина/лек. Со други зборови, гледајте да не се заразите, прва мајка може ќе преживееш ама втора не се знае баш.
Строгоста на ковид мерките низ државите се правопропорционални со степенот на корупција во државата.Кано мене тоа ме нервира, што ѓоа 21 век сме, а се справуваме со вирусов со средновековни методи.
И тоа имаме примери како треба од Јужна Кореа, Тајван ... ама не ми се верува колку развиени држави како Британија, Франција, Австралија се доведоа во ситуација да превземаат мерки со строги карантини и полициски часови, а имаа време да се спремат.
Во еден дел од постот тврдиш дека постојат теории на заговор кои се глупави и финансирани од разни страни за некоја цел. Тврдиш дека се неосновани. Исто тврдиш дека постојат теории на заговор за обратна цел, да се докаже дека нешто не е штетно, иако сите други тврдат обратно, како за загадувањето од фосилни горива.Голем дел од теориите на заговор не се случајни. Се пласирани од тинк тенкови и лоби групи на одредени богаташи. Што си имаат интерес. Да не им трпи бизнисот.
Значи има вистински и лажни теории на заговор како што и сам потврдуваш.Исто како џанк сајнс за непостоење на глобално затоплување зад кое стои лоби на нафташи и јагленаши во америка.
Кано мене тоа ме нервира, што ѓоа 21 век сме, а се справуваме со вирусов со средновековни методи.
Ова што го зборите се ретки случаи. Има еден куп земји со милион заболени а неколку случаи на реинфекција.