Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
@Anon педерски е да редактираш нешто што си пишал пред еден час за да излезеш во право. Затоа не ми се дискутира со некои луѓе. Имај "муда", држи се до тоа што си кажал, дури и по цена сите да се против тебе. Брани ги своите ставови.

20201101_102923.jpg

Има ли некој инфо овие што се оперирани од крајници да се поподложни на корона? Нели сепак се тоа лимфни жлезди што ствараат лимфоцити кои први потпаѓаат на инфекција, но се и првата одбрана на организмот.
Истово се прашувам. Имам извадено крајници два пати уште во периодот кога имав 4-7 години. Ретко се разболувам со високи температури, ама затоа зимно време грлово партали скоро секогаш. И секогаш објаснувањето е дека причината било немањето крајници.

Познаничка што имаше корона со неколкудневна температура и губење мирис и вкус, правела снимка на дробовите и на едната страна имала некои мали флеки. Ова беше во јуни месец. И рекоа ќе ти помине брзо, од короната е последица. Сега се снимаше пак, ништо не е променето. Мајка и што е 30 години постара имаше подобра снимка од нејзе.

Ќе видиме дали има колективен имунтет или нема, и тоа од Њујорк и Милано.
Во април еден куп доктори се јавија дека во лето вирусов ќе го снема, ама јас си гледав статистика за Аризона што во тој период има 29-35 степени како кај нас во лето. И таму вирусот растураше во тој период, така да јасно ми беше дека во лето вирусов нема да го снема.

Затоа сега си следам што се случува со Њујорк и северов на Италија во Милано кај што беше епицентарот.

abe daj boze... ne me sfakaj gresno bi bilo super da e taka.

jas uste na pocetok kazav deka ke bide interesno april/maj vo azija koga e letoto zasto uste togas nivnite specijalisti zborea deka ima sansi virusot da evoluira vo poveke strimovi i deka toa ke bide golem problem ako pocne da nalikuva na dangue. oni uste togas stravuvaa kako ke se spravat filipinite, tajland i indonezija (za drugite ne se sekiraa tolku)... od tie samo tajland dobro se drzi drugite 2 mame si ebaa taka da strimovi eve ima... brodot na linkot ima ekipaz od filipini. grckata civilna mornarica na 90% od transportnite brodovi ja socinuvaat filipinci. Dodaj na toa deka pirеus e kineski i ima kinezi cel kup vraboteni tamu. ne bi me iznenadilo da na balkanot za brzo vreme da haraat poveke verzii. bitno ke bide kako ke se sproveduva transportot na roba ovie meseci, ovde najveke lokalna transmisija predizvikaa soferite. ako ne obrnat vnimanie na toa plus kontrola na granicite, dzabe se nosenje na sekakvi merki, bolje neka ostavat otvoreno i sekoj neka se snaoga kako znae.

Последно уредено:
А бе што ми постираш студии јас не реков дека не се пренесува низ нос. Фала богу дека се пренесува и преку нос ако се ептен блиску, ако другиов е значително понизок, и слично. Збориме за конкретна ситуација и шанси за пренос преку нос и преку уста. Шансите за пренос преку издишување се значително помали.

Е така, супер што го постираше ова, и сега нека види @CoolIris што верува во науката, на 3:10 кога збори колку се пренеле а колку кога престанува да збори односно само дише :) и си кажуваат дека не знаат колку капки се потребни. Плус во повеќето случаи во видеово станува збор за кашлање и кивање, во мојот случај не спомнавме кашлање/кивање туку разговарање. И трето, затворени простори.
Јапанциве ја открија топлата вода.

abe daj boze... ne me sfakaj gresno bi bilo super da e taka.

jas uste na pocetok kazav deka ke bide interesno april/maj vo azija koga e letoto zasto uste togas nivnite specijalisti zborea deka ima sansi virusot da evoluira vo poveke strimovi i deka toa ke bide golem problem ako pocne da nalikuva na dangue. oni uste togas stravuvaa kako ke se spravat filipinite, tajland i indonezija (za drugite ne se sekiraa tolku)... od tie samo tajland dobro se drzi drugite 2 mame si ebaa taka da strimovi eve ima... brodot na linkot ima ekipaz od filipini. grckata civilna mornarica na 90% od transportnite brodovi ja socinuvaat filipinci. Dodaj na toa deka pierus e kineski i ima kinezi cel kup vraboteni tamu. ne bi me iznenadilo da na balkanot za brzo vreme da haraat poveke verzii. bitno ke bide kako ke se sproveduva transportot na roba ovie meseci, ovde najveke lokalna transmisija predizvikaa soferite. ako ne obrnat vnimanie na toa plus kontrola na granicite, dzabe se nosenje na sekakvi merki, bolje neka ostavat otvoreno i sekoj neka se snaoga kako znae.

Кано мене тоа ме нервира, што ѓоа 21 век сме, а се справуваме со вирусов со средновековни методи.

И тоа имаме примери како треба од Јужна Кореа, Тајван ... ама не ми се верува колку развиени држави како Британија, Франција, Австралија се доведоа во ситуација да превземаат мерки со строги карантини и полициски часови, а имаа време да се спремат.

Познаничка што имаше корона со неколкудневна температура и губење мирис и вкус, правела снимка на дробовите и на едната страна имала некои мали флеки. Ова беше во јуни месец. И рекоа ќе ти помине брзо, од короната е последица. Сега се снимаше пак, ништо не е променето. Мајка и што е 30 години постара имаше подобра снимка од нејзе.

Тоа е тој проблем со dangue. Антителата што ги има/имала уствари создаваат кондиција што на англиски се вика "antibody-dependent enhancement." Ова го зголемува ризикот за смртност неколку кратно практично антителата ја зглолемуваат инфекцијата. Ако испадне дека COVID полека мутира во врста на данги тогаш ништо од heard immunity или од прележување, ќе мора да се чека вакцина/лек. Со други зборови, гледајте да не се заразите, прва мајка може ќе преживееш ама втора не се знае баш.

Кано мене тоа ме нервира, што ѓоа 21 век сме, а се справуваме со вирусов со средновековни методи.

И тоа имаме примери како треба од Јужна Кореа, Тајван ... ама не ми се верува колку развиени држави како Британија, Франција, Австралија се доведоа во ситуација да превземаат мерки со строги карантини и полициски часови, а имаа време да се спремат.
Најдобро е да го примениме принципот на Северна Кореја...

@Anon педерски е да редактираш нешто што си пишал пред еден час за да излезеш во право. Затоа не ми се дискутира со некои луѓе. Имај "муда", држи се до тоа што си кажал, дури и по цена сите да се против тебе. Брани ги своите ставови.

Нека ти каже некој модератор што е сменето ако не ми веруваш. 50 сантима-метар додадов пошо 50 сантима по втора проценка некако блиску ми се виде.
Ти што побогу мислеше дека сум сменил во постот? Лол.

Тоа е тој проблем со dangue. Антителата што ги има/имала уствари создаваат кондиција што на англиски се вика "antibody-dependent enhancement." Ова го зголемува ризикот за смртност неколку кратно практично антителата ја зглолемуваат инфекцијата. Ако испадне дека COVID полека мутира во врста на данги тогаш ништо од heard immunity или од прележување, ќе мора да се чека вакцина/лек. Со други зборови, гледајте да не се заразите, прва мајка може ќе преживееш ама втора не се знае баш.
Ова што го зборите се ретки случаи. Има еден куп земји со милион заболени а неколку случаи на реинфекција.

Строгоста на ковид мерките низ државите се правопропорционални со степенот на корупција во државата.

Голем дел од теориите на заговор не се случајни. Се пласирани од тинк тенкови и лоби групи на одредени богаташи. Што си имаат интерес. Да не им трпи бизнисот.
Во еден дел од постот тврдиш дека постојат теории на заговор кои се глупави и финансирани од разни страни за некоја цел. Тврдиш дека се неосновани. Исто тврдиш дека постојат теории на заговор за обратна цел, да се докаже дека нешто не е штетно, иако сите други тврдат обратно, како за загадувањето од фосилни горива.
Исто како џанк сајнс за непостоење на глобално затоплување зад кое стои лоби на нафташи и јагленаши во америка.
Значи има вистински и лажни теории на заговор како што и сам потврдуваш.
Новиот вирус како што секој може да потврди е пратен со огромна, ма какви огромна, ненормална медиумска посветеност, а како тоа да не е доволно, има формирано и специјална медиумска цензура, нешто досега невидено. Цензура која наводно треба да им ги отвори очите на луѓето и да ги омаловажи сите други мислења, како од тоа да зависи дали цивилизацијата ќе изумре или ќе опстои.
Е токму оваа цензура открива многу.
cor1.png
Овој е мексички сајт кој се фали дека е САМО ЕДЕН ОД ПОВЕЌЕ ОД 91 САЈТОВИ кој работи на проверка на тоа што се објавува на интернет.
Дали овие работат за пари или се филантропи, се грижат за здравјето на населението, за опстанокот на човештвото. Нормално дека работат за пари. Отворени се за таа цел, да монитираат и бележат негативни за нив постови. ЗА ПАРИ:
Ова е скрин од страната да видиш што објавува и со што се бави
cor2.png

Меин сајд со која се поврзани и за која даваат линк во описот од скринот е оваа
cor3.png
Е под тоа полето со All Autors има барем 500-600 души ако не и повеќе кои работат ваљда волонтерски за спас на човештвото.
Сигурно никој не ги финансира пошто нели нема потреба, битно е да се дознае вистината, не е се у парите.

Е сега на насловната страна се последните вести за кои се грижи уредништвотоcor4.png

А тоа се изборите во САД, ако си у дилема што е најважно во светски размери.
А ако не ти е јасно која е поврзаноста на овој сајт со изборите и како може да одат рака под рака изборите во САД со корона пандемија е тоа е проблем.
А од каде дува ветрот имаш од оваа сторија со фаст-чек на Трамп
As Nov. 3 approaches, President Donald Trump has been expressing alarm about ballot counting extending beyond election night.
“Big problems and discrepancies with Mail In Ballots all over the USA. Must have final total on November 3rd,” Trump tweeted on Oct. 26
Поради оваа ПАНДЕМИЈА во САД ќе се гласа по пошта, ова е у старт дискутабилно, а шансите за лажирање на гласовите, кој ќе гласа вистински, а за кој некој друг ќе пушта писмо, броењето исто дискутабилно, се е против Трамп во овие околности.
“There are no official results on election night — there never have been,” said Edward B. Foley, an Ohio State University constitutional law professor who specializes in elections. “Election night tallies are always just preliminary, pending certification of the canvass of returns under state law, which takes time. Every state has a law on this point.”
Especially in this year’s election, when many voters are sending in their ballots or voting early in person rather than voting on Election Day due to the coronavirus pandemic, experts say it will take a decisive victory by one candidate or the other to be able to declare a winner on election night or early the following morning. (Trump’s tweet was later flagged by Twitter as potentially harming the integrity of the election.).

На Трамп твитот бил обележан како несоодветен од Твитер (молим те), како штетен !!!
cor5.png

Види секоја држава треба да си створи своја стратегија базирана на географијата, населнието, стандардот на живеење, навиките на народот и ред други параметри за кој џабе ќе дробиме тука... Затоа копирање туѓи мерки е смешно и се дур тие што одлучуваат не уклучат мозок и не донесат прави одлуки ќе биде проблематично.

Конкретно АУС и НЗ мислам дека донесоа прави мерки за нив. Не, уопште не ги бранам политичарите што и ебаа матер на Викторија и се надевам дека ќе има правда не само да изгубат работа како што некој направија до сега него дека и затвор ќе одлежат за штетата што ја нанесоа. Гневен сум кога гледам низ што пројде Мелбурн и Викторија... Овде иаме ГОЛЕМА среќа што сме дел од пребогата држава што ете склоп на околности пред 10+ години почна масовно да инвестира во кабелски интернет, пред 20+ години беше прва што воведе онлајн настава што имаме аселен медицински кадар и болници и ред други работи па ете „лесно“ го пребродевме цел локдаун процес. Дали мерките помогнаа? Па види пред 2 месеци имавме ко мкд сега 700+ заразени дневно и 20К активни случаи. Денес имаме 60 активни и просек од 2,2 нови заразени овие 2 недели. Веќе не вреди ни да се коментира на вести... Дали можеше да се справиме различно? До моментот кога ни „избега“ вирусот од хотелите апсолутно. Сиднеј имаше таков проблем на почетокот со Руби Принцес кога 70тина случаи им „избегаа“ па успеаа со контакт трејсинг да воспостават контола. Разликата беше што они побрзо ги увидоа пропустите и имаа МНОГУ поспремен тим за контакт трејсинг, голеден стандард, најдобар во светот. Викторија/Мелбурн за многу работи ти е ко БТ во МКД кога се споредува со СК иако популациски сме слични со Сиднеј реално они се МНОГУ понапред од нас за многу работи. Овде ни се случи хаварија ради 30 милјонски контракт за обезбедување. Дур се свестија бројките отидоа премногу далеку, дневно требаше над 15 000 контакти да се проверат и тогаш веќе немаше друга опција... Така да, да од тој агол мислам дека е оправдан локдаунот поготово кога имаш услови тој да го спорведеш и кога имаш адекватана помош од државата (џоб кипер - 750 долари неделно им исплаќаше на секој што не работеше тој период, секој што се тестираше и што мораше во самоизолација дур траат тестовите исто добиваше 200-300 долари замена за дневниците изгубени итн).

Јужна Кореа, Тајван, Сингапур... Претпоставувам не си бил натака или и да си бил не си заприметил многу од деталите наокулу. Прво тоа е друг свет, значи сфати дека тоа таму неможе да се примени на многу други места. Не е само народот него и НАДЗОРОТ. Јас пишав друг пост за азија и Сингапур, само заборавив уште еден ГОЛЕМ фактор да објаснам. Сингапур е 3 град (со исклучок на кинеските, иначе 11ти) со највеќе камери во светот. Ако ги тргнеме на страна кинезите, од Сингапур повеќе камери имаат Лондон и Аталанта. Сингапур е град остров, 20км на 25км, колку Скопје а има камери малку помалку од Лондон кој е колку пола МКД. Ова е само еден мал дел зашто кај нив функционира ова.

Тајпеј, Ичон, Сеул се тука некаде. Сосема нормална работа е да ти се мери температура пред да влезиш било каде во тие држави. Ти се мери на влез у шопинг центар, у кино, во ресторант. Контант трејсинг имаат на ниво на Сиднеј уствари Сиднеј од нив учеше (Кореа).

Кореа во Мај кога ги затвори дискотеките знаеш колку имаше бунење? Ич... Значи преку ноќ затворија 2000+ објекти само во Сеул и никој не кажа ни збор, ни протести ни сопственици ни музичари...

Има уште цел куп работи зашто тоа може таму а не на друго место, ама мислам сфаќаш што сакам да кажам. Мерките мора да се спрецифични за секоја држава па дури и регион. Смешто е да ја затвориш цела МКД ако проблемот е на пример само во Дебар или Скопје. Тотален неуспех на владата предходно беше спроведувањето на карантинот и изолацијата на СК. Ајде може тогаш ете имавме политика, избори итн АМА сега ова е кретенизам. Знаат дека има проблем, незнаат како да го решат и што е најбитно ништо не се презема. Бар нека излезат и кажат јасно, мерки нема да има, неможе да си ги доволиме луѓе до вас е и тоа е тоа... Дури и тоа мислам е некаква мерка, бар ќе ги замисли сите и секој за себе ќе си одлучува.
Автоматски споено мислење:

Ова што го зборите се ретки случаи. Има еден куп земји со милион заболени а неколку случаи на реинфекција.

За сега ДА... Ама тоа е затоа што секаде се е некако делумно затворено и нема целосен проток на луѓе низ регионите. Ако е локализирано тогаш нема да има реинфекции дур не почне поголем проток на луѓе.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom