Acid
Frontman
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 35.310
- Поени од реакции
- 34.706
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- www.kajgana.com
Да не ја труеме темата во Здравје со економски анализи. Еве тема наменета за тоа.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
vreme za investiranje vo digitalizacija (ne deka prethodno ne bese, ama sega epten).
od ovaa nedela skoro site vo oddelot rabotime od doma, a denes gledam meil i deka
nastava na fakultet se drzi preku online platformi koi gi imame.
jasno e deka ne moze se da se digitalizira i site da rabotat od doma, ama dobar del moze,
i mislam deka ovoj pristap ima ogromen broj beneficii.
ja vidov vcera vo drugata grupa i pisav deka ne moze se da se digitalizira.
У Јапонија мавнаа закон за ако некој профитира од продавање маски со драстично зголемени цени, да јаде казна затвор. Главен аргумент против тоа да се има целосна слобода на пазарот без вмешување на владите, овојпат у пракса, ако не му беше јасно на некој преку теорија. People are greedy bastards.
Двете се алчни. Меѓутоа мора да се регулираат меѓусебно. Не пљукам по приватен сектор, работам у приватен сектор и секад ќе го изберам пред државниот. Ама у мое искуство, ни ебале матер работодавците и големите компании ако нема кој да им дише у врат. Искористување на моќта у ваква кризна ситуација е евидентна, замисли да се деси нешто полошо.А зашто владата која нели се грижи за народот, не обезбеди маски за сите... како може да имаат пари за патни трошоци, за дивеч, за најнови модели на службени автомобили, за реклами во приватни медиуми итн итн. Некој е алчен, само кој е работата.
Јаки аргументи имаш, за пред кооперација.
Само по приватен сектор да се пљукало, а не дај боже системот, кој дефакто се регулира и контролира. Јасно ми е дека стравот "го изеде темнината" од Титово време сеуште постои, ама на крај, пак ќе бидеме изедени.
Меѓутоа мора да се регулираат меѓусебно.
Искористување на моќта у ваква кризна ситуација е евидентна, замисли да се деси нешто полошо.
Тука завршува муабетов. Спремен си да ја негираш реалната состојба и кризата која таа ја носи, со цел да оправдаш некоја глупа идеологија која си ја замислил. Терај ајде.јасно е како бел ден дека нема никаква опасност за повеќе од 1% од населението.
Тука завршува муабетов. Спремен си да ја негираш реалната состојба и кризата која таа ја носи, со цел да оправдаш некоја глупа идеологија која си ја замислил. Терај ајде.
Ќе има импакт врз приходна страна, врз БДП, врз јавниот долг како процент од БДП а со тоа и врз кредитниот рејтинг.Веројатно сака да каже дека самата држава преку вработените (кои се впрочем администрација) нема да има страшен финансиски импакт. Тука не зборуваме за случаеви како намален обем на сообраќајни казни поради намалено движење со коли...
Наложува мерки кои мора да се почитуваат (никој не ги спори), ама почнувајќи од услужните дејности ги убива финансиски. Мора сериозно да се размисли за последиците на сите овие мерки и да се донесат одлуки за извесни олеснувања.
Сосема си во право, се е точно. Приватниот сектор има веќе сериозен дисбаланс и последиците ќе бидат прилично видливи.Ќе има импакт врз приходна страна, врз БДП, врз јавниот долг како процент од БДП а со тоа и врз кредитниот рејтинг.
Услужните дејности и казните се од терциелна важност. Ако се земе во предвид дека се погодени најголемите економии, ќе има домино ефект и врз сите други.