Колку си ја сакате работата?

• Креатор на темата Креатор на темата santelli
  • Време на започнување Време на започнување
Никој нема да те плати само за гледање у компјутер.

Инаку, повели, пробај. Кој неќе со дремење пред монитор да зема убава плата?

И додека у ит имаш рокови за 14 дена цела апликација да направиш со сите фази поминати. У Скопје имаш еден мост у Аеродром кој се гради година дена и уште се до темелите. За такво куропецање во ит се лета од работа, сум бил милион пати сведок.
Јас би ти предложил да се трампаш некое време со некој што работи во градежништво.Преферабилно ако можеш да најдеш Албанец газда , па да осетиш овертајм на мешање малтер или редење бекатонки по 10 саати дневно за 90ден саатница , работни денови каде што се и сабота и недела и празници , осигуран од газдата каде што треба сам да си го плаќаш осигурувањето , К 15 секако враќаш , а да и самиот ризик да не ти падне некоја греда на глава или да не се фрлиш од скеле.

Ама тоа е ваквите ја немале таа несреќа да работат во ИТ :)

Од мое искуство, у споредба со третманот на останатите, во компании кои имааат повеќе оддели, програмерите ги чуваат како капка вода на дланка. Не знам каде си, ама ако у твоето опкружување тебе како програмер те малтретираат, можам да кажам дека сум сигурен дека на останатите оддели им е бетер. За помалце пари.
Ова е апсолутно точно, и не само во Македонија, туку глобално. Никој не сака да изгуби човек од ИТ, без разлика колку е добар/лош и какви хирови има. Едноставно секој човек им е потребен.

Никој не треба да се срами од ниедна работа ако таа му помага во животот,тоа е клише нели ама така е.

Модрици на телото,гребаници и рани се секојдневие во физичка работа.Колку и да се пазиш ќе се удриш некад или нема 100% вниманието да ти биде секоја секунда.
Една грешка поголема и ќе се унаказиш или у најлош случај ќе осакатиш некој друг вработен и го има она "Х денови без повреда на работно место" као достигнување ...

Ризиците се неспоредливи кон здравјето и нормално и логички е да не би сакал да се мењаш со тоа ако работиш дотеран на стол.:toe:
Муабетот е дека ја лично не се срамам да кажам дека работам во подобри услови, бидејки сметам дека сум вложил доста труд за до тука да стигнам и ми е заслужено. Дури и сакам поише, пример место ХТЗ да бидам дотеран на стол :D Инаку физичка работа според мене не е за цел живот, и треба секој што заглавил таму да се стреми тоа да биде привремено. Али некој влагаат во машината и нема излагање дур не цркнеш.
Кога почнав идев и на терен, иако да бидам искрен како инженер ме штедеа колку толку од физичка работа. Така да сум видел доста и од нивната мака, и ризици и тн. Дефинитивно е подобро да си со милијарда одговорности макар и кривично, него главата у торба.

Ова е апсолутно точно, и не само во Македонија, туку глобално. Никој не сака да изгуби човек од ИТ, без разлика колку е добар/лош и какви хирови има. Едноставно секој човек им е потребен.
Затоа и најдобрата придобивка од IT работа е што често компании се наддаваат за тебе, у смисла ако добиеш боље понуда, моменталната фирма ти нуди повишување на плата за да те задржи, и на тој начин си имаш мирна глава дека у најлош случај ќе бидеш на слатки маки што да избереш. Буквално не знам еден човек кој работи подолго у IT и не му се десило ова.

Стварно не знам за друг сектор кај што вработените уживаат ваков бенефит, чесни исклучоци. Пробај ова у друг сектор и ќе ти речат „ епа ај зз“, освен ако не си на ептен круцијална функција.

Аууу, вака си релативизираш и си даваш оправдание за кукањето? Ова не се двете поделби на работи со тежини и замарање, али супер што вака симплистички си го смислил. Има многу повеќе работи кои како што реков, пак се со седење плус overtime, а и не се „мирна глава после работа“ со лабав приватен живот. И верувај, многу повеќе нервози за време на работа, ти гарантирам за тоа.

Од мое искуство, у споредба со третманот на останатите, во компании кои имааат повеќе оддели, програмерите ги чуваат како капка вода на дланка. Не знам каде си, ама ако у твоето опкружување тебе како програмер те малтретираат, можам да кажам дека сум сигурен дека на останатите оддели им е бетер. За помалце пари.

Ама океј, ако мислиш дека класификациите на работа се лесна и помалце платена со повеќе слободно време, и тешка и подобро платена без слободно време, нема поента да го водиме разговоров. Ваков балансиран живот со пикирање „колку пари толку музика“ може да се има у Холандија пример, не у „нашата земја“. Таму можеби имаш луксуз да си имаш safety net и безбеден минимум, само прашање е колку сакаш да напредуваш за да живееш поубаво, и да се нафатиш на пообемна работа со повеќе обврски и повеќе придобивки. А ако не, седи си на таа „рандом административна работа од 8 часови“. Али како е надвор е друг муабет, ние дискутираме за тука.
Батка, menial jobs ќе се намалуваат се повеќе и повеќе, ноу хард филингс, али ако си во таков бизнис гледај да стекнеш некој подобар скил што поскоро.

Последната автоматизација која ја работев рачунај во 5 минути заменува 7 дневна работа на 5 луѓе. Е затоа ги гледаат како капка вода, оти 100 пати да му направат change request неговите клиенти, ќе направи run и ќе добие готов продукт во рок од 5 минути работа на компјутер, нешто за кое претходно чекал цела недела и му го враќале поради човечки грешки.

Во вукојебинава работите доправа ќе мора да се менуваат, веќе има сериозен проблем со неквалитетен кадар со што платите ќе одат уште нагоре, ама ќе се бара и далеку поголема одговорност, залагање и знаење. Она што ви го пиша @Milanisimus дека голем дел од работните места ќе ви бидат project based, само што нормите се високи и има да се убиеш од трчање по 10+ саати за да си ја заработиш платата, иако никој нема да ти каже мора да седиш прекувремено.

Како професија јас немам никаква забелешка и го сакам тоа што го работам без разлика на тоа што заглавувам со саати. Тоа што ме фрустрирало и сум го решил биле: работодавец и држава.
Автоматски споено мислење:

Јас би ти предложил да се трампаш некое време со некој што работи во градежништво.Преферабилно ако можеш да најдеш Албанец газда , па да осетиш овертајм на мешање малтер или редење бекатонки по 10 саати дневно за 90ден саатница , работни денови каде што се и сабота и недела и празници , осигуран од газдата каде што треба сам да си го плаќаш осигурувањето , К 15 секако враќаш , а да и самиот ризик да не ти падне некоја греда на глава или да не се фрлиш од скеле.

Ова пред 10 години, сега ти е 1200-1500 денари дневница, а ако е мајстор 2000-2500 денари.

Батка, menial jobs ќе се намалуваат се повеќе и повеќе, ноу хард филингс, али ако си во таков бизнис гледај да стекнеш некој подобар скил што поскоро.

Последната автоматизација која ја работев рачунај во 5 минути заменува 7 дневна работа на 5 луѓе. Е затоа ги гледаат како капка вода, оти 100 пати да му направат change request неговите клиенти, ќе направи run и ќе добие готов продукт во рок од 5 минути работа на компјутер, нешто за кое претходно чекал цела недела и му го враќале поради човечки грешки.

Во вукојебинава работите доправа ќе мора да се менуваат, веќе има сериозен проблем со неквалитетен кадар со што платите ќе одат уште нагоре, ама ќе се бара и далеку поголема одговорност, залагање и знаење. Она што ви го пиша @Milanisimus дека голем дел од работните места ќе ви бидат project based, само што нормите се високи и има да се убиеш од трчање по 10+ саати за да си ја заработиш платата, иако никој нема да ти каже мора да седиш прекувремено.

Како професија јас немам никаква забелешка и го сакам тоа што го работам без разлика на тоа што заглавувам со саати. Тоа што ме фрустрирало и сум го решил биле: работодавец и држава.
Нема hard feelings, скроз се слагам со тебе за све што пиша тука. Али јбг, не може сите да сме ИТ.

P.s: Menial jobs...

... why thank you for noticing :D

Затоа и најдобрата придобивка од IT работа е што често компании се наддаваат за тебе, у смисла ако добиеш боље понуда, моменталната фирма ти нуди повишување на плата за да те задржи, и на тој начин си имаш мирна глава дека у најлош случај ќе бидеш на слатки маки што да избереш. Буквално не знам еден човек кој работи подолго у IT и не му се десило ова.

Стварно не знам за друг сектор кај што вработените уживаат ваков бенефит, чесни исклучоци. Пробај ова у друг сектор и ќе ти речат „ епа ај зз“, освен ако не си на ептен круцијална функција.
Да, покачување се добива со "уцена". Има луѓе што не сакаат да заминат ама го прават тоа.

И мислам дека на темава и се направи дефакто ИТ киднапирање, а реално нецел 1% од македонската работна сила е во ИТ.

Види, мизерни се условите, веројатно и заради тоа доста луѓе се одлучуваат за бугарски пасош. До душа од тоа што имам слушано е дека во Германија/Швајцарија над глава ти стојат и те гледаат што правиш, додека тука полабаво им било иако се помалку платени.

Друго, никој со сила не ги натерал на ништо, сами си ја одбрале професијата (физикалец).

Глупо ми е да правам споредби со ит, пошто се два различни света. Ама еве една паралела, ако таму имаш последици по физичко здравје, тука е по психичко. Замисли си ти на работник да му кажеш, од 8 до 13 работиш на еден објект, од 13 до 17 на друг. Пред да си одиш дома ти се јавува инвеститорот и ти вика слушај мора објектов да се отвори до крај на месец со технички прием со све, важни клиенти имам сакаат да се вселат у нивни простории. И ти идеш да јадеш и продужуваш до 2 - 3 по полноќ и стануваш у 7 со 3 - 4 саата спиење и утре пак на ново. Чисто да имаш у предвид колку е розова работата.

Ама еве една паралела, ако таму имаш последици по физичко здравје, тука е по психичко. Замисли си ти на работник да му кажеш, од 8 до 13 работиш на еден објект, од 13 до 17 на друг. Пред да си одиш дома ти се јавува инвеститорот и ти вика слушај мора објектов да се отвори до крај на месец со технички прием со све, важни клиенти имам сакаат да се вселат у нивни простории. И ти идеш да јадеш и продужуваш до 2 - 3 по полноќ и стануваш у 7 со 3 - 4 саата спиење и утре пак на ново. Чисто да имаш у предвид колку е розова работата.
This.

И јас кукав долго време за физичкото здравје, очи ме болат, кичма, па купив наочари за пред монитор, па топка за седење, па некои вежби правев... а, од друга страна другар изгуби прст пошто работи у фабрика, другиот не е седнат по 12 саата у ден пошто работи у мега јак ресторан и си реков нема да кукам. Ама па од друга страна, психичкото "малтретирање" во ИТ не се споредува. Кога е викенд и кога треба да уживаш, собрани друштво сите разговараат на разни теми, а ти си отсутен и размислуваш некои решенија во глава и што побрзо да ги имплементираш, е тоа малце е сјебано.

Работам во странска фирма од ИТ сектор и можам да кажам дека е најбоље. Менталитетот, луѓето, односот, комуникација, плата, услови, работа од дома/канцеларија, се е над ниво. Имајќи искуство во многу фирми овде а богами и во една од најголемите транспортни каде бев 4 години, можам да кажам дека сме назад многу години во секој аспект. Посакувам на секој да му биде како што ми е мене на работа, иако за истово го јадев многу години ама ете се исплати на крај.

This.

И јас кукав долго време за физичкото здравје, очи ме болат, кичма, па купив наочари за пред монитор, па топка за седење, па некои вежби правев... а, од друга страна другар изгуби прст пошто работи у фабрика, другиот не е седнат по 12 саата у ден пошто работи у мега јак ресторан и си реков нема да кукам. Ама па од друга страна, психичкото "малтретирање" во ИТ не се споредува. Кога е викенд и кога треба да уживаш, собрани друштво сите разговараат на разни теми, а ти си отсутен и размислуваш некои решенија во глава и што побрзо да ги имплементираш, е тоа малце е сјебано.

Ми се случувало и ми се случува ова, скроз да бидам отсутна од конверзација зашто мислам за нешто на работа. И после се љутам зашто не ми кажале нешто а ја уствари не сум исперципирала кога збореле. Исто мислам дека ова не е ексклузивно за ит и многу зависи од човекот и колку е посветен на тоа што го работи. Може и во државна администрација да има такви (сигурно не голем процент :D)

dali ima nekoj informacii poveke za Montway operatori firma locirana vo stip, kako funkcionirat, dali se zadovolni lugeto od rabota i tn?

Искрено поим неам што и како значи ај ти да работиш. Ваљда е ок професија.
Инаку според мене описот на идеална работа оди вака.
=интелектуална и креативна работа, само со мозок, што помалку направи, апаратури, кабли, машини околу тебе. Само пенкало или компјутер да ги запишиш работите и толку. Значи еден вид консултант.
=што повеќе самостојна работа, значи што е можно повеќе сам да можиш да направиш, да немаш многу луѓе за чијашто работа си лично одговорен. Ако веќе мораш да си дел од фирма или поголема организација ондак мора да си партнер и да ти дадат да ги одбереш тие што се под тебе.
=8 саати максимално од кои ефективна работа 4,5 сааати, другото време муабети, кафиња, договарања, состаноци, менување идеи за некои новитети.
=плата добра
Има пет шест професии вака што ми паѓаат на памет горниве критериуми што ги исполнуваат.

Искрено поим неам што и како значи ај ти да работиш. Ваљда е ок професија.
Инаку според мене описот на идеална работа оди вака.
=интелектуална и креативна работа, само со мозок, што помалку направи, апаратури, кабли, машини околу тебе. Само пенкало или компјутер да ги запишиш работите и толку. Значи еден вид консултант.
=што повеќе самостојна работа, значи што е можно повеќе сам да можиш да направиш, да немаш многу луѓе за чијашто работа си лично одговорен. Ако веќе мораш да си дел од фирма или поголема организација ондак мора да си партнер и да ти дадат да ги одбереш тие што се под тебе.
=8 саати максимално од кои ефективна работа 4,5 сааати, другото време муабети, кафиња, договарања, состаноци, менување идеи за некои новитети.
=плата добра
Има пет шест професии вака што ми паѓаат на памет горниве критериуми што ги исполнуваат.
Печен си за државна администрација, ефективното работење од 30 минути влегува во тој опсег што го имаш наведено, кафиња-муабети обавезно, ако си инспектор кафето и хранарината ти се без пари, плус се консултираш постојано со партијата што значи влегува во консултантски услуги :D

Печен си за државна администрација, ефективното работење од 30 минути влегува во тој опсег што го имаш наведено, кафиња-муабети обавезно, ако си инспектор кафето и хранарината ти се без пари, плус се консултираш постојано со партијата што значи влегува во консултантски услуги :D
Кој како ќе си го сфати напишаното.
Во државно не си партнер, немаш автономија, чим мораш па и уште партија да вклучиш тури му таквото на таа работа. Мислам 8 саати треба да ги истепаш некако само со пола саат работа стварно не оди, ај неколку дена ќе го тераш ама досадува. Некои си 4 ефективни се онака баш идеално тамам да имаш време за кафе, појадок, ужина, малку одмор да си ја избистриш главата, па после малку некој состанок, семинар предавање да е интересно. Онака да не си одиш уморен дома него онака лезетски живот да тераш. Тоа со партија со администрација ама ич не ми мириса.
На работа не се оди за да рмбаш и да се мачиш. Се оди да направиш нешто паметно и корисно во денот и да фатиш некоја солидна парица.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom